Gość: Orzel Bialy IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 17.09.03, 16:28 Mam sie zamiar tam przeprowadzic i w zwiazku z tym mam pare pytan. Wiem ze Polonia jest tam pokazna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: VIP-1 przyznam sie bez bicia, ja nie jestem IP: *.mt.sfl.net 17.09.03, 16:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orzel Bialy Re: przyznam sie bez bicia, ja nie jestem IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 17.09.03, 17:05 Witam.Jak dawno tam przebywasz i czy "znasz li ten kraj" Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla. Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan) gdzie sie warto osiedlic, gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice, gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania, gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000. Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus czytanie ze zrozumieniem: solid F minus 17.09.03, 17:22 Gość portalu: Orzel Bialy napisał(a): > Witam.Jak dawno tam przebywasz i czy "znasz li ten kraj" > Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla. > Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan) > gdzie sie warto osiedlic, > gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice, > gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania, > gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000. > Czytanie ze zrozumieniem - jak u wszystkich orlow bialych: F- Przeciez czlowiek wyraznie napisal, ze tam NIE jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bialy Orzel. Re: czytanie ze zrozumieniem: solid F minus IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 17.09.03, 17:47 starywiarus napisał: > Gość portalu: Orzel Bialy napisał(a): > > > Witam.Jak dawno tam przebywasz i czy "znasz li ten kraj" > > Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla. > > Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan) > > gdzie sie warto osiedlic, > > gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice, > > gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania, > > gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000. > > > > Czytanie ze zrozumieniem - jak u wszystkich orlow bialych: F- > Przeciez czlowiek wyraznie napisal, ze tam NIE jest Sluszna uwaga.Nie wiem tez po co sie wpisywal jezeli nie jest. Lagika mu szwankuje a ja no coz nie przetarlem jeszcze dobrze orlego oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: czytanie ze zrozumieniem: solid F minus IP: *.corp.redshift.com 18.09.03, 06:11 Zanim sie przeprowadzisz radzilabym tam pojechac i samemu wyrobic sobie opinie. Arizona jest piekna ale dla amatorow. Taka Sedona to bajka. Jak kochasz przyrode, gory, lasy i nie przeszkadzaja tobie upaly to jest faktycznie piekny Stan. Ciagle real estate w zasiegu przecietnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orzel Bialy Re: czytanie ze zrozumieniem: solid F minus IP: *.nas36.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 18.09.03, 15:26 Gość portalu: Ola napisał(a): > Zanim sie przeprowadzisz radzilabym tam pojechac i samemu wyrobic sobie opinie. > Arizona jest piekna ale dla amatorow. Taka Sedona to bajka. Jak kochasz > przyrode, gory, lasy i nie przeszkadzaja tobie upaly to jest faktycznie piekny > Stan. Ciagle real estate w zasiegu przecietnej kieszeni. Bylem tam juz kilka razy.Sedona to mazenie-za droga dla nie milionera. Phoenix to ma byc chyba miejsce mojego zakotwiczenia.Lub okolice. Niewiem gdzie sa dobre szkoly-publiczne bo w takim rejonie trzeba by sie osiedlic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idalia Re: HEJ,JEST TU KTOS Z ARIZONY?(PHOENIX) IP: *.dyn.optonline.net 03.10.03, 21:46 Zajrzyj na strone www.nowydomarizona.com Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Win Win? 03.10.03, 22:03 Gość portalu: Idalia napisał(a): > Zajrzyj na strone www.nowydomarizona.com o prosze! kolega Pawelka , po fachu! "Pomyśl: mieszkasz u siebie, nie płacisz czynszu, jedynie raty od kredytu z niskim oprocentowaniem, zamiast czynszu, raty w ustalonym terminie się skonczą, czynsz zaś nigdy. Znając historię inwestowania w real estate jeszcze nikt nie stracił inwestując w kupno domu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolny Re: HEJ,JEST TU KTOS Z ARIZONY?(PHOENIX) IP: *.dialsprint.net 04.10.03, 08:46 Gość portalu: Orzel Bialy napisał(a): >>>>> Przeprowadzam sie tam w tym roku.Klamka zapadla. Czy mozesz cos zasugerowac(oczywiscie bez zobowiazan) gdzie sie warto osiedlic, gdzie sa lepsze,gorsze dzielnice, gdzie szkoly publiczne maja dobry poziom nauczania, gdzie mozna zakupic wzgledny dom do $320.000. <<<<<<<< Pobieznie i krotko... Pani Donna i syn Darjusz oferuja kazdemu chetnemu odbior z lotniska/ pokazanie kilka ofert /odwiezienie…zadzwon to sie przekonasz. To co widac na stronie: www.nowydomarizona.com/houses_list.php?pr=2#56 nie wychodzi na przeciw rzeczywistosci. Te piekne obrazki i przystepne ceny to osiedla nowej zabudowy minimum 20 mil od centrum Phoenix- to popierwsze. Przewaznie na West Valley nie koniecznie wartosciowe miejsce. Po drugie-aby kupic taki dom nie potrzeba posrednika, a firma budowlana nawet ma discount (oplaca sie nawet zapytac i targowac), discount siega nawet 10tys obnizki z ceny domu w polaczeniu z oferuja tej firmy, tj. alternatywy mortgage co. - razem pracuja dla Ciebie. Te nowe posesje sa dosyc latwo do kupienia jednym i drugim cholernie zalezy na sprzedazy, a wlasciwie to ich inwestycja. Osobie nie znajacej sie radze wynajac prawnika (w efekcie taniej) , lektura dokumentow 20lbs moze byc dla niektorych nie zrozumiala, a sprzedajacemu latwo klijenta omotac. Cala tranzakcja - od momentu kiedy obejzysz pusty plac oraz pierwszy raz wnetrze reklamowanych modeli, moze sie odbyc w ciagu 6 miesiecy do otrzymania klucza. Niespodzianka moze sie okazac tzw. asocciation, ktore wacha sie od $50 na nowym osiedlu, a siega nawet do $350/mo. -placisz tak dlugo jak bedziesz mieszkac- placisz i zapomnij ze zmienisz np. kolor drzwi wejsciowych. Uwaga na dodatki-ceny na w/w web page to cena podstawowa -nie wielki wybor wykonczenia wnetrza - zgadzajac sie na wszystkie dodatki, (np. dom $150tys ostatecznie moze kosztowac $200tys, pomijam tu podloge z czarnego marmuru oraz importowanych mebli z wloskiej skory- np. zamiana zwyklego wylacznika na scianie na tzw. dimmer +120/sztuka). Ostatnio stalo sie popularne szukanie szczescia glownie przybyszow z Chicago. Najczesciej jest to spowodowane fascynacja piekna i egzotyki. Z moiej wiedzy wiem doskonale, ze wielu sie nabiera (tj. "zamienia kijek na siekierke, a potem szuka trzonka do siekierki"). "Dodatkiem" jest przyzwyczajenie do bylego srodowiska polonijnego gdzie nie dbalo sie o nauke jezyka. Nie przesadzajmy z ta "liczna polonia"…jest jeden polski sklep na Cave Creek Rd. and one polish restaurant w Mesa, oraz mala kaplica ktora nazywaja polskim kosciolem przepelnionym w niedziele nawet na zewnatrz, modlitwa mniej wazna liczy sie centrum informacji, zaciagniecia jezyka i nadstawienia ucha. Bez obrazy, nie mowmy tylko o rodakach…statystyki najnowsze wykazuja- najwiecej ponad 10 tys rocznie przybyszow ze State Illinois, a najwiecej z Arizony, z uwagi na brak pracy, blisko 3tys. rocznie ucieka do Texsasu. W praktyce tacy klijenci bez profesjonalnego zawodu lub kiepskich oszczednosci laduja w Az. tragicznie i ciezko "przeda". W dodatku nie kazdy wytrzymuje goracy klimat. Nie martw sie o poziom szkolnictwa. Znajomych corka ponawiala rok nauki poniewaz powiedzieli jej, ze przybyla ze Stanu gdzie jest zacofanie. Z reszta nie zdziw sie kiedy uslyszysz, ze Arizona to nie kolejny State of US - to jest odzielny kraj "panstwo w panstwie". Najbardziej dumni z wypieta piersia do przodu powiadaj: ja mieszkam w Scottsdale lub Fontain Hill -reszta to podobno dziadostwo (he-!!??). Ale faktem tez jest, za przecietna pensje kazdego stac poswiecic jedna tygodniowke na przelot samolotem plus rent a car, rozwalic podwozie po wertepach przepieknych gorskich wyboistych nad przepascia drogach lub w 6 godzin dotrzec do Las Vegas po drodze nad wielki kanion - takie wypady cztery razy do roku - no nie potrzeba tam koniecznie mieszkac. Bardzo duzo jest posiadaczy domow tzw. " wczesnych ptakow", wpadaj tam na wakacje, wypoczynku czy rozrywki. Jeszcze jakies 7 lat temu ceny byly prawie o polowe nizsze, wielu skozystalo na umiejetnym kupnie i niedlugim czasie sprzedazy (czasem do 1/4 ceny szybki przyplyw gotowki). Obecnie jest juz tendencja spadkowa - nadmiar rozbudowy, wyboru i ilosci wystawionej na sprzedaz. Musisz wziasc pod uwage Phoenix nie jest przemyslowym miastem tak jak np. na poludnie Tuscon, zas obok miasto Sun City jest wyjatkowo przeznaczone dla emerytow. Wshodnia czesc jak np. Mesa zatloczona, duze zamieszanie. Tak samo poludniowa czesc miasta … Sorry musze konczyc… PS. Zobacz rowniez www.azpolonia.com .Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś