Dodaj do ulubionych

Do mam z Gdańska

11.05.12, 00:03
Witam wszystkie mamy smile Napewno niektóre z Was śledziły mój watek na temat mieszkania. Skróce.
8marca wynajeliśmy mieszkanie, 2 pokoje (plus jeden nie do naszej dyspozycji)- ogólnie dół domu. Myśleliśmy że poprostu nam sie super okazja trafiła- 800zł plus opłaty (pokoje duże,kuchnia co prawda bez okna ale ogromna,plus ogródek). Mieszkanie zostało zalane wraz z naszymi "worami" ubrań i artykułami dla dzieci.
Jednak mimo wszystko zostaliśmy, dogadaliśmy sie z właścicielką,wydawała sie bardzo fajna i sympatyczna. Zalany został pokój i kuchnia (Pan fachowiec u góry robił remont-przerabiał pokoje na kawalerke i zapomniał zaworu zakrecic). Miesiąc czasu był katorgą-kuchnia bez sufitu-sypiący sie gruz, drugi pokój odłączony wogóle-zerwane ściany i sufit). Oczywiscie płaciliśmy mniej-500zł plus opłaty. No ale mój M dogadał sie z babeczka,zrobił jej kuchnie (za 1000zł bo ona kasy nie ma- z czego 500 na czynsz, 200 na opłaty w gotówce,plus 300złteraz od czynszu odliczyła).
W każdym razie babka zaczeła robic NIEPOTRZEBNIE łazienke-gdzie drugi pokoj stoi w miejscu. Tearaz ma prawie zrobioną łazienka,zrobioną pieknie kuchnie... I poinformowała Nas,że niestety ale przez tą całą sytuacje z remontami,ma juz długi, ibedzie musiała wynajac wszystkie 3 pokoje za 600zł każdy plus 1500 kaucji!!!!! Jestem załamana!! Tyle czasu wytrwałam w tym wszystkim, z dwójką dzieci, na dzien dzisiejszy,od tygodnia nie mam praktycznie łazienki, do tego kupiła brodzik malutki,praktycznie na równi z podłogą(wczesniej była wanna)-bez możliwości kąpania dzieci-ale ona stwierdziała ze to mój poblem bo dzieciom i pod dzieci nie wynajmuje!
Staneło na tym że od czerwca musze wynajac coś innego.
Stąd moja prośba- JEŚLI KTÓRAŚ Z MAM MA JAKIEŚ INFORMACJE NA TEMAT WYNAJMU TANIO(!) MIESZKANIA prosze pisać.
Najgorsze ze nie miałam podpisanej żadnej umowy z nią-bo sprawa kosztów itp była niejasna ze względu na sytuacje.

Najpiękniejsze co w życiu mnie spotkało,to uśmiech dziecka i słowa 'kocham Cię bardzo"
Obserwuj wątek
    • an.nam Re: Do mam z Gdańska 21.05.12, 17:39
      teraz przed EURO to marne sznse coś znaleźć,szukaj raczej w dzielnicach południowych tu taniej niż nad morzem, ale za taką kasę wątpię żeby coś znalazła , i podpisuj umowy będzie mniej problemów
      • iziak80 Re: Do mam z Gdańska 29.05.12, 12:51
        a musi być koniecznie Gdańsk?
        jak chcesz, napisz do mnie na gazetowego.
        • ola.gda Czy jest tu jakiś prawnik?? 29.05.12, 13:17
          Pytanie- czy mimo nie podpisania umowy wynajmu,właścicelka ma prawo z dnia na dzień mnie wyrzucić?? Mam wielu świadków na to,że mieszkałam,więc to nie podlega wątp[liwości.
          Kobieta od której wynajmuje (tzn ma pełne prawa do domu ale nie jest on jej), pare dni temu stwierdziła,że niby bezpodstawnie i po CHAMSKU poszłma do piwnicy i włączyłam ogrzewanie (co jest bzdurą-sama bym nie była w stanie. Zreszta to bzdura, bo teraz jak ma zrobiona kuchnie to szuka tylko pretekstu żeby Nas sie pozbyc (umówiliśmy sie na mniejszy czynsz do czasu zakonczenia remontu) i wiem z różnych źródeł że szuka chętnych na wynajem za ok 1500zł. W każdym razie mam zapłacone pieniadze do połowy czeerwca,jednak kazała nam sie wyprowadzic NATYCHMIAST czego oczywiście nie zrobiliśmy z racji tego że tak sie nie robi i mam opłacone wszystko- a zwracać kobieta nic nie chce. Zostawiła mnie na dzień dzisiejszy bez ciepłej wody (bojler jest w piwnicy do któej zabrała mi klucz) i żeby było śmieszniej to zabrałą karte do prądu więc jak skończy mi sie prąd to juz nie doładuje. Nie udostępniła mimo umowy wcześniejszej łązienki u góry-a raczej potrzebowałam sam prysznic,żeby wykąpać i siebie i dzieci-bo tu na dole od 2 miesiecy trwa remont łazienki gdzie nie ma kabiny i tez mysle że celowo kazała jak najpóźniej ją zamontować.
          Moje pytanie brzmi-czy moge coś zrobić??? Czy ta kobieta ma prawo do takiego postępowania?? Umowy nie mam bo mieliśmy ją podpisać po remoncie żeby określić warunki.Przystałam na to,bo w życiu nie sądziłam że tak mnie wyroluje-a Pani robi mega dobre wrażenie. Ale z tego co mi wiadomo to ona nie ma prawa wynajmowac bez umowy????
          • claudel6 Re: Czy jest tu jakiś prawnik?? 29.05.12, 15:08
            Powiem Ci tak – może, bo jest właścicielką, a nie ma zadnej umowy, która zaświadczałaby, że macie jakies prawa do tego mieszkania. Z drugiej strony – nie powinna, bo umowy ustne również obowiązują, tak samo jak pisemne, tylko, ze trudno udowodnić, że taka w ogółe zaistniała. Można co najwyżej iśc do sądu , który będzie miał słowo przeciwko słowu. Nic poza tym nie zrobisz.
            • ola.gda Re: Czy jest tu jakiś prawnik?? 29.05.12, 15:37
              tzn jakaś tam umowa jest,bo to przez biuro było mieszkanie,mamy początkową umowę z biurem, ale właścicielka biura również wiedziała o zalaniu mieszkania, mój mąż remontował jej kuchnie, facet który robił remont u góry też jest przeciwko niej, bo wisi mu 9tys za robote i nie chce mu dać tej kasy póki nie zacznie on remontowac pokoju, a on tego nie zrobi bo nie ma kasy na materiał a ona liczy że on wyłoży swoje i kółko sie zamyka.
              Ale czy osoba która wynajmuje mieszkanie może to robić bez umowy?? Podejrzewam że nie płaci nic do US z tej okazji. Wczoraj kazała nam wszystkie rzeczy z piwnicy powynosić (po złości bo wie że nie mamy gdzie trzymać tego) i rzucała przy tym k****, h**** itp gdzie w pokoju były dzieci. Nagrałam to telefonem,ale wykorzystam to jako ostateczność-babka jest pedagogiem specjalnym i pracuje z małymi dziećmi i prawde mówiąc po tym jak zobaczyłam jak ona sie zachowuje w obecności dzieci (1rok i 3lata) to nigdy nie zostawiłabym jakiegokolwiek dziecka pod jej opieka... Zrezta to ze dzieciom poniekad odłączyła ciepłą wodę i możliwość wykąpania sie to bardzo dużo o niej świadczy...
              • justyna198515 Re: Czy jest tu jakiś prawnik?? 29.05.12, 16:05
                Napisz do Piotrasmile
                • ola.gda Re: Czy jest tu jakiś prawnik?? 29.05.12, 20:30
                  no chyba tak zrobie w wolnej chwili,dzięki
                • piotr_57 Re: Czy jest tu jakiś prawnik?? 30.05.12, 15:51
                  justyna198515 napisała:

> Napisz do Piotrasmile

Piotr nie udziela darmowych porad indywidualnych, więc "pisanie" do niego jest pozbawione sensu.
                  Natomiast każdemu chętnemu może przesłać linka, do biura prawnego w którym dorywczo się zatrudnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka