blige 09.03.05, 20:06 Ile czasu czeka sie na otrzymanie owego rzadowego kuponu? z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam blige i Filipek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 21:59 niektóre dziewczyny już dostały, niektóre dostały tylko listy potwierdzające, a ja nie dostałam jeszcze nic. Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.eni Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:01 Przepraszam, że się wtrącę, ale ostatnio interesuje mnie wszystko, co ma w nazwie słowo "child" - czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi? Mieszkam w UK od miesiąca i "łapię" wszelkie informacje. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:04 child fund trust: www.inlandrevenue.gov.uk/ctf/ www.childtrustfund.gov.uk/Homepage/fs/en Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.eni Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:14 Dziękuję bardzo za odpowiedź. O ile dobrze zrozumiałam, dotyczy to dzieci urodzonych po 01.09.2002r. Mój Adaś jest z grudnia 2001. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:17 tak, poza tym trzeba dostawać Child Benefit i w ogóle trzeba spełniać jakieśtam wymagania emigracyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
magdapol75 Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:33 My dostalismy miesiac temu,zdaje sie ze wszyscy maja dostac do czerwca?! Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:34 no ja właśnie nie mam nadal, ale to pewnie dlatego że zmieniłam child benefit z męża na siebie i teraz pewnie im namieszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 10:35 Magda, my juz tez dostalismy czek, na razie czeka na poleczce "ze sprawami do zalatwienia", ale raczej sie tym nie przejmujemy, generalnie nie ma dla nas znaczenia gdzie go zdeponujemy, choc pewnie wybierzemy fund zwiazany z jakims bankiem, bo nie bierzemy pod uwage, ze bedziemy oszczedzac w ten sposob. nie chcielibysmy unieruchamiac jakichkolwiek oszczednosci na 18 lat. teraz oszczedzamy dla Karolki na koncie (tez bez podatku) a co do dlugoterminowego oszczedzania/inwestowania nie jestem zbytnio przekonana, szczegolnie patrzac na wyciagi z naszej hiopoteki (interest-only, a profity z inwestowania w ISA jest mniejsze niz gdybysmy pieniadze na normalnym rachunku!) ale to moje zdanie, A Odpowiedz Link Zgłoś
magdapol75 do lucasa 10.03.05, 14:08 My tez jak na razie odstawilismy to na pozniej,nie mam pojecia gdzie otworzyc child trust fund i tak jak Ty nie chce lokowac pieniedzy az na 18 lat. Nel tez ma konto w banku,moze otworze fund w banku???,dobry pomysl. Moze wiesz czy koniecznie trzeba wplacac na ten fund pieniadze? czy mozna wplacic ten czek i juz? Oni w tych ulotkach pisza ze czasem mozesz dostac mniej niz wplacilas?! Pozdro.M Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: do Magda 11.03.05, 11:02 z tego co ja sie orientuje to nie "trzeba" a tylko od Ciebie zalezy, ile to bedzie i jak czesto (choc o ile pamietam jest limit na rok) magdapol75 napisała: > Oni w tych ulotkach pisza ze czasem mozesz dostac mniej niz wplacilas?! no wlasnie, tez mi sie to nie podoba! A Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do Magda 11.03.05, 11:53 Z tym ze mozna dostac mniej niz sie wplacilo to jest ze wszystkim co ma element inwestycyjny, oprocz Cash ISAs, i bank deposits)) Ja otworzylam malemu Child Trust Fund z Halifax, bo maja w miare ok fund managers. Ale oprocz tego odkladam mu na koncie zwyklym Child Savers Account z calkiem fajnym procentem, a ze to konto bankowe, wiec procent gwarantowany. Tak samo zrezygnowalam juz z Equity ISAs, mam tylko cash ISAs, jako ze to dla mnie odkladanie krotkoterminowe. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: child trust fund - inwestycje 11.03.05, 12:12 lucasa napisała: > a co do dlugoterminowego oszczedzania/inwestowania nie jestem zbytnio > przekonana, szczegolnie patrzac na wyciagi z naszej hiopoteki (interest-only, a >> profity z inwestowania w ISA jest mniejsze niz gdybysmy pieniadze na normalnym > rachunku!) > To zalezy jaka ISA wybierzesz, no a na normalnym rachunku musisz placic podatek od zyskow wiec ISA i tak zawsze bedzie lepsza. CO do interest only mortgages, domyslam sie ze w tym wypadku chodzi o endowment mortgage, a tam niestety troche inaczej przebiega inwestowanie (Child Trust Fund ma inne kryteria inwestowania, bardziej oparte na bezpieczniejszych i gwarantowanych funduszach), a z endowment tak juz jest ze oplaty sa wieksze, przez pierwsze 2-3 lata skladki ida na koszty funduszu a nie na nasz kapital, wlasciwie juz nie doradza sie aby ludzie brali interest only mortgages bo wiekszosc ma przez to bardzo duze negative equity na swoim domu > ale to moje zdanie, > A Odpowiedz Link Zgłoś
agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 10:03 Ja dopiero wypelnilam forme o child benefit i dzis chce wyslac,moze wiecie czy mi to przyznaja jak tylko maz ma insurance number? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 12:09 ta osoba, która chce dostawać Child Benefit, musi mieć National Insurance Number. Jak nie masz to oni złożą wniosek za Ciebie i będziesz musiała pójść na specjalne interview. U mnie było tak: w sierpniu złożyłam wniosek, w październiku dostałam pismo że 22 listopada mam interview (trwało 3 godziny) i przed Nowym Rokiem już miałam numer. Child Benefit Ci wyrównają od daty złożenia wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 14:04 Dzieki Jagienka,interview po insurance mam juz za soba(wczoraj bylam,zajelo 45 min i tak wydalo mi sie dlugie),nie wiem czy dostane i nie chce czekac wiec formularz wypelnilam w imieniu meza. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 14:10 NIN dostaniesz na pewno, a Tobie się Child Benefit do emerytury zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
ediish Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:21 Ja wlasnie wyslalam forme. Slyszalam jednak, ze trzeba ja wyslac przed ukonczeniem Bobo trzech miesiecy (?) a nasz konczy dzis trzy i pol ;o To cio? Nie kwalifikujemy sie? A! I jak to 'do emerytury'?? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:36 nieprawda z tymi trzema miesiącami, chodzi to o to że oni tylko Ci zwrócą pieniądze wstecz do 3 miesięcy przed wysłaniem wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: child trust fund - uk 10.03.05, 22:40 Jagienka, jaka emerytura hihi, za panstwowa emeryture w UK wyzywic sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:42 to istnieje mozliwosc ze nie przyznaja NI no? myslalam ze to tylko formalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ediish Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:53 Oki, nio a jak z ta emeryturka? Odpowiedz Link Zgłoś
agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 17:29 Tak moga nie przyznac NI,ja juz raz sie staralam,rok temu i stwierdzili ze nie pokazalam im odpowiednich papierow.Teraz ubiegam sie o NI jako self-employed wiec mam nadzieje ze dostane i wtedy Child Benefit bede brala na siebie(jak da sie to zmienic)zeby ,jak Jagienka napisala odliczyc do emerytury i super ze tak sie da. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 17:43 no dobra, przyznaję się, nie wiem jak naprawdę z tą emeryturą jest, dlatego siedziałam cicho, powtórzyłam tylko to co kiedyś przeczytałam na forum)) Odpowiedz Link Zgłoś
agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 18:03 Jagienka,z ta emerytura to prawda,w tej ulotce o Child Benefit tak napisane Odpowiedz Link Zgłoś
ediish Re: child trust fund - uk 10.03.05, 20:51 ) Oki, powiedzcie mi jeszcze czy mam przeslac oryginal certyfikatu urodzenia Dzidka czy kopie? (nie qserowke, wiecie o co chodzi?) Pozdrawiammmm Odpowiedz Link Zgłoś
pati.zop78 Re: child trust fund - uk 11.03.05, 12:04 ale ten oryginal pozniej zwracaja wiec nie ma potrzeby robic kilku na zapas Odpowiedz Link Zgłoś