Dodaj do ulubionych

Wiza emigracyjna do Kanady

IP: *.sympatico.ca 11.10.01, 21:53
Czy ktos moze mi powiedziec jak dlugo trwa procedura uzyskiwania wizy
emigracyjnej do Kanady (poczawszy od zlozenia wniosku do uzyskania lub nie
wizy). Interesuje mnie zarowno wiza skladana jako indywidualny emigrant jak i
jako czlonek rodziny osoby zamieszkalej juz w Kanadzie. Dzieki za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: 65.206.44.* 11.10.01, 22:29
      Znany mi przypadek znajomej pary ze Stanow (gdzie byli od paru lat nielegalnie
      i nie mialo to dla Kanadyjczykow zadnego znaczenia):
      Pierwsze kwity wyslane 2 i pol roku temu do Buffalo w Stanie N.Y.
      Pierwsza rozmowa w ambasadzie kanadyjskiej w N. Jorku w styczniu tego roku,
      druga w kwietniu, pojechali w czerwcu.
      • Gość: TYP Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.we.mediaone.net 11.10.01, 23:12
        Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Znany mi przypadek znajomej pary ze Stanow (gdzie byli od paru lat nielegalnie
        > i nie mialo to dla Kanadyjczykow zadnego znaczenia):
        > Pierwsze kwity wyslane 2 i pol roku temu do Buffalo w Stanie N.Y.
        > Pierwsza rozmowa w ambasadzie kanadyjskiej w N. Jorku w styczniu tego roku,
        > druga w kwietniu, pojechali w czerwcu.

Zalezy gdzie zostana wyslane papiery, W-wa, Wieden, Buffalo etc. Jezeli chodzi o
        USA (Buffalo) to zajmuje srednio od 6 miesiecy do 2 lat, w zaleznosci od danej
        sprawy (tu mowie o kategorii 'independent').
        • Gość: miko Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.sympatico.ca 11.10.01, 23:28
          Mam na mysli staranie sie o wize w Warszawie. Dzieki za odpowiedzi.
          • Gość: TYP Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.we.mediaone.net 12.10.01, 01:56
            Gość portalu: miko napisał(a):

> Mam na mysli staranie sie o wize w Warszawie. Dzieki za odpowiedzi.

Niedawno pisal o tym prawnik immigracyjny ktory ma wlasnie duzo kontaktow z
            klientami z W-wy i ambasada kanadyjska. Obadaj grupe dyskusyjna na usnecie:
            misc.immigration.canada .On pisal ze w W-wie obecnie zajmuje to od 14 do 22
            miesiecy w zaleznosci czy potrzebna jest tzw. "interview".

• Gość: miko Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.sympatico.ca 12.10.01, 15:18
              Sorry ale chyba potrzebuje dokladniejszych namiarow na to forum. Jeszcze raz
              dzieki.
              • Gość: TYP Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.we.mediaone.net 12.10.01, 23:53

> Sorry ale chyba potrzebuje dokladniejszych namiarow na to forum. Jeszcze raz
                > dzieki.

Idz na www.google.com. Tam jest jeden kwadracik na ktorym pisze GROUPS, nacisnij
                na to. Potem w hierarchi tej wybierz MISC (i kliknij na to), potem zobaczysz
                MISC.IMMIGRATION, potem jak klikniesz to juz MISC.IMMIGRATION.CANADA. I tam masz
                wszystkie artykuly, poszukaj sobie wtedy w SEARCH funkcji wszystko o hasle
                np "Poland". To ci pokaze wszystkie wiadomosci ze slowem Poland, i ci gwarantuje
                ze znajdziesz te wiadomosci od prawnikow.
    • Gość: Toto 2 Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.proxy.aol.com 11.10.01, 23:40
      Ja wyslalam wymagane dokumenty do Ambasady w W-wie w polowie stycznia 2000 r. W
      kwietniu 2000 bylam na rozmowie, potem badania, w polowie lipca 2000 mialam
      wize.
      Powodzenia
      • Gość: miko Re: Wiza emigracyjna do Kanady-do Toto 2 IP: *.sympatico.ca 11.10.01, 23:53
        Dzieki za info. Mam jeszcze jedno pytanie: czy to byla wiza indywidualna? A
        moze wiesz: czy starajac sie o wize emigracyjna mozna jezdzic do Kanady na
        podstawie wizy turystycznej?
    • Gość: Toto 2 Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.proxy.aol.com 12.10.01, 00:53
      Ja dostalam wize w ramach tzw. laczenia rodzin - sponsorowal mnie moj maz. Nie
      wiem, czy w trakcie starania sie o te wize moglam przyjechac do Kanady, czyli
      dostac wize turystyczna - w moim przypadku na pewno nie - przez jakis czas
      przebywalam w Kanadzie bez waznej wizy. Ale chyba w trakcie starania sie o
      pobyt staly nie mozna otrzymac wizy turystycznej, chyba, ze najpierw bedziesz
      starac sie o nia, a dopiero pozniej, bedac juz tutaj, wystapisz o pobyt staly.
      Jezeli byloby to sponsorowanie przez meza, to znam przypadek, kiedy trwalo to 8
      miesiecy (od chwili slubu do otrzymania pobytu) i wszystko odbylo sie bez
      wyjezdzania z Kanady i bez specjalistow od imigracji.
      pozdrawiam
    • Gość: Fazi Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.tht.net 12.10.01, 16:41
      W moim przypadku, a bylo to w 1997 roku, zlozylem wszystkie wymagane dokumenty
      w ambasadzie w W-wie, w polowie marca, rozmowe mialem we wrzesniu, potem
      badania i pod koniec pazdziernika mialem wize w kieszeni.
      Aha, skladalem wize jako indywidualny
      Pzdr.
      • Gość: Tymczas Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.sympatico.ca 13.10.01, 00:09
        Staram sie o wize z terytorium Kanady (tu wyszlam za maz). Sponsoruje mnie maz.
        Przyjechalam na wize turystyczna. Przedluzylam wize i wystapilam o staly pobyt.
        Po 3 miesiacach otrzymalam pismo z Immigration zezwalajace na ubieganie sie o
        permanent residence z terytorium Kanady i pozwalejace jednoczesnie na
        wystapienie o SIN(employment autorization). Zastrzegli jednak, ze procedura
        moze jeszcze potrwac 9 miesiecy i otrzymane przeze mnie pismo nie gwarantuje
        powodzenia "operacji". To oczywiscie pisza zawsze na wszelki wypadek. Tak wiec
        czekam dalej. Pozdrawiam i zycze szczescia. Jestes pewien, ze chcesz to zrobic?
        • Gość: miko Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.sympatico.ca 13.10.01, 16:26
          Wielkie dzieki za informacje. Tak sie sklada ze wkrotce moge byc w podobnej
          sytuacji chociaz decyzji zadnej jeszcze nie podjelismy. Moj chlopak mieszka i
          pracuje w Kanadzie jako rezydent (nie jest ani Polakiem ani Kanadyjczykiem) a
          ja w Polsce. Chcialam sie wstepnie zorientowac ile czasu moze potrwac jesli
          chcialabym przyjechac do niego na stale i jak to lepiej zrobic jako niezalezny
          czy rodzina, ewntualnie zalatwiac sprawy z Polski czy Kanady. Poki co mam wize
          turystyczna wazna do konca przyszlego roku.
          Chetnie dowiedzialabym sie tez czego mam sie spodziewac i na co warto sie
          przygotowac jesli podejme te decyzje? Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
          • Gość: jurek Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 13.10.01, 17:27

> ... Moj chlopak mieszka i
            > pracuje w Kanadzie jako rezydent (nie jest ani Polakiem ani Kanadyjczykiem) a
            > ja w Polsce. Chcialam sie wstepnie zorientowac ile czasu moze potrwac jesli
            > chcialabym przyjechac do niego na stale i jak to lepiej zrobic jako niezalezny
            > czy rodzina, ewntualnie zalatwiac sprawy z Polski czy Kanady. Poki co mam wize
            > turystyczna wazna do konca przyszlego roku.
            > Chetnie dowiedzialabym sie tez czego mam sie spodziewac i na co warto sie
            > przygotowac jesli podejme te decyzje? Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

Mala uwaga - cokolwiek zrobisz, rob w ramach obowiazujacego prawa kanadyjskiego. Nie licz na zadne
            "zalatwianie", omijanie przepisow etc. Jak raz podpadniesz, to mozesz tego zalowac do konca zycia. Szczegolnie jak
            piszerz, ze twoj chlopak (a wiec nie maz) nie jest obywatelem kanadyjskim.

• Gość: miko Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.sympatico.ca 13.10.01, 19:41
              Ani ja ani moj chlopak nie bierzemy pod uwage jakichkolwiek nielegalnych
              sposobow, jako ze zdajemy sobie sprawe z tego jakie problemy moga wyniknac w
              zwiazku z tym w przyszlosci np znalezienie dobrej pracy itp. Jesli sie
              zdecyduje to zrobie to jedynie legalnym sposobem. Moje pytanie na forum
              dotyczylo jak najbardziej zgodnym z prawem uzyskiwaniem wizy a konkretnie ile
              to praktycznie trwa bo tego na stronach internetowych nie znalazlam. Pozdrawiam
              • Gość: Darek Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: 216.126.91.* 17.10.01, 14:15
                miko,
                Wszystko co potrzebujesz znajdziesz na dwoch stronach internetowych. Urzad
                Emigracji i Obywatelstwa (po angielsku lub francusku) www.cicnet.ci.gc.ca oraz
                na www.dfait-maeci.gc.ca/warsaw/ to strona ambasady kanadyjskiej w Warszawie.
                Strona ambasady oferuje wiele informacji po polsku. Ze strony urzedu mozesz
                wydrukowac podanie o emigracje a takze informacje o roznych programach
                emigracyjnych. Kto moze byc twoim sponsorem, wymagania, punkty kwalifikacyjne
                no i oczywiscie oplaty. Uwaga, dosc slone!!!! Jesli potrzebujesz dalszej
                pomocy podaj mi swoj e-mail adres.
                Darek
                • Gość: miko Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.unregistered.formus.pl 18.10.01, 12:32
                  Darku, wielkie dzięki.
                  Te strony zdążyłam zwiedzić już wcześniej. Niestety informacji ile w praktyce
                  trwa oczekiwanie na wizę tam nie podają. Stąd moje pytanie na forum do osób,
                  które proces ten przeszły lub słyszały o takowych. Nie powiem aby cieszyła mnie
                  wizja czekania 2 lata na możliwość wyjazdu ale jak już pisałam nieleganie nie
                  wyjadę. Mam tylko nadzieję, że jeśli się zdecyduję to potrwa to jednak krócej
                  niż dłużej. Listy na tym forum świadczą, że nie jest to niemożliwe.
                  Pozdrawiam
    • Gość: Baobabka Re: Wiza emigracyjna do Kanady IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 22:05
      Czy brak owych 10 tys. dolarow powoduje odrzucenie wniosku o wize stalego
      pobytu w Kanadzie? Jak to jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka