Dodaj do ulubionych

child trust fund - uk

09.03.05, 20:06
Ile czasu czeka sie na otrzymanie owego rzadowego kuponu?
z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
blige i Filipekwink
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 21:59
      niektóre dziewczyny już dostały, niektóre dostały tylko listy potwierdzające, a
      ja nie dostałam jeszcze nic.
      • grazia.eni Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:01
        Przepraszam, że się wtrącę, ale ostatnio interesuje mnie wszystko, co ma w
        nazwie słowo "child" - czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi? Mieszkam w
        UK od miesiąca i "łapię" wszelkie informacje. Z góry dziękuję.
        • jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:04
          child fund trust:
          www.inlandrevenue.gov.uk/ctf/
          www.childtrustfund.gov.uk/Homepage/fs/en
          • grazia.eni Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:14
            Dziękuję bardzo za odpowiedź. O ile dobrze zrozumiałam, dotyczy to dzieci
            urodzonych po 01.09.2002r. Mój Adaś jest z grudnia 2001.
            • jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:17
              tak, poza tym trzeba dostawać Child Benefit i w ogóle trzeba spełniać jakieśtam
              wymagania emigracyjne.
              • grazia.eni Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:23

Dziękuję. Grażyna
                • magdapol75 Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:33
                  My dostalismy miesiac temu,zdaje sie ze wszyscy maja dostac do czerwca?!
                  • jagienkaa Re: child trust fund - uk 09.03.05, 22:34
                    no ja właśnie nie mam nadal, ale to pewnie dlatego że zmieniłam child benefit z
                    męża na siebie i teraz pewnie im namieszałam.
                    • lucasa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 10:35
                      Magda, my juz tez dostalismy czek, na razie czeka na poleczce "ze sprawami do
                      zalatwienia", ale raczej sie tym nie przejmujemy,
                      generalnie nie ma dla nas znaczenia gdzie go zdeponujemy, choc pewnie
                      wybierzemy fund zwiazany z jakims bankiem, bo nie bierzemy pod uwage, ze
                      bedziemy oszczedzac w ten sposob. nie chcielibysmy unieruchamiac jakichkolwiek
                      oszczednosci na 18 lat.
                      teraz oszczedzamy dla Karolki na koncie (tez bez podatku)
                      a co do dlugoterminowego oszczedzania/inwestowania nie jestem zbytnio
                      przekonana, szczegolnie patrzac na wyciagi z naszej hiopoteki (interest-only, a
                      profity z inwestowania w ISA jest mniejsze niz gdybysmy pieniadze na normalnym
                      rachunku!)

ale to moje zdanie,
                      A
                      • magdapol75 do lucasa 10.03.05, 14:08
                        My tez jak na razie odstawilismy to na pozniej,nie mam pojecia gdzie otworzyc
                        child trust fund i tak jak Ty nie chce lokowac pieniedzy az na 18 lat.
                        Nel tez ma konto w banku,moze otworze fund w banku???,dobry pomysl.
                        Moze wiesz czy koniecznie trzeba wplacac na ten fund pieniadze? czy mozna
                        wplacic ten czek i juz?
                        Oni w tych ulotkach pisza ze czasem mozesz dostac mniej niz wplacilas?!
                        Pozdro.M
                        • lucasa Re: do Magda 11.03.05, 11:02
                          z tego co ja sie orientuje to nie "trzeba" a tylko od Ciebie zalezy, ile to
                          bedzie i jak czesto (choc o ile pamietam jest limit na rok)

magdapol75 napisała:

> Oni w tych ulotkach pisza ze czasem mozesz dostac mniej niz wplacilas?!

no wlasnie, tez mi sie to nie podoba! smile
                          A
                          • basiak6 Re: do Magda 11.03.05, 11:53
                            Z tym ze mozna dostac mniej niz sie wplacilo to jest ze wszystkim co ma element
                            inwestycyjny, oprocz Cash ISAs, i bank depositssmile)) Ja otworzylam malemu Child
                            Trust Fund z Halifax, bo maja w miare ok fund managers. Ale oprocz tego odkladam
                            mu na koncie zwyklym Child Savers Account z calkiem fajnym procentem, a ze to
                            konto bankowe, wiec procent gwarantowany.
                            Tak samo zrezygnowalam juz z Equity ISAs, mam tylko cash ISAs, jako ze to dla
                            mnie odkladanie krotkoterminowe.
                      • basiak6 Re: child trust fund - inwestycje 11.03.05, 12:12
                        lucasa napisała:

> a co do dlugoterminowego oszczedzania/inwestowania nie jestem zbytnio
                        > przekonana, szczegolnie patrzac na wyciagi z naszej hiopoteki (interest-only, a
                        >> profity z inwestowania w ISA jest mniejsze niz gdybysmy pieniadze na normalnym
                        > rachunku!)
                        >
                        To zalezy jaka ISA wybierzesz, no a na normalnym rachunku musisz placic podatek
                        od zyskow wiec ISA i tak zawsze bedzie lepsza.
                        CO do interest only mortgages, domyslam sie ze w tym wypadku chodzi o endowment
                        mortgage, a tam niestety troche inaczej przebiega inwestowanie (Child Trust Fund
                        ma inne kryteria inwestowania, bardziej oparte na bezpieczniejszych i
                        gwarantowanych funduszach), a z endowment tak juz jest ze oplaty sa wieksze,
                        przez pierwsze 2-3 lata skladki ida na koszty funduszu a nie na nasz kapital,
                        wlasciwie juz nie doradza sie aby ludzie brali interest only mortgages bo
                        wiekszosc ma przez to bardzo duze negative equity na swoim domusad

> ale to moje zdanie,
                        > A
    • mamamon Re: child trust fund - uk 10.03.05, 09:45
      Ja dostalam miesiac temu.
      • agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 10:03
        Ja dopiero wypelnilam forme o child benefit i dzis chce wyslac,moze wiecie czy
        mi to przyznaja jak tylko maz ma insurance number?
        • jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 12:09
          ta osoba, która chce dostawać Child Benefit, musi mieć National Insurance
          Number. Jak nie masz to oni złożą wniosek za Ciebie i będziesz musiała pójść na
          specjalne interview. U mnie było tak: w sierpniu złożyłam wniosek, w
          październiku dostałam pismo że 22 listopada mam interview (trwało 3 godziny) i
          przed Nowym Rokiem już miałam numer. Child Benefit Ci wyrównają od daty
          złożenia wniosku.
          • agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 14:04
            Dzieki Jagienka,interview po insurance mam juz za soba(wczoraj bylam,zajelo 45
            min i tak wydalo mi sie dlugie),nie wiem czy dostane i nie chce czekac wiec
            formularz wypelnilam w imieniu meza.
            • jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 14:10
              NIN dostaniesz na pewno, a Tobie się Child Benefit do emerytury zalicza.
              • ediish Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:21
                Ja wlasnie wyslalam forme. Slyszalam jednak, ze trzeba ja wyslac przed
                ukonczeniem Bobo trzech miesiecy (?) a nasz konczy dzis trzy i pol ;o To cio?
                Nie kwalifikujemy sie? A! I jak to 'do emerytury'??
                • jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:36
                  nieprawda z tymi trzema miesiącami, chodzi to o to że oni tylko Ci zwrócą
                  pieniądze wstecz do 3 miesięcy przed wysłaniem wniosku.
              • basiak6 Re: child trust fund - uk 10.03.05, 22:40
                Jagienka, jaka emerytura hihi, za panstwowa emeryture w UK wyzywic sie nie dasad
            • pati.zop78 Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:42
              to istnieje mozliwosc ze nie przyznaja NI no? myslalam ze to tylko formalnosc.
              • ediish Re: child trust fund - uk 10.03.05, 15:53
                Oki, nio a jak z ta emeryturka?
              • agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 17:29
                Tak moga nie przyznac NI,ja juz raz sie staralam,rok temu i stwierdzili ze nie
                pokazalam im odpowiednich papierow.Teraz ubiegam sie o NI jako self-employed
                wiec mam nadzieje ze dostane i wtedy Child Benefit bede brala na siebie(jak da
                sie to zmienic)zeby ,jak Jagienka napisala odliczyc do emerytury i super ze tak
                sie da.
                Ania
                • jagienkaa Re: child trust fund - uk 10.03.05, 17:43
                  no dobra, przyznaję się, nie wiem jak naprawdę z tą emeryturą jest, dlatego
                  siedziałam cicho, powtórzyłam tylko to co kiedyś przeczytałam na forumwink))
                  • agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 18:03
                    Jagienka,z ta emerytura to prawda,w tej ulotce o Child Benefit tak napisanesmile
                  • ediish Re: child trust fund - uk 10.03.05, 20:51
                    wink)
                    Oki, powiedzcie mi jeszcze czy mam przeslac oryginal certyfikatu urodzenia
                    Dzidka czy kopie? (nie qserowke, wiecie o co chodzi?) Pozdrawiammmm
                    • agozdzik Re: child trust fund - uk 10.03.05, 21:15
                      Wyslac trzeba oryginal.
                      • pati.zop78 Re: child trust fund - uk 11.03.05, 12:04
                        ale ten oryginal pozniej zwracaja wiec nie ma potrzeby robic kilku na zapas

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka