Dodaj do ulubionych

Stereotypy, mity i legendy

19.06.04, 06:19
Wlasnie sie dowiedzialam ze w USA trzymeisiecznym niemowletom podaje sie soki wingoronowe:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=13154048&a=13556195 Osobiscie nigdy sie z
tym nie spotkalam.
Nieprawda tez jest ze wszyscy Amerykanie sa otyli, glupi i nie maja gustu wink)
Ani w koronie, ani w podescie Statuy Wolnosci nie ma restauracji (u gory miejsca wystarczy dla
dwoch osob, a w pdostawie jest muzeum dotyczace samej statuy).
Migdy nie widizalam aby ktos publicznie trzymal nogi na stole wink

Jesli jeszcze cos przyjdzie mi do glowy dopisze pozniej. A jak jest w krajach w ktorych mieszkacie,
jakie stereotypy sa nieprawdziwe? Np. czy zaby sa naprawde tak popularnym przysmakiem we
Francji?
Obserwuj wątek
    • asiaasia1 Re: Stereotypy, mity i legendy 19.06.04, 08:30
      "Migdy nie widizalam aby ktos publicznie trzymal nogi na stole wink"

Haha , ja też nie ...
      Słyszałam niedawno taką historię od pani profesor o studencie amerykańskim ,
      który w latach 70-tych przyjechał na stypendium do Polski ( na moją uczelnię
      UW ).
      Podobno na wykładzie pewnego Wielce Szacownego Profesora , ten student położył
      nogi na stole i nie rozumiał aluzji polskich studentów , co do zdjęcia tychże
      nóg ze stołu .( !?! )
      No nie wiem ...Ta Pani Profesor podobno przy tym była , wtedy jako studentka .
      A ten amerykański student jest autorem podręczników do nauki języka polskiego
      dla Amerykanów i profesorem na uniwersytecie ...
      ehh ...
    • lucasa Re: Stereotypy, mity i legendy 19.06.04, 12:08
      naprawde nie ma restauracji w Statule Wolnosci? bylam pewna na 101%!!!!

a nogi na stole, a wlasciwie na lawie gdzie stala m.in. kawa i ciasto polozyl
      mi jeden znajomy Anglik, i dopiero po kilkakrotnym szturchnieciu swojej
      narzeczonej z ociaganiem je zdjal...

a moj pol-francuski maz nigdy nie jadl zabich udek, nie jadl tez slimakow! ale
      juz w stereotypie, ze Francuzi sa romantyczni bardzo sie sprawdza... :o)

za to cala jego rodzina WIE, ze Polacy lubia wodke!

pozdrawiam,
      A
    • bachula_gr Re: Stereotypy, mity i legendy 19.06.04, 13:51
      A w gRecji na haslo "ryba po grecku" wszyscy udaja Greka wink)) Nikt nie zna
      takiego przepisu!
      BB
      • bibba Re: Stereotypy, mity i legendy 19.06.04, 14:31
        W czesci Anglii w ktorej mieszkam mgla jest tak dwa razy na rok, z ludzie mnie
        zawsze pytaja o mglista wyspe... a o Polsce - zawsze musze tlumaczyc, ze nasze
        lato NAPRAWDE jest cieplejsze niz w Anglii!
        • bachula_gr Re: Stereotypy, mity i legendy 19.06.04, 15:49
          Skoro o pogodzie... w tej czesci Grecji gdzie mieszkam.. jezdzi sie na nartach
          co najmniej przez kilka miesiecy w roku ale jakos nikt mi nie wierzy wink
          Grecja=plaze a nie stoki narciarskie.
          ba
          • edytkus Re: Stereotypy, mity i legendy 19.06.04, 17:33
            Dowiedzialam sie wlasnie ze we Francji "tez" daje sie soki trzymiesiecznym niemowletom, prawda li to?
            Co do pogody to Amerykanie mysla ze w Polsce jest strasznie zimno. Pewna znajoma kiedys tu zima
            paradowala w futrze ale jak tlumaczyla to futro na pewno nie bylo wystarczajaco cieple aby przechodzic
            w nim zime w Polsce wink))
            Amerykanski sterotyp Polaka to taki gosc co lubi alkohol, kielbase, pierogi, golabki i chrusciki smile))
            Kiedys na przyjeciu odmowilam drinka - proponujacy postawil taaaakie oczy "sorry, myslalem ze jestes
            Polka" surprised Ale spotkalam sie tez z twierdzeniami ze Polacy sa bystrzy i madrzy a Polki dobrze ubrane. I
            przynajmniej na moim uniewersytecie maja opinie bdb i pracowitych studentow.
            • ma.pi Re: Stereotypy, mity i legendy 21.06.04, 16:41
              edytkus napisała:

>> Co do pogody to Amerykanie mysla ze w Polsce jest strasznie zimno.

O Kanadzie maja podobne zdanie. Ponoc u nas panuje wieczna zmarzlina i biale
              niedzwiedzie spaceruja po ulicach.

To qurcze po co ja kupilam klimatyzacje do domu w zeszlym tygodniu?winkwink

Jak bylam jeszcze w Polsce to Rumunii kojazyli mi sie tylko z tymi co to siedza
              na ulicy i zebrza. Wtedy to byla jakas plaga w polskich miastach. Dopiero jak
              przyjechalam do Kanady i poznalam sporo osob z tamtad to stwierdzilam, ze to
              tacy sami ludzie jak my.

Pozdr.
            • monhann2 Re: Stereotypy, mity i legendy 21.06.04, 18:02
              edytkus napisała:

Amerykanski sterotyp Polaka to taki gosc co lubi alkohol, kielbase, pierogi, go
              > labki i chrusciki smile))

O Ale spotkalam sie tez z twierdzeniami ze Polacy sa bystrzy i madrzy
              > a Polki dobrze ubrane. I
              > przynajmniej na moim uniewersytecie maja opinie bdb i pracowitych studentow

Tak to wszystko prawda ale takze maja opinie cwaniakow i zlodziei,niestety!!!
              Nawet ostatnio ktos (Kanadyjczyk) powiedzial to w mojej obecnosci nie wiedzac,
              ze jestem Polka.

Zas co do nog kladzionych na stole, to owszem widzialam pare miesiecy temu
              mloda pare w shopping centre, jedli cos w food court i oboje mieli cale nogi na
              stole, oczywiscie w butach. Ludzie sie ogladali ale nikt uwagi nie zwrocil. Za
              to moja mama byla po prostu zbulwersowana, szturchnela mnie mowiac: O prosze,
              przyszlosc Kanady!
            • betif Re: Stereotypy, mity i legendy 25.06.04, 21:04
              a propos tego polskiego zimna to nie wiem, czy pamietacie koncert Whitney
              Houston w Sopocie, kiedy to wystapila w szaliku (czy golfie) i rekawiczkach
              oraz zazadala podgrzewanej sceny. Kiedy bylam w Stanach to dowiedzialam sie, ze
              slowo "Poland" kojarzy im sie z "Polar" i dlatego uwazaja, ze u nas tak zimno...
      • dorotafrancis Re: Stereotypy, mity i legendy 24.06.04, 02:16
        mysle, ze podobnie byloby ze sledziem po japonsku i fasolka po bretonsku...smile
    • evee1 Re: Stereotypy, mity i legendy 23.06.04, 05:27
      W Australii wcale nie caly czas swieci slonce. Melbourne jest pogodowo
      calkiek zblizone do Anglii, tylko cieplejsze latem. I chyba jednak ciut
      mniej pada.
      No i na nartach tez mozna bez problemu jezdzic zima, jak sie czlowiek
      upsze, to mozna nawet w ten sam dzien dojechac i wrocic, i jeszcze niezle
      sie na tych nartach najezdzic.
      • edytkus Re: Stereotypy, mity i legendy 23.06.04, 05:39
        evee1 napisała:

> W Australii wcale nie caly czas swieci slonce. Melbourne jest pogodowo
        > calkiek zblizone do Anglii, tylko cieplejsze latem. I chyba jednak ciut
        > mniej pada.

Dotad Australia zawsze kojarzyla mi sie ze spieczonym na raka "krokodylem Dundee" wink Teraz mam
        pytanie czy w Australi jest tak chlodno czy w Aglii tak cieplo? wink)
    • poleczka2 Re: Stereotypy, mity i legendy 23.06.04, 22:23
      W latach czterdziestych Węgier o zangielszczonym nazwisku George Mikes napisał
      książkę pt: "How to be a Brit" w której to opisywał niestworzone rzeczy o
      Brytyjczykach, najsłynniejszy jest tam bardzo krótki rozdział o życiu
      seksualnym Anglików składającego się z jednego zdania, że Brytyjczycy nie mają
      życia seksualnego, mają natomiast termofory. Pisał też, że Brytyjczycy nie mają
      dobrego jedzenia, mają natomiast dobre maniery i o wielu innych rzeczach. Przez
      wiele lat ta książka była kopalnią wiedzy o Brytyjczykach, nawet w latach 80ych
      była publikowana w Przekroju w odcinkach. Wielu nadal ją czyta i się z nią
      utożsamia tylko problem jest taki, że bardzo dawno przestała być aktualna i
      pokazuje stereotypy Brytyjczyków z początku zeszłego wieku.
      Dla mnie największym mitem były właśnie ich maniery, jak zaczęłam pracować
      tutaj to niestety spotkałam się z bekaniem podczas lunchu, pierdzeniem i innymi
      objawami braku manier za co moja mama złapałaby się za głowę. Może to tylko
      mnie spotkało ale w trzech miejscach gdzie pracowałam było zawsze tak samo a
      nie były to fabryki ani warehouses.
      • hela1 Re: Stereotypy, mity i legendy 01.07.04, 21:17
        Ukrecam niniejszym glowe mitowi, ze w Norwegii panuja ciagla zima, a po
        ulicach, tak jak w Kanadzie raczo przechadzaja sie biale niedzwiedzie.
        I temu, ze ludzie sa zimni i malomowni. Ludzie sa rozni jak wszedzie, niektorzy
        aroganccy, niektorzy nie. No i po ulicach czasem przechadzaja sie losie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka