Dodaj do ulubionych

juz nie w USA sprzataja u siebie....

20.09.06, 03:54
kilkaset złotych więcej do tej marnej, nauczycielskiej pensji.

W Kanadzie nauczyciel po studiach to zarobki w granicach $58 - $78 tysiecy
rocznie + wszystkie swiadczenia medyczne + zakladowa emerytura

W szkole nauczycielka, po szkole sprzątaczka.

Sprzątają w domach, opiekują się dziećmi, sprzedają w sklepach – coraz więcej
nauczycieli dorabia sobie na boku. Z roku na rok liczba nauczycieli
pracujących nie tylko w szkole rośnie. Już nie tylko udzielają korepetycji,
ale imają się prac nie związanych ze swoim zawodem. – W ubiegłych latach
jeszcze udawało mi się wiązać koniec z końcem. Ale w tym roku już nie dałam
rady. Znalazłam w gazecie ogłoszenie i poszłam do drugiej pracy – mówi
polonistka z jednego z lubelskich liceów. – Teraz po lekcjach w szkole chodzę
sprzątać w domach. Zawsze to kilkaset złotych więcej do tej marnej,
nauczycielskiej pensji.www.dziennikwschodni.pl/

Obserwuj wątek
    • polonus5 Szwajacaria !! 20.09.06, 20:54
      moje doswiadczenia szwajcarskie: jestes do prania, prasowania, sprzatania,
      gotowania. Praca 7-20. Bylam swiadkiem, gdy taka jedna Pani redagowala anons a
      jej corka podpowiadala "no i zeby byla mila i lubila bawic sie z dziecmi". Pani
      ja skwitowala oburzona :"to nie do tego jest "jeune fille". po przestapieniu
      tego progu uslyszalam "ja do ciebie mowie na ty a ty do mnie na pani" (mialam
      28 lat i 2 fakultety) w nocy budzilam sie z bolem rak. Ucieklam z tego swiata
      pod skrzydla uniwersytetu. Ale sa skutki-teraz po po dwoch latach odreagowuje
      psychicznie ten okres, z trudem odbudowuje poczucie wlasnej wartosci (tak jak
      ktos tu napisal-to oznaczalo regres dla mnie) w tamtym okresie poznalam kilka
      Polek. tylko jedna miala ludzkie warunki au-pair, Moze to wszystko dlatego ze
      te pobyty byly nielegalne (nie ma mozliwosci legalnego wyjazdu w tym
      charakterze do suisse).

www.kafeteria.pl/namarginesie/obiekt.php?id_t=70
      • drabiniasty Re: Szwajacaria !! 20.09.06, 21:26
        Tak na dobra sprawe nie wiadomo, gdzie sie konczy u tej pani jedno zdanie a
        zaczyna drugie, poza tym jak widac jedna mysl goni druga i wprowadza chaos w
        pisaniu i jasnym wyrazaniu mysli. Jesli ta pani ma 2 fakultety to co to za
        uczelnia je dawala? Kolejna pani, ktora uwaza, ze jest do wyzszych celow
        stworzona.

Nikomu jeszcze nie zaszkodzilo troche pracy. Znam przynajmniej 3 Polki, ktore
        skonczyly studia w USA bedac hauskeeper na kazde zawolanie. Dzisiaj maja
        wszystko czego dusza zapragnie, znaja swoja wartosc i potrafia docenic innych.
        Kazda z nic zarabia ponad 100tys$ a jedna blisko 1lm$ rocznie.

Nie sadze, zeby ktos, kto ma scisle sprecyzowany cel swojego postepowania mial
        cokolwiek odreagowywac i odbudowywac swoje poczucie wartosci. Z wami polskie
        panie jest jeden problem. Wiekszosc z was robi rozne rzeczy glownie z powodu
        mamony. Dla mamony jestescie w stanie zrobic wszystko. A pozniej macie kaca?
        Coz jak chce sie popic za duzo sa tego konsekwencje. Podobnie z forsa, jak chce
        sie miec, to niektore z was wytrzymuja wszystko, malo tego przyjmuja to jak
        dobro konieczne. A ze nie macie zadnego celu oprocz posiadania macie marne
        rezultaty glownie psychiczne. Z tego co widze, te Polki, ktore teraz
        przyjezdzaja do USA nie dorastaja do piet tym polskim paniom sprzed 20
        lat.Jakosc ludzka w Polsce zeszla na kompletne psy.
        • drabiniasty Re: Szwajacaria !! 20.09.06, 21:28
          A jeszcze jedno, skoro sie ktos wynajmuje do pracy w charakterze hausekeeper,
          to co oczekuje, ze bedzie pisal poematy historyczne i rozprawy naukowe? Czy to
          jest wliczne w prace hausekeeper czy wlasnie pranie, prasowanie itd?
          • hotdog1 Re: Szwajacaria !! + USA 21.09.06, 00:16
            wlasnie ci wszyscy co tu przyjezdrzaja z wielkimi tytulami ale praktycznie
            bez zawodu ,to nie maja zadnych szans na normalne zycie , bo maja glowe
            zaladowana pie..mi ,zamiast zabrac sie do solidnej fizycznej pracy !!
            Ameryka produkuje setki tysiace wlasnych absolwentow z tytulami Master
            Degree i iinymi ktorzy w pierwszej kolejnosci maja szanse zatrudnienia w
            dobrej firmie i na dobrych pozycjach ,a nie jakis magister polski ,ktory
            ledwo duka po angielsku,nikogo w USA czy Europie Zachodniej nie interesuje
            zaden dyplom polskiej uczelni ,jedna tylko jest zadawane pytanie - a
            brzmi ono - " co umiesz robic?" !!
            • prawdziwawadera2 Re: Szwajacaria !! + USA 21.09.06, 02:57
              Drabiniasty masz racje w 100%.
              A tak apropo, czyzbysmy sie znali?
              Ja od tego miliona, oczywizdasmile))
              Pozdrawiam
              Wadera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka