Dodaj do ulubionych

zanim napiszesz pomyśl

IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.11.04, 19:36
jestem polką i mieszkam w polsce żyjemy godnie jest różnie jeden ma prace
inny szuka ale niejesteśmy brudasami i zacofani tak jak tu piszĄ NA TYM FORUM
WSTYD MI ZA WAS ŻE TAK OCZERNIACIE NAS POLAKÓW ALE WY TEŻ JASTEŚCIE NIMI I
TAKIE OBELGI PISZECIE WYJECHALIŚCIE ZA LEPSZYM ŻYCIEM DUPA WAM ODŻYŁA WIĘC
SIE NAŚMIEWACIE Z RODAKÓW ALE ROŻNIE BYWA KAŻDY MA SWOJĄ GODNOŚĆ A OBRAŻAĆ
SIE NIEDA U NAS JEST DUŻO BEZDOMNYCH TAK JAK U WAS I TO SĄ RÓŻNI SZTAJFY I
POŻĄDNI MOŻE CWANIACZEK ZOBACZYŁ BEZDOMNEGO I DAŁ OPINIE O WSZYSTKICH
POLAKACH ,JEDZENIE MAMY DOBRE DWORCE MAMY NOWOCZESNE CHOĆ STARE A STACJE
BENZYNOWE TEŻ NOWOCZESNE I PEŁNO ICH .MŁODZIEŻ MAMY ZDOLNĄ POLSKA JEST
PIĘKNYM KRAJEM I Z TRADYCJĄ -ZAPOMNIELIŚCIE O TYM/ POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: zanim napiszesz pomyśl 11.11.04, 19:38
      Gość portalu: wrocławianka napisał(a):

dodam, ze macie tez piekna fontanne w srodku rynku! (niemcy co cale te miasto
      zbudowali w grobach sie przewracaja!)
    • Gość: VIP-1 Re: zanim napiszesz pomyśl IP: *.cwshs.com 11.11.04, 19:42
      tak, macie tez piekne autostrady, drogi
      jezdnie i chodniki
      macie piekne blokowiska
      po ktorych ta inteligentna polska mlodziez
      z lysymi palkami i bejsbolami spaceruje
      • golfster Re: zanim napiszesz pomyśl 11.11.04, 19:48
        z plaskimi ryjami oczywiscie.
        • Gość: wrocławianka do j23 IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.11.04, 20:26
          znasz historię? tyle krzywd nam niemcy zrobili i śmiesz tak pisać niegodny
          jesteś pisać po polsku fontanna ci przeszkadza? co ci do tego co w polsce sie
          bóduje?siedz cicho i zapomnij żeś polak
          • golfster j23 poprosil mnie zeby ja tobie odpowiedzial 11.11.04, 20:37
            no to ja tak tobie od serca jak polak polakowi tobie i powiem: a ty do szkol
            jakichs chodzila? A wroclawianka to od kiedy? I oczywiscie a mamusia to tez od
            kiedy siem znalazla w tem Wroclawiu? Ty sam musi z Obornikow Slaskich, ha?
            • Gość: wrocławianka Re: j23 poprosil mnie zeby ja tobie odpowiedzial IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.11.04, 20:42
              wyobraż sobie że sie urodziłam we wrocławiu i mam swoje lata mam już wnuki a
              pochodzisz z obornik to ci sie nie dziwie że zalatuje wiochą
              • gadupa Wroclaw gora! 12.11.04, 11:15
                hehehe,

no bo jest tak.

buraki wyemigrowaly do USA czy Canady...byle jak najdalej od PL!
                Bo w PL to te buraki mieszkaly na zadupiu, zadnych szans...tak tak no future!
                I te buraki zyja w takich realiach, ze cala Polaksa wyglada jak wioska, z
                ktorej pochodza.
                Myslaly, ze zara po emigracji bendum mondre. A tu chooja do dupy nie cieple
                kluseczki. Sloma wydaje nadal.
          • vip-1 Do polskiej Madonny z Wroclawia 11.11.04, 20:40
            Ty taka polska, widze, Madonna bardziej jestes, szkoda tylko ze w kazdym
            zdaniu, ktore piszesz po polsku sadzisz ze dwa byki ortograficzne. Moze latwiej
            ci po niemiecku pisac, to prosze , pisz !
          • Gość: wrocławiance Rzeczywiście, Polska jest gospodarczym mocarstwem. IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 13:28
            Książka - Ziemkiewicz Rafał A. - Polactwo - Wirtualna Polska: "Rzeczywiście, Polska jest gospodarczym mocarstwem. Potęgą. Trzeba
            tylko umieć, no i, oczywiście, chcieć spojrzeć w odpowiedni sposób, żeby to
            zauważyć. Naprawdę, powtórzmy to: jesteśmy gospodarczą potęgą, rozkwitamy,
            rośniemy w siłę i żyje się nam coraz dostatniej."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=15282670&a=15351406

> znasz historię? tyle krzywd nam niemcy ♪♫♪
            zrobili i śmiesz tak pisać niegodny
            > jesteś pisać po polsku fontanna ci przeszkadza? co ci do tego co ♪♫♪ w polsce sie
            > bóduje?siedz cicho i zapomnij żeś polak
          • Gość: ♫♪♫♫♪♫♫♪♫♫♪♫ zamiast pomyśleć - zaśpiewaj o kwiatuszkach IP: *.dyn.optonline.net 13.11.04, 03:05
            Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein
            Und das heißt, Erika
            Heiß von hunderttausend kleinen Bienelein
            Wird umschwärmt Erika
            Denn ihr Herz ist voller Süßigkeit,
            Zarter Duft entströmt dem Blumenkleid
            Und das heißt, Erika

In der Heimat wohnt ein kleines Mägdelein
            Und das heißt,Erika
            Dieses Mädel ist mein treues Schätzelein
            Und mein Glück, Erika
            Wenn das Heidekraut rot-lila blüht,
            Singe ich zum Gruß ihr dieses Lied.
            Und das heißt, Erika

In mein'm Kämmerlein blüht auch ein Blümelein
            Und das heißt,Erika
            Schon beim ersten Morgengrau'n sowie beim Dämmerschein
            Schaut's mich an, Erika
            Und dann ist es mir, als spräch' es laut:
            Denkst du auch an deine kleine Braut?
            In der Heimat weint um dich ein Mägdelein
            Und das heißt, Erika
            www.tigertank-h-e-181.com/Erika.MP3
            www.tigertank-h-e-181.com/Ade%20Polenland.MP3
            www.thepaganfront.com/brangolf/sounds/Am%20Adolf%20Hitler%20Platz.mp3
      • chooyowsto Re: zanim napiszesz pomyśl 11.11.04, 21:38
        piekna to ty masz rozware, homosiu, hehehe
    • waldek.usa Prosze sie nie unosic i nie krzyczec, gdyz od 11.11.04, 21:13
      tego tylko bola oczy.

Zareagowala pani zupelnie podobnie do tych piszacych calkowicie zle o Polsce.

> jestem polką i mieszkam w polsce żyjemy godnie jest różnie jeden ma prace
      > inny szuka ale niejesteśmy brudasami i zacofani tak jak tu piszĄ NA TYM FORUM

► bo jest to fakt w niejednych przypadkach

> WSTYD MI ZA WAS ŻE TAK OCZERNIACIE NAS POLAKÓW ALE WY TEŻ JASTEŚCIE NIMI I
      > TAKIE OBELGI PISZECIE WYJECHALIŚCIE ZA LEPSZYM ŻYCIEM DUPA WAM ODŻYŁA WIĘC
      > SIE NAŚMIEWACIE Z RODAKÓW ALE ROŻNIE BYWA KAŻDY MA SWOJĄ GODNOŚĆ A OBRAŻAĆ
      > SIE NIEDA U NAS JEST DUŻO BEZDOMNYCH TAK JAK U WAS I TO SĄ RÓŻNI SZTAJFY I
      > POŻĄDNI MOŻE CWANIACZEK ZOBACZYŁ BEZDOMNEGO I DAŁ OPINIE O WSZYSTKICH
      > POLAKACH

► podobnie sa formowane opinie o np. USA + u nas bija Murzynow

,JEDZENIE MAMY DOBRE

► Kto mowi ze nie (tylko duren)?. Zle tez sie trafia - wszedzie. Po
      zachodniej stronie rynku w Krakowie jest restauracja, w ktorej sprobowalismy
      pizzy i indyjskiego jedzenia. Gdybym nie wiedzial jak powinno smakowac, to
      pewnie bylbym zadowolony. Nikomu nie polecam. Pozatem bylo super.
      U mnie w Bostonie tez mozna sie naciac.

DWORCE MAMY NOWOCZESNE CHOĆ STARE A STACJE
      > BENZYNOWE TEŻ NOWOCZESNE I PEŁNO ICH .MŁODZIEŻ MAMY ZDOLNĄ POLSKA JEST
      > PIĘKNYM KRAJEM I Z TRADYCJĄ -ZAPOMNIELIŚCIE O TYM/ POZDRAWIAM

► niektorzy zapomnieli, ja nie.
      Bylem tam w lipcu, wszystkim bardzo sie podobalo, zal bylo wracac.
      Jakkolwiek nalezy pamietac, ze najpiekniejsze kwiaty na tle starej chalupy...
      Wezmy Krakow; owszem pelno samochoduw z "Zachodu", komunikacja miejska o niebo
      lepsza niz niegdys, ale jest bardzo duzo kamienic w oplakanym stanie.
      Polska prasa codziennie donosi o aferach, przekretach, Rywinach, Kulczykach,
      biedzie, bezdomnych, 20% bezrobociu, korupcji. Wiadomo kto rzadzi, nie czarujmy
      sie, wystarczy popatrzec na pijany sejm.

A z drugiej strony ta buta Chrystusa Narodow, samozaklamanie, ze Polska jest juz
      cala geba europejskim panstwem. Hola nie tak galopkiem - w latach powojennych
      Europa rozwijala sie we wlasciwy (przewaznie) sposob, zas Polska pod komuna
      rozpadala sie. Wystarczy chwila, by cos zniszczyc, potrzeba wielokrotnie wiecej
      czasu, by naprawic. Statystyki i raporty UE pokazuja, jak sytuacja wyglada.

Nie mam zamiaru sie rozwodzic, sa tacy, ktorym milo na duszy, ze w Polsce jest
      kiepsko, ale wiekszosc z nas wytyka nie z nienawisci do Polski i Polakow, ale z
      prostego faku koniecznosci sprowadzania na ziemie, na ten przyklad. Oficjalne
      raporty mowia wyraznie: Polska dogoni Europe za 50 lat. Jezeli dogoni...Oby...
      • yakaga A wiesz co, Waldek? 12.11.04, 08:50
        Od kiedy czytam wypowiedzi na tym forum Ty wydawales mi sie zawsze
        inteligentnym gosciem, nie mniej chcialabym cos dodac:

> Zareagowala pani zupelnie podobnie do tych piszacych calkowicie zle o Polsce.

Nie wiem jak mogles NIE DOSTRZEC, ze Pani pisze w zupelnej sprzecznosci do osob
        piszacych calkowicie zle o Polsce.
        Tych piszacych o Polsce zle - zle to malo powiedziane - z calkowita pogarda i
        lekcewazeniem, to jest wiekszosc ludzi z tzw. polonii - nie wiadomo czy to
        kompleksy przez nich przemawiaja czy tez jakas zgola frustracja, ze chca zyc w
        Polsce - normalnie - ale nie jest to za bardzo mozliwe, stad tez zmuszeni sa
        zapieprzac zagranica, oszczedzac pieniadze, zeby w koncu wrocic do swojego
        kraju i moc zyc w miare normalnie - na przyklad, kupujac mieszkanie.
        Przeciez, nie czarujmy sie, wiekszosc "turystow" z Polski wlasnie to robi - i
        zreszta nie widze w tym nic nagannego - kazdy ma prawo pursuit happiness, jesli
        uwarunkowania amerykanskie na to pozwalaja (czyli, amerykanki nie beda babysit
        za te pieniadze co dziewczyny z Polski - to OK - kazdy jest happy - i rodzina
        amerykanska wynajmujaca dziewczyne z Polski za 1/3 ceny i Polka).

> > jestem polką i mieszkam w polsce żyjemy godnie jest różnie jeden ma prace

> > inny szuka ale niejesteśmy brudasami i zacofani tak jak tu piszĄ NA TYM F
        > ORUM

> ► bo jest to fakt w niejednych przypadkach
        Co jest fakt? w niejednych przypadkach - ze sa brudasy? czy zacofani? Moze to i
        jest fakt ale tak samo jest faktem, ze i Amerykanie - sa przypadki - sa
        brudasami i zacofanymi - czyz nie?

> > WSTYD MI ZA WAS ŻE TAK OCZERNIACIE NAS POLAKÓW ALE WY TEŻ JASTEŚCIE NIMI
        > I
        > > TAKIE OBELGI PISZECIE WYJECHALIŚCIE ZA LEPSZYM ŻYCIEM DUPA WAM ODŻYŁA
        > WIĘC
        > > SIE NAŚMIEWACIE Z RODAKÓW ALE ROŻNIE BYWA KAŻDY MA SWOJĄ GODNOŚĆ A OBR
        > AŻAĆ
        > > SIE NIEDA U NAS JEST DUŻO BEZDOMNYCH TAK JAK U WAS I TO SĄ RÓŻNI SZTAJFY
        > I
        > > POŻĄDNI MOŻE CWANIACZEK ZOBACZYŁ BEZDOMNEGO I DAŁ OPINIE O WSZYSTKICH
        > > POLAKACH
        >
        > USA + u nas bija Murzynow

No wiesz, z tymi murzynami to chyba dales do pieca - chyba jako osoba logicznie
        myslaca - widzialam Ciebie w takiej postaci - musisz rozumiec, ze ta pani nie
        mowi o tym, ale o stosunku polonii do Polski. Zreszta tu jest cos na rzeczy, bo
        obiektywnie musze przyznac, ze liczba postow totalnie glanujacych Polske
        obecna, jest tu na tym forum ogromna. Tez zastanawialam sie z czego to moze
        wynikac, bo w sumie jesli sa tu Polacy, ktorzy tak bardzo chwala sobie zycie w
        Stanach, to powinni byc szczesliwi i tryskajacy optymizmem - dlaczego wiec z
        taka nienawiscia i zwyczajnie jadem pisza o Polsce - moze nawet nie byli tam od
        wielu lat - ale i tak wiedza lepiej, ze Polska to totalny syf.

> ,JEDZENIE MAMY DOBRE

> ► Kto mowi ze nie (tylko duren)?. Zle tez sie trafia - wszedzie. Po
        > zachodniej stronie rynku w Krakowie jest restauracja, w ktorej sprobowalismy
        > pizzy i indyjskiego jedzenia. Gdybym nie wiedzial jak powinno smakowac, to
        > pewnie bylbym zadowolony.

No widzisz, przeczytaj sam siebie - to poczucie wyzszosci - indyjskie - nie
        takie - jak powinno byc - czyli jak w Bostonie w indyjskich knajpach, tak? Czy
        moze raczej powinno byc takie jak w Indiach - bylam w wakacje - zupelnie inne
        niz w amerykanskich pseudo-hinduskich knajpach.

> DWORCE MAMY NOWOCZESNE CHOĆ STARE A STACJE
        > > BENZYNOWE TEŻ NOWOCZESNE I PEŁNO ICH .MŁODZIEŻ MAMY ZDOLNĄ POLSKA JEST
        > > PIĘKNYM KRAJEM I Z TRADYCJĄ -ZAPOMNIELIŚCIE O TYM/ POZDRAWIAM
        >
        > ► niektorzy zapomnieli, ja nie.
        > Bylem tam w lipcu, wszystkim bardzo sie podobalo, zal bylo wracac.
        > Jakkolwiek nalezy pamietac, ze najpiekniejsze kwiaty na tle starej chalupy...

Bardzo sie ciesze, ze Tobie sie tez podobalo tylko nie wiem, o co Ci chodzi
        tutaj z tymi kwiatami i chalupami - moze byles w okolicach wiejskich - tez
        ladnie - chociaz ja w ostatnim roku bylam w Polsce 3 razy - i zawsze widzialam
        coraz lepiej rozwijajacy sie kraj, coraz nowoczesniejsza architekture itd. no
        ale ja to bylam tylko w Warszawie - no to nie wiem co z tymi chalupami tudziez
        jeleniami oraz krasnalami.

> Wezmy Krakow; owszem pelno samochoduw z "Zachodu", komunikacja miejska o niebo
        > lepsza niz niegdys, ale jest bardzo duzo kamienic w oplakanym stanie.
        > Polska prasa codziennie donosi o aferach, przekretach, Rywinach, Kulczykach,
        > biedzie, bezdomnych, 20% bezrobociu, korupcji. Wiadomo kto rzadzi, nie
        czarujmy
        > sie, wystarczy popatrzec na pijany sejm.

Kamienice w oplakanym stanie, afery Rywina i Orlenu i cala masa innych
        przykrych spraw - owszem istnieja - ale wynika to - jak na pewno wiesz, z
        faktu, ze Polska jest biednym krajem - to kamienice - afery - istnieja na
        porzadku dziennym w niemal kazdym innym kraju (np, Francja) a tak naprawde
        chodzi o to, ze zwyczajny Jan Kowalski nie ma zazwyczaj z tym nic wspolnego, bo
        podobnie jak ty w Bostonie on chce zyc - utrzymac rodzine najlepiej jak to
        mozliwe u siebie w Krakowie czy w Koziej Wolce.
        I zwyczajnie obrazanie Polakow za to ze zyja w tej "biednej, zacofanej,
        brudnej, co tam tam jeszcze chcesz Polsce" a nie gdzie indziej jest ponizej
        pasa - i to jak mysle miala na mysli autorka powyzszego postu. Z czym sie
        zgadzam BTW.

> A z drugiej strony ta buta Chrystusa Narodow, samozaklamanie, ze Polska jest

Wiesz co Waldek, ja wyjechalam z Polski zaledwie 1,5 roku temu - nigdy nie
        spotkalam sie z takim fenomenem jak "buta Chrystusa Narodow" poza lektura dziel
        Mickiewicza - w liceum rzecz ma miejsce - to jest lektura obowiazkowa. Skad -
        bo na pewno nie z prawdziwego zycia Ty czerpiesz takie info - to mnie wprawia w
        zadume?
        Zaklamanie, ze "juz cala geba europejskim panstwem" - no wiesz, wedlug wiedzy
        historycznej to Polska w Europie byla obecna od co najmniej 10 wiekow - wiec o
        jakim "zaklamaniu" ty mowisz? Zaklamaniem - czy raczej jego proba bylo
        sowieckie panowanie czy raczej ubezwlasnowolnienie Polski. Dlaczego odmawiasz
        ludziom w Polsce prawa do cieszenia sie z faktu, ze w koncu formalnie stanowia
        czesc "Wspolczesnej Europy" , ze aspiruja do tego by w przyszlosci byc na
        rownych prawach co inne kraje europejskie?

> Nie mam zamiaru sie rozwodzic, sa tacy, ktorym milo na duszy, ze w Polsce jest
        > kiepsko, ale wiekszosc z nas wytyka nie z nienawisci do Polski i Polakow,
        ale
        > z
        > prostego faku koniecznosci sprowadzania na ziemie, na ten przyklad. Oficjalne
        > raporty mowia wyraznie: Polska dogoni Europe za 50 lat. Jezeli dogoni...Oby...

Tu pozwole sie z Toba nie zgodzic - wiekszosc wytyka wlasnie z powodu blizej
        nierozumialej dla mnie frustracji - czy tez nienawisci - jak Ty to nazywasz. Bo
        co to w ogole znaczy "sprowadzania na ziemie" - co to moze znaczyc dla Jasia
        Kowalskiego, co ma zone i dwojke dzieci - on chce zyc w Polsce najlepiej jak
        sie da - i kazdy probuje na wlasny uzytek - w na pewno nie najlepszych
        okolicznosciach przyrody - te wszystkie nauki - wyklady, pouczenia - tych
        maluczkich polaczkow z pozycji - nas amerykanow - co to wiedza o co w tym
        wszytskim chodzi - to wlasnie jest postawa pachnaca pogarda i poczuciem
        wyzszosci - to jest bottom line Pani w wroclawia - choc rownie dobrze moglby to
        samo napisac ktokolwiek z Polski czytajac te wypowiedzi na forum.

No i na tym zakoncze te rozwazania tonight.

• waldek.usa OK Yakaga 12.11.04, 21:49
          yakaga napisała:

) Od kiedy czytam wypowiedzi na tym forum Ty wydawales mi sie zawsze
          ) inteligentnym gosciem, nie mniej chcialabym cos dodac:
          ) Nie wiem jak mogles NIE DOSTRZEC, ze Pani pisze w zupelnej sprzecznosci do
          osob piszacych calkowicie zle o Polsce.

►► dostrzeglem, owszem, chodzilo mi o jednostronnosc obserwacji tej
          Pani, co zawsze mi pachnie tendencyjnoscia.

) Tych piszacych o Polsce zle - zle to malo powiedziane - z calkowita pogarda i
          ) lekcewazeniem, to jest wiekszosc ludzi z tzw. polonii - nie wiadomo czy to
          ) kompleksy przez nich przemawiaja czy tez jakas zgola frustracja, ze chca zyc
          w Polsce - normalnie - ale nie jest to za bardzo mozliwe, stad tez zmuszeni sa
          ) zapieprzac zagranica, oszczedzac pieniadze, zeby w koncu wrocic do swojego
          ) kraju i moc zyc w miare normalnie - na przyklad, kupujac mieszkanie.
          ) Przeciez, nie czarujmy sie, wiekszosc "turystow" z Polski wlasnie to robi - i
          ) zreszta nie widze w tym nic nagannego - kazdy ma prawo pursuit happiness,
          jesli uwarunkowania amerykanskie na to pozwalaja (czyli, amerykanki nie beda
          babysit za te pieniadze co dziewczyny z Polski - to OK - kazdy jest happy - i
          rodzina amerykanska wynajmujaca dziewczyne z Polski za 1/3 ceny i Polka).
          )

►► studentki to robia - to tak na boku

) )jestem polką i mieszkam w polsce żyjemy godnie jest różnie jeden ma
          ) prace inny szuka ale niejesteśmy brudasami i zacofani tak jak tu piszĄ NA
          ) TYM FORUM

►► rozowe okulary, hehehe. Niestety, jest czesc spoleczenstwa w
          postaci brudasow i zacofancow i jeszcze pobedzie, zanim sie pokomuna nie
          wykruszy i ogolna sytuacja nie poprawi. W Stanach tez troche tego jest.

) ) ► bo jest to fakt w niejednych przypadkach
          ) Co jest fakt? w niejednych przypadkach - ze sa brudasy? czy zacofani? Moze to
          i jest fakt ale tak samo jest faktem, ze i Amerykanie - sa przypadki - sa
          ) brudasami i zacofanymi - czyz nie?
          )
          ) ) ) WSTYD MI ZA WAS ŻE TAK OCZERNIACIE NAS POLAKÓW ALE WY TEŻ JASTEŚCI
          ) E NIMI I TAKIE OBELGI PISZECIE WYJECHALIŚCIE ZA LEPSZYM ŻYCIEM DUPA WAM OD
          ) ŻYŁA WIĘC SIE NAŚMIEWACIE Z RODAKÓW ALE ROŻNIE BYWA KAŻDY MA SWOJĄ GODNOŚĆ
          ) A OBRAŻAĆ SIE NIEDA U NAS JEST DUŻO BEZDOMNYCH TAK JAK U WAS I TO SĄ RÓŻNI S
          ) ZTAJFY I POŻĄDNI MOŻE CWANIACZEK ZOBACZYŁ BEZDOMNEGO I DAŁ OPINIE O WSZYSTK
          ) ICH POLAKACH
          ) )
          ) ) USA + u nas bija Murzynow
          )
          ) No wiesz, z tymi murzynami to chyba dales do pieca

►► niekoniecznie, sa opinie o Polonii i USA na poziomie "w USA bija
          murzynow" - szczuropolacy, szczesliwego Nowego Jorku itp. Wzajemne opluwanie w
          obie strony.

- chyba jako osoba logicznie myslaca - widzialam Ciebie w takiej postaci -
          musisz rozumiec, ze ta pani nie mowi o tym, ale o stosunku polonii do Polski.

►► alez ja to doskonale rozumiem, murzyni byli potrzebni do
          podkreslenia tendencji.

Zreszta tu jest cos na rzeczy, bo obiektywnie musze przyznac, ze liczba postow
          totalnie glanujacych Polske obecna, jest tu na tym forum ogromna. Tez
          zastanawialam sie z czego to moze wynikac, bo w sumie jesli sa tu Polacy, ktorzy
          tak bardzo chwala sobie zycie w Stanach, to powinni byc szczesliwi i tryskajacy
          optymizmem - dlaczego wiec z taka nienawiscia i zwyczajnie jadem pisza o Polsce
          - moze nawet nie byli tam od wielu lat - ale i tak wiedza lepiej, ze Polska to
          totalny syf.
          )
          )
          ►► sa rozni Polacy, ja czerwonych mandarynow i pijanego sejmu tez
          nie dzierze, tudziez owej specyficznej polskiej mentalnosci.
          Interesujace:

http://monika.univ.gda.pl/~literat/polacy/index.htm

) ) ,JEDZENIE MAMY DOBRE
          )
          )
          ) No widzisz, przeczytaj sam siebie - to poczucie wyzszosci - indyjskie - nie
          ) takie - jak powinno byc - czyli jak w Bostonie w indyjskich knajpach, tak? Czy
          ) moze raczej powinno byc takie jak w Indiach - bylam w wakacje - zupelnie inne
          ) niz w amerykanskich pseudo-hinduskich knajpach.
          )

►► tu nie ma poczucia wyzszosci, tylko fakt, ze co jest dobre dla
          jednych (szczegolnie gdy brak doswiadczen), to jest do kitu dla innych.
          Jesli juz mam serwowac indyjskie zarcie w mojej restauracji, to moze warto by
          sie dowiedziec jak jest przyrzadzane, aby ewentualnie nie dac duupy. Ale to jest
          moja mentalnosc, kitu nie wciskam i nie lubie, gdy mi jest wciskany.
          Na boku; pierwszy kontakt z chinskim jedzeniem mialem w restauracji w ambasadzie
          chinskiej w Warszawie.

) ) DWORCE MAMY NOWOCZESNE CHOĆ STARE A STACJE BENZYNOWE TEŻ NOWOCZESNE I PEŁNO
          ICH .MŁODZIEŻ MAMY ZDOLNĄ POLSKA JEST PIĘKNYM KRAJEM I Z TRADYCJĄ
          -ZAPOMNIELIŚCIE O TYM/ POZDRAWIAM
          ) )
          )
          ) Bardzo sie ciesze, ze Tobie sie tez podobalo tylko nie wiem, o co Ci chodzi
          ) tutaj z tymi kwiatami i chalupami - moze byles w okolicach wiejskich - tez
          ) ladnie - chociaz ja w ostatnim roku bylam w Polsce 3 razy - i zawsze widzialam
          ) coraz lepiej rozwijajacy sie kraj, coraz nowoczesniejsza architekture itd. no
          ) ale ja to bylam tylko w Warszawie - no to nie wiem co z tymi chalupami tudziez
          ) jeleniami oraz krasnalami.
          )

►► kwiaty i chalupa to taka parabola - coz z tego, ze jest
          nowoczesnosc tu i tam, jezeli wciaz jest wszechobecna miernota. Pewnie, ze
          ludziska ciesza sie kazdym osiagnieciem, ale do gloszonej przez tych i owych
          nirwany jeszcze daleko. Po staremu propaganda sukcesu.

)
          )
          ) Kamienice w oplakanym stanie, afery Rywina i Orlenu i cala masa innych
          ) przykrych spraw - owszem istnieja - ale wynika to - jak na pewno wiesz, z
          ) faktu, ze Polska jest biednym krajem - to kamienice - afery - istnieja na
          ) porzadku dziennym w niemal kazdym innym kraju (np, Francja)

►► hohoho, nie tak galopkiem, nie porownuj korupcji we Francji do
          korupcji w Polsce, bo tu nie ma porownania. To, ze "korupcja jest wszedzie" nie
          jest wytlumaczeniem, chyba, ze jest serwowana przez nadwislanskich mandarynow
          nadwislanskiej ciemnocie.

a tak naprawde chodzi o to, ze zwyczajny Jan Kowalski nie ma zazwyczaj z tym
          nic wspolnego, bo podobnie jak ty w Bostonie on chce zyc - utrzymac rodzine
          najlepiej jak to mozliwe u siebie w Krakowie czy w Koziej Wolce.

►► no to good luck, bo mu prawdopodobnie brakuje kilku elementow,
          ktore ja mam, czyli swiety spokoj, ktorego za zadna kase sie nie kupi, 6%
          bezrobocia, a nie 20%, i tu sie zatrzymam, bo po co sie powtarzac...

) I zwyczajnie obrazanie Polakow za to ze zyja w tej "biednej, zacofanej,
          ) brudnej, co tam tam jeszcze chcesz Polsce" a nie gdzie indziej jest ponizej
          ) pasa - i to jak mysle miala na mysli autorka powyzszego postu. Z czym sie
          ) zgadzam BTW.
          )
          ) ) A z drugiej strony ta buta Chrystusa Narodow, samozaklamanie, ze Polska jest
          )
          ) Wiesz co Waldek, ja wyjechalam z Polski zaledwie 1,5 roku temu - nigdy nie
          ) spotkalam sie z takim fenomenem jak "buta Chrystusa Narodow" poza lektura
          dziel Mickiewicza - w liceum rzecz ma miejsce - to jest lektura obowiazkowa.
          Skad - bo na pewno nie z prawdziwego zycia Ty czerpiesz takie info - to mnie
          wprawia w zadume?

►► no coz, bede delikatny: krecisz. Nie fenomen, a czesc
          caloksztaltu. Ktos powiedzial:
          ...albosmy to jacy-tacy
          wiecej Wankowicza, mniej Grottgera
          i wszystko bedzie cacy...

no i oczywiscie wodz tego niezwyklego narodu (+ kamaryla + elektryk) mamroczacy
          w Bialym Domu, ze fjuczer is no wiza pod muzyke ryku oszalalej ekstatycznie
          gawiedzi; pacz pan jak mu powiedzial! znosic mi te wizy, ale juz!
          W koncu Tygrys Europy jest najlepszym przyjacielem i sojusznikiem mocarstwa #1.

) Zaklamanie, ze "juz cala geba europejskim panstwem" - no wiesz, wedlug wiedzy
          ) historycznej to Polska w Europie byla obecna od co najmniej 10 wiekow - wiec o
          ) jakim "zaklamaniu" ty mowisz?

►► geografia o niczym nie swiadczy, a Polska musi najpierw dogonic
          europejski poziom, co w/g UE zajmie ok. 50 lat oraz wyginiecie czerwonej
          koltunerii oraz rodu Du
        • waldek.usa Re: A wiesz co, Waldek? 12.11.04, 21:53
          yakaga napisała:

> Nie mam zamiaru sie rozwodzic, sa tacy, ktorym milo na duszy, ze w Polsce jest
          > kiepsko, ale wiekszosc z nas wytyka nie z nienawisci do Polski i Polakow,
          ale
          > z
          > prostego faku koniecznosci sprowadzania na ziemie, na ten przyklad. Oficjalne
          > raporty mowia wyraznie: Polska dogoni Europe za 50 lat. Jezeli dogoni...Oby...

Tu pozwole sie z Toba nie zgodzic - wiekszosc wytyka wlasnie z powodu blizej
          nierozumialej dla mnie frustracji - czy tez nienawisci - jak Ty to nazywasz. Bo
          co to w ogole znaczy "sprowadzania na ziemie" - co to moze znaczyc dla Jasia
          Kowalskiego, co ma zone i dwojke dzieci - on chce zyc w Polsce najlepiej jak
          sie da - i kazdy probuje na wlasny uzytek - w na pewno nie najlepszych
          okolicznosciach przyrody - te wszystkie nauki - wyklady, pouczenia - tych
          maluczkich polaczkow z pozycji - nas amerykanow - co to wiedza o co w tym
          wszytskim chodzi - to wlasnie jest postawa pachnaca pogarda i poczuciem
          wyzszosci - to jest bottom line Pani w wroclawia - choc rownie dobrze moglby to
          samo napisac ktokolwiek z Polski czytajac te wypowiedzi na forum.

No i na tym zakoncze te rozwazania tonight.

► wiemy, bo mieszkamy w normalnym, rozwinietym kraju.
          • yakaga OK, Waldek 13.11.04, 05:35
            Wszystko sie zgadza, i tak dalej. Jednak piszac to mialam i mam na mysli jedna
            zasadnicza roznice - to wszystko prawda, ze sejm pijany, ze idioci i korupcja,
            i visa, itd, - Twoje punkty odnosza sie do "big picture" najogolniej mowiac -
            chodzi jednak o to, ze normalni ludzie zyjacy w Polsce - przecietni - chociaz z
            tego wszystkiego zdaja sobie sprawe (w kazdym razie ci myslacy) i na pewno to
            im sie bardzo niepodoba - to sa pochlonieci zwyczajnymi problemami - glownie
            typu: jak zarobic na wszystkie oplaty i jeszcze miec kase na przezycie. To jest
            wazne a takze, zeby mnie przypadkiem firma zagraniczna np. nie wypieprzyla z
            pracy, bo co zrobimy z tym kredytem, ktory wzielismy na kupno mieszkania.
            Zapewniam Cie, ze to sa tematy i sprawy znacznie bardziej istotne niz jakies
            przepychanki w sejmie, jakies glupie afery, itd.
            Polska jest biednym krajem - to jest oczywiste przeciez - i bardzo daleko jej
            do poziomu Europy zachodniej - wiadomo - ma wiele lat do odrobienia, nie sadze
            by ktokolwiek z przytomnych Polakow w Polsce mial jakies zludzenia co do tego -
            a juz, jak mowisz "nirwana" itd.
            Owszem - jak rowniez mowisz, zdarzaja sie jakies dziwaczne przypadki ludzi z
            Polski bluzgajacych tych mieszkajacych w Stanach - no ale chyba nie trzeba byc
            psychologiem by widziec, ze to zwykly mechanizm kompensacyjny - bo kazdy w
            Polsce wie, ze w Stanach zycie jest o niebo lepsze - a kazdy o tym marzy - by
            zyc normalnie. A jesli chodzi o glosy tych, co mowia o "murzynach" - no to
            sorry - przeciez nawet nie wchodzi sie w dyskusje na takim poziomie.

No to chyba tyle.
    • chooyowsto hehehe, jakis chooy ferment sieje 11.11.04, 21:37
      a wy cwoki dajecie sie podpuscic, hehehe, won.
    • larson zanim napiszesz cos po polsku naucz sie polskiego 12.11.04, 11:11

> jestem polką i mieszkam w polsce żyjemy godnie jest różnie jeden ma prace
      > inny szuka ale niejesteśmy brudasami i zacofani tak jak tu piszĄ NA TYM FORUM
      > WSTYD MI ZA WAS ŻE TAK OCZERNIACIE NAS POLAKÓW ALE WY TEŻ JASTEŚCIE NIMI I
      > TAKIE OBELGI PISZECIE WYJECHALIŚCIE ZA LEPSZYM ŻYCIEM DUPA WAM ODŻYŁA WIĘC
      > SIE NAŚMIEWACIE Z RODAKÓW ALE ROŻNIE BYWA KAŻDY MA SWOJĄ GODNOŚĆ A OBRAŻAĆ
      > SIE NIEDA U NAS JEST DUŻO BEZDOMNYCH TAK JAK U WAS I TO SĄ RÓŻNI SZTAJFY I
      > POŻĄDNI MOŻE CWANIACZEK ZOBACZYŁ BEZDOMNEGO I DAŁ OPINIE O WSZYSTKICH
      > POLAKACH ,JEDZENIE MAMY DOBRE DWORCE MAMY NOWOCZESNE CHOĆ STARE A STACJE
      > BENZYNOWE TEŻ NOWOCZESNE I PEŁNO ICH .MŁODZIEŻ MAMY ZDOLNĄ POLSKA JEST
      > PIĘKNYM KRAJEM I Z TRADYCJĄ -ZAPOMNIELIŚCIE O TYM/ POZDRAWIAM

"Polką" piszemy dużą literą. "Polska" również. "niejesteśmy" piszemy
      oddzielnie. "Porządni" piszemy przez 'rz'. itd itp, za dużo tego, żeby mi się
      chciało wymieniać. Więc zanim zaczniesz uczyć polskości innych, zrób
      podstawówkę (polską).
    • Gość: Ян Ковальский Zanim pomyślisz - poczytaj. IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 12:19
      "mamy prawo uznawac sie za potege duchowa" he
      he he

• Gość: Odwyrtka Re: zanim napiszesz pomyśl IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.04, 12:49
      Odwrotnie tez funkcjonuje, a poza tym od myslenia glowa boli.
      • Gość: wrocławiance Upojna słodycz niefrasobliwych wczasów narodowych. IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 13:05
        upojna słodycz niefrasobliwych wczasów narodowych

"pierwszą zasadą polskiego indywidualizmu wegetacyjnego jest poczucie, że
        głównym nurtem życia ludzkiego jest sycenie się szczęściem czystego trwania
        fizjologicznego. Stąd wynika odruch obronny wobec naporu obiektywnych zadań,
        które nam narzuca rytm społeczno-historyczny. Nazwałem to gdzie
        indziej "wzgardą dzieła". Niezależność od czegoś, wolność od wszystkiego, oto
        opiewany ideał życia. Na tym tylko tle może zakwitnąć druga właściwość: kult
        odosobnionej, wolnej od wszelkich obowiązków i zadań, nagiej egzystencji. Stąd
        znów wynika bezodpowiedzialny utylitaryzm, konsumpcyjny stosunek do życia. W
        środowisku, składającym się z takich jednostek, normą naczelną, pozwalającą na
        współżycie, jest tylko bierna dobroć nagich egzystencji, do niczego nie
        dążących poza lubym spokojem. Godziwym, pożądanym człowiekiem jest więc ten,
        który nic nie robi, ma mało pragnień, do niczego nie dąży; musi on odpowiednio
        organizować swoją psychikę, by zawczasu zdusić w sobie wszelkie zdrożności;
        stąd wypływa jałowy moralizm."

To tylko dla umysłów polskich, pogrążonych w błogostanie, wynikającym z
        osiągania swego sielsko-wegetacyjnego ideału życiowego, - niewiadomo dlaczego i
        skąd zjawiali się "podstępni zaborcy" i mącili upojną słodycz niefrasobliwych
        wczasów narodowych. Dla nas mechanika tych zjawisk jest zupełnie odmienna;
        jeśli budzą one postawę oburzenia moralnego, to zupełnie przeciw komu innemu,
        chociaż ten ktoś może się czuś tym mocno zdumiony.
        [..]
        Męką jest życie w środowisku polskim dla tych, którzy uświeadomili sobie, że może istnieć inny jeszcze styl życia, niż sklerotyczny zastój. Idąc torem tego doznania, rychło dostrzega się, że panujący styl polskiego życia jest okrutną niewolą wobec wszystkiego, co jest prawdziwe człowiecze i zdrowe.
    • Gość: Polka Re: zanim napiszesz pomyśl IP: 195.200.15.* 12.11.04, 13:32
      Wroclawianko, dobrze napisalas! To co oni na tym forum wypisuja, to az przykro
      sie czyta. Mieszkam za granica i wstyd mi za tych wszystkich Polakow, ktorzy
      swojemu ojczystemu krajowi taka opinie wydaja i pewnie swoim zachowaniem
      okazuja, ze sa niedoksztalceni i zakompleksieni. Szkoda, ze sa tacy Polacy, bo
      calemu krajowi potrafia wystawic taka krzywdzaca opinie. Trudno sie potem
      dziwic, ze inne narodowosci nie maja dobrego zdania o Polakach!
      • Gość: VIP-1 Re: zanim napiszesz pomyśl IP: *.cwshs.com 12.11.04, 13:42
        kolejna ci.. brudna gebe otworzyla, dziurawe zeby pokazujac
        jak ty za granica mieszkasz to zejdz ty czasami
        z tego kartoflanego pola, popros farmera
        by cie furmanka to miasta podwiozl
        i zobacz ktorzy to Polacy opinie Polsce wyrabiaja
        bo jesli myslisz, ze na tym forum opinie te sa ksztaltowane
        to schowaj ty sie lepiej do beczki po sledziach
        by wstydu Polakom nie przynosic
      • Gość: polskawej londynce Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 13:49
        Nie wstydź się Swego polactwa! Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! Zanieś
        kwiatki Kulczykowi i zadzwoń do Lwa heheheh z podziękowaniem za obronę dobrego
        imienia 3RP

Gość portalu: Polka napisała:

> Wroclawianko, dobrze napisalas! To co oni na tym forum wypisuja, to az
        przykro sie czyta. Mieszkam za granica i wstyd mi za tych wszystkich Polakow,
        ktorzy swojemu ojczystemu krajowi taka opinie wydaja i pewnie swoim zachowaniem
        > okazuja, ze sa niedoksztalceni i zakompleksieni. Szkoda, ze sa tacy Polacy,
        bo calemu krajowi potrafia wystawic taka krzywdzaca opinie. Trudno sie potem
        > dziwic, ze inne narodowosci nie maja dobrego zdania o Polakach!
        • Gość: Polka Re: Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! IP: 195.200.15.* 12.11.04, 14:04
          nie wstydze sie bycia Polka, wstydze sie za was, bo to wlasnie Polacy tacy jak
          wy przynosza wstyd naszemu narodowi!
          • Gość: VIP-1 Re: Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! IP: *.cwshs.com 12.11.04, 14:07
            my po dworcach i parkach nie sypiamy

my nie pracujemy na czarno za psie pieniadze
            za ktore nawet Hindus czy Filipinka pracy by nie podjeli

my nie chodzimy nayebani po ulicach
            wydzierajac mordy na cale gardlo

itd. itp.
            • Gość: Polka Re: Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! IP: 195.200.15.* 12.11.04, 14:11
              Nie tylko wsrod Polakow sa bezdomni! Za psie pieniadze pracuje za granica wielu
              nie tylko Polakow! Z tego nie ma sie co szczycic, o nie, bo zaraz na mnie
              wskoczycie, ale NIE TYLKO wsrod Polakow sa tacy! W kazdym kraju jest wielu
              bezdomnych, mordercow, zlodziei i innych
              • Gość: polskawej londynce Re: Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 14:16
                Gazeta.pl : Forum : Polonia : Jestem z kulturalnego i calkiem zamoznego kraju smile<a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                f=44&w=9910324&a=10776652">Gazeta.pl : Forum : Polonia : Jestem z
                kulturalnego i calkiem zamoznego kraju smile</a>
            • doupa_nazi Re: Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! 12.11.04, 15:53
              Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> my po dworcach i parkach nie sypiamy
              > my nie pracujemy na czarno za psie pieniadze
              > za ktore nawet Hindus czy Filipinka pracy by nie podjeli
              > my nie chodzimy nayebani po ulicach
              > wydzierajac mordy na cale gardlo

my nie, ale ty dajesz doopy za poldarmo, hehehe
              • Gość: VIP-1 Re: Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! IP: *.cwshs.com 12.11.04, 16:10
                ty natomiast za darmoche dajesz
                wszystkim co chca cie dupcyc
                a tym co nie chca to i doplacic musisz
                • doupa_nazi znikaj juz zmoro jedna, potarmosic skoorke, hehehe 12.11.04, 16:57
          • Gość: Polka Re: Odwiedź rodaków na dworcu londyńskim! IP: 195.200.15.* 12.11.04, 14:08
            a jeszcze dodam do niedouczenia i zakompleksienia, ze brak wam kultury! Zamiast
            obiektywnie spojrzec na sprawy, poczytac ze zrozumieniem tekstu, od razu do
            wyzywania i obrazania sie bierzecie - dlatego mi wstyd za was, bo nie jestescie
            godnymi Polakami!
            • Gość: polskawej londynce Londynko, a kiedy godnie wracasz do Ojczyzny? IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 14:20
              A kiedy wracasz do Ojczyzny?
          • flipflap Wsyd to kraść 12.11.04, 14:51
            "Wstyd to kraść lub z baby spaść"

Większość tzw. Polaków kradnie. Kradnie wszystko i zawsze, i wszędzie. To jest
            powód do wstydu. Większość Polaków przyznaje się do dawania lub otrzymywania
            łapówek - to jest powód do wstydu.
            Wyrażanie swojej opini jest prawem każdego człowieka. Możesz się nie zgadzać z
            opinią ale prawa do wypowiedzenia się nie możesz zabrać.
            W opini jednych, Polska uchodzi za zacofany kraj z tradycjami. Zamieszkały
            przez ludzi dramatycznie nadużywających alkoholu. - zgadzasz się z tym, nie
            zgadzasz - twoja broszka-
            W mojej opini, Polska uchodzi za piękny kraj -
          • Gość: stokrotce po ciężkich studiach na wysrolu w Polsce stokrotce IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 14:53
            A jesli chodzi o dzielnice, w ktorej mieszkam, jesli mieszkalabym w biednej
            dlaczego mialabym sie tego wstydzic???? Studiuje w koledzu nie w mojej
            dzielnicy i moich znajomych dzieci chodza do szkol w roznych czesciach Londynu,
            lepszych, gorszych, wiec to co napisalam we wczesniejszych postach dalej
            podtrzymuje, to nie bzdury, to rzeczywistosc! Ja nie czytam statystyk, ale z
            obserwacji pisze.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=17056799&a=17099321
            • Gość: st0krotce po ciężkich studiach na wysrolu st0krotce fałdy mó IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 14:56
              po ciężkich studiach na wysrolu st0krotce fałdy mózgowe pogięło he he he

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44&w=17056799&a=17086517
              • Gość: do cIEBIE Re: po ciężkich studiach na wysrolu st0krotce fał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.04, 21:30
                ucha, cha, cha, cha, ale soczysty dowcip, fałdy - powiadasz, jaki k..rwa
                subtelny - taki jak ty murzyński lachociągu.
    • Gość: Алганов Od dziś samobójstwa na tyłach Sejmu. IP: *.dyn.optonline.net 12.11.04, 18:05
      nasze służby nie pracowały w stu procentach dla Związku Radzieckiego:

Od dziś posłowie na tyłach Sejmu będą popełniali samobójstwo złapani na
      kłamstwie.

Wątków rosyjskich jest za dużo, i to w sprawach dla Polski najistotniejszych.
      Przyszła władza musi sobie powiedzieć, że relacje polsko-rosyjskie, dzisiaj
      nacechowane wzajemną nieufnością, mogą wrócić do normy, pod warunkiem że nasze
      służby specjalne dadzą nam gwarancję bezpieczeństwa przed penetracją rosyjskich
      służb specjalnych. Dzisiaj nie ma co udawać, że Polska jest wyposażona w taką
      tarczę, ochronę rzetelną, złożoną z nowych ludzi. A nie można w tej sprawie
      zaufać politykom i oficerom, którzy wyrastali na współpracy ze Związkiem
      Radzieckim i jego służbami.
      Nie jestem specjalistą od służb specjalnych, ale wydaje mi się, że trzeba
      wrócić do dyskusji o opcji zerowej w tych służbach. Dzisiaj chyba już nikt nie
      będzie lekceważąco machał ręką na taką dyskusję ani nie będzie twierdził, że
      państwo polskie zginie przez takie rozwiązanie. Opcja zerowa, czyli
      wyczyszczenie służb "do spodu" i zbudowanie ich od nowa.

POLSKA JEST
      > PIĘKNYM KRAJEM I Z TRADYCJĄ RADZIECKĄ -ZAPOMNIELIŚCIE O TYM/ POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka