Gość: perrito IP: 217.153.47.* 06.08.04, 11:12 jaki przewodnik (ksiazke) polecacie, moi drodzy egiptolodzy? Interesuja mnie zarowno informacje praktyczne jak i zabytki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justm Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 06.08.04, 11:18 www.egipt.republika.pl/turystyka.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perrito Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? IP: 217.153.47.* 06.08.04, 11:48 dzieki. pc maniak jest obecny wszedzie:) chetnie zapoznam sie rowniez z innymi opiniami. Moze ktos z Was korzystal z Lonely Planet? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 06.08.04, 11:51 Ja korzystałam z LP Egypt i Cairo - wg mnie super. Szczególnie przydał mi się Cairo kiedy zwiedzalismy miasto na własną rękę. Mnóstwo praktycznych rad, szczególnie nt transportu. Podobnie Aleksandria. Polecam, tylko najnowszą wersję. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 06.08.04, 14:20 Hehe, wywołany do tablicy - melduje się. Lonely Planet jest najlepszym przewodnikiem (tu zgadzam się z Corriną_f1 oraz z wieloma wcześniejszymi opiniami o tej pozycji). Jednak nie spotkałem się z wersją polską tego przewodnika. Kolejnym dla mnie osobiście dobrym przewodnikiem jest "Egipt"-National Geographic. Na trzecim miejscu plasuję grube wydanie Egiptu-Pascala. Jednak wersja książki klejonej, nie zaś na spirali. Ta na spirali jest okrojona i zawiera co nieco błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
inguna1 Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 06.08.04, 14:46 Przewodnik "National Geographic" jest okey. Jedyny jego brak - moim zdaniem - brak mapy Hurghady z rozkładem hoteli i najważniejszych obiektów. To samo dotyczy Sharmu. Ale te mapy mozna sobie spokojnie wydrukować z netu, jak ktos ma kolorowa drukarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perrito Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? IP: 217.153.47.* 06.08.04, 20:11 Dzieki wszystkim. Ssprobuje kupic Lonely Planet. Moze wiecie, gdzie mozna kupic od reki w Wawie, albo przez internet, ale tak, zeby doszedl w ciagu tygodnia? Jak sie nie uda, kupie National Geographic. Odpowiedz Link Zgłoś
gerber77pl Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 09.08.04, 22:31 Gość portalu: perrito napisał(a): > Dzieki wszystkim. Ssprobuje kupic Lonely Planet. Moze wiecie, gdzie mozna kupic > > od reki w Wawie, albo przez internet, ale tak, zeby doszedl w ciagu tygodnia? ze dwa tygodnie temu widziałam w empiku na marszałkowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 10.08.04, 14:56 Gość portalu: perrito napisał(a): > Dzieki wszystkim. Ssprobuje kupic Lonely Planet. Moze wiecie, gdzie mozna kupic > > od reki w Wawie, albo przez internet, ale tak, zeby doszedl w ciagu tygodnia? > Jak sie nie uda, kupie National Geographic. Sklep podróżnika - ul. Kaliska 8/10 www.traveller.com.pl Radzę przejrzeć sobie także Egypt Michelina z serii The Green Guide. To także jest bardzo dobry i sensowny przewodnik. Trochę tańszy niż LP, ale chyba mają tylko z 2002. Zasadniczo, Sklep Podróżnika to moje ukochane miejsce. Pozycje, które mają, zawsze są najnowsze, jeśli coś jest starsze niż z bierzącego roku, to znaczy, ze nowszego nie ma wydanego. Wczoraj sobie kupiłam Tunezję z kwietnia 2004 :) pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
luka64 Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 10.08.04, 13:11 Tylko Lonely Planet 2004, zwlaszcza ze wzledu na inf. praktyczne, z nim czulismy sie jakby nas ktos niemalze prowadzil po Egipcie za raczke !! Powaznie. : ) pzdr asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tery Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? IP: 62.139.156.* 10.08.04, 14:18 jak Ci sie uda gdzies zdobyc, kup koniecznie przewodnik z serii Footprints, jest zdecydowanie najlepszy! www.footprintbooks.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perrito Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? IP: 217.153.47.* 10.08.04, 17:23 Dzieki. Wybieralam caly dzien latajac pomiedzy empikiem i american bookstore. Zarowno LP, NG jak i Pascal maja swoje plusy. NG - fajna narracja, Pascal - informacje praktyczne dostosowane do polskiej mentalnosci. Na footprintsa niestety nie trafilam. Ostatecznie postawilam na klasyke i zostalam wlascicielka niebiesciutkiego LP z wielbladkiem:) z 2004r. Moze przy okazji przyklei sie do mnie kilka nowych slowek. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Egipt - jaki przewodnik (ksiazka)? 10.08.04, 19:02 Brawo, gratuluję zakupu :) Na pewno nie będziesz żałować :) Odpowiedz Link Zgłoś