Dodaj do ulubionych

Krakow ma dobra prase

15.07.02, 15:45
tym razem w "The Atlantic"

www.theatlantic.com/issues/2002/07/weschler.htm
Obserwuj wątek
    • baloo1 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 17:39
      Sympatyczny artykul.
      I tylko jedna refleksja na boczku (i nie calkiem na temat, jak zwykle): na
      podstawie artykulow z prasy zagranicznej , Polska sklada sie glownie z Krakowa.
      Reszte mozna by z powodzeniem zaorac i obsiac lasem. Biegalyby po nim zubry i
      niedzwiedzie, a woznica kierujacy wozem z turystami wesolo strzelalby z bata
      i "Hej dana" spiewal.

;oD
      • jot-23 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 17:58
        baloo1 napisał:

> Sympatyczny artykul.
        > I tylko jedna refleksja na boczku (i nie calkiem na temat, jak zwykle): na
        > podstawie artykulow z prasy zagranicznej , Polska sklada sie glownie z
        Krakowa.
        >
        > Reszte mozna by z powodzeniem zaorac i obsiac lasem. Biegalyby po nim zubry i
        > niedzwiedzie, a woznica kierujacy wozem z turystami wesolo strzelalby z bata
        > i "Hej dana" spiewal.
        >
        > ;oD

krakow oferuje cala game atrakcji turystycznych w jednym zwartym package, jest
        gdzie przenocowac w ludzkich warunkach, zjesc, wypic, poogladac, na swiatowym
        poziommie, te artykoly sa zazwyczaj pisane w sekcjach turystycznych magazynow,
        a majac do wyboru caly swiat....wiesz, nie dziwie sie ze tylko krakow sie
        kwalifikuje... hehe "pojedzcie do warszawy, po 2 godzinnym zwiedzaniu nowego
        swiata i starowki, wsiadamy w pociag i po 5-ciu godzinach znajdujemy sie w
        przepieknej bialowierzy, tam po obejzeniu juz tego zubra, jesli jestesmy
        szczesliwi zalapiemy sie na ostatni pociag, i po 14 godzinach jestesmy w 1000-
        letnim wroclawiu."
        • baloo1 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 18:09
          No, jest w tym, co piszesz, jakas siermiezna prawda ;o)
          Ale ile dni , twoim zdaniem , spedzaja amerykanskie wycieczki (bo chyba glownie
          o nich mowa) w Krakowie ?
          A "wolni strzelcy" bez powiazan z Polska chyba w ogole nie odwazaja sie
          przyjezdzac. Nie wiedziec czemu ... Czyzby jakies stereotypy ? ;oD

Nawiasem mowiac, w Warszawie i okolicach mozna z powodzeniem spdzic wiecej niz
          1 dzien (ale rozumiem, ze jak ktos ma 1-2 tygodnie urlopu rocznie, to troche
          mu szkoda czasu na eksperymenty i weryfikacje stereotypow) .

• jot-23 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 18:17
            baloo1 napisał:

> No, jest w tym, co piszesz, jakas siermiezna prawda ;o)
            > Ale ile dni , twoim zdaniem , spedzaja amerykanskie wycieczki (bo chyba
            glownie
            >
            > o nich mowa) w Krakowie ?
            > A "wolni strzelcy" bez powiazan z Polska chyba w ogole nie odwazaja sie
            > przyjezdzac. Nie wiedziec czemu ... Czyzby jakies stereotypy ? ;oD

bardzo duzo ludzi w stanach robi w pewnym okresie ( w swoich 20-tych latach,
            zaraz po studiach albo w trakcie..na przyklad) robi objazd albo europy, albo
            calego swiata. wielu z tych co objezdza europe zachacza o krakow wlasnie,
            reszta jest nie-po-drodze smile. jezdza jak najbardziej sami, badz malymi grupkami.

no a przynajmniej jezdzili! zdecydowana wiekszosc ludzi z polskim
            doswiadczeniem , robila to w okolicach 95-go roku.
            • Gość: theend Re: Krakow ma dobra prase IP: 213.78.104.* 15.07.02, 18:28
              jot-23 napisał:

> baloo1 napisał:
              >
              > > No, jest w tym, co piszesz, jakas siermiezna prawda ;o)
              > > Ale ile dni , twoim zdaniem , spedzaja amerykanskie wycieczki (bo chyba
              > glownie
              > >
              > > o nich mowa) w Krakowie ?
              > > A "wolni strzelcy" bez powiazan z Polska chyba w ogole nie odwazaja sie
              > > przyjezdzac. Nie wiedziec czemu ... Czyzby jakies stereotypy ? ;oD
              >
              > bardzo duzo ludzi w stanach robi w pewnym okresie ( w swoich 20-tych latach,
              > zaraz po studiach albo w trakcie..na przyklad) robi objazd albo europy, albo
              > calego swiata. wielu z tych co objezdza europe zachacza o krakow wlasnie,
              > reszta jest nie-po-drodze smile. jezdza jak najbardziej sami, badz malymi
              grupkami
              > .
              >
              >
              > no a przynajmniej jezdzili! zdecydowana wiekszosc ludzi z polskim
              > doswiadczeniem , robila to w okolicach 95-go roku.

to jest wlasnie najbardziej popierdolona turystyka jaka moze wymyslic czlowiek..
              turystyka pojazdowa..wszedzie piec minut..wszedzie sie sfotografowac .. o
              wszystkim wyrobic sobie przypadkowa opinie.. pojsc gdzies w kilka
              kilkugwiazdkowych oczywiscie miejsc..wysrac sie i leciec dalej..
              tzw turyzm ....
            • baloo1 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 18:35
              Jak mieli przejechac "cala Europe" , to nic dziwnego, ze poza Krakowkiem nic
              nie zobaczyli. Pewnie z Europy Wschodniej wpadli jeszcze do Pragi i Budapesztu.
              To sa przeciez wyjazdy zaplanowane z gory, z ograniczona iloscia czasu (no i
              jednak chyba kasy), a plany sa robione na podstwie "sprawdzonych" danych z
              dzialow turystycznych roznych gazet ;oD. I tak dziwne, ze Krakow sie czasem
              zalapie w takiej konkurencji...
              Swoja droga, znam dwoch Szwajcarow , ktorzy osiedlaja sie w Polsce , i jeszcze
              dwoch , ktorzy sie odgrazaja bardzo powaznie . Wszyscy w Warszawie i
              okolicach. Znajomy Hiszpan regularnie przyjezdzajacy do Polski (1-2 razy do
              roku, od kilku lat) stwierdzil, ze woli Warszawe, bo "cos w niej jest" a takie
              zabytki jak Krakow , to on ma u siebie (a nawet wiecej i lepszych). Nie zgadzam
              sie z nim, ale wez to wytlumacz upartemu ;o)
              • Gość: marcee Re: baloo1 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 19:59
                to prawda ze zabytki sa u nas 3 kategorii.
                Krakowek to zascianek cholerny chociaz ja go lubie dosyc.
    • Gość: --Michal a ja tez NIE na temat IP: *.tiaa-cref.org 15.07.02, 18:07
      No i czemu zaden z patriotow sie nie piekli! Ta tesknota za Monarchia - dodam
      ze nie za ta "jedyna i prawdziwa". Gdyby podobne opiniie wypowiedzial ktos na
      Slasku, juz bysmy zostali wyzwani od ... (prosze sobie uzupelnic). Wracajac do
      tematu Krakow jak to Krakow niczego sobie.
      • baloo1 Re: a ja tez NIE na temat 15.07.02, 18:14
        Ano pewnie dlatego, ze Galileusze strasznie dumni sa ze swoich CK-koneksji (i
        chyba maja racje) . A ze reszta Polski, weglowo-pszenno-pastewna, zalapie sie
        przy okazji "na krzywke" na blask wiedenskiej monarchii,toz to sama przyjemnosc
        i nikomu to nie przeszkadza.

;oD
        • Gość: gaga Re: a ja tez NIE na temat IP: *.tin.it 15.07.02, 18:35
          Objezdzalam kiedys Polske w towarzystwie wloskich chirurgow. Krakowek nie
          zrobil zadnego wrazenia (o Warszawce nie wspomne), no, moze bursztyn w
          Sukiennicach. Nie dziwie sie, bo dla nich nasze zabytki to moga byc
          smiesznostki. Duze wrazenie zrobilo Wilcze Gniazdo, koncert organowy w Sw.
          Lipce i Wieliczka. A na podsumowanie powiedzieli mi (parafrazujac wloskie
          okreslenie o wioskach "cztery chalupy i piekarnia") "cztery chalupy i katedra".
          A ja sie tak staralam...
          • baloo1 Re: a ja tez NIE na temat 15.07.02, 18:44
            To dziwne, spotykalo mnie dokladnie to samo, i to regularnie... i ja tez tak
            bardzo sie staralem.

Wyszlo w koncu na to, ze najlepiej, zeby kazdy dzien konczyl sie ostra impreza,
            przynajmniej to im zapadalo w pamieci.

Tylko pewnemu doktorantowi z Gwinei wszystko sie podobalo... asfalt i chodniki
            w kazdym miescie, i wylotowka do Gdanska cala w lampach jarzeniowych, i pociag
            drugiej klasy do Olsztyna z wagonem "Warsu", i traktory .... Bylo bardzo
            przyjemnie, naprawde.

;oD
            • Gość: marcee Re: a ja tez NIE na temat IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 20:04
              Krakowek ma zatechla i specyficzna atmosfere. Ciezko sie tu zyje bez
              odpowiednich koneksji, w sensie zycia zawodowego. Mnie osobiscie to miasto juz
              meczy. Wawa jest bardziej profesjonalna.
              • Gość: tato Re: a ja tez NIE na temat IP: *.fastres.net 16.07.02, 20:05
                Gość portalu: marcee napisał(a):

> Krakowek ma zatechla i specyficzna atmosfere. Ciezko
                sie tu zyje bez
                > odpowiednich koneksji, w sensie zycia zawodowego.
                Mnie osobiscie to miasto juz
                >
                > meczy. Wawa jest bardziej profesjonalna.

.......O wiele........
    • Gość: dorota wogle nie na temat IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 21:21
      A jeden biznesniemiec, goszcząc w Warszawie (na koszt mojej firmy), uczynił był
      uwagę, że jest tu bardzo brzydko. To prawda, odpowiedziałam, przed wojną było
      dużo ładniej.
      Kiedy przybywasz marcee, bo grozisz tym już od tygodni?
      • Gość: marcee Re: dorota IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:05
        w pazdzierniku !!! na rok. Ale moze wpadne we wrzesniu sie zaaklimatyzowac na
        pare dni. Dorota a ty jestes on czy ona? Bo sie gubie juz...
        • Gość: dorota Re: ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:27
          dobre pytanie. Jakie są kryteria?
          Posiadam co prawda parę cycek i niemam penisa, ale czy to coś znaczy w obecnych
          czasach?
          Co będziesz robić w mieście stołecznym?
          • Gość: marcee Re: dorota IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 09:23
            brak penisa. hmmm ...moze byc. )))))

Edukowac przede wszystkim , w wolnych chwilach skladac propozycje nie do
            odrzucenia....))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka