jot-23 15.07.02, 15:45 tym razem w "The Atlantic" www.theatlantic.com/issues/2002/07/weschler.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baloo1 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 17:39 Sympatyczny artykul. I tylko jedna refleksja na boczku (i nie calkiem na temat, jak zwykle): na podstawie artykulow z prasy zagranicznej , Polska sklada sie glownie z Krakowa. Reszte mozna by z powodzeniem zaorac i obsiac lasem. Biegalyby po nim zubry i niedzwiedzie, a woznica kierujacy wozem z turystami wesolo strzelalby z bata i "Hej dana" spiewal. ;oD Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 17:58 baloo1 napisał: > Sympatyczny artykul. > I tylko jedna refleksja na boczku (i nie calkiem na temat, jak zwykle): na > podstawie artykulow z prasy zagranicznej , Polska sklada sie glownie z Krakowa. > > Reszte mozna by z powodzeniem zaorac i obsiac lasem. Biegalyby po nim zubry i > niedzwiedzie, a woznica kierujacy wozem z turystami wesolo strzelalby z bata > i "Hej dana" spiewal. > > ;oD krakow oferuje cala game atrakcji turystycznych w jednym zwartym package, jest gdzie przenocowac w ludzkich warunkach, zjesc, wypic, poogladac, na swiatowym poziommie, te artykoly sa zazwyczaj pisane w sekcjach turystycznych magazynow, a majac do wyboru caly swiat....wiesz, nie dziwie sie ze tylko krakow sie kwalifikuje... hehe "pojedzcie do warszawy, po 2 godzinnym zwiedzaniu nowego swiata i starowki, wsiadamy w pociag i po 5-ciu godzinach znajdujemy sie w przepieknej bialowierzy, tam po obejzeniu juz tego zubra, jesli jestesmy szczesliwi zalapiemy sie na ostatni pociag, i po 14 godzinach jestesmy w 1000- letnim wroclawiu." Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 18:09 No, jest w tym, co piszesz, jakas siermiezna prawda ;o) Ale ile dni , twoim zdaniem , spedzaja amerykanskie wycieczki (bo chyba glownie o nich mowa) w Krakowie ? A "wolni strzelcy" bez powiazan z Polska chyba w ogole nie odwazaja sie przyjezdzac. Nie wiedziec czemu ... Czyzby jakies stereotypy ? ;oD Nawiasem mowiac, w Warszawie i okolicach mozna z powodzeniem spdzic wiecej niz 1 dzien (ale rozumiem, ze jak ktos ma 1-2 tygodnie urlopu rocznie, to troche mu szkoda czasu na eksperymenty i weryfikacje stereotypow) . Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 18:17 baloo1 napisał: > No, jest w tym, co piszesz, jakas siermiezna prawda ;o) > Ale ile dni , twoim zdaniem , spedzaja amerykanskie wycieczki (bo chyba glownie > > o nich mowa) w Krakowie ? > A "wolni strzelcy" bez powiazan z Polska chyba w ogole nie odwazaja sie > przyjezdzac. Nie wiedziec czemu ... Czyzby jakies stereotypy ? ;oD bardzo duzo ludzi w stanach robi w pewnym okresie ( w swoich 20-tych latach, zaraz po studiach albo w trakcie..na przyklad) robi objazd albo europy, albo calego swiata. wielu z tych co objezdza europe zachacza o krakow wlasnie, reszta jest nie-po-drodze . jezdza jak najbardziej sami, badz malymi grupkami. no a przynajmniej jezdzili! zdecydowana wiekszosc ludzi z polskim doswiadczeniem , robila to w okolicach 95-go roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theend Re: Krakow ma dobra prase IP: 213.78.104.* 15.07.02, 18:28 jot-23 napisał: > baloo1 napisał: > > > No, jest w tym, co piszesz, jakas siermiezna prawda ;o) > > Ale ile dni , twoim zdaniem , spedzaja amerykanskie wycieczki (bo chyba > glownie > > > > o nich mowa) w Krakowie ? > > A "wolni strzelcy" bez powiazan z Polska chyba w ogole nie odwazaja sie > > przyjezdzac. Nie wiedziec czemu ... Czyzby jakies stereotypy ? ;oD > > bardzo duzo ludzi w stanach robi w pewnym okresie ( w swoich 20-tych latach, > zaraz po studiach albo w trakcie..na przyklad) robi objazd albo europy, albo > calego swiata. wielu z tych co objezdza europe zachacza o krakow wlasnie, > reszta jest nie-po-drodze . jezdza jak najbardziej sami, badz malymi grupkami > . > > > no a przynajmniej jezdzili! zdecydowana wiekszosc ludzi z polskim > doswiadczeniem , robila to w okolicach 95-go roku. to jest wlasnie najbardziej popierdolona turystyka jaka moze wymyslic czlowiek.. turystyka pojazdowa..wszedzie piec minut..wszedzie sie sfotografowac .. o wszystkim wyrobic sobie przypadkowa opinie.. pojsc gdzies w kilka kilkugwiazdkowych oczywiscie miejsc..wysrac sie i leciec dalej.. tzw turyzm .... Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Krakow ma dobra prase 15.07.02, 18:35 Jak mieli przejechac "cala Europe" , to nic dziwnego, ze poza Krakowkiem nic nie zobaczyli. Pewnie z Europy Wschodniej wpadli jeszcze do Pragi i Budapesztu. To sa przeciez wyjazdy zaplanowane z gory, z ograniczona iloscia czasu (no i jednak chyba kasy), a plany sa robione na podstwie "sprawdzonych" danych z dzialow turystycznych roznych gazet ;oD. I tak dziwne, ze Krakow sie czasem zalapie w takiej konkurencji... Swoja droga, znam dwoch Szwajcarow , ktorzy osiedlaja sie w Polsce , i jeszcze dwoch , ktorzy sie odgrazaja bardzo powaznie . Wszyscy w Warszawie i okolicach. Znajomy Hiszpan regularnie przyjezdzajacy do Polski (1-2 razy do roku, od kilku lat) stwierdzil, ze woli Warszawe, bo "cos w niej jest" a takie zabytki jak Krakow , to on ma u siebie (a nawet wiecej i lepszych). Nie zgadzam sie z nim, ale wez to wytlumacz upartemu ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: baloo1 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 19:59 to prawda ze zabytki sa u nas 3 kategorii. Krakowek to zascianek cholerny chociaz ja go lubie dosyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal a ja tez NIE na temat IP: *.tiaa-cref.org 15.07.02, 18:07 No i czemu zaden z patriotow sie nie piekli! Ta tesknota za Monarchia - dodam ze nie za ta "jedyna i prawdziwa". Gdyby podobne opiniie wypowiedzial ktos na Slasku, juz bysmy zostali wyzwani od ... (prosze sobie uzupelnic). Wracajac do tematu Krakow jak to Krakow niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: a ja tez NIE na temat 15.07.02, 18:14 Ano pewnie dlatego, ze Galileusze strasznie dumni sa ze swoich CK-koneksji (i chyba maja racje) . A ze reszta Polski, weglowo-pszenno-pastewna, zalapie sie przy okazji "na krzywke" na blask wiedenskiej monarchii,toz to sama przyjemnosc i nikomu to nie przeszkadza. ;oD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: a ja tez NIE na temat IP: *.tin.it 15.07.02, 18:35 Objezdzalam kiedys Polske w towarzystwie wloskich chirurgow. Krakowek nie zrobil zadnego wrazenia (o Warszawce nie wspomne), no, moze bursztyn w Sukiennicach. Nie dziwie sie, bo dla nich nasze zabytki to moga byc smiesznostki. Duze wrazenie zrobilo Wilcze Gniazdo, koncert organowy w Sw. Lipce i Wieliczka. A na podsumowanie powiedzieli mi (parafrazujac wloskie okreslenie o wioskach "cztery chalupy i piekarnia") "cztery chalupy i katedra". A ja sie tak staralam... Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: a ja tez NIE na temat 15.07.02, 18:44 To dziwne, spotykalo mnie dokladnie to samo, i to regularnie... i ja tez tak bardzo sie staralem. Wyszlo w koncu na to, ze najlepiej, zeby kazdy dzien konczyl sie ostra impreza, przynajmniej to im zapadalo w pamieci. Tylko pewnemu doktorantowi z Gwinei wszystko sie podobalo... asfalt i chodniki w kazdym miescie, i wylotowka do Gdanska cala w lampach jarzeniowych, i pociag drugiej klasy do Olsztyna z wagonem "Warsu", i traktory .... Bylo bardzo przyjemnie, naprawde. ;oD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: a ja tez NIE na temat IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 20:04 Krakowek ma zatechla i specyficzna atmosfere. Ciezko sie tu zyje bez odpowiednich koneksji, w sensie zycia zawodowego. Mnie osobiscie to miasto juz meczy. Wawa jest bardziej profesjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: a ja tez NIE na temat IP: *.fastres.net 16.07.02, 20:05 Gość portalu: marcee napisał(a): > Krakowek ma zatechla i specyficzna atmosfere. Ciezko sie tu zyje bez > odpowiednich koneksji, w sensie zycia zawodowego. Mnie osobiscie to miasto juz > > meczy. Wawa jest bardziej profesjonalna. .......O wiele........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota wogle nie na temat IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 21:21 A jeden biznesniemiec, goszcząc w Warszawie (na koszt mojej firmy), uczynił był uwagę, że jest tu bardzo brzydko. To prawda, odpowiedziałam, przed wojną było dużo ładniej. Kiedy przybywasz marcee, bo grozisz tym już od tygodni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: dorota IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:05 w pazdzierniku !!! na rok. Ale moze wpadne we wrzesniu sie zaaklimatyzowac na pare dni. Dorota a ty jestes on czy ona? Bo sie gubie juz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 23:27 dobre pytanie. Jakie są kryteria? Posiadam co prawda parę cycek i niemam penisa, ale czy to coś znaczy w obecnych czasach? Co będziesz robić w mieście stołecznym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: dorota IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 09:23 brak penisa. hmmm ...moze byc. ))))) Edukowac przede wszystkim , w wolnych chwilach skladac propozycje nie do odrzucenia....)))) Odpowiedz Link Zgłoś