Dodaj do ulubionych

Pan Polak w USA

15.06.04, 18:58
www.fun.from.hell.pl/2003-02-28/Polak-w-USA.jpg
Obserwuj wątek
    • julia_europejska Ciag dalszy na zywca 15.06.04, 19:00
      iik.onet.pl/1,17,11,4795262,14362125,908356,0,forum.html
      • Gość: Європеєць Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żywca IP: *.dyn.optonline.net 20.06.04, 23:06
        Well if you are not a permanent ressedent , than you might have to
        resgisture for one . Or contack immigrantion centre. Its shouldn't be a
        problem leaving canada to poland . You might have to apply that . jUst
        contact imigration centre like i said.
        groups.msn.com/GdanskPoland/general.msnw?action=get_message&mview=1&ID_Message=613&LastModified=0&ID_Topic=
        • Gość: promode Re: Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żyw IP: *.chello.pl 27.06.04, 01:43
          Well, if you are not a permanent resident than you might have to register as
          one. Or contact an immigration center. It shouldn't be a problem - leaving
          canada for poland.

Ojoj, jakos tak kiepsko z tym angielskim... Jak juz sie mieszka w okolicach NYC
          to chyba nie tak trudno sie nauczyc ang. ?? Inaczej : When you living neer NYC
          it shouldn't be a problem for learning english. smile)
          • Gość: Європеєць Re: Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żyw IP: *.dyn.optonline.net 27.06.04, 03:44
            Straszliwie spostrzegawczy gościu!
            Stuknij myszą w odnośnik pod komentownym przez siebie postem.
            Skoro stukasz z Pomrocznej - stukaj z ogonkami.
            I am using an anonymous proxy anyway.
            No i nie chlaj tyle, bo wóda dekoncentruje cię najwyraźniej.

papayki
            • Gość: Petrokrzych Re: Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żyw IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 18:35
              No i nastepny wal z Polski sie odezwal. Juz kolego promote/promende czy jak ci
              tam mfr, get the f#ck out of here and go na forum 'kraj', popierdolencu!
    • julia_europejska On juz Amerykan ! 15.06.04, 19:02
      europa.onet.pl/257,82,11,4807199,14401654,910118,0,forum.html
      • lulu13 Julia !! naucz sie rozrozniac !!! 15.06.04, 19:11
        ludzi ktorzy przyjechali do Stanow i mieli powiedzmy 4 lub 5 lat i dzis tak
        mowia po polsku ,bo praktycznie nie mieli prawie zadnego kontaktu z tym
        jezykiema uczyli sie caly czas w Stanach,wiec sie glupkowato nie dziw i nie
        rob z tego big deal !!! Natomiast jesli jest to osoba starsza i udaje w
        sposob glupi amerykanina to niestety jest zalosne !!!! Ale to dotyczy prawie
        wszystkich Polakow nie zaleznie gdzie miszkaja czy w Belgii czy w Rajchu
        czy na Antypodach !!!
        • Gość: salmotrutta Re: Julia !! naucz sie rozrozniac !!! IP: *.compass.net.nz 17.06.04, 02:07
          lulu13 napisał:

> ludzi ktorzy przyjechali do Stanow i mieli powiedzmy 4 lub 5 lat i dzis tak
          > mowia po polsku ,bo praktycznie nie mieli prawie zadnego kontaktu z tym
          > jezykiema uczyli sie caly czas w Stanach,wiec sie glupkowato nie dziw i nie
          >
          > rob z tego big deal !!!

...bzdura...mieszkam poza Polska od ponad 20 lat...polskiego na codzien nie uzywam...ale nie zapomnialem i nie zapomne...moj syn urodzil sie poza Polska...mowi po polsku bardzo poprawnie z ledwie wyczuwalnym akcentem, a takze potrafi pisac w tym jezyku, znacznie lepiej niz "Andrew Mazinsky"...
          • soup_nazi Re: Julia !! naucz sie rozrozniac !!! 18.06.04, 18:48
            Gość portalu: salmotrutta napisał(a):

> ...bzdura
            ...mieszkam poza Polska od ponad 20 lat...polskiego na codzien nie uzy
            > wam...ale nie zapomnialem i nie zapomne

Jak ktos chce, to "zapomnie" i to jest bardzo komiczne, zwlaszcza, ze tacy
            najczesciej miejscowego jezyka nie moga opanowac. A jeszcze wieksza
            tragikomedia kiedy delikwent polskiego sie nigdy nie nauczyl, a nastepnie go
            zapomnial.

...moj syn urodzil sie poza Polska...mow
            > i po polsku bardzo poprawnie z ledwie wyczuwalnym akcentem, a takze potrafi
            pis
            > ac w tym jezyku, znacznie lepiej niz "Andrew Mazinsky"...

Co do dzieci to zalezy jak kto dziecko wychowa. Jak sie pusci sprawe na zywiol,
            to bankowo nie bedzie zadnego polskiego. Moja corka nie mowi po polsku wcale i
            wcale sobie z tego powodu nie krzywduje - powinienem miec wyrzuty sumienia?
            Czy kajac sie przed "patryjotami"?
            • filipek.us I chwała Bogu, że nie mówi, bo gdyby zobaczyła pro 18.06.04, 22:44
              soup_nazi napisał:

> Gość portalu: salmotrutta napisał(a):
              >
              > > ...bzdura
              > ...mieszkam poza Polska od ponad 20 lat...polskiego na codzien nie uzy
              > > wam...ale nie zapomnialem i nie zapomne
              Moja corka nie mowi po polsku wcale i
              > wcale sobie z tego powodu nie krzywduje - powinienem miec wyrzuty sumienia?
              > Czy kajac sie przed "patryjotami"?
              >

I chwała Bogu, że nie mówi, bo gdyby zobaczyła produkcję taty na oślej łączce,
              to by dopiero tata musiał tłumaczyć co i jak i dlaczego he he he
    • waldek.usa PALANT 15.06.04, 19:28
      Palant, to wszystko. Jego sformulowania sa na poziomie (?) czlowieka doroslego,
      po trzydziestce. Na dwudziestolatka to on mi nie wyglada.
      Takich kretynow, co po polsku juz nie, a po angielsku jeszcze nie, kilku
      spotkalem. W 99% nie ma takiej sytuacji, w ktorej facetowi jezyki moglyby
      pomerdac sie tak drastycznie.
      W moim przypadku czasami jest to smieszne. Im bardziej jestem narabany, tym
      bardziej przestawiam sie na angielski, niezla_de moze to potwierdzic. No, ale
      jezeli od '85 zalewalem sie praktycznie "po angielsku", to nie ma sie co
      dziwic. Po trzezwiaku problemow nie mam, hehehe.
      • Gość: Grzegorz Re: PALANT IP: 141.151.62.* 15.06.04, 22:36
        Nie moge sie z Toba zgodzic.
        Owszem jest bardzo duza grupa ludzi ktora jeszcze dobrze nie zaczela sie
        poslugiwac jezykiem angielskim a juz zapomniala polskiego.
        Ale pomysl o ludziach ktorzy zyja w USA 30-40 lat a przyjechali tu jako dzieci
        i nie mieli zbyt duzego kontaktu z jezykiem polskim.
        Byc moze moja corka kiedys bedzie miala ten sam problem bo jak przyjechala
        tutaj miala 5 lat.Ale my jako rodzice staramy sie kultywowac i polskie tradycje
        i jezyk ale czy to wystarczy aby moja corka za 30 lat poslugiwala poprawna
        polszczyzna jak dr. Miodek.Smiem watpic i czy mozesz taka osobe nazwac palantem?
        I miech kazdy czy w kraju czy po za jego granicami zastanowi sie czy sam
        dobrze umie sie wyslowic.
        Pozdrawiam Grzegorz
        • Gość: VIP-1 Re: PALANT IP: *.cwshs.com 15.06.04, 22:39
          dobrzes rzekl
        • Gość: axe Re:??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:43
          Nie zadaje tego pytania zlosliwie ale powiedz mi Grzegorzu do czego twoim
          dzieciom potrzebny jezyk Polski?
          Jesli nie czujecie zwiazku z Polska nie glosujecie w waznych dla Polski
          sprawach to dla czego swoje dziecko chcesz wiazac z Polska poprzez jezyk?

• Gość: VIP-1 znowu swoj glupi ryj otworzylas? IP: *.cwshs.com 15.06.04, 22:48
            Gość portalu: axe napisał(a):

> Nie zadaje tego pytania zlosliwie ale powiedz mi Grzegorzu do czego twoim
            > dzieciom potrzebny jezyk Polski?
            a chocby po to zeby z dziadkiem czy babcia pogadac se mogly
            kapisz?
          • Gość: Wiązka jenzykowa axe, weźta se kłonicę i walnijta się w czoło IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 22:54
            Nie wmawiajta tu Grzegorzowi żadnych związków radzieckich.

Oczywiście zadajeta to pytanie złośliwie, ale i tak dzieci Grzegorza przyjadom
            do Pomrocznej i zostaną Tymińskimi he he he

I po to muwiom po polskiemu lepij ot ciebie, axe
            • Gość: axe Re: axe, weźta se kłonicę i walnijta się w czoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 23:14
              >I po to muwiom po polskiemu lepij ot ciebie, axe

"Mówią" cilku mówią ,they tell zes tempy uczen w szkole swiata i bedziesz
              wegietowal dlugie zimy dlugie lata.
              • Gość: Bambino's curse axe, walnęłaś się już czy jeszcze nie? IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 23:46
                A jakżeś, axe, zdołała przekopiować te dwa ogonki ó i ą a na resztę już ci
                klawiatury nie starczyło? No i nie odbiegaj od tematu. Dyskutujemy o znajomości
                polszczyzny. Wśród Polonii czyli wygnanych banitów, jak byś pewnie chciała. Jak
                każdy widzi, kulawisz polski w każdym zdaniu. "Cilk" to już absolutny obciach.
                Dlatego też przypominam ci o kłonicy, która może przy okazji wygładzić
                zmarszczki na twym czole bez potrzeby przeszczepu liposculpture buttox.
                • Gość: axe Re: axe, walnęłaś się już czy jeszcze nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 00:02
                  Nie "Cilik" to nie obciach,poprostu zadko uzywam takiego jezyka.
                  Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac.
                  Slabo sie znasz na liftingu,bottox to srodek oslabiajacy aktywnosc miesni,
                  nie zaden przeszczep , chciales blysnac a tu dupa.
                  • Gość: Więź z polszczyzną rzadko po prostu można natknąć się na polszczyznę IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 01:03
                    tak spartoloną, jak to tylko axe potrafi. No, może jeszcze Lechu smile
                    Gość portalu: axe napisał(a) po prostu
                    Nie "Cilik" to nie obciach,poprostu zadko uzywam takiego jezyka.
                    Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac.
                    Slabo sie znasz na liftingu,bottox to srodek oslabiajacy aktywnosc miesni,
                    nie zaden przeszczep , chciales blysnac a tu dupa.

Całe szczęście, że koleżanka axe oblatana jest w naukach medycznych he he he

A few years ago I heard of a procedure in which the doctor injected fat (that
                    was liposuctioned from hips, tummy buttox, etc) into the breast to enlarge the
                    breast without the use of sailine or silicone implants.
                  • Gość: buttox v. Botox Napisz 100 razy: "była dupa, ale ze mnie - axe" IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 01:26

> Nie "Cilik" to nie obciach,poprostu zadko uzywam takiego jezyka.
                    > Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac.
                    > Slabo sie znasz na liftingu,bottox to srodek oslabiajacy aktywnosc miesni,
                    > nie zaden przeszczep , chciales blysnac a tu dupa.

była dupa, ale ze mnie - axe

Botox Injections
                    Botox is a highly diluted derivative of Botulinum Toxin Type A, a deadly
                    bacterium that causes botulism (food poisoning). While extremely dangerous in
                    its pure form, Botox has been found safe to treat neuromuscular disorders. The
                    FDA approved the use of Botox to treat neuromuscular disorders and eye
                    disorders such as lazy eye and blepharospasm - a condition in which the eyelid
                    will not stay open. However, while treating these conditions, doctors noticed
                    that fine lines and wrinkles around the eye disappeared. As a result, cosmetic
                    surgeons and dermatologists have been using Botox to treat facial wrinkles such
                    as crow's feet and frown lines for approximately 10 years.

Botox Uses
                    Botox is used to treat any of the following conditions:

Crow's feet
                    Frown lines
                    Brow lines
                    Low back pain
                    Excessive sweating (hyperhidrosis)
                    Migraine headaches
                    Muscle spasticity from cerebral palsy, stroke, or multiple sclerosis
                    Neck spasms
                    Vocal cord spasms
                    Facial spasms
                    How Does Botox Work?
                    Botox injections work to remove wrinkles by relaxing the surrounding facial
                    muscles. Once the muscles have relaxed, the wrinkles disappear. The muscles are
                    essentially paralyzed - patients will not be able to frown after having their
                    forehead and frown lines treated. A Botox injection will take approximately
                    three to five days to take effect and will last three to six months.

Botox Candidates
                    Candidates for Botox injections include those patients who show early signs of
                    aging and those who are not good candidates for facial plastic surgery.
                    Patients who are not good candidates for Botox include:

Pregnant or nursing women
                    Patients taking any other medications or supplements - this may increase
                    bruising or bleeding
                    Patients who are allergic to Botulinum Toxin Type A
                    Patients who have a history of botulism poisoning - antibodies in the blood
                    may make the injections less effective
                    • Gość: axe Re:"bottox" moje swiadectwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 22:36
                      na to,ze moja wiedze mam w glowie a nie jak ty na zasadzie search-copy-paste,
                      wystarczy ,ze zabraknie ci pradu i bedziesz niewiele madrzejszy od chamburgera.
                      To ze"zjadam" litery w slowach"cilik"-ciulik,"zadko"-rzadko to wina mojej
                      bezprzewodowej klawiatury a zreszta komu ja sie tlumacze.
                      • Gość: chamburger he heh a hamburger to ci z głowy wyskoczył czy z tej bez IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 23:04
                        przewodowej klawiatury?
                        Ile mamy latek?
                        Dziewięć?
                        Dziewięć to jeszcze by usprawiedliwiało tę twą rumuńską ortografię.

I pomyśleć, żeś wcale nie musiała zostać wygnańcem bostońskim w celu kaleczenia
                        polszczyzny. Na miejscu, w kRaju, kulawisz polski lepiej od "palanta z Bostonu"
                        (właściwie to gliniaki skomponowały ten list i podpisały się bostończykiem -
                        ale mniejsza o to). Skoro więc twoja własna polszczyzna stinks, nie czepiaj się
                        polszczyzny "palanta z Bostonu".
                        3maj się
                      • Gość: buuuuuuuuuuuuuttox "buttox", ty moje sfiadectwo tszeciej klasy IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 23:31
                        buttox ty ośli buttoxie he he he

A w ramach dokształtu prądowego - obrazek:

www.fun.from.hell.pl/2004-05-28/polish-hamburger.jpg
                        • Gość: axe Re: Siemacie Burki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:12
                          Spece od szybkiego wertowania slownikow ortograficznych.Nie ja to zaczalem,
                          vide post od chama:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13457245&a=13464084
                          Nie interesuje mnie pisownia "botoxow"-bo po co?Wystarczy ze wiem o czym mowie
                          i jak to dziala a prawidlowa pisownie zostawiam aptekarzom i zakompleksionym
                          Burkom,ktorzy w ten sosob sie nobilituja.
                          Hamburgery i ich pisownie tez zostawiam wiejskim Burkom,smacznego.
                          Zreszta cham go wymyslil,cham go je wiec dla czego nie "ch"?
                          No Burki,dobre byly "chamburgery"?To teraz szczekac!!!

• Gość: Minister oświaty Re: Siemacie Burki! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 18:07
                            Napluli ci w pysk, a ty opowiadasz że deszczyk pada! Pisownia go, analfabety,
                            nie interesuje!
                            • Gość: axe Re:Minister propagandy III Rzeszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 19:04
                              O i jest Burek nastepny.Chcesz chamburgera?Celowo "ch"bo dla chama volksdojcza.
                              I fiutek mnie interesuje pisownia"volksdojcza"wazne ze zrozumiales smieciu,ze
                              pluje ci w pysk pomiocie STASI.
                              Nawiasem mowiac minister z ciebie od koziej kuzki jak nie zalapales ze sami
                              sobie napluli w faszystowskie ryje.
                              No to siemasz volksdojcz,wpadnij kiedys jak ci juz ryj obeschnie.

• filipek.us kobieta moze byc pulchna a przy tym bardzo ladna 17.06.04, 00:14

> na to,ze moja wiedze mam w glowie a nie jak ty na zasadzie search-copy-paste,
                        > wystarczy ,ze zabraknie ci pradu i bedziesz niewiele madrzejszy od
                        chamburgera.
                        > To ze"zjadam" litery w slowach"cilik"-ciulik,"zadko"-rzadko to wina mojej
                        > bezprzewodowej klawiatury a zreszta komu ja sie tlumacze.

zapiepszac rowno
                        kobieta moze byc pulchna a przy tym bardzo ladna
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=12427760&a=12429624
                        "polska to skansen !!!!":

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45&w=12377778&a=12379349
                        • Gość: axe Re: kobieta moze byc pulchna a przy tym bardzo la IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:20
                          To nie moje posty !!!
                          Od niedawna mam neostrade,wczesniej miale "sdi" warszawa.sdi.tpnet,to bylo moje
                          IP.
                          "Axe"moze podpisac sie kazdy.
                          • Gość: axe Re: Zeby jasnosc byla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:23
                            Bledy tez robie jak kazdy,natomiast nigdy pierwszy ich nikomu nie wytykam.
                            • filipek.us Żeby jasność pomroczna była na temat axe 18.06.04, 00:48

> Bledy tez robie jak kazdy,natomiast nigdy pierwszy ich nikomu nie wytykam.

Wytykasz, wytykasz i owszem
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13457245&a=13464785
                              Pomroczna jasność
                              • Gość: axe Re: Żeby flipflap zrozumial co czyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:19
                                Hej czlowieku po drugiej stronie planety!
                                Nie,zeby mi specjalnie zalezalo na wyjasnieniach ale zanim dokoncze pic
                                kawe te dwie minuty na to poswiece.

Niejaki "wiazka jezykowa" zarzucil mi braki w poslugiwaniu sie jezykiem Polskim.

dowod:
                                > po to muwiom po polskiemu lepij ot ciebie, axe
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13457245&a=13464084
                                Twierdzi ten pierwotniak,ze blizej nieokreslone osoby "muwiom po polskiemu
                                lepij ot ciebie"
                                Pierwotniak zaatakowal jako pierwszy wytykajac mi bledy lingwistyczne.
                                Latwo to zauwazyc kazdemu tylko nie tobie a z tymi linkami to juz dales popis,
                                juz lepiej wychodzilo ci preparowanie dowodow w milicji obywatelskiej.

• Gość: axe Re: errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:22
                                  Oczywisnie filipek nie flip.
                  • filipek.us A o jakim głosowaniu tu piszczysz? 17.06.04, 02:03

> Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac.
                    • Gość: siekiera pod namiotem z gwiazd IP: *.dyn.optonline.net 19.06.04, 01:19
                      www.salonniezaleznych.org/audio/hymn_UE.mp3
                      O Radości, iskro bogów, kwiecie elizejskich pól
                      święta, na twym świętym progu staje nasz natchniony chór.
                      Jasność twoja wszystko zaćmi, złączy, co rozdzielił los.
                      Wszyscy ludzie będą braćmi tam, gdzie twój przemówi głos.

Kto przyjaciel, ten niech zaraz stanie tutaj pośród nas,
                      i kto wielką miłość znalazł ten niech z nami dzieli czas.
                      Z nami ten, kto choćby jedną duszę rozpromienić mógł.
                      Ale kto miłości nie zna, niech nie wchodzi tu za próg.

Patrz, patrz: wielkie słońce światem biegnie sypiąc złote skry,
                      jak zwycięzca, jak bohater - biegnij, bracie, tak i ty.
                      Radość pryska z piersi ziemi, Radość pije cały świat.
                      Dziś wchodzimy, wstępujemy na Radości złoty ślad.

Ona w sercu, zbożu, w śpiewie, ona w splocie ludzkich rąk,
                      Z niej najlichszy robak czerpie, z niej najwyższy niebios krąg.
                      Bracie, miłość niezmierzona mieszka pod namiotem z gwiazd,
                      Całą ludzkość weź w ramiona i ucałuj jeszcze raz.

Wstańcie, ludzie, wstańcie wszędzie, ja nowin niosę wam:
                      Na gwiaździstym firmamencie miłość mieszka tam.
                      Wstańcie, ludzie, wstańcie wszędzie, ja nowinę niosę wam:
                      Na gwiaździstym firmamencie miłość, miłość mieszka tam!

• waldek.usa Re: PALANT 15.06.04, 23:27
          Przeczytaj najpierw wypowiedzi "palanta" (mowi, ze w USA jest od 15 lat), a
          potem jeszcze raz moj post i moze zrozumiesz, o co chodzi. Tematem nie sa
          ludzie, ktorzy zyja tu 30-40 lat, jak probujesz zakrecic, tylko "palant"
          mieszkajacy tu 15 lat.
          Jezeli chodzi o moja sprawnosc jezykowa, zarowno polska, jak i angielska, to
          jest ona w znakomitej formie, moze dlatego, ze nie musze nadrabiac zaleglosci.
          • Gość: "znakomita" forma Chwalipięto, a gdzie masz polskie ogonki?______n/t IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 23:36
            • waldek.usa Na ch... mnie polskie ogonki w Stanach. Kapewu? 16.06.04, 22:43

• Gość: ŻÓŁĆ w sądzie Re: Na ch... mnie polskie ogonki w Stanach. Kapew IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 22:53
                waldek.usa napisała:

> Jezeli chodzi o moja sprawnosc jezykowa, zarowno polska, jak i angielska, to
                > jest ona w znakomitej formie, moze dlatego, ze nie musze nadrabiac zaleglosci.

No to masz wobec tego poważne zaległości do nadrobienia w swej
                podobno "znakomitej" formie he he he Przypominam przy okazji, że liścik
                rzekomego palanta z Bostonu powstał na komendzie WŁiI w celu zdyskredytowania
                Polonii. Kapisz?
                • waldek.usa Re: Na ch... mnie polskie ogonki w Stanach. Kapew 16.06.04, 23:00
                  Gość portalu: ŻÓŁĆ w sądzie napisał(a):

> waldek.usa napisała:
                  >
                  > > Jezeli chodzi o moja sprawnosc jezykowa, zarowno polska, jak i angielska,
                  > to
                  > > jest ona w znakomitej formie, moze dlatego, ze nie musze nadrabiac zaleglo
                  > sci.
                  >
                  > No to masz wobec tego poważne zaległości do nadrobienia w swej
                  > podobno "znakomitej" formie he he he

O co sie czepiasz, o klawiature? Bez sensu.

Przypominam przy okazji, że liścik
                  > rzekomego palanta z Bostonu powstał na komendzie WŁiI w celu zdyskredytowania
                  > Polonii. Kapisz?

Facet, to juz dawno wykapowalem, old news, a poklocic sie zawsze mozna, hehehe.
                  Aby skomponowac taki liscik, trzeba byc debilem albo...
                  • filipek.us Pisanie bezogonkowe jezd zdradom Łojczyzny_____n/t 17.06.04, 02:09

• waldek.usa Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z 17.06.04, 17:37
                      ogonkami moglbym, tyle ze co drogie slowo musialbym pchac dodatkowy klawisz, a
                      nie chce mi sie.
                      • Gość: VIP-1 Re: Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z IP: *.cwshs.com 17.06.04, 19:09
                        jak tak bardzo komus na ogonku zalezy
                        to mu moge donk_ey ogonek dac
                        jemu juz niepotrzebny
                        • waldek.usa Re: Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z 17.06.04, 19:14
                          Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> jak tak bardzo komus na ogonku zalezy
                          > to mu moge donk_ey ogonek dac
                          > jemu juz niepotrzebny

Dziekuje goraco, ale raczej nie. Zadzwon do Tworek, napewno go przyjma, hehehe.
                          Przestan sie klocic z Wadera, bo tu akurat to chyba nie masz racji.
                          • Gość: VIP-1 Re: Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z IP: *.cwshs.com 17.06.04, 19:22
                            to z kim mam sie klocic?
                            donka w poblizu nie widze
                            doupa_nazi tez gdzies sie schowal
                            nawet tato morde w smietniku schowal
                            a robic cus przeciez trzeba, no nie?

p.s. jak jej sie znudzi to sama przestanie
                            • waldek.usa Momenty byly? No masz. Najlepiej 17.06.04, 20:59
                              jak wadera nie rozpoznala falszywego waldka.usa, hehehe.
                      • filipek.us dodatkowych klawiszy nie ma ;) jest 102 lub 104 i 18.06.04, 01:05
                        waldek.usa napisał:

> ogonkami moglbym, tyle ze co drogie slowo musialbym pchac dodatkowy klawisz,
                        > a nie chce mi sie.

dodatkowych klawiszy nie ma wink jest 102 lub 104 i tyle he he he
                        A piszta jak se chceta - tylko potem nie płaczta jak wam kRajowiec z kRajanką
                        dosunie za obniżanie poziomu polszczyzny axe. No i przestańcie dokuczać
                        ertesowi tym palantem. Chłopak napisał całkiem niezłą parodię a waldek.usa i
                        inni pospieszyli z potwierdzeniem autentyczności.
                        • waldek.usa Dodatkowy w sensie extra operacji, po 18.06.04, 16:26
                          zmianie klawiatury na Polski (input locale). Ile klawiszy klawiatura ma to ja
                          wiem wink
                          • filipek.us W sensie operacyjnym proszę zaprzestać używania 18.06.04, 22:57
                            ? : @ ( ) i innych podobnych he he he
                            Very lame excuse Panie W.U.
                            O, byłbym zapomniał - proszę już nie używać wielkich liter HE HE HE bo jest to
                            zbyt pracochłonne w sensie operacyjnym oczywizda he he he
                            Ja to bym proponował w sensie operacyjnym przesyłać sobie mp3 he he he
                            • Gość: ąłć dokształt IP: *.dyn.optonline.net 19.06.04, 03:36
                              www.livejournal.com/community/polski/19628.html?thread=114860#t114860
          • Gość: Grzegorz Re: PALANT IP: *.phil.east.verizon.net 17.06.04, 20:50
            Ja dobrze i uwaznie przyczytalem Twoj post ale Ty na pewno mojego nie.
            Calkowicie sie z Toba zgodzilem ze sa cmoki co jeszcze po angielsku nie kumaja
            a juz zapomnieli polskiego.Ja po prostu zwrocilem uwage ze nie mozna tego
            problemu uogolniac.
            I nie robilem pod Twoim adresem zadnych wycieczek osobistych jezeli tak to
            odczules jest mi przykro.
            I jeszcze dobre pytanie ktore zadal jeden z forumowiczow , po co mojej corce
            jest potrzebny jezyk polski.Po prostu Ona sama chce sie go uczyc poniewaz im
            wiecej znasz jezykow tym lepsze perspektywy na przyszlosc.
            Poza tym mysle ze dobrze jest pamietac skad sie jest.
            Pozdrawiam Grzegorz
            • waldek.usa Re: Grzegorz 22.06.04, 20:29
              Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Ja dobrze i uwaznie przyczytalem Twoj post ale Ty na pewno mojego nie.
              > Calkowicie sie z Toba zgodzilem ze sa cmoki co jeszcze po angielsku nie
              kumaja
              > a juz zapomnieli polskiego.Ja po prostu zwrocilem uwage ze nie mozna tego
              > problemu uogolniac.

Az tak zle to nie mysle i nie uogolniam, mowie o powyzszym "produkcie" wiadomo
              kogo.

> I nie robilem pod Twoim adresem zadnych wycieczek osobistych jezeli tak to
              > odczules jest mi przykro.

Alez ja tego nie widze jako wycieczek osobistych, nie martw sie, po prostu jest
              to twoja opinia i ja szanuje.

> I jeszcze dobre pytanie ktore zadal jeden z forumowiczow , po co mojej corce
              > jest potrzebny jezyk polski.Po prostu Ona sama chce sie go uczyc poniewaz im
              > wiecej znasz jezykow tym lepsze perspektywy na przyszlosc.

Oczywiscie, kto wie, moj polski moze sie przydac w pracy juz niedlugo.

> Poza tym mysle ze dobrze jest pamietac skad sie jest.
              > Pozdrawiam Grzegorz

Bingo.
              Twoja wypowiedz jest na wysokim poziomie i zgadzam sie z nia.
              Ja mam tendencje do strzelania z biodra, tylko czasami sie rozpisuje, i zdarza
              sie, ze moje skroty myslowe sa nieco zagmatwane. Stad biora sie
              nieporozumienia, jakkolwiek zazwyczaj nie ma problemow. Ogolnie rzecz biorac
              mam wsrod forumowiczow wysoka opinie.

Pozdrowienia
        • Gość: Victoria Re: PALANT IP: *.proxy.aol.com 18.06.04, 03:44
          Grzegorz masz calkowita racje dzieci ktore tu przyjechaly w wieku 5 lat mowia
          po polsku tak dobrze jak sa w domu potem zacznie sie szkola i zacznie sie
          gubienie polskiego akcentu a z latami calkiem on sie zagubi a takze jezeli nie
          bedzie poslugiwac sie tym jezykiem na codzien/wyjscie za maz nie za polaka/ to
          calkowicie z biegiem czasu jezyk pojdzie troche w zapomnienie.Mojego kuzyna
          corka mowila bardzo ladnie po polsku jako malutka dziewczynka byla wychowywana
          przez babcie przyszla szkola lecz w domu byl tylko j.polski po malu gubila
          akcent,gdy miala 14lat ja przyjechalam na nowo zaczela mowic dobrze po polsku
          po roku ja sie wyprowadzilam stracilam z nia czesty kontakt ona miala swoje
          towarzystwo babcia zdazyla nauczyc sie po angielsku i bylo tak babcia pytala
          sie Elzuni po polsku a ona odpowiadala jej po angielsku nikomu to nie
          przeszkadzalo dzis jest 32letnia kobieta i w zasadzie j.polski zapomniala /do
          polskiej szkoly nigdy nie chodzila/i masz zupelna racje piszac aby kazdy
          zastanowil sie nad tym czy sam potrafi sie dobrze wyslowic,moje malzenstwo jest
          mieszane wiec nie mam do czynienia za duzo z j.polskim w domu tyle co kupie
          sobie gazete lub siade do komputera,i sama nieraz mowie sobie po angielsku nie
          nauczylam sie dobrze a polski moj Boze zapomnialam taka prawda .Pozdrawiam
    • Gość: Bambino's Curse Bieżnikowane wiadomości nam zapodajesz, Julka? IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 21:53
      europa.onet.pl/1,1326,1151699,artykul.html
      4-miesięczne odgrzewki?
      Mamy tu przecież świeższy materiał w temacie anglosaksów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13262797&a=13262797
      Ponadto ten idiotyczny komentarz quasi-polskawy został sfabrykowany w
      kazamatach komendy Wojsk Łączności i Informatyki przez ertesika hłech hłech
      hłech.
      • Gość: Emm Re: Bieżnikowane wiadomości nam zapodajesz, Julka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:29
        ja podczas zeszlorocznego pobytu wakacyjnego w Stanach spotkalam ludzi, ktorzy
        byli w USA od -powiedzmy 2, 3 lat, a mowili w stylu"my bylismy na island w
        july" "nasz house jest taki ladny", "zobacz piotrek, jakie ladne baby, zrobmy
        sobie takie soon"-to byla dopiero zenada.Patrzylam na nich i myslalam , ze
        zejde pod stol, bo sorry-ale co jak co, ale po angielsku to mogliby sie nauczyc
        co nieco przebywajac 2, 3 lata w Stanach, a nie -nauczyli sie 10-u slow i
        wielcy Amerykanie sie zrobili.ZENADA!A co do tego postu Pan Polak w USA-to
        zgadzam sie z lulu, moj chlopak urodzil sie w Stanach, jego matka jest
        Polka.Starala sie go nauczyc polskiego, chodzil w soboty do polskiej szkoly,
        ale kaleczy jezyk polski i tak.Bardzo sie stara , ale slangu polskiego nie umie
        zupelnie(od mamy sie niestety nie mial jak nauczyc) a inne dzieci Polakow (tez
        urodzone w Ameryce) za swoj jezyk ojczysty uznaja amerykanski i w nim mowia
        biegle (wiec tez go slangu polskiego nie nauczyly).Ale jego mama przynajmniej
        sie starala, znam przypadki, gdzie rodzice -Polacy-specjalnie nie mowili przy
        dziecku po polsku zeby sie nigdy nie nauczylo tego jezyka.Smutne, ale prawdziwe.
        • Gość: Bambino's curse Re: Bieżnikowane wiadomości nam zapodajesz, Julka IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 22:45
          Dodatkowym "ułatwieniem" (nazwijmy to "ułatwieniem Czarneckiego" wink jest
          zamknięcie możliwości kontaktu z językiem poprzez uprzyjemnienia paszportowe.
          Nawet mój grecki kolega mawia, że najwięcej dzieciaki uczą się języka podczas
          wakacji w Atenach. Przygnębiającym przykładzikiem polszczyzny polonijnej jest
          www.livejournal.com/community/polska/
          Korzystając więc z okazji składam gorące podziękowania Radkowi Sikorskiemu,
          Piotrowi Stachańczykowi i Ryszardowi Czarneckiemu za istniejący stan rzeczy.
          www.wirtualnapolonia.com/opinie.asp?opinia=20713
    • Gość: Andrew Re: Pan Polak ( chyba ) z Australli IP: *.home.cgocable.net 15.06.04, 23:35
      Nastepny palant , tym razem z Australii(????) ktory na prosby pisania po
      angielsku jest gluchy jak pien .
      Data: 13-06-04 03:34

Witam jeszcze raz Ago.
      Pszepraszam ze Ci zawraczm glowe o brakku fotograji ale nie zdawalem sobie
      sprawy ze u Was jest teraz noc i jest ciemno. Nigdy nie pod patrywalem Bockuw o
      tej poze t.j. puzno ranem naszego czasu co jest mniej wiecej jakas tszecia rano
      (niedziela) smile
      Stefan z "down under"
      P.S. Tlomacz moje listy naszej kolezance z Niemiec jesli Ci czas pozwoli.
      Prosze.
      www.bociany.kalinski.pl/phorum/read.php?f=3&i=1186&t=1186
    • magga Re: Pan Polak w USA 17.06.04, 22:44
      Napewno ma wasa. I brzuszek
      • Gość: VIP-1 Re: Pan Polak w USA IP: *.cwshs.com 17.06.04, 22:48
        to sie nie nazywa brzuszek
        tylko beer muscle
        • magga Re: Pan Polak w USA 17.06.04, 22:49
          Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> to sie nie nazywa brzuszek
          > tylko beer muscle

Albo "Budda bildning"
    • Gość: E.T. Re: Pan Polak w USA IP: *.dyn.optonline.net 20.06.04, 06:12
      Facet jaja sobie robi a reszta bierze go na serio smile)) Pierwszy link pochodzi z roku 2003 i Andrew jest w
      USA jakoby "pientnascie lat", w trzecim linku Andrew podaje "dzieszienc lat" pomimo ze rok jest 2004 -
      gdzie tu sens? smile)) I jak ladnie literuje wyrazy - jota w jote zgodnie z wymowa surprised)))
      To ze ktos zapomnial polskiego po ilus latach pobytu za granica lub nigdy sie go nie nauczyl nie jest
      tak zenujace i smutne jak celowe kaleczenie jezyka sad

Znam rodzine z trojka dzieci (najstarsze ma 12 lat) urodzonych w USA. Wszyscy troje idealnie mowia,
      czytaja i pisza po polsku pomimo ze chodza do amerykanskiej szkoly i spedzaja czas z amerykanskimi
      rowiesnikami surprised

• Gość: Jajcarz-Anatom Facet jaja sobie robi IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.04, 21:00
        Gosc portalu: E.T. napisal(a):

> Facet jaja sobie robi

Jaja sobie robi?! No i dobrze - my mu dorobimy hooja! w czym problem?
        • Gość: wadera Re: Zenujace to........ IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 28.06.04, 14:35
          jest to, ze Polacy w Polsce "mowia" po angielsku!!!!!!
          Byl okres kiedy nie bylo sklepow, czy sklepikow, byly same MARKET_Ysad((
          Kiedy na ulicy do dzisiaj ludzie mowia OK!!!, Kiedy "nowobogaccy
          BISSNESMENI"przez tel. w tramwaju czy autobusie rozmawiaja po angielsku/tego
          trzeba posluchac!!!!/.
          Ludzie to jest wlasnie zenujace!!!! Pewnie ,ze taki idiot zaimponuje 90-ciu %
          wspolpasazerow,ale nie mnie !!Kiedys nie wytrzymalam i tez po angielsku
          powiedzialam durniowi, zeby sie przestal wyglupiac, bo zaden normalny czlowiek
          znajacy jezyk angielski i tak go nie zrozumie!!! Wysiadl na nastepnym
          przystanku!!!!
          TO WLASNIE JEST ZENUJACE!!!!Mikolaj Rej Wam tego nie wybaczy!!!!! przeciez ON
          powiedzial, ze .....POLACY NIE GESI I SWOJ JEZYK MAJA!!!!!!
          A juz do szpiku kosci zbulwersowala mnie "pani" prowadzaca dziennik wieczorny
          na Polsacie.Prawie plakalam sluchajac tej slicznej polskiej czystej mowy!!!!/
          wtedy jeszcze pokazywali dzienniki z 1-dno dniowym opuznieniem, tasmy
          przylatywaly samolotami z Polski/ Na koncu pani powiedziala slicznie po polsku
          dobranoc i dodadala "zycze panstwu PRZYJEMNEGO WEEKENDU!! Za to powinna byc
          wyrzucona z pracy. To byla profanacja jezyka polskiego!!! Gdybym wiedziala, ze
          dostanie w "leb" to bym nie zalowala 54 -ro calowego Sony, rzucilabym czyms
          ciezkim w ten ekran!!!!!!Polacy w Polsce!!! JUz kiedys pisalam, ze to wlasnie
          przez Was swiat ma taka a nie inna opinie o nas, to Wy przyjezdzajac do USA
          chcecie pokazac, ze mozna w ciagu 8 godzin zrobic roboty za 16!!!!
          Amerykanie patrza na Was jak na przyglupich!!!! W USA sie tak nie pracuje!!!,
          Przez to My mieszkajacy tutaj cierpimy !!! Pisalam juz o tym kiedys.
          Polski "swiatek polityczny" tez na chluby nie przynosi!!!Panienka z programu
          IDOL/czy moze inaczej sie pisze,nie ogladam tego programu!!! Czytalam tylko
          Wasze recenzje tutaj na forum,/ wstydu narobila na 2 pokolenia Polakow w Usa!!!
          Nie badzcie zlosliwy !!! My Polacy z zagranicy powinnismy byc/ no wlasnie
          braklo mi tego slowa byc....../ "kultywowac" polskosc poza jej granicamii!Ale
          Wy POlacy w Polsce powinnisci BRONIC POLSKOSCI!!!!, I za to wwlasnie
          najbardziej sie wstydze za NAS POLAKOW!!!!!!!

Pozdrawiam Wadrea
          • magga Re: Zenujace?????????????? 28.06.04, 15:00
            Dlaczego??? Tak dlugo jak czlowiek zaczal mowic tak dlugo pozyczal slowa z
            innych jezykow. Nie ma jezyka ktory by nie mial zapozyczonych slow. Tak sie
            wlasnie jezyki rozwijaja. Komputer juz zostanie komputerem i nigdy nie bedzie
            juz maszyna liczaca. No wlasnie, a skad jest slowo maszyna? Czysto slowianskie
            prawda?
            • Gość: Wadera Re: Zenujace!!! IP: *.dyn.optonline.net 28.06.04, 17:45
              Jezli moj post rozumiesz tak jak go interpretujesz/ i jestes serioo/to jest
              zenujace!!!!!!

Wadera
              • magga Re: Zenujace bardzo!!! 28.06.04, 17:54
                Gość portalu: Wadera napisał(a):

> Jezli moj post rozumiesz tak jak go interpretujesz/ i jestes serioo/to jest
                > zenujace!!!!!!
                >
                > Wadera

to napisanie "opuznieniem" wink Opoznieniem ma byc.
                A jeszcze bardziej zenujacy jest Twoj ton. "Juz raz napisalam"
                No patrzcie ludziska! Szanowna, genialna Waderaz Was nawiedzila, i tlumaczy Wam
                a Wy tempole nie rozumiecie!!!
                hahaha
                zenujace...
                • Gość: Petrokrzych Re: Zenujace bardzo!!! IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 18:36
                  Magga-t, zamknij paszcze bo ci naszcze!
                  • magga Re: Zenujace bardzo!!! 28.06.04, 18:43
                    Gość portalu: Petrokrzych napisał(a):

> Magga-t, zamknij paszcze bo ci naszcze!

Sluchaj Ty wypierdku mamuta! Na drzewo!!! Tam Twoje miejsce.
    • Gość: Європеєць Pan Czarnecki byc nieobecny, gud baj IP: *.dyn.optonline.net 01.07.04, 01:40
      Ajn minet: "Wydzwonilam kandydatów do Parlamentu
      Europejskiego ze wszystkich komitetów wyborczych:
      - (po angielsku) Dzien dobry. Nazywam sie An Dzenkins.
      Dzwonie z gazety "Deputowany" ze Strasburga.
      Czy moge zajac pani/panu 5minut.
      Ledwo sie przedstawilam i rzucilam haslo o pytaniach, Marian
      Woronin(SLD), pierwsze miejsce na mazowieckiej liscie, lamana
      angielszczyzna wypalil:
      - Ja nie uczestnicze. Do widzenia.
      Zadzwonilam do sztabu wyborczego SLD. - Woronin kandyduje na sto
      procent. Dzwonie do Woronina jeszcze raz:
      - Tu An Dzenkins ze Strasburga. Jednak pan kandyduje.
      - Helol? Helol? - Woronin najpierw darl jape do sluchawki, a potem sie
      rozlaczyl. Tyrknelam jeszcze raz. Nie odbieral. Wlaczala sie poczta.
      Nastepnego dnia, jak tylko sie przedstawilam, Woronin od razu pieprznal
      sluchawka.
      Kolejny telefon. Ta sama spiewka. Anna Gregier (SLD) trzecie miejsce
      na liscie:
      - Ajn minet. - W sluchawce slyszalam, jak Gregier zwierza sie komus
      innemu:
      - Dzwoni jakas baba. Gada po angielsku i pyta o jakies typowo
      polityczne rzeczy. Ja nic nie odpowiem. Co robic? Dobra, wylaczam
      rozmowe. -
      I jeb sluchawka.
      Antoni Gucwinski (UP):
      - Okej, okej. Pani Ewo, prosze szybciutko podejsc, mamy miedzynarodowa
      rozmowe - slysze w telefonie.
      Mimo pomocy lingwistycznej pani Ewy dyrektor Gucwinski nie odpowiedzial
      na
      zadne moje pytanie.
      Senator Adam Gierek (UP) tez nic nie wiedzial, ale przynajmniej
      rozumial pytania.
      Wieslawa Ziólkowska (UP) nie znala odpowiedzi na pierwsze trzy
      pytania. Przy czwartym sie rozlaczyla. Zadzwonilam jeszcze raz,ale
      kandydatka Ziólkowska nie odbierala telefonu.
      Posel Eugeniusz Klopotek (PSL), uslyszawszy pytanie pierwsze,
      wytlumaczyl
      An Dzenkins:
      - Ja byc przy Strasburg w maj. Nie rozmawiam, ja jesc. Moze innym razem.
      -I trzepnal sluchawka.
      Posel Zdzislaw Podkanski (PSL) do An Dzenkins mówil po polsku:
      - Jestem w Polsce i rozmawiam po polsku. Do widzenia pani. - Jeb
      sluchawka.

Szef sztabu Samoobrony nie chcial dac Dzenkins namiarów do
      swoich kandydatów. Sami wygrzebalismy numer telefonu do Ryszarda
      Czarneckiego (Samoobrona). Czarnecki odpowiadal za europejskie fundusze
      w
      rzadzie Jerzego Buzka.
      - Helol - odpowiedzial kandydat na moja gadke. W sluchawce
      szmer. Rychu po cichu szepnal kumplowi: - Powiedz, ze mnie nie ma.
      - Odezwal sie inny glos: - Pan Czarnecki byc nieobecny, gud
      baj. - Pizd sluchawka,

Najkrócej nawijalam jednak z Bogdanem Pekiem (LPR). Wystarczylo,
      ze powiedzialam, ze nazywam sie An Dzenkins i dzwonie ze
      Strasburga, a ten od razu sie rozlaczyl. I tak piec razy.
      Ja Pekowi An Dzenkins ze Strasburga, a Pek - jeb.
      Szef sztabu PO, podobnie jak sztabowy Samoobrony, nie chcial mi
      dac namiarów na kandydatów. Tyle ze ten z PO szczerze poinformowal,
      ze pytal swoich kandydatów, ale zaden z nich nie chce odpowiadac na
      pytania o europarlament.
      Krzysztof Holowczyc (PO) rajdowiec:
      - Niech mi pani wysle te pytania mejlem, okej?
      Jaroslaw Cejrowski (Narodowy Komitet Wyborczy Wyborców) najpierw
      próbowal cos dukac, chyba po pusztunsku, a pózniej sie rozlaczyl.
      Marcin Plinski (NKWW) nie rozumial pytan, ale sluchal. Na koniec dodal:
      -Nie wiedziec. - Zasmial sie rozkosznie i rzucil telefonem.
      Dzwoniac do Jana Kulakowskiego (UW), naszego pierwszego negocjatora z
      Unia, dryndalam jako Dzenkins w akcie megadespery. Na poczatku gadki
      pozalilam sie mu: - Panie profesorze. Dzwonilam do tylu polskich
      kandydatów
      i nikt nic nie wie. Pan na pewno odpowie na wszystkie pytania.
      - Tak, to prawda, startuja kandydaci bardzo nieprzygotowani... - milutko
      odpalil profesorek.
      Pytanie pierwsze. Kulakowski nie wie. Pytanie drugie. Tez nie
      wie. Glos mu sie zmienia i nerwy puszczaja:
      - Co to jest, jakis egzamin, czy co? Dziekuje bardzo. -
      Pieprznal sluchawka, az mi w prawej pólkuli zadzwonilo.

Z kolei senator Grazyna Staniszewska (UW) grzmotnela sluchawka
      od razu po pierwszym pytaniu. Bez zadnego gud baj albo innego fak of.
      Na 43 przepytanych przez Dzenkins kandydatów jeden odpowiedzial
      bezblednie na wszystkie szesc pytan - Marcin Swiecicki (UW). Na piec
      odpowiedzial Janusz Onyszkiewicz (UW). Na cztery pytania odpowiedzieli:
      Jolanta Jastrzebska (SDPL), Jerzy Buzek (PO), Jaroslaw Walesa(NKWW). Na
      trzy znal odpowiedz Dariusz Grabowski (LPR).

Test drugi
      Red. Mateusz Cieslak wystapil w roli studenta Kolegium Europejskiego.
      Zaproponowal przyszlym eurodeputowanym quiz z tematyki unijnej.

Maria Wisniowiecka (Samoobrona).
      - Czy z paszportem unijnym mozna wjechac na obszar Afryki bez kontroli
      granicznej?
      - Prawidlowa odpowiedz: Balwanie! Nie ma paszportów unijnych.
      Wisniowiecka: - Nie wiem...
      - Ile krajów wchodzi do Unii wraz z Polska?
      - Prawidlowa odpowiedz: Dziesiec.
      Wisniowiecka: - Chwileczke, chwileczke. (Poslanka konsultuje sie z kims
      obok). Osiem.
      - Jakim komisarzem ma zostac Danuta Hübner?
      Prawidlowa odpowiedz: Do spraw handlu.
      Wisniowiecka: - No, europejskim.
      - Czy po przystapieniu nowych krajów Unia Europejska bedzie graniczyla z
      Rosja?
      Prawidlowa odpowiedz: Kup sobie atlas, matolku. Finlandia od dawna
      jest w Unii, a ma dlugasna granice z Rosja. A teraz do Unii wchodza
      kolejne
      panstwa graniczace z Rosja: Polska, Litwa, Estonia.
      Wisniowiecka: - Chwileczke. (Poslanka konsultuje sie z kims
      obok). - No, róznie mówia. Ze bedzie.

Wojciech Szczesny Zarzycki (PSL), czlonek sejmowej Komisji
      Europejskiej.
      - Czy powinnismy popierac przeniesienie stolicy Unii z Brukseli do
      Berlina?
      Prawidlowa odpowiedz: Pan bredzisz! UE nie ma stolicy, wiec nie
      ma czego przenosic.
      Zarzycki: - Tak. Ale, jakie bylyby koszty obciazajace poszczególne kraje
      czlonkowskie?
      Prawidlowa odpowiedz: Doucz sie, koles. Rada Europy nie ma nic wspólnego
      z
      Unia Europejska. Jej czlonkami sa m.in. Rosja, Ukraina czyMacedonia.
      Zarzycki: - Niestety. Rada Europy, Parlament Europejski czy
      KomisjaEuropejska to sa... (dalej poslowi tak sie wszystko pomieszalo,
      ze nie potrafil logicznie wylozyc, co chce powiedziec).

Krzysztof Zaremba (PO), czlonek sejmowej Komisji Europejskiej.
      - Czy w zwiazku z wejsciem Polski do Unii Europejskiej powinna
      sie zmienic liczba gwiazdek na fladze Unii?
      Prawidlowa odpowiedz: Nieuku! Panstw czlonkowskich UE jest 15, a
      gwiazdek
      12, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Wyglad flagi nawiazuje do
      fragmentu Apokalipsy sw. Jana: "Potem wielki znak ukazal sie
      na niebie: Niewiasta obleczona w slonce i ksiezyc pod jej stopami, a na
      jej glowie wieniec z gwiazd 12".
      Zaremba: - Zdecydowanie tak. Z tego samego powodu, dla którego
      dzis jest 15 gwiazdek. Bo do 1 maja to 15 panstw tworzylo Unie.
      - Nie liczac Komisji Europejskich, jest 6 innych glównych
      instytucji unijnych. Czy mialy sens starania Polski, by niektóre z
      komisji
      znalazly sie w Warszawie?
      Prawidlowa odpowiedz: Panie!!! Jest tylko jedna Komisja Europejska!
      Zaremba: - Oczywiscie, ze tak. Kazde przeniesienie jakiejkolwiek
      centralnej instytucji UE do Warszawy, Szczecina, Poznania,
      Wroclawia badz Krakowa podnosi prestiz i daje wymierne efekty
      materialne.
      - Dlaczego Polakom nie beda przyslugiwaly paszporty UE?
      Prawidlowa odpowiedz: Pólglówku! Nie ma paszportów unijnych.
      Zaremba: - To kolejny dowód na niedoróbke negocjacyjna ze strony naszych
      negocjatorów.

Stanislaw Zelichowski (PSL), sejmowa Komisja Europejska.
      Najpierw uslyszal, o co chodzi, a potem wyznaczyl termin spotkania za
      tydzien.

Elzbieta Kruk (PiS), sejmowa Komisja Europejska. Poprosila o telefon za
      kwadrans. Po czym wlaczyla automatyczna sekretarke.

Marian Pilka (PiS), sejmowa Komisja Spraw Zagranicznych. Odmówil
      odpowiedzi.

Egzamin zaliczyl jedynie Henryk Kroll, lider Niemców opolskich.
      Odpowiadal jak nalezy, tylko z rosnacym zdziwieniem. Przy piatym pytaniu
      nie wytrzymal i ryknal smiechem. Pozostali ani razu sie niepolapali, ze
      pytania sa kretynskie "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka