tsaran 27.01.06, 20:10 Polack n noun derogatory, chiefly North American a person from Poland or of Polish descent. ORIGIN C16: from Polish Polak. Chamy czy mowia o was prawde w Usanowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drabiniasty Re: Haslo z Oxford Dictionary 27.01.06, 23:32 tsaran jedz juz na te Hawaje i przestan tu pisac, bo az w doopie drapie o czytania tego co piszesz. a co slownik masz i nie wiesz jak go uzywac?? Odpowiedz Link Zgłoś
tsaran Re: Haslo z Oxford Dictionary 28.01.06, 00:37 jakie hawaje? Czlowieku, ja i hawahje? Z glowa masz cos? Przeciez to byl tzw. ertes a ja go tylko zacytowalem!! Dla mnie bracie to sie liczy Majorka. Odpowiedz Link Zgłoś
drabiniasty Re: Haslo z Oxford Dictionary 28.01.06, 04:46 Na Majorce jest najwiecej wypoczywajacych pedalow zaraz po Ibizie. Dlatego tam jezdzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
tsaran Re: Haslo z Oxford Dictionary 28.01.06, 08:37 z grzecznosci nie zapytam skad wiesz, ale powiedz mi czy kazdy w USA jest takim idiota jak ty, ze czepia sie innych? Powiedz, wywiozles to z PGRu i tak juz zostalo. drabiniasty napisał: > Na Majorce jest najwiecej wypoczywajacych pedalow zaraz po Ibizie. Dlatego tam > > jezdzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Haslo z Oxford Dictionary 28.01.06, 07:31 tsaran napisał: "czy mowia o was prawde w Usanowie?" Owszem, mowia. Od drugiej polowy 19. wieku polska imigracja do US byla wymuszona ekonomicznie przez polityki naszych zaborcow, troche tak jak imigracja irlanska. W obu przypadkach ludzie imigrajacy do US nie mieli wyksztalcenia lub umiejetnosci przydatnych w Nowym Swiecie. Polacy mieli dodatkowa bariere jezykowa. Nie dziwota, ze utarly sie wtedy stereotypy Polakow jako glupcow, prymitywow itp. Oxford Dictionary mowi prawde. Jednak pozniej sytuacja troche sie zmienila. Watpie, ze komus zechcialoby sie nazwac Milosza lub Baranczaka "Polack" (na marginesie, to tez nazwa podlego gatunku bialej ryby morskiej) teraz. Slownik slusznie podaje zrodloslow i - zgodnie ze swoja funkcja - nie przejmuje sie socjo-historycznymi uwarunkowaniami. Zechcialbys nam powiedziec dlaczego przytaczac ten wpis? Odpowiedz Link Zgłoś
fidel.castrol Polish Jokes tak naprawde zaczely sie po 1968 roku 28.01.06, 07:49 kiedy super wyksztalcona rzadzaca warstwa spoleczenstwa polskiego opuscila za zgoda wladz kraj nadwislanski... pod pretekstem zasluzonej emigracji do izraela Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Polish Jokes tak naprawde zaczely sie po 1968 28.01.06, 08:07 Ciekawam Twojego zrodla tej informacji. Polakow dopuszczono do "graduate programs" dlugo przed 1968. "Polskie" dowcipy istnialy tutaj przed Druga Wojna Swiatowa. Nie lubisz Zydow? To Twoja sprawa. Ale jak cos o nich piszesz to przynajmniej daj znac ze masz ten przesad. Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Ta ryba to polock czy polack?? n/t 28.01.06, 08:55 Bardzo dobre pytanie. W roznych miejscach (nie nazwe ich restauracjami, sam rozumiesz dlaczego) uzywa sie roznej pisowni. Moje spostrzezenia ida 2/3 za polock i 1/3 za polack. Dziwne, ze mnie to ostatnie nie rusza. Moze dlatego, ze ludzie sprzatajacy po mnie w tych miejscach porozumiewaja sie ze soba jakims "dziwnym" jezykiem, ktory mnie kojarzy sie z moim bardzo dobrym dziecinstwem (jez. ukrainski i rosyjski). Odpowiedz Link Zgłoś
fidel.castrol Re: Ta ryba to polock czy polack?? n/t 28.01.06, 09:37 u nas w kanberze wisi obraz-swinstwo podpisane pollock, a nazywa sie Blue Poles Odpowiedz Link Zgłoś
fidel.castrol Re: Polish Jokes tak naprawde zaczely sie po 1968 28.01.06, 08:28 dowiesz sie, jak dozyjesz, bo dokumenty historyczne ujawnia sie po minimum 50.latach, takie sa zasady - czasem trwa to dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
annahidalgo Re: Polish Jokes tak naprawde zaczely sie po 1968 28.01.06, 08:59 fidel.castrol napisał: "dokumenty historyczne ujawnia sie po minimum 50.latach" Fidel, Dokumenty z Bialego Domu nie sa ujawniane nawet po polowie stulecia, nasza obecna dynastia bardzo sie o to stara. Ale dowcipy o Polakach mozna sobie czytac na biezaco, to nie dokumenty panstwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
fidel.castrol Re: Polish Jokes tak naprawde zaczely sie po 1968 28.01.06, 09:38 nie rznij glupa anno.ch.... dokumenty historyczne to nie to samo co jokes Odpowiedz Link Zgłoś