Dodaj do ulubionych

HEJ,JEST TU KTOS Z ARIZONY?(PHOENIX)

IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 17.09.03, 16:28
Mam sie zamiar tam przeprowadzic i w zwiazku z tym mam pare pytan.
Wiem ze Polonia jest tam pokazna.
Obserwuj wątek
    • Gość: VIP-1 przyznam sie bez bicia, ja nie jestem IP: *.mt.sfl.net 17.09.03, 16:39
      • Gość: Orzel Bialy Re: przyznam sie bez bicia, ja nie jestem IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 17.09.03, 17:05
        Witam.Jak dawno tam przebywasz i czy "znasz li ten kraj"
        Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla.
        Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan)
        gdzie sie warto osiedlic,
        gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice,
        gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania,
        gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000.

• starywiarus czytanie ze zrozumieniem: solid F minus 17.09.03, 17:22
          Gość portalu: Orzel Bialy napisał(a):

> Witam.Jak dawno tam przebywasz i czy "znasz li ten kraj"
          > Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla.
          > Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan)
          > gdzie sie warto osiedlic,
          > gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice,
          > gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania,
          > gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000.
          >

Czytanie ze zrozumieniem - jak u wszystkich orlow bialych: F-
          Przeciez czlowiek wyraznie napisal, ze tam NIE jest
          • Gość: Bialy Orzel. Re: czytanie ze zrozumieniem: solid F minus IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 17.09.03, 17:47
            starywiarus napisał:

> Gość portalu: Orzel Bialy napisał(a):
            >
            > > Witam.Jak dawno tam przebywasz i czy "znasz li ten kraj"
            > > Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla.
            > > Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan)
            > > gdzie sie warto osiedlic,
            > > gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice,
            > > gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania,
            > > gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000.
            > >
            >
            > Czytanie ze zrozumieniem - jak u wszystkich orlow bialych: F-
            > Przeciez czlowiek wyraznie napisal, ze tam NIE jest

Sluszna uwaga.Nie wiem tez po co sie wpisywal jezeli nie jest.
            Lagika mu szwankuje a ja no coz nie przetarlem jeszcze dobrze orlego oka.
            • Gość: Ola Re: czytanie ze zrozumieniem: solid F minus IP: *.corp.redshift.com 18.09.03, 06:11
              Zanim sie przeprowadzisz radzilabym tam pojechac i samemu wyrobic sobie opinie.
              Arizona jest piekna ale dla amatorow. Taka Sedona to bajka. Jak kochasz
              przyrode, gory, lasy i nie przeszkadzaja tobie upaly to jest faktycznie piekny
              Stan. Ciagle real estate w zasiegu przecietnej kieszeni.
              • Gość: Orzel Bialy Re: czytanie ze zrozumieniem: solid F minus IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 18.09.03, 15:26
                Gość portalu: Ola napisał(a):

> Zanim sie przeprowadzisz radzilabym tam pojechac i samemu wyrobic sobie
                opinie.
                > Arizona jest piekna ale dla amatorow. Taka Sedona to bajka. Jak kochasz
                > przyrode, gory, lasy i nie przeszkadzaja tobie upaly to jest faktycznie
                piekny
                > Stan. Ciagle real estate w zasiegu przecietnej kieszeni.

Bylem tam juz kilka razy.Sedona to mazenie-za droga dla nie milionera.
                Phoenix to ma byc chyba miejsce mojego zakotwiczenia.Lub okolice.
                Niewiem gdzie sa dobre szkoly-publiczne bo w takim rejonie trzeba by sie
                osiedlic.
    • Gość: Idalia Re: HEJ,JEST TU KTOS Z ARIZONY?(PHOENIX) IP: *.dyn.optonline.net 03.10.03, 21:46
      Zajrzyj na strone www.nowydomarizona.com
      • jot-23 Win Win? 03.10.03, 22:03
        Gość portalu: Idalia napisał(a):

> Zajrzyj na strone www.nowydomarizona.com

o prosze! kolega Pawelka , po fachu!

"Pomyśl: mieszkasz u siebie, nie płacisz czynszu, jedynie raty od kredytu z
        niskim oprocentowaniem, zamiast czynszu, raty w ustalonym terminie się
        skonczą, czynsz zaś nigdy. Znając historię inwestowania w real estate jeszcze
        nikt nie stracił inwestując w kupno domu."
    • Gość: Wolny Re: HEJ,JEST TU KTOS Z ARIZONY?(PHOENIX) IP: *.dialsprint.net 04.10.03, 08:46
      Gość portalu: Orzel Bialy napisał(a):

>>>>>
      Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla.
      Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan)
      gdzie sie warto osiedlic,
      gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice,
      gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania,
      gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000.
      <<<<<<<<

Pobieznie i krotko...

Pani Donna i syn Darjusz oferuja kazdemu chetnemu odbior z lotniska/ pokazanie
      kilka ofert /odwiezienie…zadzwon to sie przekonasz.

To co widac na stronie:
      www.nowydomarizona.com/houses_list.php?pr=2#56
      nie wychodzi na przeciw rzeczywistosci. Te piekne obrazki i przystepne ceny to
      osiedla nowej zabudowy minimum 20 mil od centrum Phoenix- to popierwsze.
      Przewaznie na West Valley nie koniecznie wartosciowe miejsce. Po drugie-aby
      kupic taki dom nie potrzeba posrednika, a firma budowlana nawet ma discount
      (oplaca sie nawet zapytac i targowac), discount siega nawet 10tys obnizki z
      ceny domu w polaczeniu z oferuja tej firmy, tj. alternatywy mortgage co. -
      razem pracuja dla Ciebie. Te nowe posesje sa dosyc latwo do kupienia jednym i
      drugim cholernie zalezy na sprzedazy, a wlasciwie to ich inwestycja. Osobie nie
      znajacej sie radze wynajac prawnika (w efekcie taniej) , lektura dokumentow
      20lbs moze byc dla niektorych nie zrozumiala, a sprzedajacemu latwo klijenta
      omotac. Cala tranzakcja - od momentu kiedy obejzysz pusty plac oraz pierwszy
      raz wnetrze reklamowanych modeli, moze sie odbyc w ciagu 6 miesiecy do
      otrzymania klucza. Niespodzianka moze sie okazac tzw. asocciation, ktore wacha
      sie od $50 na nowym osiedlu, a siega nawet do $350/mo. -placisz tak dlugo jak
      bedziesz mieszkac- placisz i zapomnij ze zmienisz np. kolor drzwi wejsciowych.
      Uwaga na dodatki-ceny na w/w web page to cena podstawowa -nie wielki wybor
      wykonczenia wnetrza - zgadzajac sie na wszystkie dodatki, (np. dom $150tys
      ostatecznie moze kosztowac $200tys, pomijam tu podloge z czarnego marmuru oraz
      importowanych mebli z wloskiej skory- np. zamiana zwyklego wylacznika na
      scianie na tzw. dimmer +120/sztuka).
      Ostatnio stalo sie popularne szukanie szczescia glownie przybyszow z Chicago.
      Najczesciej jest to spowodowane fascynacja piekna i egzotyki. Z moiej wiedzy
      wiem doskonale, ze wielu sie nabiera (tj. "zamienia kijek na siekierke, a potem
      szuka trzonka do siekierki"). "Dodatkiem" jest przyzwyczajenie do bylego
      srodowiska polonijnego gdzie nie dbalo sie o nauke jezyka.
      Nie przesadzajmy z ta "liczna polonia"…jest jeden polski sklep na Cave Creek
      Rd. and one polish restaurant w Mesa, oraz mala kaplica ktora nazywaja polskim
      kosciolem przepelnionym w niedziele nawet na zewnatrz, modlitwa mniej wazna
      liczy sie centrum informacji, zaciagniecia jezyka i nadstawienia ucha. Bez
      obrazy, nie mowmy tylko o rodakach…statystyki najnowsze wykazuja- najwiecej
      ponad 10 tys rocznie przybyszow ze State Illinois, a najwiecej z Arizony, z
      uwagi na brak pracy, blisko 3tys. rocznie ucieka do Texsasu. W praktyce tacy
      klijenci bez profesjonalnego zawodu lub kiepskich oszczednosci laduja w Az.
      tragicznie i ciezko "przeda". W dodatku nie kazdy wytrzymuje goracy klimat.

Nie martw sie o poziom szkolnictwa. Znajomych corka ponawiala rok nauki
      poniewaz powiedzieli jej, ze przybyla ze Stanu gdzie jest zacofanie. Z reszta
      nie zdziw sie kiedy uslyszysz, ze Arizona to nie kolejny State of US - to jest
      odzielny kraj "panstwo w panstwie". Najbardziej dumni z wypieta piersia do
      przodu powiadaj: ja mieszkam w Scottsdale lub Fontain Hill -reszta to podobno
      dziadostwo (he-!!??).
      Ale faktem tez jest, za przecietna pensje kazdego stac poswiecic jedna
      tygodniowke na przelot samolotem plus rent a car, rozwalic podwozie po
      wertepach przepieknych gorskich wyboistych nad przepascia drogach lub w 6
      godzin dotrzec do Las Vegas po drodze nad wielki kanion - takie wypady cztery
      razy do roku - no nie potrzeba tam koniecznie mieszkac. Bardzo duzo jest
      posiadaczy domow tzw. " wczesnych ptakow", wpadaj tam na wakacje, wypoczynku
      czy rozrywki. Jeszcze jakies 7 lat temu ceny byly prawie o polowe nizsze, wielu
      skozystalo na umiejetnym kupnie i niedlugim czasie sprzedazy (czasem do 1/4
      ceny szybki przyplyw gotowki). Obecnie jest juz tendencja spadkowa - nadmiar
      rozbudowy, wyboru i ilosci wystawionej na sprzedaz. Musisz wziasc pod uwage
      Phoenix nie jest przemyslowym miastem tak jak np. na poludnie Tuscon, zas obok
      miasto Sun City jest wyjatkowo przeznaczone dla emerytow.
      Wshodnia czesc jak np. Mesa zatloczona, duze zamieszanie. Tak samo poludniowa
      czesc miasta …

Sorry musze konczyc…

PS.
      Zobacz rowniez
      www.azpolonia.com
      .Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka