julia_europejska 15.06.04, 18:58 www.fun.from.hell.pl/2003-02-28/Polak-w-USA.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julia_europejska Ciag dalszy na zywca 15.06.04, 19:00 iik.onet.pl/1,17,11,4795262,14362125,908356,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Європеєць Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żywca IP: *.dyn.optonline.net 20.06.04, 23:06 Well if you are not a permanent ressedent , than you might have to resgisture for one . Or contack immigrantion centre. Its shouldn't be a problem leaving canada to poland . You might have to apply that . jUst contact imigration centre like i said. groups.msn.com/GdanskPoland/general.msnw?action=get_message&mview=1&ID_Message=613&LastModified=0&ID_Topic= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żyw IP: *.chello.pl 27.06.04, 01:43 Well, if you are not a permanent resident than you might have to register as one. Or contact an immigration center. It shouldn't be a problem - leaving canada for poland. Ojoj, jakos tak kiepsko z tym angielskim... Jak juz sie mieszka w okolicach NYC to chyba nie tak trudno sie nauczyc ang. ?? Inaczej : When you living neer NYC it shouldn't be a problem for learning english. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Європеєць Re: Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żyw IP: *.dyn.optonline.net 27.06.04, 03:44 Straszliwie spostrzegawczy gościu! Stuknij myszą w odnośnik pod komentownym przez siebie postem. Skoro stukasz z Pomrocznej - stukaj z ogonkami. I am using an anonymous proxy anyway. No i nie chlaj tyle, bo wóda dekoncentruje cię najwyraźniej. papayki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petrokrzych Re: Naciąg dalszy prowokacyjnego przekrętu na żyw IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 18:35 No i nastepny wal z Polski sie odezwal. Juz kolego promote/promende czy jak ci tam mfr, get the f#ck out of here and go na forum 'kraj', popierdolencu! Odpowiedz Link Zgłoś
julia_europejska On juz Amerykan ! 15.06.04, 19:02 europa.onet.pl/257,82,11,4807199,14401654,910118,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
lulu13 Julia !! naucz sie rozrozniac !!! 15.06.04, 19:11 ludzi ktorzy przyjechali do Stanow i mieli powiedzmy 4 lub 5 lat i dzis tak mowia po polsku ,bo praktycznie nie mieli prawie zadnego kontaktu z tym jezykiema uczyli sie caly czas w Stanach,wiec sie glupkowato nie dziw i nie rob z tego big deal !!! Natomiast jesli jest to osoba starsza i udaje w sposob glupi amerykanina to niestety jest zalosne !!!! Ale to dotyczy prawie wszystkich Polakow nie zaleznie gdzie miszkaja czy w Belgii czy w Rajchu czy na Antypodach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmotrutta Re: Julia !! naucz sie rozrozniac !!! IP: *.compass.net.nz 17.06.04, 02:07 lulu13 napisał: > ludzi ktorzy przyjechali do Stanow i mieli powiedzmy 4 lub 5 lat i dzis tak > mowia po polsku ,bo praktycznie nie mieli prawie zadnego kontaktu z tym > jezykiema uczyli sie caly czas w Stanach,wiec sie glupkowato nie dziw i nie > > rob z tego big deal !!! ...bzdura...mieszkam poza Polska od ponad 20 lat...polskiego na codzien nie uzywam...ale nie zapomnialem i nie zapomne...moj syn urodzil sie poza Polska...mowi po polsku bardzo poprawnie z ledwie wyczuwalnym akcentem, a takze potrafi pisac w tym jezyku, znacznie lepiej niz "Andrew Mazinsky"... Odpowiedz Link Zgłoś
soup_nazi Re: Julia !! naucz sie rozrozniac !!! 18.06.04, 18:48 Gość portalu: salmotrutta napisał(a): > ...bzdura ...mieszkam poza Polska od ponad 20 lat...polskiego na codzien nie uzy > wam...ale nie zapomnialem i nie zapomne Jak ktos chce, to "zapomnie" i to jest bardzo komiczne, zwlaszcza, ze tacy najczesciej miejscowego jezyka nie moga opanowac. A jeszcze wieksza tragikomedia kiedy delikwent polskiego sie nigdy nie nauczyl, a nastepnie go zapomnial. ...moj syn urodzil sie poza Polska...mow > i po polsku bardzo poprawnie z ledwie wyczuwalnym akcentem, a takze potrafi pis > ac w tym jezyku, znacznie lepiej niz "Andrew Mazinsky"... Co do dzieci to zalezy jak kto dziecko wychowa. Jak sie pusci sprawe na zywiol, to bankowo nie bedzie zadnego polskiego. Moja corka nie mowi po polsku wcale i wcale sobie z tego powodu nie krzywduje - powinienem miec wyrzuty sumienia? Czy kajac sie przed "patryjotami"? Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us I chwała Bogu, że nie mówi, bo gdyby zobaczyła pro 18.06.04, 22:44 soup_nazi napisał: > Gość portalu: salmotrutta napisał(a): > > > ...bzdura > ...mieszkam poza Polska od ponad 20 lat...polskiego na codzien nie uzy > > wam...ale nie zapomnialem i nie zapomne Moja corka nie mowi po polsku wcale i > wcale sobie z tego powodu nie krzywduje - powinienem miec wyrzuty sumienia? > Czy kajac sie przed "patryjotami"? > I chwała Bogu, że nie mówi, bo gdyby zobaczyła produkcję taty na oślej łączce, to by dopiero tata musiał tłumaczyć co i jak i dlaczego he he he Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa PALANT 15.06.04, 19:28 Palant, to wszystko. Jego sformulowania sa na poziomie (?) czlowieka doroslego, po trzydziestce. Na dwudziestolatka to on mi nie wyglada. Takich kretynow, co po polsku juz nie, a po angielsku jeszcze nie, kilku spotkalem. W 99% nie ma takiej sytuacji, w ktorej facetowi jezyki moglyby pomerdac sie tak drastycznie. W moim przypadku czasami jest to smieszne. Im bardziej jestem narabany, tym bardziej przestawiam sie na angielski, niezla_de moze to potwierdzic. No, ale jezeli od '85 zalewalem sie praktycznie "po angielsku", to nie ma sie co dziwic. Po trzezwiaku problemow nie mam, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: PALANT IP: 141.151.62.* 15.06.04, 22:36 Nie moge sie z Toba zgodzic. Owszem jest bardzo duza grupa ludzi ktora jeszcze dobrze nie zaczela sie poslugiwac jezykiem angielskim a juz zapomniala polskiego. Ale pomysl o ludziach ktorzy zyja w USA 30-40 lat a przyjechali tu jako dzieci i nie mieli zbyt duzego kontaktu z jezykiem polskim. Byc moze moja corka kiedys bedzie miala ten sam problem bo jak przyjechala tutaj miala 5 lat.Ale my jako rodzice staramy sie kultywowac i polskie tradycje i jezyk ale czy to wystarczy aby moja corka za 30 lat poslugiwala poprawna polszczyzna jak dr. Miodek.Smiem watpic i czy mozesz taka osobe nazwac palantem? I miech kazdy czy w kraju czy po za jego granicami zastanowi sie czy sam dobrze umie sie wyslowic. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re:??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:43 Nie zadaje tego pytania zlosliwie ale powiedz mi Grzegorzu do czego twoim dzieciom potrzebny jezyk Polski? Jesli nie czujecie zwiazku z Polska nie glosujecie w waznych dla Polski sprawach to dla czego swoje dziecko chcesz wiazac z Polska poprzez jezyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 znowu swoj glupi ryj otworzylas? IP: *.cwshs.com 15.06.04, 22:48 Gość portalu: axe napisał(a): > Nie zadaje tego pytania zlosliwie ale powiedz mi Grzegorzu do czego twoim > dzieciom potrzebny jezyk Polski? a chocby po to zeby z dziadkiem czy babcia pogadac se mogly kapisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiązka jenzykowa axe, weźta se kłonicę i walnijta się w czoło IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 22:54 Nie wmawiajta tu Grzegorzowi żadnych związków radzieckich. Oczywiście zadajeta to pytanie złośliwie, ale i tak dzieci Grzegorza przyjadom do Pomrocznej i zostaną Tymińskimi he he he I po to muwiom po polskiemu lepij ot ciebie, axe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re: axe, weźta se kłonicę i walnijta się w czoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 23:14 >I po to muwiom po polskiemu lepij ot ciebie, axe "Mówią" cilku mówią ,they tell zes tempy uczen w szkole swiata i bedziesz wegietowal dlugie zimy dlugie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambino's curse axe, walnęłaś się już czy jeszcze nie? IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 23:46 A jakżeś, axe, zdołała przekopiować te dwa ogonki ó i ą a na resztę już ci klawiatury nie starczyło? No i nie odbiegaj od tematu. Dyskutujemy o znajomości polszczyzny. Wśród Polonii czyli wygnanych banitów, jak byś pewnie chciała. Jak każdy widzi, kulawisz polski w każdym zdaniu. "Cilk" to już absolutny obciach. Dlatego też przypominam ci o kłonicy, która może przy okazji wygładzić zmarszczki na twym czole bez potrzeby przeszczepu liposculpture buttox. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re: axe, walnęłaś się już czy jeszcze nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 00:02 Nie "Cilik" to nie obciach,poprostu zadko uzywam takiego jezyka. Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac. Slabo sie znasz na liftingu,bottox to srodek oslabiajacy aktywnosc miesni, nie zaden przeszczep , chciales blysnac a tu dupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Więź z polszczyzną rzadko po prostu można natknąć się na polszczyznę IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 01:03 tak spartoloną, jak to tylko axe potrafi. No, może jeszcze Lechu Gość portalu: axe napisał(a) po prostu Nie "Cilik" to nie obciach,poprostu zadko uzywam takiego jezyka. Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac. Slabo sie znasz na liftingu,bottox to srodek oslabiajacy aktywnosc miesni, nie zaden przeszczep , chciales blysnac a tu dupa. Całe szczęście, że koleżanka axe oblatana jest w naukach medycznych he he he A few years ago I heard of a procedure in which the doctor injected fat (that was liposuctioned from hips, tummy buttox, etc) into the breast to enlarge the breast without the use of sailine or silicone implants. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buttox v. Botox Napisz 100 razy: "była dupa, ale ze mnie - axe" IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 01:26 Gość portalu: axe napisał(a): > Nie "Cilik" to nie obciach,poprostu zadko uzywam takiego jezyka. > Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac. > Slabo sie znasz na liftingu,bottox to srodek oslabiajacy aktywnosc miesni, > nie zaden przeszczep , chciales blysnac a tu dupa. była dupa, ale ze mnie - axe była dupa, ale ze mnie - axe była dupa, ale ze mnie - axe była dupa, ale ze mnie - axe była dupa, ale ze mnie - axe Botox Injections Botox is a highly diluted derivative of Botulinum Toxin Type A, a deadly bacterium that causes botulism (food poisoning). While extremely dangerous in its pure form, Botox has been found safe to treat neuromuscular disorders. The FDA approved the use of Botox to treat neuromuscular disorders and eye disorders such as lazy eye and blepharospasm - a condition in which the eyelid will not stay open. However, while treating these conditions, doctors noticed that fine lines and wrinkles around the eye disappeared. As a result, cosmetic surgeons and dermatologists have been using Botox to treat facial wrinkles such as crow's feet and frown lines for approximately 10 years. Botox Uses Botox is used to treat any of the following conditions: Crow's feet Frown lines Brow lines Low back pain Excessive sweating (hyperhidrosis) Migraine headaches Muscle spasticity from cerebral palsy, stroke, or multiple sclerosis Neck spasms Vocal cord spasms Facial spasms How Does Botox Work? Botox injections work to remove wrinkles by relaxing the surrounding facial muscles. Once the muscles have relaxed, the wrinkles disappear. The muscles are essentially paralyzed - patients will not be able to frown after having their forehead and frown lines treated. A Botox injection will take approximately three to five days to take effect and will last three to six months. Botox Candidates Candidates for Botox injections include those patients who show early signs of aging and those who are not good candidates for facial plastic surgery. Patients who are not good candidates for Botox include: Pregnant or nursing women Patients taking any other medications or supplements - this may increase bruising or bleeding Patients who are allergic to Botulinum Toxin Type A Patients who have a history of botulism poisoning - antibodies in the blood may make the injections less effective Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re:"bottox" moje swiadectwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 22:36 na to,ze moja wiedze mam w glowie a nie jak ty na zasadzie search-copy-paste, wystarczy ,ze zabraknie ci pradu i bedziesz niewiele madrzejszy od chamburgera. To ze"zjadam" litery w slowach"cilik"-ciulik,"zadko"-rzadko to wina mojej bezprzewodowej klawiatury a zreszta komu ja sie tlumacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chamburger he heh a hamburger to ci z głowy wyskoczył czy z tej bez IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 23:04 przewodowej klawiatury? Ile mamy latek? Dziewięć? Dziewięć to jeszcze by usprawiedliwiało tę twą rumuńską ortografię. I pomyśleć, żeś wcale nie musiała zostać wygnańcem bostońskim w celu kaleczenia polszczyzny. Na miejscu, w kRaju, kulawisz polski lepiej od "palanta z Bostonu" (właściwie to gliniaki skomponowały ten list i podpisały się bostończykiem - ale mniejsza o to). Skoro więc twoja własna polszczyzna stinks, nie czepiaj się polszczyzny "palanta z Bostonu". 3maj się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuuuuuuuuuuuttox "buttox", ty moje sfiadectwo tszeciej klasy IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 23:31 buttox ty ośli buttoxie he he he A w ramach dokształtu prądowego - obrazek: www.fun.from.hell.pl/2004-05-28/polish-hamburger.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re: Siemacie Burki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:12 Spece od szybkiego wertowania slownikow ortograficznych.Nie ja to zaczalem, vide post od chama: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13457245&a=13464084 Nie interesuje mnie pisownia "botoxow"-bo po co?Wystarczy ze wiem o czym mowie i jak to dziala a prawidlowa pisownie zostawiam aptekarzom i zakompleksionym Burkom,ktorzy w ten sosob sie nobilituja. Hamburgery i ich pisownie tez zostawiam wiejskim Burkom,smacznego. Zreszta cham go wymyslil,cham go je wiec dla czego nie "ch"? No Burki,dobre byly "chamburgery"?To teraz szczekac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minister oświaty Re: Siemacie Burki! IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 18:07 Napluli ci w pysk, a ty opowiadasz że deszczyk pada! Pisownia go, analfabety, nie interesuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re:Minister propagandy III Rzeszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 19:04 O i jest Burek nastepny.Chcesz chamburgera?Celowo "ch"bo dla chama volksdojcza. I fiutek mnie interesuje pisownia"volksdojcza"wazne ze zrozumiales smieciu,ze pluje ci w pysk pomiocie STASI. Nawiasem mowiac minister z ciebie od koziej kuzki jak nie zalapales ze sami sobie napluli w faszystowskie ryje. No to siemasz volksdojcz,wpadnij kiedys jak ci juz ryj obeschnie. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us kobieta moze byc pulchna a przy tym bardzo ladna 17.06.04, 00:14 Gość portalu: axe napisał(a): > na to,ze moja wiedze mam w glowie a nie jak ty na zasadzie search-copy-paste, > wystarczy ,ze zabraknie ci pradu i bedziesz niewiele madrzejszy od chamburgera. > To ze"zjadam" litery w slowach"cilik"-ciulik,"zadko"-rzadko to wina mojej > bezprzewodowej klawiatury a zreszta komu ja sie tlumacze. zapiepszac rowno kobieta moze byc pulchna a przy tym bardzo ladna forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=12427760&a=12429624 "polska to skansen !!!!": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45&w=12377778&a=12379349 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re: kobieta moze byc pulchna a przy tym bardzo la IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:20 To nie moje posty !!! Od niedawna mam neostrade,wczesniej miale "sdi" warszawa.sdi.tpnet,to bylo moje IP. "Axe"moze podpisac sie kazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re: Zeby jasnosc byla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 17:23 Bledy tez robie jak kazdy,natomiast nigdy pierwszy ich nikomu nie wytykam. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us Żeby jasność pomroczna była na temat axe 18.06.04, 00:48 Gość portalu: axe napisał(a): > Bledy tez robie jak kazdy,natomiast nigdy pierwszy ich nikomu nie wytykam. Wytykasz, wytykasz i owszem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13457245&a=13464785 Pomroczna jasność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re: Żeby flipflap zrozumial co czyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:19 Hej czlowieku po drugiej stronie planety! Nie,zeby mi specjalnie zalezalo na wyjasnieniach ale zanim dokoncze pic kawe te dwie minuty na to poswiece. Niejaki "wiazka jezykowa" zarzucil mi braki w poslugiwaniu sie jezykiem Polskim. dowod: > po to muwiom po polskiemu lepij ot ciebie, axe forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13457245&a=13464084 Twierdzi ten pierwotniak,ze blizej nieokreslone osoby "muwiom po polskiemu lepij ot ciebie" Pierwotniak zaatakowal jako pierwszy wytykajac mi bledy lingwistyczne. Latwo to zauwazyc kazdemu tylko nie tobie a z tymi linkami to juz dales popis, juz lepiej wychodzilo ci preparowanie dowodow w milicji obywatelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axe Re: errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 09:22 Oczywisnie filipek nie flip. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us A o jakim głosowaniu tu piszczysz? 17.06.04, 02:03 Gość portalu: axe napisał(a): > Nie chce zybyscie byli banitami,sami siebie nimi robicie nie glosujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera pod namiotem z gwiazd IP: *.dyn.optonline.net 19.06.04, 01:19 www.salonniezaleznych.org/audio/hymn_UE.mp3 O Radości, iskro bogów, kwiecie elizejskich pól święta, na twym świętym progu staje nasz natchniony chór. Jasność twoja wszystko zaćmi, złączy, co rozdzielił los. Wszyscy ludzie będą braćmi tam, gdzie twój przemówi głos. Kto przyjaciel, ten niech zaraz stanie tutaj pośród nas, i kto wielką miłość znalazł ten niech z nami dzieli czas. Z nami ten, kto choćby jedną duszę rozpromienić mógł. Ale kto miłości nie zna, niech nie wchodzi tu za próg. Patrz, patrz: wielkie słońce światem biegnie sypiąc złote skry, jak zwycięzca, jak bohater - biegnij, bracie, tak i ty. Radość pryska z piersi ziemi, Radość pije cały świat. Dziś wchodzimy, wstępujemy na Radości złoty ślad. Ona w sercu, zbożu, w śpiewie, ona w splocie ludzkich rąk, Z niej najlichszy robak czerpie, z niej najwyższy niebios krąg. Bracie, miłość niezmierzona mieszka pod namiotem z gwiazd, Całą ludzkość weź w ramiona i ucałuj jeszcze raz. Wstańcie, ludzie, wstańcie wszędzie, ja nowin niosę wam: Na gwiaździstym firmamencie miłość mieszka tam. Wstańcie, ludzie, wstańcie wszędzie, ja nowinę niosę wam: Na gwiaździstym firmamencie miłość, miłość mieszka tam! __________________ www.cyberexpres.com/msz_wywiad.ram Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: PALANT 15.06.04, 23:27 Przeczytaj najpierw wypowiedzi "palanta" (mowi, ze w USA jest od 15 lat), a potem jeszcze raz moj post i moze zrozumiesz, o co chodzi. Tematem nie sa ludzie, ktorzy zyja tu 30-40 lat, jak probujesz zakrecic, tylko "palant" mieszkajacy tu 15 lat. Jezeli chodzi o moja sprawnosc jezykowa, zarowno polska, jak i angielska, to jest ona w znakomitej formie, moze dlatego, ze nie musze nadrabiac zaleglosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "znakomita" forma Chwalipięto, a gdzie masz polskie ogonki?______n/t IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 23:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŻÓŁĆ w sądzie Re: Na ch... mnie polskie ogonki w Stanach. Kapew IP: *.dyn.optonline.net 16.06.04, 22:53 waldek.usa napisała: > Jezeli chodzi o moja sprawnosc jezykowa, zarowno polska, jak i angielska, to > jest ona w znakomitej formie, moze dlatego, ze nie musze nadrabiac zaleglosci. No to masz wobec tego poważne zaległości do nadrobienia w swej podobno "znakomitej" formie he he he Przypominam przy okazji, że liścik rzekomego palanta z Bostonu powstał na komendzie WŁiI w celu zdyskredytowania Polonii. Kapisz? Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Na ch... mnie polskie ogonki w Stanach. Kapew 16.06.04, 23:00 Gość portalu: ŻÓŁĆ w sądzie napisał(a): > waldek.usa napisała: > > > Jezeli chodzi o moja sprawnosc jezykowa, zarowno polska, jak i angielska, > to > > jest ona w znakomitej formie, moze dlatego, ze nie musze nadrabiac zaleglo > sci. > > No to masz wobec tego poważne zaległości do nadrobienia w swej > podobno "znakomitej" formie he he he O co sie czepiasz, o klawiature? Bez sensu. Przypominam przy okazji, że liścik > rzekomego palanta z Bostonu powstał na komendzie WŁiI w celu zdyskredytowania > Polonii. Kapisz? Facet, to juz dawno wykapowalem, old news, a poklocic sie zawsze mozna, hehehe. Aby skomponowac taki liscik, trzeba byc debilem albo... Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z 17.06.04, 17:37 ogonkami moglbym, tyle ze co drogie slowo musialbym pchac dodatkowy klawisz, a nie chce mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z IP: *.cwshs.com 17.06.04, 19:09 jak tak bardzo komus na ogonku zalezy to mu moge donk_ey ogonek dac jemu juz niepotrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z 17.06.04, 19:14 Gość portalu: VIP-1 napisał(a): > jak tak bardzo komus na ogonku zalezy > to mu moge donk_ey ogonek dac > jemu juz niepotrzebny Dziekuje goraco, ale raczej nie. Zadzwon do Tworek, napewno go przyjma, hehehe. Przestan sie klocic z Wadera, bo tu akurat to chyba nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Hehehe Filipek, no tom jezd zdrajca. Pisac z IP: *.cwshs.com 17.06.04, 19:22 to z kim mam sie klocic? donka w poblizu nie widze doupa_nazi tez gdzies sie schowal nawet tato morde w smietniku schowal a robic cus przeciez trzeba, no nie? p.s. jak jej sie znudzi to sama przestanie Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Momenty byly? No masz. Najlepiej 17.06.04, 20:59 jak wadera nie rozpoznala falszywego waldka.usa, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us dodatkowych klawiszy nie ma ;) jest 102 lub 104 i 18.06.04, 01:05 waldek.usa napisał: > ogonkami moglbym, tyle ze co drogie slowo musialbym pchac dodatkowy klawisz, > a nie chce mi sie. dodatkowych klawiszy nie ma jest 102 lub 104 i tyle he he he A piszta jak se chceta - tylko potem nie płaczta jak wam kRajowiec z kRajanką dosunie za obniżanie poziomu polszczyzny axe. No i przestańcie dokuczać ertesowi tym palantem. Chłopak napisał całkiem niezłą parodię a waldek.usa i inni pospieszyli z potwierdzeniem autentyczności. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Dodatkowy w sensie extra operacji, po 18.06.04, 16:26 zmianie klawiatury na Polski (input locale). Ile klawiszy klawiatura ma to ja wiem Odpowiedz Link Zgłoś
filipek.us W sensie operacyjnym proszę zaprzestać używania 18.06.04, 22:57 ? : @ ( ) i innych podobnych he he he Very lame excuse Panie W.U. O, byłbym zapomniał - proszę już nie używać wielkich liter HE HE HE bo jest to zbyt pracochłonne w sensie operacyjnym oczywizda he he he Ja to bym proponował w sensie operacyjnym przesyłać sobie mp3 he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ąłć dokształt IP: *.dyn.optonline.net 19.06.04, 03:36 www.livejournal.com/community/polski/19628.html?thread=114860#t114860 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: PALANT IP: *.phil.east.verizon.net 17.06.04, 20:50 Ja dobrze i uwaznie przyczytalem Twoj post ale Ty na pewno mojego nie. Calkowicie sie z Toba zgodzilem ze sa cmoki co jeszcze po angielsku nie kumaja a juz zapomnieli polskiego.Ja po prostu zwrocilem uwage ze nie mozna tego problemu uogolniac. I nie robilem pod Twoim adresem zadnych wycieczek osobistych jezeli tak to odczules jest mi przykro. I jeszcze dobre pytanie ktore zadal jeden z forumowiczow , po co mojej corce jest potrzebny jezyk polski.Po prostu Ona sama chce sie go uczyc poniewaz im wiecej znasz jezykow tym lepsze perspektywy na przyszlosc. Poza tym mysle ze dobrze jest pamietac skad sie jest. Pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
waldek.usa Re: Grzegorz 22.06.04, 20:29 Gość portalu: Grzegorz napisał(a): > Ja dobrze i uwaznie przyczytalem Twoj post ale Ty na pewno mojego nie. > Calkowicie sie z Toba zgodzilem ze sa cmoki co jeszcze po angielsku nie kumaja > a juz zapomnieli polskiego.Ja po prostu zwrocilem uwage ze nie mozna tego > problemu uogolniac. Az tak zle to nie mysle i nie uogolniam, mowie o powyzszym "produkcie" wiadomo kogo. > I nie robilem pod Twoim adresem zadnych wycieczek osobistych jezeli tak to > odczules jest mi przykro. Alez ja tego nie widze jako wycieczek osobistych, nie martw sie, po prostu jest to twoja opinia i ja szanuje. > I jeszcze dobre pytanie ktore zadal jeden z forumowiczow , po co mojej corce > jest potrzebny jezyk polski.Po prostu Ona sama chce sie go uczyc poniewaz im > wiecej znasz jezykow tym lepsze perspektywy na przyszlosc. Oczywiscie, kto wie, moj polski moze sie przydac w pracy juz niedlugo. > Poza tym mysle ze dobrze jest pamietac skad sie jest. > Pozdrawiam Grzegorz Bingo. Twoja wypowiedz jest na wysokim poziomie i zgadzam sie z nia. Ja mam tendencje do strzelania z biodra, tylko czasami sie rozpisuje, i zdarza sie, ze moje skroty myslowe sa nieco zagmatwane. Stad biora sie nieporozumienia, jakkolwiek zazwyczaj nie ma problemow. Ogolnie rzecz biorac mam wsrod forumowiczow wysoka opinie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victoria Re: PALANT IP: *.proxy.aol.com 18.06.04, 03:44 Grzegorz masz calkowita racje dzieci ktore tu przyjechaly w wieku 5 lat mowia po polsku tak dobrze jak sa w domu potem zacznie sie szkola i zacznie sie gubienie polskiego akcentu a z latami calkiem on sie zagubi a takze jezeli nie bedzie poslugiwac sie tym jezykiem na codzien/wyjscie za maz nie za polaka/ to calkowicie z biegiem czasu jezyk pojdzie troche w zapomnienie.Mojego kuzyna corka mowila bardzo ladnie po polsku jako malutka dziewczynka byla wychowywana przez babcie przyszla szkola lecz w domu byl tylko j.polski po malu gubila akcent,gdy miala 14lat ja przyjechalam na nowo zaczela mowic dobrze po polsku po roku ja sie wyprowadzilam stracilam z nia czesty kontakt ona miala swoje towarzystwo babcia zdazyla nauczyc sie po angielsku i bylo tak babcia pytala sie Elzuni po polsku a ona odpowiadala jej po angielsku nikomu to nie przeszkadzalo dzis jest 32letnia kobieta i w zasadzie j.polski zapomniala /do polskiej szkoly nigdy nie chodzila/i masz zupelna racje piszac aby kazdy zastanowil sie nad tym czy sam potrafi sie dobrze wyslowic,moje malzenstwo jest mieszane wiec nie mam do czynienia za duzo z j.polskim w domu tyle co kupie sobie gazete lub siade do komputera,i sama nieraz mowie sobie po angielsku nie nauczylam sie dobrze a polski moj Boze zapomnialam taka prawda .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambino's Curse Bieżnikowane wiadomości nam zapodajesz, Julka? IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 21:53 europa.onet.pl/1,1326,1151699,artykul.html 4-miesięczne odgrzewki? Mamy tu przecież świeższy materiał w temacie anglosaksów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=13262797&a=13262797 Ponadto ten idiotyczny komentarz quasi-polskawy został sfabrykowany w kazamatach komendy Wojsk Łączności i Informatyki przez ertesika hłech hłech hłech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emm Re: Bieżnikowane wiadomości nam zapodajesz, Julka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:29 ja podczas zeszlorocznego pobytu wakacyjnego w Stanach spotkalam ludzi, ktorzy byli w USA od -powiedzmy 2, 3 lat, a mowili w stylu"my bylismy na island w july" "nasz house jest taki ladny", "zobacz piotrek, jakie ladne baby, zrobmy sobie takie soon"-to byla dopiero zenada.Patrzylam na nich i myslalam , ze zejde pod stol, bo sorry-ale co jak co, ale po angielsku to mogliby sie nauczyc co nieco przebywajac 2, 3 lata w Stanach, a nie -nauczyli sie 10-u slow i wielcy Amerykanie sie zrobili.ZENADA!A co do tego postu Pan Polak w USA-to zgadzam sie z lulu, moj chlopak urodzil sie w Stanach, jego matka jest Polka.Starala sie go nauczyc polskiego, chodzil w soboty do polskiej szkoly, ale kaleczy jezyk polski i tak.Bardzo sie stara , ale slangu polskiego nie umie zupelnie(od mamy sie niestety nie mial jak nauczyc) a inne dzieci Polakow (tez urodzone w Ameryce) za swoj jezyk ojczysty uznaja amerykanski i w nim mowia biegle (wiec tez go slangu polskiego nie nauczyly).Ale jego mama przynajmniej sie starala, znam przypadki, gdzie rodzice -Polacy-specjalnie nie mowili przy dziecku po polsku zeby sie nigdy nie nauczylo tego jezyka.Smutne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambino's curse Re: Bieżnikowane wiadomości nam zapodajesz, Julka IP: *.dyn.optonline.net 15.06.04, 22:45 Dodatkowym "ułatwieniem" (nazwijmy to "ułatwieniem Czarneckiego" jest zamknięcie możliwości kontaktu z językiem poprzez uprzyjemnienia paszportowe. Nawet mój grecki kolega mawia, że najwięcej dzieciaki uczą się języka podczas wakacji w Atenach. Przygnębiającym przykładzikiem polszczyzny polonijnej jest www.livejournal.com/community/polska/ Korzystając więc z okazji składam gorące podziękowania Radkowi Sikorskiemu, Piotrowi Stachańczykowi i Ryszardowi Czarneckiemu za istniejący stan rzeczy. www.wirtualnapolonia.com/opinie.asp?opinia=20713 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Pan Polak ( chyba ) z Australli IP: *.home.cgocable.net 15.06.04, 23:35 Nastepny palant , tym razem z Australii(????) ktory na prosby pisania po angielsku jest gluchy jak pien . ___________________________________________________________________ Autor: Stefan z Australi Data: 13-06-04 03:34 Witam jeszcze raz Ago. Pszepraszam ze Ci zawraczm glowe o brakku fotograji ale nie zdawalem sobie sprawy ze u Was jest teraz noc i jest ciemno. Nigdy nie pod patrywalem Bockuw o tej poze t.j. puzno ranem naszego czasu co jest mniej wiecej jakas tszecia rano (niedziela) Stefan z "down under" P.S. Tlomacz moje listy naszej kolezance z Niemiec jesli Ci czas pozwoli. Prosze. www.bociany.kalinski.pl/phorum/read.php?f=3&i=1186&t=1186 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VIP-1 Re: Pan Polak w USA IP: *.cwshs.com 17.06.04, 22:48 to sie nie nazywa brzuszek tylko beer muscle Odpowiedz Link Zgłoś
magga Re: Pan Polak w USA 17.06.04, 22:49 Gość portalu: VIP-1 napisał(a): > to sie nie nazywa brzuszek > tylko beer muscle Albo "Budda bildning" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.T. Re: Pan Polak w USA IP: *.dyn.optonline.net 20.06.04, 06:12 Facet jaja sobie robi a reszta bierze go na serio )) Pierwszy link pochodzi z roku 2003 i Andrew jest w USA jakoby "pientnascie lat", w trzecim linku Andrew podaje "dzieszienc lat" pomimo ze rok jest 2004 - gdzie tu sens? )) I jak ladnie literuje wyrazy - jota w jote zgodnie z wymowa ))) To ze ktos zapomnial polskiego po ilus latach pobytu za granica lub nigdy sie go nie nauczyl nie jest tak zenujace i smutne jak celowe kaleczenie jezyka Znam rodzine z trojka dzieci (najstarsze ma 12 lat) urodzonych w USA. Wszyscy troje idealnie mowia, czytaja i pisza po polsku pomimo ze chodza do amerykanskiej szkoly i spedzaja czas z amerykanskimi rowiesnikami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajcarz-Anatom Facet jaja sobie robi IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.04, 21:00 Gosc portalu: E.T. napisal(a): > Facet jaja sobie robi Jaja sobie robi?! No i dobrze - my mu dorobimy hooja! w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wadera Re: Zenujace to........ IP: *.ebrnsw01.nj.comcast.net 28.06.04, 14:35 jest to, ze Polacy w Polsce "mowia" po angielsku!!!!!! Byl okres kiedy nie bylo sklepow, czy sklepikow, byly same MARKET_Y(( Kiedy na ulicy do dzisiaj ludzie mowia OK!!!, Kiedy "nowobogaccy BISSNESMENI"przez tel. w tramwaju czy autobusie rozmawiaja po angielsku/tego trzeba posluchac!!!!/. Ludzie to jest wlasnie zenujace!!!! Pewnie ,ze taki idiot zaimponuje 90-ciu % wspolpasazerow,ale nie mnie !!Kiedys nie wytrzymalam i tez po angielsku powiedzialam durniowi, zeby sie przestal wyglupiac, bo zaden normalny czlowiek znajacy jezyk angielski i tak go nie zrozumie!!! Wysiadl na nastepnym przystanku!!!! TO WLASNIE JEST ZENUJACE!!!!Mikolaj Rej Wam tego nie wybaczy!!!!! przeciez ON powiedzial, ze .....POLACY NIE GESI I SWOJ JEZYK MAJA!!!!!! A juz do szpiku kosci zbulwersowala mnie "pani" prowadzaca dziennik wieczorny na Polsacie.Prawie plakalam sluchajac tej slicznej polskiej czystej mowy!!!!/ wtedy jeszcze pokazywali dzienniki z 1-dno dniowym opuznieniem, tasmy przylatywaly samolotami z Polski/ Na koncu pani powiedziala slicznie po polsku dobranoc i dodadala "zycze panstwu PRZYJEMNEGO WEEKENDU!! Za to powinna byc wyrzucona z pracy. To byla profanacja jezyka polskiego!!! Gdybym wiedziala, ze dostanie w "leb" to bym nie zalowala 54 -ro calowego Sony, rzucilabym czyms ciezkim w ten ekran!!!!!!Polacy w Polsce!!! JUz kiedys pisalam, ze to wlasnie przez Was swiat ma taka a nie inna opinie o nas, to Wy przyjezdzajac do USA chcecie pokazac, ze mozna w ciagu 8 godzin zrobic roboty za 16!!!! Amerykanie patrza na Was jak na przyglupich!!!! W USA sie tak nie pracuje!!!, Przez to My mieszkajacy tutaj cierpimy !!! Pisalam juz o tym kiedys. Polski "swiatek polityczny" tez na chluby nie przynosi!!!Panienka z programu IDOL/czy moze inaczej sie pisze,nie ogladam tego programu!!! Czytalam tylko Wasze recenzje tutaj na forum,/ wstydu narobila na 2 pokolenia Polakow w Usa!!! Nie badzcie zlosliwy !!! My Polacy z zagranicy powinnismy byc/ no wlasnie braklo mi tego slowa byc....../ "kultywowac" polskosc poza jej granicamii!Ale Wy POlacy w Polsce powinnisci BRONIC POLSKOSCI!!!!, I za to wwlasnie najbardziej sie wstydze za NAS POLAKOW!!!!!!! Pozdrawiam Wadrea Odpowiedz Link Zgłoś
magga Re: Zenujace?????????????? 28.06.04, 15:00 Dlaczego??? Tak dlugo jak czlowiek zaczal mowic tak dlugo pozyczal slowa z innych jezykow. Nie ma jezyka ktory by nie mial zapozyczonych slow. Tak sie wlasnie jezyki rozwijaja. Komputer juz zostanie komputerem i nigdy nie bedzie juz maszyna liczaca. No wlasnie, a skad jest slowo maszyna? Czysto slowianskie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wadera Re: Zenujace!!! IP: *.dyn.optonline.net 28.06.04, 17:45 Jezli moj post rozumiesz tak jak go interpretujesz/ i jestes serioo/to jest zenujace!!!!!! Wadera Odpowiedz Link Zgłoś
magga Re: Zenujace bardzo!!! 28.06.04, 17:54 Gość portalu: Wadera napisał(a): > Jezli moj post rozumiesz tak jak go interpretujesz/ i jestes serioo/to jest > zenujace!!!!!! > > Wadera to napisanie "opuznieniem" Opoznieniem ma byc. A jeszcze bardziej zenujacy jest Twoj ton. "Juz raz napisalam" No patrzcie ludziska! Szanowna, genialna Waderaz Was nawiedzila, i tlumaczy Wam a Wy tempole nie rozumiecie!!! hahaha zenujace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petrokrzych Re: Zenujace bardzo!!! IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.06.04, 18:36 Magga-t, zamknij paszcze bo ci naszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
magga Re: Zenujace bardzo!!! 28.06.04, 18:43 Gość portalu: Petrokrzych napisał(a): > Magga-t, zamknij paszcze bo ci naszcze! Sluchaj Ty wypierdku mamuta! Na drzewo!!! Tam Twoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Європеєць Pan Czarnecki byc nieobecny, gud baj IP: *.dyn.optonline.net 01.07.04, 01:40 Ajn minet: "Wydzwonilam kandydatów do Parlamentu Europejskiego ze wszystkich komitetów wyborczych: - (po angielsku) Dzien dobry. Nazywam sie An Dzenkins. Dzwonie z gazety "Deputowany" ze Strasburga. Czy moge zajac pani/panu 5minut. Ledwo sie przedstawilam i rzucilam haslo o pytaniach, Marian Woronin(SLD), pierwsze miejsce na mazowieckiej liscie, lamana angielszczyzna wypalil: - Ja nie uczestnicze. Do widzenia. Zadzwonilam do sztabu wyborczego SLD. - Woronin kandyduje na sto procent. Dzwonie do Woronina jeszcze raz: - Tu An Dzenkins ze Strasburga. Jednak pan kandyduje. - Helol? Helol? - Woronin najpierw darl jape do sluchawki, a potem sie rozlaczyl. Tyrknelam jeszcze raz. Nie odbieral. Wlaczala sie poczta. Nastepnego dnia, jak tylko sie przedstawilam, Woronin od razu pieprznal sluchawka. Kolejny telefon. Ta sama spiewka. Anna Gregier (SLD) trzecie miejsce na liscie: - Ajn minet. - W sluchawce slyszalam, jak Gregier zwierza sie komus innemu: - Dzwoni jakas baba. Gada po angielsku i pyta o jakies typowo polityczne rzeczy. Ja nic nie odpowiem. Co robic? Dobra, wylaczam rozmowe. - I jeb sluchawka. Antoni Gucwinski (UP): - Okej, okej. Pani Ewo, prosze szybciutko podejsc, mamy miedzynarodowa rozmowe - slysze w telefonie. Mimo pomocy lingwistycznej pani Ewy dyrektor Gucwinski nie odpowiedzial na zadne moje pytanie. Senator Adam Gierek (UP) tez nic nie wiedzial, ale przynajmniej rozumial pytania. Wieslawa Ziólkowska (UP) nie znala odpowiedzi na pierwsze trzy pytania. Przy czwartym sie rozlaczyla. Zadzwonilam jeszcze raz,ale kandydatka Ziólkowska nie odbierala telefonu. Posel Eugeniusz Klopotek (PSL), uslyszawszy pytanie pierwsze, wytlumaczyl An Dzenkins: - Ja byc przy Strasburg w maj. Nie rozmawiam, ja jesc. Moze innym razem. -I trzepnal sluchawka. Posel Zdzislaw Podkanski (PSL) do An Dzenkins mówil po polsku: - Jestem w Polsce i rozmawiam po polsku. Do widzenia pani. - Jeb sluchawka. Szef sztabu Samoobrony nie chcial dac Dzenkins namiarów do swoich kandydatów. Sami wygrzebalismy numer telefonu do Ryszarda Czarneckiego (Samoobrona). Czarnecki odpowiadal za europejskie fundusze w rzadzie Jerzego Buzka. - Helol - odpowiedzial kandydat na moja gadke. W sluchawce szmer. Rychu po cichu szepnal kumplowi: - Powiedz, ze mnie nie ma. - Odezwal sie inny glos: - Pan Czarnecki byc nieobecny, gud baj. - Pizd sluchawka, Najkrócej nawijalam jednak z Bogdanem Pekiem (LPR). Wystarczylo, ze powiedzialam, ze nazywam sie An Dzenkins i dzwonie ze Strasburga, a ten od razu sie rozlaczyl. I tak piec razy. Ja Pekowi An Dzenkins ze Strasburga, a Pek - jeb. Szef sztabu PO, podobnie jak sztabowy Samoobrony, nie chcial mi dac namiarów na kandydatów. Tyle ze ten z PO szczerze poinformowal, ze pytal swoich kandydatów, ale zaden z nich nie chce odpowiadac na pytania o europarlament. Krzysztof Holowczyc (PO) rajdowiec: - Niech mi pani wysle te pytania mejlem, okej? Jaroslaw Cejrowski (Narodowy Komitet Wyborczy Wyborców) najpierw próbowal cos dukac, chyba po pusztunsku, a pózniej sie rozlaczyl. Marcin Plinski (NKWW) nie rozumial pytan, ale sluchal. Na koniec dodal: -Nie wiedziec. - Zasmial sie rozkosznie i rzucil telefonem. Dzwoniac do Jana Kulakowskiego (UW), naszego pierwszego negocjatora z Unia, dryndalam jako Dzenkins w akcie megadespery. Na poczatku gadki pozalilam sie mu: - Panie profesorze. Dzwonilam do tylu polskich kandydatów i nikt nic nie wie. Pan na pewno odpowie na wszystkie pytania. - Tak, to prawda, startuja kandydaci bardzo nieprzygotowani... - milutko odpalil profesorek. Pytanie pierwsze. Kulakowski nie wie. Pytanie drugie. Tez nie wie. Glos mu sie zmienia i nerwy puszczaja: - Co to jest, jakis egzamin, czy co? Dziekuje bardzo. - Pieprznal sluchawka, az mi w prawej pólkuli zadzwonilo. Z kolei senator Grazyna Staniszewska (UW) grzmotnela sluchawka od razu po pierwszym pytaniu. Bez zadnego gud baj albo innego fak of. Na 43 przepytanych przez Dzenkins kandydatów jeden odpowiedzial bezblednie na wszystkie szesc pytan - Marcin Swiecicki (UW). Na piec odpowiedzial Janusz Onyszkiewicz (UW). Na cztery pytania odpowiedzieli: Jolanta Jastrzebska (SDPL), Jerzy Buzek (PO), Jaroslaw Walesa(NKWW). Na trzy znal odpowiedz Dariusz Grabowski (LPR). Test drugi Red. Mateusz Cieslak wystapil w roli studenta Kolegium Europejskiego. Zaproponowal przyszlym eurodeputowanym quiz z tematyki unijnej. Maria Wisniowiecka (Samoobrona). - Czy z paszportem unijnym mozna wjechac na obszar Afryki bez kontroli granicznej? - Prawidlowa odpowiedz: Balwanie! Nie ma paszportów unijnych. Wisniowiecka: - Nie wiem... - Ile krajów wchodzi do Unii wraz z Polska? - Prawidlowa odpowiedz: Dziesiec. Wisniowiecka: - Chwileczke, chwileczke. (Poslanka konsultuje sie z kims obok). Osiem. - Jakim komisarzem ma zostac Danuta Hübner? Prawidlowa odpowiedz: Do spraw handlu. Wisniowiecka: - No, europejskim. - Czy po przystapieniu nowych krajów Unia Europejska bedzie graniczyla z Rosja? Prawidlowa odpowiedz: Kup sobie atlas, matolku. Finlandia od dawna jest w Unii, a ma dlugasna granice z Rosja. A teraz do Unii wchodza kolejne panstwa graniczace z Rosja: Polska, Litwa, Estonia. Wisniowiecka: - Chwileczke. (Poslanka konsultuje sie z kims obok). - No, róznie mówia. Ze bedzie. Wojciech Szczesny Zarzycki (PSL), czlonek sejmowej Komisji Europejskiej. - Czy powinnismy popierac przeniesienie stolicy Unii z Brukseli do Berlina? Prawidlowa odpowiedz: Pan bredzisz! UE nie ma stolicy, wiec nie ma czego przenosic. Zarzycki: - Tak. Ale, jakie bylyby koszty obciazajace poszczególne kraje czlonkowskie? Prawidlowa odpowiedz: Doucz sie, koles. Rada Europy nie ma nic wspólnego z Unia Europejska. Jej czlonkami sa m.in. Rosja, Ukraina czyMacedonia. Zarzycki: - Niestety. Rada Europy, Parlament Europejski czy KomisjaEuropejska to sa... (dalej poslowi tak sie wszystko pomieszalo, ze nie potrafil logicznie wylozyc, co chce powiedziec). Krzysztof Zaremba (PO), czlonek sejmowej Komisji Europejskiej. - Czy w zwiazku z wejsciem Polski do Unii Europejskiej powinna sie zmienic liczba gwiazdek na fladze Unii? Prawidlowa odpowiedz: Nieuku! Panstw czlonkowskich UE jest 15, a gwiazdek 12, bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Wyglad flagi nawiazuje do fragmentu Apokalipsy sw. Jana: "Potem wielki znak ukazal sie na niebie: Niewiasta obleczona w slonce i ksiezyc pod jej stopami, a na jej glowie wieniec z gwiazd 12". Zaremba: - Zdecydowanie tak. Z tego samego powodu, dla którego dzis jest 15 gwiazdek. Bo do 1 maja to 15 panstw tworzylo Unie. - Nie liczac Komisji Europejskich, jest 6 innych glównych instytucji unijnych. Czy mialy sens starania Polski, by niektóre z komisji znalazly sie w Warszawie? Prawidlowa odpowiedz: Panie!!! Jest tylko jedna Komisja Europejska! Zaremba: - Oczywiscie, ze tak. Kazde przeniesienie jakiejkolwiek centralnej instytucji UE do Warszawy, Szczecina, Poznania, Wroclawia badz Krakowa podnosi prestiz i daje wymierne efekty materialne. - Dlaczego Polakom nie beda przyslugiwaly paszporty UE? Prawidlowa odpowiedz: Pólglówku! Nie ma paszportów unijnych. Zaremba: - To kolejny dowód na niedoróbke negocjacyjna ze strony naszych negocjatorów. Stanislaw Zelichowski (PSL), sejmowa Komisja Europejska. Najpierw uslyszal, o co chodzi, a potem wyznaczyl termin spotkania za tydzien. Elzbieta Kruk (PiS), sejmowa Komisja Europejska. Poprosila o telefon za kwadrans. Po czym wlaczyla automatyczna sekretarke. Marian Pilka (PiS), sejmowa Komisja Spraw Zagranicznych. Odmówil odpowiedzi. Egzamin zaliczyl jedynie Henryk Kroll, lider Niemców opolskich. Odpowiadal jak nalezy, tylko z rosnacym zdziwieniem. Przy piatym pytaniu nie wytrzymal i ryknal smiechem. Pozostali ani razu sie niepolapali, ze pytania sa kretynskie " Odpowiedz Link Zgłoś