kuciapka1 02.04.02, 00:31 Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na mojej maszynie w USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc99 Re: DVD z Polski grane na sprzecie w US IP: *.sympatico.ca 02.04.02, 04:38 kuciapka1 napisał(a): > Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na mojej maszynie w > > USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"? Mam ponizsze info dla ludzi z Kanady. Ale macie takze sklepy Costco (Price Club), to tam tez byl taki jeden DVD cytowany ponizej. Powodzenia, gosc99 Kilka wskazowek na temat ogladania filmow polskich z DVD Pierwsze uwagi: - Filmy polskie na DVD sa nagrane w systemie PAL i kodowane dla regionu universalnego (90% filmow) lub regionu 2 (10% filmow). - Wiekszosc odtwarzaczy DVD dostepnych na rynku kanadyjskim pracuje w systemie NTSC i regionie 1. Aby pokonac ten problem potrzebny jest odtwarzacz, DVD player, ktory przetwarza sytem PAL na NTSC i ma mozliwosc dekodowania regionu universalnego i regionu 2. Do tego nie nadaja sie odtwarzacze znanych firm takich jak Sony, Thosiba, itp. Trzeba skorzystac z odtwarzaczy produkcji chinskiej albo chyba kanadyjskiej (Electrohome). Ja korzystam z odtwarzacza APEX AD-3201 ktory automatycznie przetwarza system PAL na NTSC oraz po wprowadzeniu odpowiednich komend potrafi dekodowac dowolny region. Moj kolega z Edmonton korzysta z ELECTROHOME EH 8181, ktory tez pracuje bardzo dobrze. Wiem rowniez, ze APEX AD-600A przetwaza PAL na NTSC ale nie dekoduje regionu 2. Mozna wiec ogladac filmy tylko z regionu uniwersalnego. Odtwarzacze firmy APEX mozna kupic w FutureShop. Ja tam kupilem swoj model okolo 7 miesiecy temu i sprawuje sie dosc dobrze. W Costco (Price Club) jest dostepny DVD player Elektrohome EH-8181A za $149.99, ktory bez problemow odtwarza DVD z Polski i Europy. Dziala dosc dobrze. Mam kolege w Edmonton ktory uzywa ten typ. Jesli chodzi o zakup polskich filmow to ja korzystam z dwoch sklepow internetowych w Polsce: www.merlin.com.pl oraz www.cybersam.com.pl Ceny w obu sa podobne, roznia sie tylko kosztami przesylki. W merlin ceny przesylki sa zroznicowane w zaleznosci od ilosci pozycji i typu przesylki zwykla lub lotnicza. W cybersam sa stale 72 zlote za przesylke 1-6 DVD poczta lotnicza. Przegrywanie z DVD na kasety VHS jest mozliwe ale pod warunkiem ze odtwarzacz DVD ma mozliwosc wylaczenia tzw. Macrovision. Jest to mozliwe na odtwarzaczu APEX AD-3201. Co do innych nie wiem. Korzystajac z tego otwarzacza dostajemy od razu kasete we wlasciwym systemie i bardzo dobrej jakosci. Odpowiedz Link Zgłoś
kuciapka1 Re: DVD z Polski grane na sprzecie w US 02.04.02, 05:31 Dzieki. Zajrze do Costco. Widze tez model APEX na buy.com Gość portalu: gosc99 napisał(a): > kuciapka1 napisał(a): > > > Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na mojej maszy > nie w > > > > USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"? > > > Mam ponizsze info dla ludzi z Kanady. Ale macie takze sklepy Costco (Price Club > ), > to tam tez byl taki jeden DVD cytowany ponizej. > > Powodzenia, > > gosc99 > > > > Kilka wskazowek na temat ogladania filmow polskich z DVD > > Pierwsze uwagi: > - Filmy polskie na DVD sa nagrane w systemie PAL i kodowane dla regionu > universalnego (90% filmow) lub regionu 2 (10% filmow). > - Wiekszosc odtwarzaczy DVD dostepnych na rynku kanadyjskim pracuje w systemie > NTSC i regionie 1. > > Aby pokonac ten problem potrzebny jest odtwarzacz, DVD player, ktory przetwarza > > sytem PAL na NTSC i ma mozliwosc dekodowania regionu universalnego i regionu 2. > > Do tego nie nadaja sie odtwarzacze znanych firm takich jak Sony, Thosiba, itp. > > Trzeba skorzystac z odtwarzaczy produkcji chinskiej albo chyba kanadyjskiej > (Electrohome). Ja korzystam z odtwarzacza APEX AD-3201 ktory automatycznie > przetwarza system PAL na NTSC oraz po wprowadzeniu odpowiednich komend potrafi > dekodowac dowolny region. > > Moj kolega z Edmonton korzysta z ELECTROHOME EH 8181, ktory tez pracuje bardzo > dobrze. > > Wiem rowniez, ze APEX AD-600A przetwaza PAL na NTSC ale nie dekoduje regionu 2. > > Mozna wiec ogladac filmy tylko z regionu uniwersalnego. > > Odtwarzacze firmy APEX mozna kupic w FutureShop. Ja tam kupilem swoj model okol > o > 7 miesiecy temu i sprawuje sie dosc dobrze. W Costco (Price Club) jest dostepny > > DVD player Elektrohome EH-8181A za $149.99, ktory bez problemow odtwarza DVD z > > Polski i Europy. Dziala dosc dobrze. Mam kolege w Edmonton ktory uzywa ten typ. > > Jesli chodzi o zakup polskich filmow to ja korzystam z dwoch sklepow > internetowych w Polsce: > <a href="http://www.merlin.com.pl"target="_blank">www.merlin.com.pl</a> ora > z <a href="http://www.cybersam.com.pl"target="_blank">www.cybersam.com.pl</ > a> > > Ceny w obu sa podobne, roznia sie tylko kosztami przesylki. W merlin ceny > przesylki sa zroznicowane w zaleznosci od ilosci pozycji i typu przesylki zwykl > a > lub lotnicza. > > W cybersam sa stale 72 zlote za przesylke 1-6 DVD poczta lotnicza. > > Przegrywanie z DVD na kasety VHS jest mozliwe ale pod warunkiem ze odtwarzacz D > VD > ma mozliwosc wylaczenia tzw. Macrovision. Jest to mozliwe na odtwarzaczu APEX > AD-3201. Co do innych nie wiem. Korzystajac z tego otwarzacza dostajemy od razu > > kasete we wlasciwym systemie i bardzo dobrej jakosci. > > Odpowiedz Link Zgłoś
kuciapka1 Do goscia 02.04.02, 05:39 CZy potrzebowales jakis specjalny TV/monitor czy tez uzywasz normalna TV? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: DVD z Polski grane na sprzecie w US IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 02.04.02, 05:50 sprobuj na komputerze, u mnie graja wszystkie i 1 i 0.... gorzej z TV etc pozdraw, aniutek kuciapka1 napisa?(a): > Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na mojej maszynie w > > USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"? Odpowiedz Link Zgłoś
kuciapka1 Do Goscia99 03.04.02, 23:22 Dzieki za odpowiedz. Wczoraj kupilam APEX AD3201 i ogladalam polski film "Mis". Potem obejrzalam niemiecki "Drago" a potem nowozelandzki "I was, I am". Wszystkie odtworzone bez zgrzytu. Cena APEX: $109 w Kmart. kuciapa Odpowiedz Link Zgłoś