Dodaj do ulubionych

Jaki samochod jest dobry i tani?

02.11.01, 05:06
Moj wysluzony gracik "made in usa" dwanascie lat temu, wyzional ducha pare dni
temu bezpowrotnie. Musze kupic cos nowego w ciagu nastepnych paru tygodni, bo
tesciowa wraca i juz wiecej swojego van'a nie bedzie pozyczacsmile Potrzebuje rady
naprawde, jestem w USA w tej chwili. Amerykanski czy japonski samochod wybrac?
Czy w ogole jakis inny?smile Czekam na odpowiedzsmile))Bardzo proszesmile
Obserwuj wątek
    • Gość: volny Jaki samochod jest dobry i tani? MOJ SAMOCHOD IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 02.11.01, 05:24
      MAZDA Protege ES
      VOLNY

muzaaa napisał(a):

> Moj wysluzony gracik "made in usa" dwanascie lat temu, wyzional ducha pare dni
      > temu bezpowrotnie. Musze kupic cos nowego w ciagu nastepnych paru tygodni, bo
      > tesciowa wraca i juz wiecej swojego van'a nie bedzie pozyczacsmile Potrzebuje rady
      >
      > naprawde, jestem w USA w tej chwili. Amerykanski czy japonski samochod wybrac?
      > Czy w ogole jakis inny?smile Czekam na odpowiedzsmile))Bardzo proszesmile

• Gość: bemol Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.dialinx.net 02.11.01, 06:11
      Najlepiej kup dwa, jeden amerykanski-patriotyczny, i japonski ekonomiczny.
      A dla tesciowej sprezentowac powinienes MIOTLE.
    • Gość: abo Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 57.67.17.* 02.11.01, 12:41
      w jakiej cenie szukasz??
    • Gość: Lazar Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 10.0.0.* 02.11.01, 14:19
      Najlepiej to przyjedź do Ojczyzny i upatrz jakiegoś frajera, który
      przyjechał "nófką" z Rajchu i po krzyku. Wtedy nie będziesz miał takiego
      dylematu. Jak to mówią nad Wisłą: darowanemu koniowi sie w zęby nie patrzy!
      • muzaaa Re: Jaki samochod jest dobry i tani? 02.11.01, 14:53
        Rozumiem, ze temat byl skierowany raczej do panow, szkoda ze zaden oprocz
        jednego wykazal sie tylko jakims marnym poczuciem humorusmile. Moze troche
        rozumiem ogolna nienawisc do Ameryki przez coraz wieksza rzesze ludzi, ale ucze
        sie na bledach i nastepnym razem nie bede tak szczera jak bylamsmile. Wydawalo mi
        sie ze jest paru bywalcow ktorzy znaja sie na samochodachsmile. Jestem tutaj
        bardzo swierzutkasmile chyba powinnam byla poszukac jakiegos dzialu motoryzacji
        czy cos takiegosmile) Zaraz to zrobiesmile
        • Gość: iza Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 10.34.16.* 02.11.01, 23:48
          muzaaa napisał(a):

> Rozumiem, ze temat byl skierowany raczej do panow, szkoda ze zaden oprocz
          > jednego wykazal sie tylko jakims marnym poczuciem humorusmile. Moze troche
          > rozumiem ogolna nienawisc do Ameryki przez coraz wieksza rzesze ludzi, ale ucze
          >
          > sie na bledach i nastepnym razem nie bede tak szczera jak bylamsmile. Wydawalo mi
          > sie ze jest paru bywalcow ktorzy znaja sie na samochodachsmile. Jestem tutaj
          > bardzo swierzutkasmile chyba powinnam byla poszukac jakiegos dzialu motoryzacji
          > czy cos takiegosmile) Zaraz to zrobiesmile

Muzaa ja kupilam niedawno Nissana Maxime (obiekt moich marzen od lat), jest
          swietny
    • Gość: ciotka Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.math.ohio-state.edu 02.11.01, 14:57
      muzaaa napisał(a):

> Amerykanski czy japonski samochod wybrac?

Jesli tani, to pewnie stosunkowo stary. Jesli stary,
      to japonski (japonski 10-latek jezdzi, amerykanski stoi w
      warsztacie).
      Z drugiej strony, mialam ostatnio taka przygode: na
      srodku autostrady w polnocnym Michiganie pekl pasek
      klinowy w hondzie civic. Lokalny warsztacik zuzyl 20
      godzin zeby doprowadzic samochod do stanu uzywalnosci
      (nie naprawic, po prostu zalatac tak zeby sie dalo
      dojechac do najblizszego miasta). Nie ukrywali, ze z
      amerykanskim zalatwiliby sie w 2 godziny. Hondy sie nie
      psuja, wiec nie mieli sie kiedy nauczyc ich naprawiac wink
      No, ale ja spedzam wiekszosc czasu w duzym miescie, gdzie
      w razie czego nie ma trudnosci ze znalezieniem fachowca...

Ciotka Matylda.
      • Gość: Biala Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.sympatico.ca 02.11.01, 15:21
        Tylko "japonczyk" - Toyota lub Honda. Dobre tez sa niemieckie: BMW i Audi.
        Amerykanskie po 5 latach zaczynaja sie sypac
      • Gość: Mirko Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 65.206.44.* 02.11.01, 15:24
        Honda Civic, Accord, Mazdy (szczegolnie ciekawym bajerem jest Mazda Tribute -
        taka nowa, "jeepowata"...)
        Nowa, model 2001 - da sie jeszcze kupic za $16 tys.! Taka sama ale "model"
        2002 - wiecej ale i tak ponizej $20 tys. w "nieluksusowej" (ale z V6 i "klima")
        wersji.

Amerykanskie w Polsce? Jak stary, to bedziesz bulil za czesci, jak mowy
        (nowszy) to za ZNACZNIE drozsze ubezpieczenie TYLKO dlatego, ze amerykanski.
        (Ciekawe, ze skladanych w USA "japonczykow" to nie dotyczy.)
        • muzaaa Och! Dzieki!:) 02.11.01, 15:51
          Wydaje mi sie, ze bardziej opinie pozytywne skierowane sa w strone japonskich
          samochodow. Tak sama myslalam troszeczke, bede musiala sie bardziej rozgladnac
          wlasnie za tymi produkcjami. Moze jakas promocja niebawemsmile Oczywiscie chyba
          nie "buy one get one free", ale chociaz cos co mnie bardziej zacheci do
          kupnasmile. Ech, wlasciwie to pech ze mi sie tamten rozlecial, wcale nie chcialam
          sie go pozbywac przed wyjazdem z USA. Myslalam ze potowarzyszy mi przez pare
          lat tutejszego pobytusmile. Dziekuje za rady bardzo mocnosmile. Pozdrawiamsmile
        • Gość: Marek Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 195.112.95.* 06.11.01, 00:10
          Tak raczej zdecydowanie Honda - kiedys pracowalem w Plus GSM i mielismy hondy
          civic normalne jaki i civic shuttel 4x4. Naprawde te samochody przezyly
          wszystko i jeszcze wiele mozna bylo z nich wyciagnac. Sam odkupilem jednego z
          przebiegiem 164.tys i dolozyloem swoje 20.tys - nic ani jednej naprawy.
          Generalnie civic ale produkowany u Jap nie w UK.smile)
          P.S. A dobre i tanie to jest wino owocowe bo jest tanie i dobresmile)
          Pozdrawiam z krainy sera i zegarkow Marek

• civic_vtec Ameryko! Co jest? 02.11.01, 15:54
      Czy w USA uzywacie samochodów? Czy ma ktoś "pod bokiem" kilku car dealerów i
      może rzucić okiem na ceny?

Bliższe informacje od Muzaa(y) skopiowane z forum Auto-Moto (aż tam musi szukać
      pomocy!):

Cena okolo 12 tysiecy dolarow, wiec dosyc niewiele. "Dobry" to znaczy
      przyjemny w uzyciu, tani w eksloatacji, cichy i wygodny. Przepraszam, ze trudno
      mi sprecyzowac co mam na mysli, ale niestety slabo sie znam na samochodach i
      nawet nie potrafie o tym za bardzo rozmawiacsmile. Przypominam ze jestem w USA, i
      nie interesuje mnie uzywany sprzet.

Pozdrawiam Was z góry za lawinę rad, których wnet tu udzielicie
      Vtec

• Gość: --Michal Zdecyduja sama: IP: *.tiaa-cref.org 02.11.01, 16:09
      Zdecyduja sama:
      www.cars.com
      www.carpoint.com
      www.carsdirect.com
    • Gość: MaciekS Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.amdahl.com 02.11.01, 18:01
      muzaaa napisał(a):

> Moj wysluzony gracik "made in usa" dwanascie lat temu, wyzional ducha pare dni
      > tesciowa wraca i juz wiecej swojego van'a nie bedzie pozyczacsmile Potrzebuje rady
      >
      > naprawde, jestem w USA w tej chwili. Amerykanski czy japonski samochod wybrac?

Jesli moge cos radzic to pomysl:

-na ile osob (dla siebie, do jazdy z dzieciakami);
      -do czego (dojazd do pracy kilkanascie mil czy na wakacje ze 200-600 mil, a moze
      troche po blocie, kamieniach albo prawie wylacznie po Interstate highway's );
      -jak duzo jezdzisz;
      -gdzie (pewne dodatki sa niezbedne - w okolicach NYC udusisz sie latem od wilgoci
      bez klimy a nie jestem pewnien czy we wszystkich starych samochodach ona dziala
      czy nawet jest);
      -jaka masz technike jazdy;
      -jak szybko planujesz go wymienic w przyszlosci;
      -za ile;
      -jakie sa alternatywne samochody w danej klasie;

Polecam Japonczyki i to nie koniecznie Honde. Z malych, nowych samochodow o ile
      sie nie myle jest jakis "deal" na Toyote Corolle.

Mozna tez sprobowac samochod koreanski. Nie sa one juz takie zle jak te Hyundaie
      przed laty i warunki gwarancji sa o niebo lepsze niz na japonczyki czy sam.
      amerykanskie.

Zaraz na mnie ktos moze wskoczy, ale nie polecam samochodow Chrysler poza Jeep'em
      czty Dodge Durango. Nie wiem jaks ie spisuje M300, ale nie jestem pewnie czy o
      takiej klasie rozmawiamy. Oczywiscie mowiac Chrysler miale na mysli stara firme a
      nie Daimler'a. Mercedesy nie sa takie zlewink

Powodzenia
      • muzaaa Michal wiec to jest tak:)))... 02.11.01, 18:13
        Pasazer z tylu musi miec troche miejsca bo to juz duzy chlopak i narzekal
        czesto ze mu sie nogi nie mieszczasmile
        Najlepiej zeby sie tez sprawdzal w podrozach bo uwielbiam poznawac rozne miejsca
        Automatyczna skrzynia biegowsmile
        Dusze sie latemsmile wiec klimatyzacja jest konieczna
        W przyszlosci niedalekiej dam go komus
        Mowilam za okolo 12 tysiecy dolarow, ale wszystko jest jeszcze otwarte
        To ma byc nie za duzy, zgrabny samochodziksmile))
        Pozdrawiamsmile)
        • Gość: --Michal Re: Michal wiec to jest tak:)))... IP: *.tiaa-cref.org 02.11.01, 18:32
          Mysle ze chodzilo o Macka wink.

Moje typy to:

Ford Focus, Honda Civic, VW Golf, Nissan Sentra. Ze wskazanie na Nissana i
          Forda.
          Powodzenia.
          • Gość: Mr. T Re: Michal wiec to jest tak:)))... IP: 208.50.59.* 02.11.01, 18:48
            Gdybys byla sklonna wydac troche wiecej pieniedzy to polecilbym Nissan Altima.
            (Czy widzialas najnowsza wersje?) Jest sliczny i ma takze wiele innych zalet.

Biorac pod uwage co napisalas, musimy sie przeniesc o klase nizej. Z drugiej
            strony rozumiem, ze potrzebujesz samochodu tylko na okres ok 2 lat, wiec radze
            Ci nie kupowac tylko leasowac. W ten sposob, mozesz ciagle miec wiekszy
            samochod za mniejsze pieniadze... Tyle, ze za 2 lata po prostu go oddasz, a nie
            sprzedasz... Jezeli natomiast masz na mysli zakup i pozniej sprzedaz, to
            zdecydowanie musisz kupic samochod japonski, bo tylko taki bedzie trzymal
            wartosc. Honda Civic lub Toyota Corolla, to dwa modele, ktore musisz
            najpowazniej rozwazyc. Dobrym zakupem w tej klasie jest Mazda Protege, niestety
            Mazdy traca duzo na wartosci przez pierwsze lata, wiec o ile nie masz zamiaru
            jezdzic tym samochodem przez 5-8 lat to Mazdy nie kupuj). Inne samochody
            (koreanskie, amerykanskie) posluza Ci dobrze przez 2 lata, ale nie dostaniesz
            za nie dobrych pieniedzy (straca za duzo na watrosci). Inna rzecz, ze zakup 2-3
            letniego samochodu uzywanego tez powinnas rozwazyc. Mozesz wtedy kupic wiekszy
            i wygodniejszy samochod i oszczedzic pare tysiecy.

Reasumujac:

Rada #1 Lease Nissan Altima

Rada #2 Kup Honde Civic lub Toyote Corolle

Rada #3 Kup 2-3 letni uzywany samochod lepszej klasy (Moze byc Nissan Altima
            lub Mazda 626)

• Gość: Pucio Popieram obserwacje Mr T IP: 216.94.245.* 02.11.01, 19:17
              dodalbym ze nowa Honda Civic ma wiecej miejsca na tylnych siedzeniach
              i bardzo oszczedne zuzycie paliwa.

MOjde doswiadczenia nie sa dobre z Mazdami (Protoge i 323-V6). Ogolnie Mazda to jest dobry samochod
              ale naprawy w starszych Mazdach sa drozsze od Hond i Toyot o 20-30%
              Czyli nowa Mazda tak ale wiecej niz 5 letnia raczej bym radzil unikac.

Pucio (obecnie zadowolony wlasciciel 2 Hond)
            • Gość: MaciekS Re: Utrata wartosci Mazdy IP: *.amdahl.com 02.11.01, 19:36
              Gość portalu: Mr. T napisał(a):

> Gdybys byla sklonna wydac troche wiecej pieniedzy to polecilbym Nissan Altima.
              > (Czy widzialas najnowsza wersje?) Jest sliczny i ma takze wiele innych zalet.
              >
              > Biorac pod uwage co napisalas, musimy sie przeniesc o klase nizej. Z drugiej
              > strony rozumiem, ze potrzebujesz samochodu tylko na okres ok 2 lat, wiec radze
              > Ci nie kupowac tylko leasowac. W ten sposob, mozesz ciagle miec wiekszy
              > samochod za mniejsze pieniadze... Tyle, ze za 2 lata po prostu go oddasz, a nie
              >
              > sprzedasz... Jezeli natomiast masz na mysli zakup i pozniej sprzedaz, to
              > zdecydowanie musisz kupic samochod japonski, bo tylko taki bedzie trzymal
              > wartosc. Honda Civic lub Toyota Corolla, to dwa modele, ktore musisz
              > najpowazniej rozwazyc. Dobrym zakupem w tej klasie jest Mazda Protege, niestety
              >
              > Mazdy traca duzo na wartosci przez pierwsze lata, wiec o ile nie masz zamiaru
              > jezdzic tym samochodem przez 5-8 lat to Mazdy nie kupuj). Inne samochody
              > (koreanskie, amerykanskie) posluza Ci dobrze przez 2 lata, ale nie dostaniesz
              > za nie dobrych pieniedzy (straca za duzo na watrosci). Inna rzecz, ze zakup 2-3
              >
              > letniego samochodu uzywanego tez powinnas rozwazyc. Mozesz wtedy kupic wiekszy
              > i wygodniejszy samochod i oszczedzic pare tysiecy.
              >
              > Reasumujac:
              >
              > Rada #1 Lease Nissan Altima
              >
              > Rada #2 Kup Honde Civic lub Toyote Corolle
              >
              > Rada #3 Kup 2-3 letni uzywany samochod lepszej klasy (Moze byc Nissan Altima
              > lub Mazda 626)
              >

Z moich analiz wynika ze utrata wartosci Mazdy (przynajmniej wersji 626) w
              pierwszych latach jest stosunkowo najnizsza na rynku amerykanskim. Dokladnie
              dlatego zakupilem taka w 1998 roku odrzucajac Honde Accord, Toyote Camry i pare
              innych samochodow. Uzyskujac ku mojemu zaskoczeniu doskonala oferte od dealera
              moj samochod okazal sie byc w z grubsza tej samej cenie (detalicznej a nie
              hurtowej)... jeszcze po roku uzywania.

Wysoki spadek wartosci dotyczy raczej Fordow i to tez nie wszystkich modeli.

Lease nie jest dobrym rozwiazaniem. Jest sporo drozszy niz zakup nawet na raty.
              Lease sie oplaci gdy masz firme. To jest stary numer na ktory sie nabieraja
              ludzie myslac ze na lease zaoszczedza. Dokladnie oddasz samochd po dwoch
              latach.... i jak przeliczysz jaka jest wartosc samochodu ktory by sie posiadalo i
              odejmiesz od ceny ktora sie zaplacilo to sie okaze ze oplaty w lease byly
              wysokie. Dodatkowo w lease masz zwykle ograniczenie na ilosc przebyttych mil...
              zwykle 12tys rocznie. Wielu ludzi o tym zapomina a potem samochod przeochowuja
              przed domem by nie wyjezdzic mil. Za kazda dodatkowa mile potem placisz okolo 25
              centow. Poczytaj zawsze to co jest napisane malym drukiem. Ja zwykle zaczynam od
              tego czytanie ogloszen.... reszta jest zwykle dosc oczywista ("free", "no
              cost", "0%" smile))

Pozdrawiam
              • Gość: Mr. T Re: Utrata wartosci Mazdy IP: 208.50.59.* 02.11.01, 20:52
                Jezeli chodzi o 626 to rzeczywiscie na wartosci tak nie traci, poniewaz przez
                kilka poprzednich lat ceny na nowe samochody tego typu byly znacznie obnizone.
                Protege z drugiej strony traci na wartosci okropnie w porownaniu z Civicem czy
                Corolla. Gdybym sam musial wybierac miedzy trzema modelami to wybralbym
                Protege, ale jezeli bylby to zakup na 2 lata i potem sprzedaz to nie bylby to
                madry pomysl.

Tak a propos to sam jezdze Subaru Legacy (2000), moja zona ma Toyote Camry (98),
                oba modele oczywiscie polecam, ale nie sa raczej przedmiotem niniejszej
                dyskusji ze wzgledu na cene...
        • Gość: MaciekS Re: Michal wiec to jest tak:)))... IP: *.amdahl.com 02.11.01, 19:23
          muzaaa napisał(a):

> Pasazer z tylu musi miec troche miejsca bo to juz duzy chlopak i narzekal
          > czesto ze mu sie nogi nie mieszczasmile
          > Najlepiej zeby sie tez sprawdzal w podrozach bo uwielbiam poznawac rozne miejsc
          > a
          > Automatyczna skrzynia biegowsmile
          > Dusze sie latemsmile wiec klimatyzacja jest konieczna
          > W przyszlosci niedalekiej dam go komus
          > Mowilam za okolo 12 tysiecy dolarow, ale wszystko jest jeszcze otwarte
          > To ma byc nie za duzy, zgrabny samochodziksmile))
          > Pozdrawiamsmile)

W sumie nie wiem czy chodzi o mnie, czy o Michala ale postarams sie cos wskazac.

Nie trzymaj sie tego mocno co powiem. Ocena nalezy do Ciebie.

Z nowych nie duzych (ale nie mikrusow) samochodzikow o dosc dobrej jakosci i w
          okolicach od 10tys. do 14 tys. dolarow znajdziesz:

-Toyota Corolla (www.toyota.com),
          -Mazda Protege (w Polsce odpowiednikiem byla a moze i jest 323) (www.mazdausa.com)
          -Kia Sephia lub Spectra (Spectra ma wiecej miejsca z tylu) (www.kia.com)
          -Honda Civic Sedan (ma calkiem sporo miejsca na nogi z tylu) (www.honda2001.com)
          -Nissan Sentra (www.nissandriven.com)
          -Ford Focus (tez sporo miejsca na nogi z tylu) (www.fordvehicles.com)
          -Saturn (nie specjalnie musza sie podobac ale dosc solidne samochody).

Jesli sie zdecydujesz na uzywany to calkiem niezlego dwulatka lub rocznego Forda
          Taurusa mozesz dostac juz w okolicy 13-14tys. ... a to juz wyzsza klasa samochodu
          (standard 6-cylindrow silnik, klimatyzacja). Owszem mozna narzekac i na Forda ale
          powiem ze jedyne co mnie spotkalo ze strony Forda to raczej zdarzyl sie
          niekompetentny serwis dzialacy szybko i na lapu capu albo chcacy naprawic duzo
          wiecej niz naprawde potrzeba. "Przeszedlem" juz trzy generacje Taurusa (bedzie
          chyba i czwartasmile i nie narzekalem zbytnio. Podrozowalem z rodzina do 1000 mil na
          krotkie wypady tu i tam a podroz uplywala wygodnie i przyjemnie ("plynelo sie" w
          ciszy).

Pewnie znajdzie sie pare innych samochodow. Jednak to jest to co przychodzi mi do
          glowy w tej chwilismile

Pozdrawiam
          • muzaaa MaciekS:) a psik:) Pucio:) Mr.T:) Michal:) Vtec:) 02.11.01, 19:57
            I ciotka i abo, bardzo doceniam kazda Wasza rade i opinie. Oczywiscie bede
            jeszcze szukac roznych informacji w internecie, ale to co mi mowicie jest
            odskocznia i zupelnie potrzebna wskazowka. Mocno pozdrawiam i jestem w
            kontakcie, dziekismile))
        • Gość: Adam Re: Michal wiec to jest tak:)))... IP: *.sdf.bellsouth.net 04.11.01, 05:44
          muzaaa napisał(a):

> Pasazer z tylu musi miec troche miejsca bo to juz duzy chlopak i narzekal
          > czesto ze mu sie nogi nie mieszczasmile
          > Najlepiej zeby sie tez sprawdzal w podrozach bo uwielbiam poznawac rozne miejsc
          > a
          > Automatyczna skrzynia biegowsmile
          > Dusze sie latemsmile wiec klimatyzacja jest konieczna
          > W przyszlosci niedalekiej dam go komus
          > Mowilam za okolo 12 tysiecy dolarow, ale wszystko jest jeszcze otwarte
          > To ma byc nie za duzy, zgrabny samochodziksmile))
          > Pozdrawiamsmile)

Toyota Camry LE, 4 cyl, rocznik ok 1997-98 , ok 40 - 50,000 mil
          przy zakupie zwroc uwage na jakosc oleju w silniku
          good luck smile
    • Gość: a psik Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 192.168.1.* 02.11.01, 19:08
      Honda Accord.
      czemu nie korzystasz z "consumer report" ? czy jakos tak - tam wlasciciele aut
      porownuja wszystko co na rynku w roznych aspektach ekonomicznosci, ceny,
      defektyzmu itp...co tylko chcesz
      • Gość: MaciekS Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.amdahl.com 02.11.01, 19:43
        Gość portalu: a psik napisał(a):

> Honda Accord.
        > czemu nie korzystasz z "consumer report" ? czy jakos tak - tam wlasciciele aut
        > porownuja wszystko co na rynku w roznych aspektach ekonomicznosci, ceny,
        > defektyzmu itp...co tylko chcesz

Mowa byla o okoolicach 12tys. dolarow. Honda ma to do siebie ze cene trzyma jak
        wiekszosc Japonczykow. Accord zatem bedzie miala cene duzo powyzej 12tys dolarow
        przez pare lat.

Consumer Report czesto ma dosc dziwne (nieobiektywne) wnioski a to dlatego ze
        opiera sie na tredach i modach zaleznych od gustow ludzi. Jesliby polegac na nich
        to powinnismy rowniez - w klasie o ktorej wspominasz - kupowac Toyote Camry gdzyz
        tak naprade to ona najlepiej sie sprzedaje w USA a nie Honda Accord (choc nie
        zaprzeczam jakosci Hondy Accord ktora sam rozwazalem kiedys).

Polecam raczej oceny fachowcow np. Car&Driver gdyz sa sporo bardziej obiektywne.

Pozdrawiam
        • e603432 Re: Jaki samochod jest dobry i tani? 02.11.01, 20:10
          W Kanadzie ukazuje sie co roku ksiazka "Lemon Aid". Traktuje ona o uzywanych samochodach
          wszelkich produkcji dostepnych w Kanadzie (niewielkie roznice w porownaniu z USA, moze
          troche mniej wyboru). Jest troche tendencyjna, zdecydowanie anty-GM, ale posiada dosyc duzo
          wartosciowych informacji, wlacznie z przecietnymi cenami. Warto przeczytac zanim sie
          zdecydujesz.

Ja osobiscie radze Nissan Maxima, 4-5 letni. Ceny bardzo umiarkowane, a to naprawde swietny
          woz.

Pawel.
    • Gość: Mag Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 64.95.214.* 02.11.01, 20:24
      Ktos poradzil tutaj VW Golfa. Osobiscie odradzam. Jezdze VW Passatem i naprawy
      sa horrendalnie drogie, bo zadne inne czesci nie pasuja. Nawet glupie gumy do
      wycieraczek; sa one o pol milimetra szersze lub wezsze od powszechnie uzywanych
      amerykanskich i zamiast zaplacic 2 dol, trzeba wydac 12 dol u dealera. Poza tym
      VW Golf jest produkowany albo w Meksyku, albo w Brazylii i jego jakosc jest
      nierowna. Kolega w pracy ma i mial powazne klopoty z elektryka.
      • Gość: --Michal Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.tiaa-cref.org 02.11.01, 21:10
        Mag:
        Co do golfa moge z doswiadczenia moge powiedzec o GTI (Niemcy) i jest
        wysmienity zamochod. Przynajmniej moj egzemplaz (byly). Nie wiem jaka jest
        jakos tych montowanych w Meksyku, ale z tego co slyszalem o problemch z Focusem
        w USA, to moze to byc zeczywiscie samochod pelen niespodzianek. Pozatym to Golf
        jest IMHO: klase wyzej niz Honda i Toyota ze swoimi malymi samochodami.
        • civic_vtec Re: Golf vs Civic & Corolla 02.11.01, 21:36
          Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Mag:
          > (...)
          > Pozatym to Golf jest IMHO: klase wyzej niz Honda i Toyota ze swoimi malymi
          > samochodami.

Mag i Muzaaa - nie wierzcie w enuncjacje --Michala!!! Małe samochochody Hondy to
          Logo zastapione przez Jazz (Fit), a Toyota ma Yarisa.
          Civic i Corolla to ta sama klasa co Golf - w Europie nazywa to się klasa C lub
          wlasnie klasa Golfa, ktory kiedys (!) byl wzorcem!
          Nowy Civic (a pewnie i nowa Corolla, ktora dopiero bedzie) bije Golfa na leb, bo:
          duzo miejsca i z tyłu i z przodu i nad glowa - to Civic,
          niezawodny silnik o lekko sportowym charakterze - Civic,
          wyposazenie wersji podstawowej (przynajmniej na starym kontynencie) - Civic,
          wyglad - tu moge ustapic pola smile ale to rzecz gustu.
          Jak wyglada sprawa cen w USA - nie wiem sad

Pozdrawiam zmotoryzowane Panie i adwersarza
          Vtec

• muzaaa Dowiem sie ile kosztuje Civic:)) Vtec:) 02.11.01, 21:53
            I wszystko opowiem jak najszybciejsmile)Mocno pozdrawiamsmile
            • civic_vtec Re: Dowiedz sie ile kosztuje Civic:)) Muzaaa:))) 02.11.01, 21:59
              muzaaa napisał(a):

> I wszystko opowiem jak najszybciejsmile)Mocno pozdrawiamsmile

Czekam cierpliwie smile
              Milych poszukiwan smile)
              Usciski smile))
              Vtec
              • przechodzien Re: Najlepszy jest samochod produkcji japonskiej. 02.11.01, 22:13
                Tak mysle,kierujac sie wlasnym doswiadczeniem,szczegolnie zyskuje on z uplywem
                lat.
                Pozdr.
                • Gość: XXX Re: Najlepszy jest samochod produkcji japonskiej. IP: *.sanjose-06-07rs16rt.ca.dial-access.att.net 03.11.01, 20:42
                  Nienawidze japonskich, koreanskich samochodow. Cienka blacha na miare puszki od
                  piwa daje ci szanse tylko z rowerem.
                  Generalnie wszystkie japonskie samochody sa bardzo lekkiej, mniej
                  materialochlonnej konstrukcji. Oczywiscie solidnie i jakosciowo dobrze zrobione
                  ale bardzo niebezpieczne w praktycznych kolizjach (nie z tych ratings
                  agencies). Niektore sa nawet niebezpiecznie zbudowane np: MITSUBISHI Montero.
                  Sam bylem swiadkiem wypadku kolo Redding, CA. Gosc jadacy przede mna takim
                  nowiutkim cackiem najechal na troszke wody zrobil fikolka samochodem i
                  wyladowal na dachu na poboczu. Z niczym sie nie zderzyl i zostal kompletnie
                  zgnieciony pod wlasnym ciezarem. Co tylko pomoglo wyzionac mu ducha.
                  Powszechna opinia o japonskich samochodach jest bardzo przehandlowana.
                  Ja wole raz na rok wpasc do warsztatu cos tam dokrecis w amerykanskim
                  samochodzie, niz nie wpadac do warsztatu wcale a tylko raz do nieba czy gdzies
                  tam indziej co rowniez zalezy od prowadzenia sie na ziemi a nie tylko od
                  prowadzenia samochodu.
                  • Gość: Mr. T Re: Najlepszy jest samochod produkcji japonskiej. IP: *.ne.mediaone.net 04.11.01, 00:16
                    Jest to bardzo malostkowe podejscie do rzeczy. Wprawdzie rozumiem logike
                    posiadania ciezszego samochodu, to podawanie przykladu Mitsubishi Montero jako
                    niebezpiecznego japonskiego samochodu jest nie na miejscu. Po pierwsze to
                    Montero nie jest samochodoem tylko SUV (truckiem). Po drugie podobny wypadek
                    mogl sie zdarzyc w np. Fordzie Explorerze, a raczej powinienem powiedziec, ze o
                    wiele czesciej zdarzal sie w Explorerach.

Samochody japonskie sa bardzo bezpieczne, nie rozumiem dlaczego dyskredytujesz
                    testy rzadowe, ktore sa tego dowodem. W kazdym badz razie dam Ci tyle. Bedac w
                    kilku tonowym Cadillacu masz wieksze szanse w zderzeniu z taka Honda Civic na
                    przyklad. Jezeli to jest co chiciales powiedziec to masz zupelna racje.
                    Jednakze jezeli chodzi o mniejsze, ekonomiczne samochody, to japonczykow
                    niestety ciezko pobic. Amerykanska waga ciezka zaczyna sie bowiem od ok 20 tys
                    w gore, przy czym wiekszosc jest niezle ponad 30 tys.

Z uszanowaniem.

T
                    • Gość: XXX Najlepszy jest samochod co jezdzi IP: *.sanjose-13-14rs16rt.ca.dial-access.att.net 04.11.01, 07:00
                      Napisalem ze japonskie sa dobrej jakosci, ale to nie jest moja opinia.
                      Moja zona miala Suzuki Vitare uderzyla na oblodzonej nawierzchni przy predkosci
                      40 mil/h w metalowa barierke tzn otarla sie o nia, samochod poszedl do kasacji
                      Oczywiscie nic sie jej nie stalo, troche strachu. Ale zastanawiam sie co to za
                      samochod byl. Ja swoim FORD F-250 bym raczej te barierke skazowal a nie
                      odwrotnie.
          • Gość: --Michal Re: Golf vs Civic & Corolla IP: *.tiaa-cref.org 02.11.01, 23:35
            civic_vtec:
            Nie wiem pod jakim wzgledem Honda i Toyota bija swoimi malym pojazdami Golfa (
            nie doszukalem sie niczego poruwnujac dane techniczne na www.carpoint.com) Ale
            obawiam sie ze wkraczamy tutaj na grunt wojny religijne. Dlatego pozwole sobie
            pozostac przy swoim zdaniu dla mnie jedynym konkurentem dla Golfa jest Focus i
            Impreza. Civic i Corlla, to sa samochody mniej dla mnie ciekawe, i nie tak
            przyjemne w prowadzeniu co nie umnijeszajac ich przyslowiowej niezawodnosci.
            • civic_vtec Re: Golf vs Civic & Corolla ==> --Michal 02.11.01, 23:47
              Tez nie zamierzam prowadzic wojen o wyzszosc tego czy innego samochodu nad
              innym. Przyjalem taki ton w poprzednim poscie zartem smile, a to Ty mnie
              sprowokowales piszac, ze Golf jest lepszy od malych japonczykow. Mozna to bylo
              zrozumiec tak: Golf (jako Niemiec) jest duuuuuzo wiekszy od Civica i Corolli
              (toz to skosnookie karzelki). A dalej juz mnie ponioslo - przeciez jestem
              hondziarzem! smile

pozdrowienia dla golfisty i jego ulubionego sportu smile
              Vtec

P.S. Najwaznejsze ze sprawnie jezdza - prawda?
              • Gość: --Michal GTI rulz ;- IP: *.lakwod2.co.home.com 03.11.01, 02:37
                civic_vtec:
                jasne ze bez urazy, dla mnie to sie gluwnie licza umiejetnosci. a kazdy kto
                troche jezdzi ma swoje ulubiony samochod, moi jak na razie jest M3(jakbym mial
                kupe kasy to pewnie: Aston wink). Ale bardzo tez lubie golfa GTI.

civic_vtec napisał(a):

> Tez nie zamierzam prowadzic wojen o wyzszosc tego czy innego samochodu nad
                > innym. Przyjalem taki ton w poprzednim poscie zartem smile, a to Ty mnie
                > sprowokowales piszac, ze Golf jest lepszy od malych japonczykow. Mozna to bylo
                > zrozumiec tak: Golf (jako Niemiec) jest duuuuuzo wiekszy od Civica i Corolli
                > (toz to skosnookie karzelki). A dalej juz mnie ponioslo - przeciez jestem
                > hondziarzem! smile
                >
                > pozdrowienia dla golfisty i jego ulubionego sportu smile
                > Vtec
                >
                > P.S. Najwaznejsze ze sprawnie jezdza - prawda?

• Gość: --Michal ... niemieckie auta w USA IP: *.tiaa-cref.org 02.11.01, 23:40
            Mag:
            Znam ten bul, kiedys czekalem miesiac na cylinder do stacyjki. Dlatego
            zrezygnowalem z wybrzydzania i kupuje tylko "rodzimej produkcji" (USA) pojazdy.
            Pozdrawiam.
        • Gość: Mag Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 64.95.214.* 02.11.01, 22:36
          Michale,
          Nistety, ale Golf montowany w Meksyku a Golf montowany w Niemczech, to duza
          roznica. To samo tyczy sie Jetty. Moj Passat to produkcja niemiecka i wprawdzie
          nie mialam z nim specjalnych problemow, zwykle zuzycie, to drobne naprawy sa
          naprawde drogie (przyklad z wycieraczkami), poza tym czeka sie dlugo na czesci;
          VW America nie skladuje czesci w USA. VW to ogolnie dobre samochody, a Passaty
          produkowane po 1998 roku (na podwoziu Audi) trzymaja sie drogi wprost swietnie.
          Ale to jest poza cena postawiona przez autorke tego postu - te male pudelka (VW
          Golf) kosztuja ponad 20 tys dolarow. Przyznam sie, ze sa one "cute" - moje
          dzieci oswiadczyly, ze chca miec taki "funny face car", jak dorosna. Prosze
          bardzo, ale ja kasy nie wykladam.
          • Gość: Klken Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.ym1.on.wave.home.com 04.11.01, 01:45
            Jazda amerykanem ma sie do jazdy japonczykiem jak jazda syrenka to jazdy wozem
            drabiniastym.Amerykan to komfort i wygoda .Japoniec to dobry silnik i to
            wszystko.Biedota kupuje japonce.Jetta to syf.Takim gownem jeszcze nie
            jezdzilem.Twardy jak szwabski ryj.
            • Gość: ak Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 04.11.01, 02:34
              no tak pan sie odezwal.....tyle, ze po chlopsku.......
              • Gość: renka Re: ja polecam amerykanskie IP: *.sympatico.ca 04.11.01, 08:25
                Jako kobitka jezdzaca samochodem codziennie , cenie miekkosc jazdy, komfort i
                bezpieczenstwo.Polecam uzywane samochody, bo miekkie.Silnik do 3000
                max.Amerykanskie.Bo w razie uderzenia przy zwyklym parkowaniu nie rozsypie sie
                jak japonczyk.Japonczyki sa dobre dla precyzyjnych, szybkich kierowcow, ktorzy
                zawsze unikaja stluczek.Ja tam sie tyle razy obtarlam i tylko bamper sie
                zamazal.Mam doswiadczenie z Chevroletami (max3000), Fordem Taurus (bardzo
                polecam)i Eagle Premier Chryslera ( 2 modele zjezdzilam i jestem bardzo
                zadowolona).Amerykanski samochod jest latwo naprawic.Poza tym sa modele z
                silnikami japonskimi(mitsubishi). Trzeba o to spytac dealera.
                • Gość: Mirko "ja polecam amerykanskie". A ja na odwrot... IP: *.union1.nj.home.com 04.11.01, 16:20
                  Renka,
                  nie gniewaj sie, ale jestes slodka... no powiedzmy niekompetentna.
                  Oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnej opinii, ale oryginalne pytanie
                  bylo "jaki samochod z USA najlepiej zabrac do Polski".
                  Prawidlowa odpowiedz jest: taki na jaki nas bedzie potem w Polsce stac (czyli
                  raczej nie amerykanski).
                  Sam pare razy zabieralem do Europy (i Polski) rozne (w tym wymienionego przez
                  Ciebie Taurusa) i z PRAKTYCZNEGO doswiadczenia pozwole sie nie zgodzic sie z
                  tym ze Ford Taurus to dobre auto.
                  A JUZ NA PEWNO NIE DO POLSKI, chyba ze szwagier, albo ktos z najblizszej
                  rodziny ma stacje benzynowa, tesc lata w Locie a tesciowa pracuje w
                  ubezpieczalni!

A Eagle Premier ma akurat tyle wspolnego z amerykanska motoryzacja co...

Jest takia zagadka: "czym sie rozni wegiel kamienny od kamienia wegielnego?
                  Otoz tym samym co picie w Szczawnicy od (pardon) szczania w piwnicy".

Dla niewtajemniczonych dodam, ze nadmieniony Eagle Premier to "przepakowany"...
                  Renault 21. Jeden z najbardziej awaryjnych i w zwiazku z tym kosztownych w
                  utrzymaniu (w USA) pojazdow. Od kilkunastu lat nie sprzedawany juz zreszta.
                  Nie nalezy (w technice) zyc wspomnieniami.

P.S. Renka, b. wiele japonskich samochodow TEZ ma automatyczna przekladnie.
                  Poza Zach. i Wsch. wybrzezem USA importowane auta sa srednio popularne, ale nie
                  znaczy to ze warto jezdzic Pickupem.
                  • muzaaa Re: Mirko, nie zeby zabrac do Polski:) 04.11.01, 20:41
                    Forum to chyba czasami zabawa jak w gluchy telefonsmile Pamietacie na czym polega?

Dzieki za wszystkie opinie i rozmyslaniasmile) A moje pytanie bylo jaki najlepiej
                    samochod kupic na rynku amerykanskim. Pewno dam go komus za niedlugi czas albo
                    sprzedam. Nie wiem czy bede go "targac" do Europy, albo kto wie?smile)
                    Pozdrawiam mocnosmile
                    • beaver Do Muzaa 08.11.01, 06:58
                      Hi Muzaa, nikt nie zwrocil ci uwagi na tzw resale value. Amerykanski i japonski
                      samochod w takim samym wieku maja kolosalna roznice w cenie. Np. miedzy 5
                      letnia Honda a Chrystlerem czy Fordem roznica moze dochodzic do 2-3 tysiecy $.
                      Mozesz rowniez zrobic sobie maly experyment. Jak juz wybierzesz 2 albo 3 modele,
                      zadzwon do servisu dealera i postaraj sie umowic na mala naprawe.
                      Do servisu amerykanskich aut czasami musisz czekac dzien czasami dluzej.
                      Sa zawaleni robota i to o czyms swiadczy.
                      Ja mam porownanie we wlasnym domu. Ja jezdze Chrystlerem, zona Honda Civic.
                      Z amerykanskich na uwage zasluguja, moim zdaniem Jeep, pickup trucks i niektore
                      vany. Jesli chcesz cos ekonomicznego, na krotki okres czasu to polecam Honde.

Pozdrawiam, Beaver
    • civic_vtec Muzooo! 04.11.01, 20:48
      Ciekaw jestem Twoich wrazen po kilku dniach zbierania forumowych doswiadczen i
      informacji o Twoim przyszlym samochodzie. Jak to wyglada?

Pozdrawiam
      Vtec
      • muzaaa Re: Vteeeeec:) 04.11.01, 20:56
        Nie obawiaj siesmile napisze wszystko, wlacznie z informacja co kupilamsmile) Teraz
        jestem mocno zajeta osobasmile Mocne usciskismile)
    • Gość: X Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.vancouver33.dialup.canada.psi.net 06.11.01, 06:57
      Nikt jakos nie pomyslal o Fordzie Eskorcie szczegolnie w wydaniu "station wagon". Najlepiej w wersji
      z reczna skrzynia biegow.Studiowalem ceny vs. samochod i wyposazenie. Ford Eskort pod tym
      wzgledem byl bezkonkurencyjny. Pare lat temu za nowego Eskorta ze wszystkimi bajerami placilem
      ok 16 tys kanadoli, a za Corolle "station wagon" po wielkich targach dealer chcial 22 tys. I to w
      dodatku bez klimy. I co z tego ze japonczyk trzyma cene? Po prostu przy sprzedazy wyjmujesz to co ci
      dealer wczesniej zabral. Takie interesy to ja polecam swoim wrogom.
      Japonczyki sie nie psuja a rodzima produkcja sypie? Nastepny mit. To byla pewnie prawda w latach
      70-tych.
      Potem amerykanie dali 3-5 lat gwarancje i jakosc sie poprawila. Moj kumpel uwierzyl w mity, kupil
      niedawno japonczyka, a po niecalym roku wymienial cala glowice silnika jeszcze na gwarancji. Ja od
      15 lat trzymam dwa eskorty pod carportem i wymieniam szescio-siedmioletnie na nowe. Przez 15 lat
      mialem dwa stosunkowo drobne problemy na gwarancji i pozniej raz sensor spalin (150 CDN), bez
      ktorego i tak mozna jezdzic. Znajoma kupila niedawno czteroletniego Escorta SW za 10 tys kanadoli.
      Japonczyk w takim stanie i za taka cene musialby byc osmioletni i juz niezle zjechany
      Inne zalety Escorta "station wagon":
      - male zuzycie paliwa.
      - przedni naped (przydatny w zimie i na nieumocnionej nawierzchni)
      - sporo miejsca na bagaz
      Wady: nie najwygodniejsze siedzenia (co kto lubi) i nie nadaje sie do szpanowania.
      Rzucam wyzwanie klubowi japonczykow
      Pozdrowienia
      • Gość: X Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.vancouver33.dialup.canada.psi.net 08.11.01, 04:22
        Klub japonczykow nie odpowiada?
        • civic_vtec Re: Jaki samochod jest dobry i tani? 08.11.01, 12:20
          Gość portalu: X napisał(a):

> Klub japonczykow nie odpowiada?

Klub japonczykow nam odpowiada wink i Tobie odpowie takze.

Znam rynek motoryzacyjny w Europie i tez nie w calej. Tu Ford Escort juz sie
          skonczyl - zastapil go Focus. Nawet w Polsce, gdzie Escorta montowano jeszcze
          przez jakis czas po uruchomieniu produkcji Focusa. Jak jest za oceanem?

Jakość i niezawodnosc samochodow. Tutaj japonczyki jednak sa lepsze od produkcji
          Forda, przynajmniej w tej klasie, o ktorej rozmawiamy. Roztrzasanie szczegolowych
          danych nie ma chyba sensu - kazdy ma swoje przekonanie i raczej nie zmieni go po
          dyskusji na forum.

Pozdrawiam
          Vtec
      • Gość: --Michal Escort IP: *.tiaa-cref.org 08.11.01, 19:02
        Zgadza sie ze Escort to opcja, ostatnio czytale ze ma najnizszy koszt
        ekspluatacji wsrod samochodow sprzedawanych w USA. Jezeli sie nie myle to bylo
        $6700 rocznie (jakas srednia). Pozatym to jest niestety fatalnie wykonczony w
        poruwnaniu np. z Focuse'em nie wspominajac Golfa. Ale tu chodzi o cene.
        Nastepna sprawa ze Escort w USA to jest jaks mazda nie wiem dokladnie, ktora
        (EU)323 (zreszta juz nie produkowana).
        Pozdrawiam
    • Gość: Mirko Jaki samochod jest dobry i tani - do zajezdzenia? IP: 65.206.44.* 08.11.01, 22:02
      Ford Escort -
      carpoint.msn.com/vip/overview/Ford/Escort/used.asp?src=Home&pos=Find
      - to kompletnie inne auto niz jego europejski odpowiednik -
      od dwoch lat nie jest juz produkowany i sprzedawany w USA.
      Zastepuje go "Focus"
      carpoint.msn.com/vip/overview/Ford/Focus/new.asp?src=Home&pos=Find
      lub w "usportowionej" wersji - ZX2
      carpoint.msn.com/vip/Overview/Ford/ZX2/new.asp

Sa to na ogol auta bardziej zawodne i fatalnie wykonczone wobec innych - nawet
      koreanskich, do ktorych nalezaloby je - a nie do japonskich czy europejskich -
      porownywac. Przykladem niech bedzie chocby typowa: czerwono - bordowa tapicerka
      z duza iloscia ceraty i taniego plastiku.

• Gość: Mirko Ponadto... IP: 65.206.44.* 08.11.01, 22:25
        Zawsze warto PRZED kupieniem zadzwonic do ubezpieczalni i zapytac o stawke.
        Sam uzywam dwoch aut: malego (w/g amerykanskich standardow) Dodge-a Neona i
        srednio-wiekszej Acury (Hondy) Legend. Oba auta maja ten sam rok produkcji.
        Acura jest ok. 4-krotnie (i nowa i uzywana) drozsza niz Neon. Jednak w
        ubezpieczeniu (ta sama polisa!) drozszy jest Neon!
        Tansze i gorsze auta w/g statystyk ubezpieczalni maja zazwyczaj gorszych
        (mlodszych, nieostroznych itd) kierowcow, stad polisa na typowego malego
        Hyundai-a moze byc drozsza niz na sredniej wielkosci Mazde czy duzego (i
        drozszego) Chryslera!
        Kolor lakieru typu: czerwony metallic czy inny cytrynowo-zolty dodaje pokusy
        dla zlodzieja a czarny czy szary (a najbardziej "bezplciowy" - bialy) -
        odejmuje i jest to tez smutno odzwierciedlone w stawkach.
      • america Re: Jaki samochod jest dobry i tani - do zajezdzenia? 11.11.01, 23:23
        Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Ford Escort -
        > <a href="carpoint.msn.com/vip/overview/Ford/Escort/used.asp?src=Home&pos
        > =Find">carpoint.msn.com/vip/overview/Ford/Escort/used.asp?src=Home&pos=Find</a>
        > - to kompletnie inne auto niz jego europejski odpowiednik -
        > od dwoch lat nie jest juz produkowany i sprzedawany w USA.
        > Zastepuje go "Focus"
        > <a href="carpoint.msn.com/vip/overview/Ford/Focus/new.asp?src=Home&pos=F
        > ind">carpoint.msn.com/vip/overview/Ford/Focus/new.asp?src=Home&pos=Find</a>
        > lub w "usportowionej" wersji - ZX2
        > <a href="http://carpoint.msn.com/vip/Overview/Ford/ZX2/new.asp">carpoint.msn.co
        > m/vip/Overview/Ford/ZX2/new.asp</a>
        >
        > Sa to na ogol auta bardziej zawodne i fatalnie wykonczone wobec innych - nawet
        > koreanskich, do ktorych nalezaloby je - a nie do japonskich czy europejskich -
        > porownywac. Przykladem niech bedzie chocby typowa: czerwono - bordowa tapicerka
        >
        > z duza iloscia ceraty i taniego plastiku.
        >

Skoro tak to dlaczego Chrysler Intrepid zabrany do Niemiec sprzedaje sie od reki
        z dobra przebitka, natomiast VW sprzedajesz cztery tygodnie i stracisz na nim.
        • Gość: Mirko Amerykanski w Niemczech IP: 65.206.44.* 12.11.01, 16:29
          Bo amerykanskie poza USA/Kanada/Meksykim sa uznawane za bajer.
          W Polsce amerykanskie (poza Jeep-ami) sa podobno mniej kradzione.
          Sa jednak duzo drozsze w ubezpieczeniu.
          • Gość: Kliken Re: Amerykanski w Niemczech IP: *.ym1.on.wave.home.com 12.11.01, 16:58
            Fordy sa raczej dziadowskie (poza kilkoma modelami).Polecam najnowsze wydanie
            Ford Thuderbird.Wspanialy samochod ! Niczego podobnego nie ma na rynku.
    • Gość: dradam Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.115.185.69-edm.nucleus.com 17.11.01, 15:00
      muzaaa napisał(a):

>

To zalezy od wielu czynnikow. Miedzy innymi tego w jakim klimacie/terenie sie
      poruszasz. Czy robisz "off-road", czy jezdzisz duzo w zimie...

A tak w ogole nie podoba mi sie to pytanie "dobry i tani". Jak dobry to nie jest
      tani. Jak tani to nie jest dobry. Jakosc (klasa) samochodu jest zawsze zwiazana z
      jego cena, bo producent chce zarobic, a jednoczesnie i moc sprzedac.".

Pozdrawiam

dradam

PS. Zawsze jezdzilem duzymi SUV. Obecnie jezdze Silverado 2500 i choc mam klopoty
      z parkowaniem (duze i niezbyt skretne bydle) to sobie je bardzo chwale.
      Poprzednio jezdzilem Jeepem Grand Cherokee 5.9 L (ktorych juz nie produkuja) i
      tez sobie chwalilem choc dyferencjalom sie sypaly lozyska. Ale lubie wygode i
      bezpieczenstwo...

• Gość: muzaaa Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.dialin.buffalo.edu 17.11.01, 15:31
        Mozna bylo sie spodziewac takiej odpowiedzi od osoby, ktora jezdzi takim
        zawalidrogi olbrzymem. Zawsze zastanawiam sie po co komus taki wielki samochod.
        Te wszystkie SUV zuzywaja ogromna ilosc benzyny, zanieczyszczaja srodowisko i w
        ogole sa malo cool.
        Dzisiaj ide kupic samochod...tanismile w swojej klasie mam nadzieje ze bedzie...
        dobrysmile).
        • civic_vtec Muzo! Jak zakupy? 19.11.01, 14:32
          Gość portalu: muzaaa napisał(a):

> Dzisiaj ide kupic samochod...tanismile w swojej klasie mam nadzieje ze bedzie...
          > dobrysmile).

Poszlas w sobote, dzis jest juz poniedzialek. Jak rezultaty?

Pozdrawiam
          Vtec
          • Gość: muzaaa Re: Muzo! Jak zakupy? Vtec jest jakis postep:)) IP: *.dialin.buffalo.edu 19.11.01, 15:07
            Vtecsmile
            Prawie decyzja zostala podjeta. Musisz wiedziec, ze samochody jakie byly brane
            pod uwage to:
            -Toyota Corolla
            -Ford Focus
            -Nissan Sentra
            -Mazda Protage
            -Honda Civic
            -Chevrolet Prizm
            Jechalam tylko Nissanem, Chevroletem i Mazda. Przeze mnie Toyota zostala
            skreslona od razu, malo miejsca w srodku i jakos zle mi sie kojarzysmile.
            Amerykansie samochody bralam pod uwage tylko dlatego, ze mam kupon na prawie
            dwa tysiace dolarow i jezeli trafiloby sie cos naprawde taniego to wzielabym
            tylko z tego powodu. Wstyd przyznac przed Tobasmile, ze jeszcze nie probowalam
            Twojej ukochanej Hondy, zrobie to dzisiajsmile. W tej chwili, najbardziej jestem
            sklonna do Mazdy. To jest taki zwrotny i wygodny samochodzik. Miejsca jest
            wystarczajaca ilosc w srodku i czuje sie ze ma silniejszy silnik od wszystkich
            pozostalych wymienionych przeze mnie samochodow. Wiem, ze Hodna jest bardziej
            ekonomiczna, ze moze nawet jest obszerniejsza i mniej traci na wartosci, ale
            rownoczesnie jest drozsza.
            Z cenami to juz zupelne zamieszanie. Niektorzy sprzedawcy sa tacy slizcy i
            niewiadomo ile naprawde na koncu bedzie kosztowac samochod na jaki sie
            zdecydujesz. Mozna sie targowac w jakis sposob, a ja tego nie potrafiesmile
            Vtecsmile jestesmy w kontakciesmile Pozdrawiam mocnosmile
            • Gość: --Michal cena i jak kupic IP: *.tiaa-cref.org 19.11.01, 15:24
              muzaaa,
              Za samochody ktore wymienilas to powinas zaplacic IMHO: nie MSRP tylko Invoice
              albo nawet ponizej. Sprobuja sprawdzic ceny na www.carsdirect.com i potem
              namawiaj sprzedawcy zeby dal ci nizsza cene. Ewentualnie to mozesz sprawdzic
              jaka jest cena Invoice na stronie www.carspoint.com. Pozatym takie samochody
              jak Ford, Mazda czy Chevrolet maja 0%, jezeli masz dobra historie kredytowa. I
              nie daj sie naciagnoc na jakies idiotyczne grawarcej czy Floor mats za $100.
              Powodzenia.

PS
              Sprawdz aktualne rabaty dla ludzi i dealer'ow na:

www.cars.com/carsapp/national/?
              srv=parser&act=display&tf=/features/incentives/incentives_index.tmpl
            • Gość: Mr. T Re: Muzo! Jak zakupy? Vtec jest jakis postep:)) IP: 208.50.59.* 19.11.01, 17:16
              Chevrolet Prizim to praktycznie taki sam samochod co Toyota Corolla. (Ta sama
              konstrukcja, roznia sie tylko detalami i wyposazeniem). Tak wiec jak jechales
              jednym, to wiesz co cie czeka w drugim.
              Jezeli chodzi o znalezienie ceny jaka powinnas zaplacic za dany samochod to
              polecam: www.edmunds.com

Milych zakupow
    • Gość: carbuff Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 66.122.21.* 18.11.01, 04:00
      muzaaa napisał(a):

>

Pytanie do naszych USA/Kanada expertow samochodowych

Chce przeznaczyc na kupno samochody okolo 8-$10k (USA-CA).
      Musze pomiescic 4 osoby 2 dorosle i 2 malych dzieci.
      Jaki samochod najlepiej spelni moje oczekiwania?
      W tej chwili moi faworyci to:

japonskie:
      Accord (troche maly)
      Camry (boring)
      Maxima (smooth v6!)
      Inifiniti J30/I30 (cheap luxury ?)
      Legend (luxury Honda, low seating)

z USA lubie
      Crown Vic (duzy!)

europejski:
      za drogie cenowo i w naprawie.

Czy ktos ma swoje wlasne doswiadczenia z powyzszymi samochodami lub moze
      zasugerowac inne modele (SUV?)

thanx

carbuff
      • Gość: Mirko amerykanskie... IP: 65.206.44.* 19.11.01, 15:37
        Mazda Tribute

carpoint.msn.com/vip/overview/Mazda/Tribute/new.asp?src=Home&pos=Find

lub praktycznie identyczny (i robiony przez Mazde) - Ford Escape.

carpoint.msn.com/vip/overview/Ford/Escape/new.asp?src=Home&pos=Find

Na Wsch. i Zach. Wybrzezu USA Mazde za kilka lat - juz jako uzywane - bedzie
        latwiej (i lepiej) sprzedac. W Stanach srodkowych za bardziej atrakcyjny bedzie
        uznany Ford.
        • Gość: Mirko Re: amerykanskie ? IP: 65.206.44.* 19.11.01, 15:45
          Z innych "amerykanskich" to mialem kiedys i bylem niezwykle zadowolony z
          Mazdy Millenii (szczegolnie wersja "S" z silnikiem Millera).
          Szkoda tylko, ze nie ma wersji biegowych...

carpoint.msn.com/vip/overview/Mazda/Millenia/new.asp?src=Home&pos=Find
          • e603432 Re: carbuff 19.11.01, 18:50
            Podoba mi sie Twoja lista. Widac ze troche nad sprawa pracowales.

Moje osobiste doswiadzenia z Crown Vic (a raczej Mercury Grand Marquise) sa doskonale o ile
            nie liczysz sie z kosztem paliwa. Wozy nie do zdarcia, duze i bardzo wygodne. Jezeli chodzi o
            niezawodnosc to na pewno jedne z najlepszych maszyn amerykanskich. Naprawy, jezeli sie
            zdarzaly, byly bardzo tanie. Jedyna uwaga jaka bym mial to za miekkie zawieszenie.

Od paru lat moim podstawowym automobilem jest minivan Mercury Villager (blizniak Nissana
            Quest). Jestem naprawde zadowolony. Prowadzi sie tak jak samochod osobowy a wygoda
            nieporownywalnie wieksza, szczegolnie z dzieciakami. Szczegolnie podczas dluzszych podrozy
            (np. 24 godziny non-stop Totonto - Tampa) mozna sie wygodniej zdrzemnac, wyprostowac nogi,
            a dzici moga ogladac video, grac, spac, etc.. Oczywiscie jest za to wszysko cena, w tym
            przypadku zuzycie paliwa na poziomie wlasnie Crown Vic - ok. 9.0 l/100km w trasie i ok. 12-13
            l/100km w miescie.
            • Gość: Mirko iiiiiiii...BUUUUM!!!!!!!! IP: 65.206.44.* 19.11.01, 21:20
              (Nissan Quest/Mercury Villager ma ten sam motor co Nissan Maxima, prawda?)

11 wrzesnia zginelo w odstepie kilkudziesieciu minut kilka tysiecy niewinnych i
              niczego sie nie spodziewajacych ludzi. Ploneli zywcem, gineli w okamgnieniu
              badz skakali z bardzo wysoka na beton. Oczywiscie w oczach miliardow
              zelektryzowanych telewidzow calego Swiata zginelo ich dzieki temu pokazowi i
              cudowi mediow poczatku 21-go wieku jakby znacznie wiecej.
              Psychoza pokazu byla tak duza, ze wielu z tych, ktorzy w tym "najbardziej
              podrozniczym tygodniu" amerykanskiego roku, zamiast poleciec samolotem -
              bedzie "piłowalo" po autostradach, n.p. kilka do kilkunastu godzin "w sina
              dal" - z pelnym przekonaniem, ze tak jest najbezpieczniej. Ze trzymajac
              kierownice, trzymaja w reku swoj wlasny los.
              Widzieli bowiem w telewizji pelne ludzi samoloty wlatujace w pelne ludzi
              budynki a wcale nie widzieli pelnych ludzi samochodow wjezdzajacych w inne
              pelne ludzi samochody, co oznaczaloby zapewne, ze to ostatnie nie ma prawie
              szans wystapic.

Co roku na drogach USA ginie blisko 40 tys. ludzi.
              Nie widac tego jednak w ostatnich wieczornych wiadomosciach w Sylwestra, bo
              wtedy mowi sie o czyms zupelnie innym.

Warto o tym pamietac zastanawiajac sie nad samochodem.

Ceny paliwa (ubezpieczen itd) to jedno, a to w ktorym samochodzie w kolizji
              n.p. Chevrolet Metro vs Chevrolet Suburban - chcielibysmy byc w krytycznym
              ulamku sekundy zanim swiatlo zgasnie - to drugie. Od tego niesamowitego momentu
              bowiem, nasz Swiat moze nabrac (i nabierze) zupelnie innej wartosci. Nagle
              przestana sie liczyc silniki, ceny, spalanie, lakier, miekkosc zawieszenia i
              ilosc plyt w zmieniaczu CD...
              • e603432 Re: iiiiiiii...BUUUUM!!!!!!!! 19.11.01, 23:32
                Quest(Villager) zostal zaprojektowany przez Nissana na bazie Maximy. Nie tylko silnik, ale
                wiekszosc podzespolow (poza przekladnia) jest oparta na Maximie.

P.
              • Gość: Mr. T Re: iiiiiiii...BUUUUM!!!!!!!! IP: 208.50.59.* 20.11.01, 15:28
                Patrzac na to z drugiej strony... To wlasnie przez takie ciezkie samochody
                dochodzi do wielu smiertelnych wypadkow. Tak wiec im wiecej ich jest, tym
                wieksze zagrozenie na drodze. Jedno wyjscie ktore proponujesz to przesiadka do
                ciezszej klasy, ale wtedy problem sie poteguje.

Zderzaki tych SUV's i truckow, sa o wiele wyzej niz zderzaki samochodow
                osobowych. Wiec nawet przy zwyklych stluczkach szkody przez nie wyrzadzone sa
                duze.

No i jeszcze dochodzi do tego kto zwykle takimi pojazdami jezdzi. Zapewne
                zauwazyles, ze sa to ulubione pojazdy "soccer mam's" itp. A z ich
                umiejetnosciami jako kierowcy jest roznie...

Oprocz tego jeszcze dochodzi niebezpieczenstwo roll over's, ktore w takich
                wysokich autach jest o wiele wieksze niz w osobowych.

Jezeli Twoj argument jest taki, ze jakbys staranowal moj samochod, to moj bylby
                do kasacji, a Twojemu nic by sie nie stalo, to owszem, masz lepszy do tego
                samochod. I jezeli to jest jedyne kryterium na ktorym opierasz swoj poglad, to
                ciezko bedzie sie z Toba spierac.

Osobiscie patrzac na SUV widze jedna zalete: Duzo miejsca w srodku. Zarowno dla
                pasazerow jak i dla bagazu. Sa bardzo wygodne i praktyczne w gospodarstwie
                domowym. Wielu ludzi uwaza, ze sa one lepsze do jazdy w zimie. No coz... moje
                Subaru jest o wiele sprawniejsze z tego co zaobserwowalem. (Oczywiscie ja
                jezdze po zasniezonych ulicach co najwyzej, nie po polnych drogach). Inne
                rzeczy w takich samochodach to wady, wady, wady. Ale jak ktos lubi jezdzic
                czolgiem, czy walem drogowym, to juz indywidualny wybor...
                • Gość: Mirko iiiiiiii...BUUUUM....!!!!!!!! IP: 65.206.44.* 20.11.01, 18:09
                  Do wielu smiertelnych wypadkow nie dochodzi przez duze samochody. Dochodzi do
                  nich przez glupote i TOTALNY brak wyobrazni n.p. n/t energii kinetycznej w
                  ktorej rownaniu rzeczywiscie wystepuje masa, ale pomnozona przez kwadrat
                  predkosci.
                  Widze to mnostwo razy, czasami tylko raz-dwa dziennie, czasami niestety
                  czesciej, mimo ze w samochodzie spedzam (ostatnio) dziennie tylko ok. godziny-
                  dwoch.
                  A przejechalem dotad bezwypadkowo pewnie z cwierc miliona kilometrow.
                  Fakt, ze idiota/idiotka w trzytonowym "4x4" jest niebezpieczniejszy(a) niz w
                  Hondzie Civic, ale jesli ta Honda Civic ma tylne lampy wymienione na
                  przejrzyste (nie wspominajac o spojlerach), to trzymam sie od takiej jeszcze
                  dalej niz od "pilkarskiej mamy" w "Navigatorze" a osobiscie uwazam, ze ktos kto
                  nie potrafi wyobrazic sobie co to jest "bezpieczna predkosc" czy "bezpieczna
                  odleglosc"... jest niebezpieczny w dowolnego typu pojezdzie.
    • Gość: Bonek Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 205.189.191.* 20.11.01, 00:19
      Nowa HONDA CIVIC
      Bronek
    • Gość: Lazar Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: 10.0.0.* 24.11.01, 19:07
      Ja lubię bryczki z dużym tylnym siedziskiem. Można się tam nawqet ciupciać jak
      nie ma chaty. Ciekaw jestem czy Ty też lubisz te klocki?
      • Gość: XYZ Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.netcom.ca 09.01.02, 17:12
        Ale od strasznie ida resory. Ja bym raczej pomyslal o czyms mniejszym i
        funkcjonalnym. Beemka ma taki nowy wonzki model z przezroczystmi
        drzwiami po stronie kierowcy ...
        • muzaaa Re: XYZ 09.01.02, 20:53
          Gdzies Ty wyszukal ten post?smile Korzystajac z okazji ze sie pojawil w dniu
          dzisiejszym oswiadczam, ze decyzja ogolu wygrala MAZDA PROTEGE i taka jezdze i
          jestem bardzo zadowolona.
          • Gość: XYZ Re: XYZ IP: *.netcom.ca 09.01.02, 21:15
            Niesamowite! Nigdy bym nie zgadl, ze do wyboru samochodu
            potrzebowalas tego Forum ... zgroza!
            • muzaaa Re: Moze i zgroza:) 09.01.02, 22:23
              Bo wlasciwie to samochody mnie malo obchodza w przeciwienstwie do innych
              bardziej zorientowanych i zainteresowanych. Faktycznie dzien kiedy napisalam
              tego posta byl moim pierwszym na tym forum i mialam dokladny cel zeby
              dowiedziec sie co ludzie maja do powiedzenia na ten temat.
              Dla mnie zgroza jest fakt, ze nadal tu zagladam i nawet opowiadam o tym ze mi
              brakuje bialego sera.
              • Gość: XYZ Re: Moze i zgroza:) IP: *.netcom.ca 09.01.02, 22:32
                muzaaa napisa?(a):

> Dla mnie zgroza jest fakt, ze nadal tu zagladam i nawet opowiadam o tym
                > ze mi brakuje bialego sera.

Trudno sie z tym nie zgodzic. Jednak jesli lubisz dobry ser to moze sie
                zainteresujesz tym. Bedac w Polsce na "wakacjach" wypadlo mi skorzystac
                z miejskiego szaletu w Stolycy (do dzis platne - pisuar 1PLN oraz mycie rak
                tez 1PLN) i oto co tam przeczytalem: tu sie robi ser dla ZSRR!

• Gość: Rado Re: Jaki samochod jest dobry i tani? IP: *.tychy-ak.sdi.tpnet.pl 13.01.02, 13:46
      muzaaa napisał(a):

>

Płec piękna raczej niech nie mowi co o tym sadzi, ok?smile..no moze niech sie w
      jednej kwestii wypowie.Dziewczyny które z samochodów ma najwygodniejszą tylną
      kanapę?smile)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka