Dodaj do ulubionych

UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prace?

24.03.05, 12:29
Jestem na etapie poszukiwania pracy i w związku z tym złożyłam applikacje do
HSBC przy użyciu ich strony internetowej. Wysłałam wczoraj i dzisiaj dostałam
od nich email, że mam im wysłać jakiś dokument identyfikacyjny (paszport,
prawo jazdy) i rachunek. Proszą o przesłanie oryginałów dokumentów. Czy
możecie mi powiedzieć, czy to jest normalna procedura w ubieganiu się o
pracę, szczególnie na tak wstępnym etapie? Rozumiem, że chcą rachunek aby
sprawdzić adres zamieszkania ale paszport czy prawo jazdy - przecież ja
potrzebuję te dokumenty w zasadzie na co dzień. Tyle ostatnio pisze się na
temat różnych przekretów dot. identity theft, że nie wiem co o tym myśleć.
Zresztą sami przeczytajcie:

Dear Monika

Thank you for applying for a position with HSBC, in order for us to continue
with the application process I need to gather some further details from you.

I now need to see proof of your address, could you please send by first class
post, originals of the following information:-

A form of identification, eg, full driving licence or valid passport together
with a receipted bill or your last 3 months bank statements. Please note:
Originals are required, photocopies will NOT be accepted.

Please send your information, marked Private and Confidential, to the
following
address:-

... tutaj nazwisko, adres na PO Box

If we do not receive your details within the next 10 days, we will assume that
you do not wish to proceed and your application will be withdrawn.

If you have any problems with this please don’t hesitate to ring the
recruitment
team on ....

HSBC Recruitment Team

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • mamamon Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 24.03.05, 13:41
      Ja sie z czyms takim nie spotkalam, ale nie ubiegalam sie nigdy o prace w duzej
      korporacji. Moze wymgaja tych dokumentow ze wzgledu na to, ze to praca w banku
      i musza miec pewnosc, ze nie zatrudniaja podejrzanego typka. Moze zadzwon do
      nich i zapytaj.
      m.
    • izabelski spytalam kolege Anglika siedzacego obok mnie 24.03.05, 19:13
      a on mi powiedzial,ze nigdy by nie wyslal oryginalnego paszportu

moze to ktos skradl twoje dane (na necie, gdy skladalas aplikacje) i chce
      wyludzic twoj paszport

w org. w ktorej pracujemy sprawdzaja nas bardzo szczegolowo - fakt - ale
      potrzebuja kopii paszportu, dyplomu, etc

moze udaloby ci sie dostac jakos telefon to HR do HSBC i zapytac jakie sa ich
      reguly i zasady w tym wzgledzie?

on jeszcze mi powiedzial, ze moze to jest nielegalne prosic o oryginal
      paszportu w takich okolicznosciach

w kazdym razie - dmuchaj na zimne - bo jak komus te dokumenty wyslesz to kicha
      i mozliwy fraud...
    • basiak6 Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 24.03.05, 19:22
      Bardzo dziwne. Pracuje w UK w duzej finansowej korporacji i czegos takiego nigdy
      nie doswiadczylam, w poprzedniej pracy gdzie mialam nizsza pozycje, tez nie.
      Nikt mi nigdy dokumentow nie ogladal, osobiscie bym nie wysylala, jesli juz
      zanioslabym osobiscie i pokazalasmile
    • izabelski znalazlam nr telefonu 24.03.05, 19:27
      For Application Forms for general recruitment (which includes back office and
      branch vacancies around the UK), please contact 0800 919679.

============
      sprobuj zadzwon tam - powinni ci odpowiedziec po co im twoj paszport ....
      • eballieu Re: znalazlam nr telefonu 24.03.05, 19:43
        Nie wysylaj. Ta sprawa smierdzi. Oryginalne dokumenty poczta???
        Obserwowalam ostatnio rekrutacje do programy "Najlepsi dla grupy Fiat". To byla
        rekrutacja wsrod mlodych, po studiach, bez doswiadczenia. I grupa Fiat placila
        tym ludziom za noclegi, posilki itp. w hotelu na czas rekrutacji i dojazd do
        centrali firmy z terenu UK. Ale nikt dowodow, paszportow w orginale sobie nie
        zatrzymywal. A mlodzi ludzie z calego swiata mieszkajacy w UK byli kandydatami
        i gwarantuje ci ze wiekszosc z nich nie mialaby jak potwierdzic adresu, bo
        wynajmuja gdzies u kogos pokoj i rachunkow na wlasne nazwisko nie maja. Takie
        sa relia zycia mlodych i nie tylko w UK.
        Zadzwon do nich, albo wejdz do najblizszego oddzialu HSBC.
        Sprawa smierdzi.
    • grazia.eni Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 24.03.05, 20:23
      Dosłownie co kilka dni mój mąż dostaje maila z prosbą o podanie danych bankowych
      ( w tym nawet hasła), że niby mają jakiś problem i jeżeli tego nie zrobi, może
      mieć kłopoty.
      Nawet w Polsce nie spotkałam się z tak bezczelnym naciąganiem.
      Musisz bardzo uważać. Najlepiej spróbuj przez telefon wyjaśnić, że dokument
      jest Ci niezbędny i możesz ew. dostarczyć osobiście.
      • basiak6 Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 24.03.05, 20:32
        Nie tylko maile sie dostaje, rowniez telefony. Ja ostatnio mialam taki niby z
        Barclays, ze cos tam dotyczace mojego konta, facet mial moje dane, jak
        powiedzialam ze nie podaje danych jesli to do mnie ktos dzwoni i aby podal numer
        to oddzwone, wylaczyl sie...
        • asica74 Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 24.03.05, 22:32
          o tym jest dosc glosno ostatnio: wyciaganie danych od osob, wszelkimi mozliwymi
          sposobami. Stad juz kikla razy slyszlalam, by pod zadnym pozorem nie wysylac
          nigdzie dokumentow na wszelakie PO Box, ani nie podawac osobom dzwoniacym do
          ciebie danych osobowych przez telefon. Banki ostrzegaja przed takimi
          zdarzeniami, by NIGDY nie dawac zadnych informacji przez telefon, a wszelakie
          wazne formalnosci, zalatwiac osobiscie
          • mrufkaa Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 25.03.05, 00:06
            Hmmm...
            Wlasnie niedawno przeszlam przez dlugi, kilku etapowy proces rekrutacyjny w
            pewniej duzej firmie i potierdzam, ze nikt mi nie kazal wysylac oryginalow
            dokumentow poczta. Na piewszym etapie przez telefon pan sobie wzial wszystkie
            moje dane, chyba od razu wrzucil do systemu Scoring Agencies i na tej podstwie
            dalej ze mna rozmawial. Identyfikacje mnie jak osoby zostawili sobie na drugi
            etap, gdy osobiscie stawilam sie na test. wtedy wlasnie musialam przyniesc ze
            soba wymienione przez ciebie dokumenty, a na miejscu pani na moich oczach
            zrobila sobie z nich ksero. Powtorka z rozrywki nastapila, gdy przyszlam na
            kocowe interview w mojej filii, babki ogladnely moje dokumenty pod lampa UV,
            poprosily o wiecej ( prawo jazdy, karty kredytowe).
            Bank ma tysiac mozliwosci sprawdzenia twojej wiarygodnosci, to faktycznie
            wyglada bardzo podejrznie....
            • monikaj Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 25.03.05, 12:01
              Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi i rady.

Email był napewno od nich bo jego kopia znajduje się na moim koncie, które
              założyłam na ich stronie aby złożyć aplikację. Podany nr telefonu do kontaktu
              też jest na ich ogólnie dostępnej stronie.

Już wczoraj wysłałam do nich email, że w żadnym wypadku nie wyślę im
              oryginalnych dokumentów, szczególnie pocztą. Napisałam, że mogę iść do
              najbliższego oddziału banku pokazać oryginały, zostawić kopie aby były
              przekazane do działu rekrytacji. Oczywiście napisałam również, że mogę im
              pokazać wszystkie dokumenty podczas interview. Na razie nie dostałam odpowiedzi
              ale jeśli się będą upierać to zrezygnuję z ubiegania się o to stanowisko.

Przyszło mi też do głowy, że może ten email to taki sprawdziań jak zareaguję na
              taką prośbę. W końcu HR mają teraz różne nietypowe metody testowania
              kandydatów. Bo szczerze powiedziawszy to moja pierwsza reakcja po przeczytaniu
              ich emaila była, że prośba jest co najmniej absurdalna.

Pewnie odpowiedź dostanę dopiero po świętach. Dam Wam znać jak zareagują na mój
              email. Jeszcze raz wielkie dzięki i Wesołych Świąt smile
              • lalibela Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 25.03.05, 15:48
                a moim zdaniem to calkiem normalne, wielokrotnie wysylalam dok poczta
                zawsze wracaly, HSBC to powazna firma i pewnie maja takie procedury, z tym sie
                nie walczy,
                mysle, ze cie poprostu oleja, a na twoje miejsce na pewno kogos znajda, a
                szkoda...
                • basiak6 Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 25.03.05, 19:12
                  Gdyby takie byly ogolne procedury to stosowano by je ogolnie, w innych bankach i
                  firmach FS, dziwne ze mnie nikt nigdy o nic nie pytalsmile
                  • opty13 Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 25.03.05, 23:38
                    Po wejsciu Polski do Unii wprowadzono dla Polakow obowiazek rejestracji. Sprawe
                    mozna zalatwic korespondencyjnie, ale rowniez wymagano przyslania oryginalu
                    dokumentu tozsamosci (paszpor lub dowod). Paszportu nie wyslalem ze wzgledu na
                    czeste podroze, ale dowod tak. W dosc krotkim czasie zostalem zarejestrowany i
                    dowod zostal mi odeslany. Mysle, ze warto byloby zebys jeszcze do nich
                    zadzwonila i wyjasnila sprawe, bez podawania decyzji w sposob tak kategoryczny
                    jak uczynilas to w mailu. Pod warunkiem, ze zalezy Ci na tej pracy.
                    Podejrzewam, ze maja do wyboru sporo aplikacji i nie sprawi im problemu
                    zrezygnowanie z kolejnej.
                    • mrufkaa Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 26.03.05, 01:11
                      Wiesz, Monika...
                      moze po prostu zmien bank, ja bym dla takiego nie chciala pracowac.... chyba im
                      nawalaja szkolenia w temacie fraud prevention.
                      To o czym pisze opty13 to moim zdaniem wielkie naduzycie ze strony Home
                      Office'u. Powaznie zastanawialam sie czy by ich gdzis nie zaskarzyc wyzej w
                      strukturach Unii, bo wyraznie wykorzystuja fakt, ze obywatele nowych panstw
                      czlonkowskich nie beda wznosic tumultu, skoro juz sie im to pozwolenie na prace
                      dalo.... No, ale czego sie spodziewac po instytucji, na czele ktorej stoja
                      ludzie, ktorzy deportuja jednych, by zalatwiac wizy innym, tym rowniejszym, bo
                      potrzebnym wlanym nieslubnym dzieciom. Sorry za sarkazm.
                    • basiak6 Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 26.03.05, 09:20
                      To ciekawe co piszesz, nie myslalam o tym. Nie mam polskiego obywatelstwa, tzn
                      mam ale nie uzywam polskiego paszportu, wiec moze dlatego nikt nie pytal mnie
                      nawet o dokumenty nigdy, a przeciez pracuje juz okolo 6 lat tutaj... Nie wiem
                      jakie sa procedury jesli sie ma polski paszport.
                      • eballieu Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 26.03.05, 10:16
                        Dziewczyny spokojnie, HSBC na swojej stronie internetowej ostrzega przed tego
                        typu oszustami. Mam u nich konto i wydaje mi sie ze cala sytuacja jest po
                        prostu oparta na kradziezy danych naszej kolezanki.
                        Mi powiedzieli jedno rok temu jak sie przeprowadzilam i trzy dni po
                        zamieszkaniu otwieralam u nich konto: nie dzwonimy do naszych klientow w celu
                        uzyskania danych, nie wysylamy listow z takimi prosbami. Jesli sa problemy
                        ktore wymagaja potwierdzenie danych ze wzgledu na zmiany lub inne - dzwonimy do
                        klienta z prosba o stwienie sie osobiscie w banku. Kazali uwazac na tego typu
                        oszustwa.
                        • acutecompute Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 26.03.05, 10:40
                          Potwierdzam .HSBC mial problemy z moimi danymi poniewaz oczywiscie na jednym
                          rachunku dodano 1 literke do mojego nazwiska .przyslali mi list proszac o
                          przyjscie i sprostowanie .

ja dostaje maile od roznych swirow podszywajacych sie pod np Ebay .
                          - poniewaz jestes na liscie klientow zastrzezonych (?) musisz potwierdzic
                          dane , wprowadz haslo i popraw dane.
                          jednoczesnie ebay przysyla maile - nigdy nie bedziemy sie pytac o Twoje haslo.

kiedys zadzwonil pan i po dlugiej rozmowie stwierdzil ze w takim razie to on
                          musi zweryfikowac moje dane do karty kredytowej i poprosil o numery hasla i
                          piny .
                          hehe
                    • monikaj Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 26.03.05, 21:56
                      Rejestracja a ubieganie się o pracę to chyba jednak coś innego...
                      Co do mojego maila to wyjaśniłam im w sposób bardzo grzeczny dlaczego nie chcę
                      wysłać im orginału mojego paszportu i zaoferowałam inny sposób potwierdzenia ID
                      i adresu niż przez wysyłanie dokumentów pocztą.
                      • lalibela Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 28.03.05, 23:08
                        monika,
                        jak masz jeszcze czas to wysylaj te dokumenty, nie tlumacz dlaczego zmienilas
                        zdanie - szkoda czasu
                        O prace starasz sie z Polski czy juz z UK?

i zgadzam sie z toba, ze otwarcie konta w banku a praca w nim to zupelnie co
                        innego, ja jestem lekarzem i tu profesjonalne instytucje wielokrotnie zadaly
                        ode mnie oryginalow, czasami zdarzalo sie, ze akceptowali kopie potwierdzona
                        notarialnie,
                        dzialaj! trzymam kciuki
    • monikaj Zadzwonili... 30.03.05, 17:37
      z Hsbc i zostawili wiadomość. Jak do nich oddzwoniłam to pan powiedział, że
      mogę wziąć swoje dokumenty do najbliższego oddziału i oni tam je skopiują i
      prześlą faxem do nich. Czyli mogę zrobić to co sama im zasugerowałam w swoim
      mailu. Pan podał mi nawet nr faxu. Idę jutro i zobaczymy co dalej. Całe
      szczęście, że tym razem byli bardziej elastyczni i nie trzymali się sztywno
      zasad jak to mają w zwyczaju w UK.
      • mgna Re: Zadzwonili... 30.03.05, 23:12
        Swietnie - trzymam kciuki smile
        • eballieu Re: Zadzwonili... 30.03.05, 23:22
          Zycze powodzenia w rekrutacji. I jesli chodzi o trzymanie sie sztywno zasad.
          To nawet przyklad z "podworka" HSBC.
          Mam u nich konto i chcialam teraz kupic ubezpieczenie na samochod. Na rozmowie
          w banku poinformowano nas, ze trzy lata musimy tu mieszkac zeby moc od nich
          kupic ubezpieczenie. No nic, maja zasady. Pan z ktorym rozmawialismy jakos tak
          lepiej sie czul od nas, bo garnitur mial na sobie (za krotkie spodnie hi hi hi)
          i miedzy wierszami probowal nam wytlumaczyc ze emigranci itp. itd. A my
          ruszylismy do banku ubrani jak wiesniakismile Stwierdzilismy ze niech przejdzie do
          konkretow, bo czasu to nie mamy i niech otworzy nasze konto sobie w komputerku
          i zobaczy co nam moze zaoferowac.
          No i jak otworzyl, to go olsnilo.... Juz nie musielismy mieszkac tu trzy lata,
          mial dla nas super oferte ubezpieczeniowa. No nawet wtedy to i moj brzuch
          ciazowy zauwazyl i dla dzieci i domu i czegos tam jeszcze oferty wyszukiwal.
          Tylko ja jeszcze dumy troche mam i juz nie chcialam korzystac z ich oferty.
          Jednej z drozszych na rynku swoja droga. Wiec nie wiem czy tak sie zasad
          sztywno trzymajasmile
    • mgna Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 30.03.05, 23:02
      Monikaj,

Ja pracowalam w duzych bankach inwestycji i nigdy tego typu dokumentow nie
      zadali, zwlaszcza nie poprzez wysylke pocztowa! Dokumenty te moga zadac juz
      przy zaoferowaniu pracy (lub podczas pierwszego interview), jak bedziesz w ich
      biurze (HR zrobi ich photocopie). Na twoim miejscu napisalabym do nich list iz
      owszem dokumenty te moga sprawdzic ale ty je personalnie dostarczysz.
      Powodzenia smile
    • jagienkaa Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 31.03.05, 10:25
      a tak przy okazji, zadzwonili do mnie wczoraj z TeleDiscount, oczywiście gdzieś
      z jakichś Indii, w ogóle nie mogłam zrozumieć o co chodzi babce (angielski), w
      końcu mówi do mnie że skoro używam już Telediscount to oni chcieliby mi wysłać
      ofertę tanich połączeń i miałam dać swoje imię, nazwisko i adres. Powiedziałam
      pani, że wolałabym nie i zapytałam co to za oferty - i od razu się rozłączyła...
    • evee1 Re: UK: czy to normalne przy ubieganiu się o prac 01.04.05, 07:18
      Zycze dostania tej pracy jezeli Ci na niej zalezy!
      Wiem, ze masz juz wszystko pod kontrola, ale musze powiedziec, ze bardzo bym
      sie zdziwila otrzymujac takiego maila i czym predzej zadzwonilabym do HR firmy
      i dowiedziala sie, czy faktycznie maja takie procedury.
      Ja akurat pracowalam w CSFB, a bylam tez na interview w UBS i jeszcze paru
      innych firmach, ale nie bankowych. Nigdy nikt ode mnie nie chcial zadnych
      dokumentow tak na dzien dobry. A tez nie bylam obywatelka Zjednoczonego
      Krolestwa. Pytali sie tylko czy moge pracowac w UK, ale dowodu na moje "tak"
      tez nie zadali (dopiero po zatrudnieniu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka