Dodaj do ulubionych

DVD z Polski grane na sprzecie w US

02.04.02, 00:31
Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na mojej maszynie w
USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc99 Re: DVD z Polski grane na sprzecie w US IP: *.sympatico.ca 02.04.02, 04:38
      kuciapka1 napisał(a):

> Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na mojej maszynie w
      >
      > USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"?

Mam ponizsze info dla ludzi z Kanady. Ale macie takze sklepy Costco (Price Club),
      to tam tez byl taki jeden DVD cytowany ponizej.

Powodzenia,

gosc99

Kilka wskazowek na temat ogladania filmow polskich z DVD

Pierwsze uwagi:
      - Filmy polskie na DVD sa nagrane w systemie PAL i kodowane dla regionu
      universalnego (90% filmow) lub regionu 2 (10% filmow).
      - Wiekszosc odtwarzaczy DVD dostepnych na rynku kanadyjskim pracuje w systemie
      NTSC i regionie 1.

Aby pokonac ten problem potrzebny jest odtwarzacz, DVD player, ktory przetwarza
      sytem PAL na NTSC i ma mozliwosc dekodowania regionu universalnego i regionu 2.
      Do tego nie nadaja sie odtwarzacze znanych firm takich jak Sony, Thosiba, itp.

Trzeba skorzystac z odtwarzaczy produkcji chinskiej albo chyba kanadyjskiej
      (Electrohome). Ja korzystam z odtwarzacza APEX AD-3201 ktory automatycznie
      przetwarza system PAL na NTSC oraz po wprowadzeniu odpowiednich komend potrafi
      dekodowac dowolny region.

Moj kolega z Edmonton korzysta z ELECTROHOME EH 8181, ktory tez pracuje bardzo
      dobrze.

Wiem rowniez, ze APEX AD-600A przetwaza PAL na NTSC ale nie dekoduje regionu 2.
      Mozna wiec ogladac filmy tylko z regionu uniwersalnego.

Odtwarzacze firmy APEX mozna kupic w FutureShop. Ja tam kupilem swoj model okolo
      7 miesiecy temu i sprawuje sie dosc dobrze. W Costco (Price Club) jest dostepny
      DVD player Elektrohome EH-8181A za $149.99, ktory bez problemow odtwarza DVD z
      Polski i Europy. Dziala dosc dobrze. Mam kolege w Edmonton ktory uzywa ten typ.

Jesli chodzi o zakup polskich filmow to ja korzystam z dwoch sklepow
      internetowych w Polsce:
      www.merlin.com.pl oraz www.cybersam.com.pl

Ceny w obu sa podobne, roznia sie tylko kosztami przesylki. W merlin ceny
      przesylki sa zroznicowane w zaleznosci od ilosci pozycji i typu przesylki zwykla
      lub lotnicza.

W cybersam sa stale 72 zlote za przesylke 1-6 DVD poczta lotnicza.

Przegrywanie z DVD na kasety VHS jest mozliwe ale pod warunkiem ze odtwarzacz DVD
      ma mozliwosc wylaczenia tzw. Macrovision. Jest to mozliwe na odtwarzaczu APEX
      AD-3201. Co do innych nie wiem. Korzystajac z tego otwarzacza dostajemy od razu
      kasete we wlasciwym systemie i bardzo dobrej jakosci.

• kuciapka1 Re: DVD z Polski grane na sprzecie w US 02.04.02, 05:31
        Dzieki. Zajrze do Costco. Widze tez model APEX na buy.com

Gość portalu: gosc99 napisał(a):

> kuciapka1 napisał(a):
        >
        > > Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na mojej maszy
        > nie w
        > >
        > > USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"?
        >
        >
        > Mam ponizsze info dla ludzi z Kanady. Ale macie takze sklepy Costco (Price Club
        > ),
        > to tam tez byl taki jeden DVD cytowany ponizej.
        >
        > Powodzenia,
        >
        > gosc99
        >
        >
        >
        > Kilka wskazowek na temat ogladania filmow polskich z DVD
        >
        > Pierwsze uwagi:
        > - Filmy polskie na DVD sa nagrane w systemie PAL i kodowane dla regionu
        > universalnego (90% filmow) lub regionu 2 (10% filmow).
        > - Wiekszosc odtwarzaczy DVD dostepnych na rynku kanadyjskim pracuje w systemie
        > NTSC i regionie 1.
        >
        > Aby pokonac ten problem potrzebny jest odtwarzacz, DVD player, ktory przetwarza
        >
        > sytem PAL na NTSC i ma mozliwosc dekodowania regionu universalnego i regionu 2.
        >
        > Do tego nie nadaja sie odtwarzacze znanych firm takich jak Sony, Thosiba, itp.
        >
        > Trzeba skorzystac z odtwarzaczy produkcji chinskiej albo chyba kanadyjskiej
        > (Electrohome). Ja korzystam z odtwarzacza APEX AD-3201 ktory automatycznie
        > przetwarza system PAL na NTSC oraz po wprowadzeniu odpowiednich komend potrafi
        > dekodowac dowolny region.
        >
        > Moj kolega z Edmonton korzysta z ELECTROHOME EH 8181, ktory tez pracuje bardzo
        > dobrze.
        >
        > Wiem rowniez, ze APEX AD-600A przetwaza PAL na NTSC ale nie dekoduje regionu 2.
        >
        > Mozna wiec ogladac filmy tylko z regionu uniwersalnego.
        >
        > Odtwarzacze firmy APEX mozna kupic w FutureShop. Ja tam kupilem swoj model okol
        > o
        > 7 miesiecy temu i sprawuje sie dosc dobrze. W Costco (Price Club) jest dostepny
        >
        > DVD player Elektrohome EH-8181A za $149.99, ktory bez problemow odtwarza DVD z
        >
        > Polski i Europy. Dziala dosc dobrze. Mam kolege w Edmonton ktory uzywa ten typ.
        >
        > Jesli chodzi o zakup polskich filmow to ja korzystam z dwoch sklepow
        > internetowych w Polsce:
        > <a href="http://www.merlin.com.pl"target="_blank">www.merlin.com.pl</a> ora
        > z <a href="http://www.cybersam.com.pl"target="_blank">www.cybersam.com.pl</
        > a>
        >
        > Ceny w obu sa podobne, roznia sie tylko kosztami przesylki. W merlin ceny
        > przesylki sa zroznicowane w zaleznosci od ilosci pozycji i typu przesylki zwykl
        > a
        > lub lotnicza.
        >
        > W cybersam sa stale 72 zlote za przesylke 1-6 DVD poczta lotnicza.
        >
        > Przegrywanie z DVD na kasety VHS jest mozliwe ale pod warunkiem ze odtwarzacz D
        > VD
        > ma mozliwosc wylaczenia tzw. Macrovision. Jest to mozliwe na odtwarzaczu APEX
        > AD-3201. Co do innych nie wiem. Korzystajac z tego otwarzacza dostajemy od razu
        >
        > kasete we wlasciwym systemie i bardzo dobrej jakosci.
        >
        >

• kuciapka1 Do goscia 02.04.02, 05:39
        CZy potrzebowales jakis specjalny TV/monitor czy tez uzywasz normalna TV?
    • Gość: aniutek Re: DVD z Polski grane na sprzecie w US IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 02.04.02, 05:50
      sprobuj na komputerze, u mnie graja wszystkie i 1 i 0.... gorzej z TV etc
      pozdraw,
      aniutek

kuciapka1 napisa?(a):

> Jak to wyglada. Czy moge odegrac DVD wyprodukowane w Polsce na
      mojej maszynie w
      >
      > USA? Co to sa "code-free" DVD vs. co to sa "multisystem DVD"?

• kuciapka1 Do Goscia99 03.04.02, 23:22
        Dzieki za odpowiedz. Wczoraj kupilam APEX AD3201 i ogladalam polski film "Mis".
        Potem obejrzalam niemiecki "Drago" a potem nowozelandzki "I was, I am". Wszystkie
        odtworzone bez zgrzytu. Cena APEX: $109 w Kmart.
        kuciapa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka