Dodaj do ulubionych

leżakowanie

18.12.14, 17:48
Witam! Jestem mamą prawie 4-letnej Izy, która chętnie uczęszcza do przedszkola, ale jest jeden zasadniczy problem, podczas leżakowania nie potrafi wyleżeć w miejscu na leżaku, wstaje z niego, bawi się pościelą, śpiewa i mówi sama do siebie, przeszkadzając tym samym innym dzieciom. Nauczyciele zwracają jej cały czas uwagę, ale to skutkuje tylko na chwilę, co mam robić???
Obserwuj wątek
    • problemywychowania1098 Re: leżakowanie 18.12.14, 17:51
      "Witam! A który rok córka chodzi do przedszkola? Może to ciągle kwestia przyzwyczajenia do zasad w przedszkolu?
      • mamaiizabela Re: leżakowanie 18.12.14, 17:55
        Córka już drugi rok chodzi do przedszkola, w zeszłym roku tez był problem taki, ale wtedy dużo częściej zasypiała. W tym nie śpi w ogóle, a minęło już prawie cztery miesiące od początku roku. Załamuje ręce
        • problemywychowania1098 Re: leżakowanie 18.12.14, 18:01
          A w przedszkolu jak próbują poradzić sobie z tym problemem wychowawcy?
          • mamaiizabela Re: leżakowanie 18.12.14, 18:04
            Panie mówią, ze muszą jej ciągle przypominać o zasadach, ale córka wstaje i podobno już nawet nie reaguje na uwagi, podobno "robi co chce" i skargi do nas, rodziców nie robią na niej wrażenia. Rozmowy w domu z Izą też nie pomagają obiecuje,że będzie grzeczna, a nie chce jej ciągle karać w domu za te skargi. Nie potrafię być do końca konsekwentna.
            • problemywychowania1098 Re: leżakowanie 18.12.14, 18:10
              Wielu rodziców ma problem z byciem konsekwentnym, szczególnie dla swojego dziecka. Trzeba będzie wprowadzić kilka podstawowych zasad co do snu pani córki. A jeszcze jedno pytanie, jak córka zachowuje się w domu przed snem?
              • mamaiizabela Re: leżakowanie 18.12.14, 18:15
                Córka nigdy nie była typem śpiocha, od urodzenia były problemy z usypianiem, teraz chodzi spać jak sama padnie. Nawet jak chce ja położyć spać to przy zgaszonym świetle wymyśla sobie, jak nie pić to siku, to chce do taty, to do swojego chomika, również mi potrafi wstać i zacząć tańczyć czy śpiewać.Czy jest na to jakaś rada, jakieś lekarstwo?
                • kondolyza Re: leżakowanie 18.12.14, 19:09
                  Nie ma sie co dziwic ze tak sie zachowuje w przedszkolu skoro to samo,bez reakcji rodzicow jest w domu. Potrzebna jasna komunikacja zasad+konsekwencja. A po przefszkolu powazna rozmiwa, powazna,nawet jesli nieprzyjemna dla niej. Musi poczuc ze przesadza. Musi poczuc ze jestes na nią zla. Nie mozesz ciagle słodzić jej, cukierkowac. Kara tez czasem jest potrzebna. Ikonsekwencja. Musicie zdecydowanie zmienic wzorzec usypiania w domu, bo takie"łazi aż padnie" nie jest ani dla niej pedagogiczne ani zdrowe
                  • mamaiizabela Re: leżakowanie 18.12.14, 20:37
                    Dziękuję za radę, ale rozumiem, że to nie zadziała od razu. Postaram się być konsekwentna. Wiem, że Panie w przedszkolu tez próbowały konsekwentnie ja kłaść, ale to nie odnosi takich skutków.
                    • problemywychowania1098 Re: leżakowanie 18.12.14, 20:40
                      W przedszkolu jest na pewno trudniej, bo jest więcej bodźców zewnętrznych oraz wiele dzieci, w związku z tym Wychowawczynie nie mogą poświęcić jednemu dziecku całego swojego czasu. A może niech Pani w domu stworzy tablicę motywacyjną, gdzie córka zbierałaby nagrody za pochwały od Nauczycielek z przedszkola.
                      • mamaiizabela Re: leżakowanie 18.12.14, 20:41
                        A możesz coś więcej napisać o tej tablicy?
                        • problemywychowania1098 Re: leżakowanie 18.12.14, 20:46
                          Proszę wspólnie z córką przygotować na dużym papierze tablicę z miejscem na nagrody. Córka zbierałaby na tej tablicy np. naklejki z uśmiechniętą buźką za pochwałę z przedszkola i za uzbieranie kompletu np. 5 naklejek tyle ile dni tygodnia. Tylko nagroda nie powinna być jakąś zabawką, ale spędzenie czasu z rodzicami, wyjście do kina, do ZOO, wyjazd do jakiegoś ulubionego miejsca w weekend. Przykładowe wzory tablic motywacyjnych można znaleźć z internecie: www.urwiskowo.com.pl/2013/09/tablica-obowiazkow-tablica-motywacyjna.html, jest wiele stron na ten temat, warto poszukać.
                        • mamaiizabela Re: leżakowanie 18.12.14, 20:55
                          Bardzo dziękuję za cenne rady, z chęcią wypróbuję tę tablicę motywacyjną, mam ogromną nadzieję, że problem wkrótce się skończy. Postaram się być konsekwentna, jak mi radziliście, to jest niezwykle ważne i zdałam sobie z tego sprawę.
                          Dziękuję za pomoc i zainteresowanie tym tematem, czego się nie spodziewałam. Jednak można liczyć na pomoc ze strony innych smile
                  • mamaiizabela Re: leżakowanie 18.12.14, 21:00
                    Teraz zrozumiałam jakie to ważne. Trudno będzie się zmienić, ale będę nad ty pracować. Dziękuję za radę smile
                • problemywychowania1098 Re: leżakowanie 18.12.14, 20:34
                  Myślę, ze powinna Pani po pierwsze: zmienić sposób i zasady zasypiania w domu. Konsekwentne trzymanie sie rytuału, np. po myciu kolacja, mycie zębów, siku i łyk wody a potem czytanie książeczek, następnie gasimy światło. Nie można pozwalać córce wstawać, a nawet jak wstanie, to bez słowa konsekwentnie kłaść ją do łóżka. Nie należy ulegać płaczu i prośbom. Pierwsze dni z pewnością będę trudne, zarówno dla Pani, jak i córki, ale powinno mięć to pozytywne skutki. Proszę tez wyeliminować oglądanie bajek przed samym snem, bo światło z TV w rzeczywistości pobudza mózg, a nie wycisza. Teoria Alfreda Lee Loomis?a mówi o tym, jak ogromny wpływ ma sen na funkcjonowanie mózgu. Faza marzeń sennych (REM) trwa u dzieci znacznie dłużej, bo nawet połowę tego czasu. Jednocześnie brak snu lub jego niedobory powodują znaczne obniżenie sprawności intelektualnej. Dzieci, które spokojnie przesypiają noc, znacznie szybciej i łatwiej przyswajają nowe umiejętności. Dlatego tak ważne jest wyciszenie dziecka przed snem. Polecam książkę dr Eduard Estivill i Sylvia de Bejar, pt. ?Uśnij wreszcie! Jak pomóc dziecku zasnąć?, w której zawarte są cenne i ważne rady dla rodziców, już od najmłodszych lat życia dziecka.
    • froobek Re: leżakowanie 19.12.14, 16:45
      Po pierwsze gratuluje wspaniałej, energicznej córki nonkonformistki. Tacy ludzie sa bardzo potrzebni.

Po drugie priorytetem byłoby doprowadzenie do sytuacji, w której nie musi sie kłaść na leżakowanie, bo wyraźnie pogwałca ono jej biologiczny rytm, jest nie na jej temperament. Jeśli mozesz zabieraj ja po obiedzie. Jeśli nie mozesz, umów sie z nauczycielkami, jaka cicha aktywność moze podejmować w czasie leżakowania. Puzzle? Rysowanie? Z moim synem nauczycielki były umówione, ze leży 20 minut (to był szczyt jego możliwości), a potem moze rysować.

Nie zmieniaj dziecka, tylko niekorzystne dla niego okoliczności. Ona nie robi nic złego.

Nie masz laboratoryjnego zwierzątka, zeby na nim testować behawioralne teorie, tylko myślącego, czujacego człowieka. Traktuj tak, jak chciałabys byc traktowana przez partnera - zakładam, ze nie chciałabys, aby był wobec Ciebie konsekwentny, nagradzał Cie, stosował tablice czy kazał samotnie zasypiac.

Życzę wiecej luzu smile
      • owianka Re: leżakowanie 22.12.14, 10:28
        Froobek, złapałaś się na piękny spamerski wątek.
    • minerwamcg Re: leżakowanie 30.12.14, 16:05
      Też uważam, że nie ma dzieciaka co na siłę pchać na leżak. Nie uleży to nie, ten typ tak ma, trzeba jej w tym czasie dać inne zajęcie, a nie siłą dostosowywać do mniej lub bardziej absurdalnych zasad. Można ponegocjować - niech się bawi, skoro nie chce spać (bagatela! czterolatka! Nasza córka nie śpi w dzień od drugiego roku życia), ale cicho, bez gadania i śpiewania, bo przeszkadza śpiącym. Wychowawczo jest to znakomita okazja do nauczenia dziecka, że wolno mu mieć własny pomysł na odpoczynek po obiedzie, ale taki, który nie przeszkadza innym.
    • tomcug Re: leżakowanie 06.01.15, 21:40
      Mam wrażenie, że jak szafę otworzę to mi z niej wyskoczy problemywychowanumerenty. Litości.
    • mynia_pynia Re: leżakowanie 08.01.15, 19:55
      Nie wiem co gorsze czy jak dziecko nie lezy podczas lażakowania czy tak jak robil moj syn zasypial na dobre na 2h i nie dal sie dobudzic i tym samym rozwalał kolejne zajecia i program dnia. W końcu przestali lezakowac i jest spokoj.
    • kasia_750 Re: leżakowanie 10.01.15, 19:18
      W przedszkolu moich dzieci śpią tylko 3-latki i tylko przez pierwsze miesiące.
      Panie obserwują dzieci, jeżeli sen w ciągu dnia przestaje im być potrzebny - kończą leżakowanie.
      Mój 4-letni syn od dawna nie śpi w dzień...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka