Dodaj do ulubionych

nurkowanie

19.06.08, 07:52
hej mam pytanie czy moglby ktos napisac cos wiecej o nurkowaniu
chcialabym pierwszy raz sprobowac na nastepnym urlopie czy mozna
zrobic kurs i nurkowac w jeden dzien(intro) ile to trwa najpierw
nurkuje sie w basenie?ile kosztuje dzieki.
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: nurkowanie 19.06.08, 09:59
      W jeden dzień kursu się nie da zrobić , kursy w Egipcie trwają
      najczęściej 4 dni , możesz połączyć intro i kurs tzn. że możesz
      zacząć od intro , jeśli się spodoba , dopłacić różnicę i zrobić
      kurs .
      Pozdrawiam Wojtek
      • wojtek37k Re: nurkowanie 19.06.08, 10:14
        Koszt kursu , zależny od centrum nurkowego i wahaa sie od (mniej
        więcej) 280$ do 280eu + koszta certyfikatu + koszta podręcznika
        (jest bardzo drogi) , moim zdanie jednak warto kupic.
    • amklodek Re: nurkowanie 19.06.08, 10:39
      witam
      ja próbowałam w tym roku pierwszy raz. mieliśmy centrum nurkowe w
      hotelu. instruktorzy przynieśli sprzęt na basen i najpierw
      przeszkolili nas w basenie. myślę że to było bardzo ważne, żeby
      poczuć się bezpiecznie, nauczyć oddychać i mieć zaufanie do
      instruktora. na następny dzień wypłynęliśmy na morze i tam już
      zeszliśmy pod wodę. profesjonalizm instruktora i pięknę rafy a
      potem to już niezapomniane wrażenia. polecam najpierw szkolenie na
      basenie, bo róznie ludzie reagują po wejściu do morzą. niektórzy
      dostali ataku paniki.
      • daria_83 Re: nurkowanie 19.06.08, 18:30
        hej!a ile trwa to szkolenie w basenie?ile kosztuje szkolenie plus
        pozniej juz nurkowanie w morzu?molbys podac nazwe tej firmy?dzieki!!!
        • amklodek Re: nurkowanie 19.06.08, 18:47
          na basenie szkolenie z oddychania, obsługa maski, oddychanie,
          zejście pod wodę już ze sprzętem, któtkie. w hotelu Regency Plaza
          Resort mieliśmy centrum nurkowe ale nazwy nie pamiętam. potem
          teoria i praktyka na łodzi i zejście pod wodę na ok. 30 min. za
          osobę 60 USD całość. trzeba uzgadniać każdorazowo i targować cenę.
    • eas12 Re: nurkowanie 02.02.14, 18:48
      Pamietaj przede wszystkim o zasadach bezpiecznego nurkowania .W przypadku chęci nurkowania ze sprzętem tzn. z użyciem zestawu powietrznego, butli, automatu - pozwalających na dłuższe przebywanie pod wodą musisz pamietac o :odbyciu kursu nurkowania z butlą pod okiem instruktora polecam skorzystac tutaj ze strony centranurkowe.pl znajdziesz cos odpowiedniego dla siebie, podczas zanurzania musisz pamiętać, aby wyrównywać ciśnienie poprzez np. dmuchnięcie przy zamkniętych ustach i zamkniętym nosie poprzez zaciśnięte na nim palce w celu wyrównania ciśnienia (głowa, zatoki).Nigdy nie nurkuj w pojedynkę.Partner jest Ci potrzebny w wielu sytuacjach - od sprawdzenia sprzętu przed zanurzeniem, weryfikacji danych, jakie podają własne przyrządy pomiarowe aż do sytuacji awaryjnych.Przy wynurzaniu należy pamiętać, aby nie zatrzymywać oddechu.Wszystkiego dowiesz sie na kursie , na ktory warto sie wybrac ;)
    • xaltuton Re: nurkowanie 02.02.14, 22:00
      Jesli chodzi o pelny kurs na OWD w PADI (a jak Egipt to PADI) najpierw sa obowiazkowe baseny, a dopiero potem wody otwarte. Wybierz Centrum Nurkowe, w ktorym instruktor dobrze mowi po polsku - nurkowanie to fajna rzecz, ale jak nie zrozumiesz i nie opanujesz paru rzeczy to mozesz zrobic sobie kuku pod woda, wiec radze podejszc do tematu powaznie. Ale na pierwsze nurkowanie mozesz wykupic tzw. intro, tzn. dostajesz bardzo krotkie wyjasnienia co i jak i jedynymi Twoimi zadaniami podczas zanurzenia bedzie oddychanie i machanie pletwami. Instruktor bierze Cie za reke i wszystko pod woda robi za Ciebie, wiec sie nie przejmujesz obsluga akwalungu tylko podziwiasz rafy i rybki. W cenie moga byc dwa krotkie nurki lub jeden dluzszy, zalezy od CN.
      Max glebokosc na jaka Cie zabiora to 8-10 metrow. Jak sie spodoba, to dopiero wtedy pomysl nad kursem.
      • miriam_73 Re: nurkowanie 03.02.14, 17:12
        Xaltuton - a to zależy gdzie. W Marsa najczęsciej praktykowane są tzw. wody basenopodobne. Szkoda chlapać się w chlorze, skoro można od razu w solance ;-)

W Sharmie też np. asysty przy DSD (Discover scuba diving, czyli dokładnie tzw. intro) czy też pierwsze zajęcia kursowe OWD robiliśmy w Naama Bay, od razu w morzu.

Najistotniejsze przy DSD to upewnić się, że zabawa będzie jeden na jeden i poszukać dobrej bazy.
    • dariusznow Re: nurkowanie 03.02.14, 12:04
      Zdecydowanie polecam kurs w Egipcie. Wielu utyskuje nad jakością szkolenia, ale jak ktoś potraktuje poważnie tamat to jest w stanie się sporo nauczyć i to w warunkach komfortowych, w porownaniu z takim kursem w jeziorach

Jest wielu instruktorów Polaków ktorzy bardzo chętnie Cię przszkolą, chyba że inny jezyk nie jest dla Ciebie problemem to praktycznie każde centrum szkoli

Przeważnie jest tak, że jeśli po intro wykupisz kurs w tym samym centrum to intro masz za darmo

Ceny można sprawdzić na stronach internetowych, ale jeśli decyzję podejmiesz na miejscu możesz jeszcze negocjować cenę.

Kurs w 4 dni to dosyć intensywna nauka, jeśli będziesz 2 tyg rozłóż sobie w czasie, to nie jest takie skomplikowane jak się wydaje a przeżycia niesamowite

Kiedy wyjazd?

ja swój kurs wspominam bardzo mile www.fmix.pl/album/20858/egipt-2009-kurs-owd/1
      • xaltuton Re: nurkowanie 03.02.14, 15:09
        No wlasnie, jak ktos podejdzie powaznie. Niestety ale wiekszosc turystow robi sobie kurs byle szybciej, byle jak, bo szkoda urlopu na czytanie ksiazki, na cwiczenia... juz chce nurkowac.
        Nie ma czasu na porzadne wywazenie (dodajemy balast na oko, co w konsekwencji powoduje, ze wszyscy sa przewazeni), nie ma czasu na trym, nie ma czasu na nauke plywalnosci, nie ma czasu na wiele innych rzeczy, to przeciez zabawa i fun. Oczywiscie uswiadomiony kursant jak chce to moze, ale ilu jest takich...? A potem pod woda od razu rozpoznajesz takich gosci.
        Taki niewymagajcy klient jest na reke dla CN i nie beda sie wysilac, zrobia z minimum programu i rzadko kiedy cos dodadza od siebie. Sa oczywiscie wyjatki ale takie dobre CN trzeba po prostu znalezc.
        • dariusznow Re: nurkowanie 03.02.14, 17:32
          Trudno sie nie zgodzić :)
          Zresztą wielu z tych kursantów traktuje kurs jako jednorazową przygodę i raczej nie wracają do nurkowania - i bardzo dobrze :)
          Za to w towarzystwie mogą się pochwalić certyfikatem i fotkami spod wody, no i oczywiście mało kto zweryfikuje ich opowieści na ilu to metrach nie byli, czego nie robili i czego nie widzieli.

Właśnie na ostatnich nurach trafiłem na kilku takich oryginałów - na AOWD był na 50 m i tam robił ćwiczenia, a drugi miał DM (pokazywał) a pod wodą machał łapami jak wiatrak
          Nie wspomnę już o zużyciu powietrza... Z niektórych nurków wychodziłem ze 130 barami ale co zrobić, więcej chętnych nie było i nuraliśmy wspólnie

Ale mimo wszystko trzeba być optymistą i polecać aby każdy kto ma ochotę próbował swoich sił :)
          • miriam_73 Re: nurkowanie 03.02.14, 17:49
            Yyyy, a te 50 m do ćwiczeń to w jakiej federacji???? Ja pierdziu...
            • xaltuton Re: nurkowanie 03.02.14, 19:53
              W zadnej, ktos po prostu konfabulowal. Ja mialem na Kanarach takich z AOWD (jeden nawet z Deepem) co sobie po 40 minutach nurka na 20+ wyplywali na powierzchnie jakby nigdy nic i zanim sie sam wynurzylem juz wszyscy rozebrani siedzieli na RIBie. Ludzie wskakuja do oceanu i nawet nie maja najprostszego bottom timera przy sobie bo szkoda pare euro na wypozyczenie... tacy ludzie nie powinni rzeczywiscie nurkowac. A raczki to oczywiscie podstawa :)
              • dariusznow Re: nurkowanie 03.02.14, 20:00
                wg mnie to nie kwestia wyposażenia tylko zdrowego rozsądku i wyobraźni
                swoje pierwsze safari zaliczyłem bez komputera, ale schodziliśmy i wynurzali się całą grupą
                • xaltuton Re: nurkowanie 03.02.14, 20:19
                  Grupa plywa roznie, jedni plyna na 25, inni na 30, przyplywaja delfiny i wszyscy poglebiaja,
                  partner pokazuje wyplycenie bo zblizacie sie wg jego kompa do deko, ale ty nie plywales caly czas na tej samej glebokosci, twoj profil i nasycenie sa zupelnie inne... zaliczasz deko ale o tym nie wiesz... A przy nurkowaniu powtorzeniowym to juz w ogole bez kompa nie widze jak mialbym znowu za godzine czy dwie wejsc do wody.
                  • miriam_73 Re: nurkowanie 04.02.14, 10:05
                    Xaltuton - właśnie: Ty... Innym brakuje wyobraźni i elementarnej odpowiedzialności za siebie (za buddiego to już nawet z litości nie wspomnę)...
            • dariusznow Re: nurkowanie 03.02.14, 19:56
              bajer dreams
              • volvo74 Re: nurkowanie 05.02.14, 09:16
                wiecie co mnie najbardziej rozbawiło w tym całym nurkowaniu?
                to że średnia wieku była 40+++ i dostaje się 2 stronicową listę chorób i urazów od nadciśnienia po bóle kręgosłupa itd podpisuje sie że nic takiego nam sie nigdy nie przytrafiło
                mamy bardzo zdrowe i silne społeczeństwo ciekawe że u mnie w pracy tego jakoś nie widać))))
                • xaltuton Re: nurkowanie 06.02.14, 18:57
                  Nie wiem jak w Egipcie ale w Polsce nie ma żadnego prawnego obowiazku dostarczania przed kursem zaswiadczen o stanie zdrowia, wystarczy deklaracja przyszlego nurka. A kazdy klient to kasa, wiec jak sie pod formularzem podpisze, ze zdrowy, to temat odfajkowany.
                  • dariusznow Re: nurkowanie 06.02.14, 19:56
                    Bo nurki to zdrowe ludzie :)

Ja z kolei mam inne obserwacje z ostatnich nurków w Marsa
                    Było przez tydzień intensywnie czyli 4 - 5 nurków dziennie i ok 15 osób w różnym wieku z przewagą 30 - - no i kilku nas 40++
                    I generalnie młodzież wymiękała czasami. Odpuszczali nury, marudzili, ocierali nogi
                    Pod wodą na mój gust "stara" gwardia biła młodych o głowę - mam na myśli umiejętności, zachowanie, orientację, samodzielność i ODPOWIEDZIALNOŚĆ
                    Młodzi są zbyt pewni siebie i czasami wręcz brawurowi i to ostatnie mnie wręcz przeraża
                    • xaltuton Re: nurkowanie 06.02.14, 21:53
                      4-5 nurków dziennie??
                      • mernar Re: nurkowanie 07.02.14, 10:56
                        A azot w skarpetki, przyda się w Polsce do pompowania kół w samochodzie :)
                        • dariusznow Re: nurkowanie 07.02.14, 12:13
                          zaczynaliśmy o 6,00 po śniadaniu ok 10,00 i 12 lub 13 i po południu 1 lub 2 albo nocne

nurki do 20 m więc azot sie wysycał, no i spało sie dobrze po takim dniu - jak na safari tylko z brzegu - planuję to powtórzyć
                          • drze-wko Re: nurkowanie 08.02.14, 10:48
                            jak to było ????

bajer dreams ?
                      • miriam_73 Re: nurkowanie 08.02.14, 12:52
                        Na safari się tyle robi - normalne. Zaczynasz ok. 6 rano, kończysz wieczorno-nocnym. Bezproblemowo,z tym, że ja tylko na nitroksie, inaczej odpadam ;-) Za duży zmuł pod koniec.

Darek, czyli Activ OK?
                        • dariusznow Re: nurkowanie 08.02.14, 13:04
                          Tak, bardzo mile wspominam :)
                          Cały bungalow dla mnie, atmosfera niesamowita, prąd mają już cały czas, musiało być fajnie jak wyłączali...
                          www.fmix.pl/album/110867/beachsafari-w-marsa/1
                          www.fmix.pl/album/108680/beach-safari-2013/1
                          Diugoń na pierwszym nurku i longimanus ale daleko no i wieeelkie żółwie na łączce
                          teraz celuję w Wadi Lahmi, zobaczymy
                          • diveisfun Re: nurkowanie 10.02.14, 10:07
                            Witam. Dzięki za wstawienie zdjęć i opinię. Aktiv tours był teraz na targach nurkowych w Wa-wie i właśnie bardzo zachwalali obie miejscówki (Wadi Lahmy i Marsa, właśnie beachsafari).
                            Ale poznać opinię klienta zawsze lepiej ;-) Pozdrawiam
                        • xaltuton Re: nurkowanie 10.02.14, 07:49
                          A wiesz czemu masz zmula?
                          • miriam_73 Re: nurkowanie 10.02.14, 12:52
                            Wiem. Xaltution, nie "ucz dzieci robic", pls. Mnie naprawde nie trzeba :)))

Wczoraj tez gadalam z Activem na targach I bardzo mnie kreci ten marzec w Wadi Lahmy.
                            • dariusznow Re: nurkowanie 10.02.14, 12:59
                              wiosna to raczej nie dla mnie, pozostają jeziora....
                            • xaltuton Re: nurkowanie 10.02.14, 14:40
                              Przy 5 nurkach dziennie prawdopodobnie nie masz odpowiedniej desaturacji wolnych tkanek. Mnie szkoda byloby zdrowia. Uczyc nikogo nie zamierzam, wiec nie bierz niczego do siebie, ale chyba warto zaznaczyc to w watku poczatkujacej, ze 5 nurow dziennie to nic normalnego (zalecane nie wiecej niz 3). Abstrahuje tu od nurkow w litoralu. Ale to juz offtopic wiec nie ma co dalej ciagnac tematu.
                              • dariusznow Re: nurkowanie 24.04.14, 09:17
                                Jak xaltuton napisał troche nie na temat wątku ale cały czas o nurkowaniu i zawsze warto dowiedzieć się czegoś nowego

Osobiście nie przywiązuję zbytniej wagi do rozwazań teoretycznych o reakcji organizmu na nurkowanie a bardziej podchodzę praktycznie i zdroworozsądkowo
                                Póki dobrze sie czuję a komputer nie alarmuje dlaczego mam nie robić 5 nurkowań dziennie?

Dla mnie istotne aby nie przesadzać z głębokością, bo nie zawsze głębiej znaczy lepiej ładniej i przyjemniej

Generalnie na nurkach czuję się fantastycznie - szczególnie ostatnio zabrałem ze sobą bardzo miłe wspomnienia

Abstrahuje tu od nurkow w litoralu.

Wg mnie miejsce nurkowania nie ma znaczenia - szczególnie w M Czerwonym
                                • xaltuton Re: nurkowanie 24.04.14, 17:54
                                  Nurkowanie 5x dziennie w litoralu na 30-40m na granicy przesycen bliskich deco to zupelnie inne nurkowania, wiec po prostu zalezy jak dlugo i gleboko nurkujesz. Do tego dochodza osobnicze predyspozycje oraz dyspozycja dnia - otluszczony i spragniony Kowalski ze srednia glebokoscia wieksza od Twojej o pare metrow po piatym nurku laduje w komorze, a u Ciebie w tym czasie nie ma zadnych objawow DCS. Oczywiscie komputer liczyl mu caly czas NDL i teoretycznie nic nie powinno sie dziac, ale... ale komputer liczac saturacje wolnych tkanek nie wiedzial, ze Kowalski ma dzis gorszy dzien, jest glodny i go troche przysuszylo. Do tego Kowalski, nie chcac zawiesc grupy, jechal po bandzie wg schematu - zostala minuta do deko, to sie wyplycam o 3m., znowu minuta - to znowu 3 metry do gory itd. Wczoraj bylo ok, a dzis niestety juz nie.
                                  Ty to wiesz, ale kupa ludzi szkolonych w E. nie zostala odpowiednio wyedukowana i nie zakcentowano im, ze nurkowanie to nie tylko kolorowe rybki i fun. A warto o tym pamietac.

Egipt, Kanary, Madera, Korfu, Norwegia - moje opisy i relacje
                                  • padalec39 Re: nurkowanie 24.04.14, 22:24
                                    Łoj Ci chłopie zaraz dowalą ci oldpanienki co w rok od zera do divemastera...
                                    • olianaa Re: nurkowanie 24.04.14, 22:53
                                      A ja przepraszam, jak definiuje się oldpanienki? Bo jestem szczerze zainteresowana :-)
                                      Powiem na marginesie, że w rok od zera do divemastera to ja wierzę, naprawdę. Nie można generalizować, różnie to bywa, ale teraz te oldpanienki mnie mocno nurtują...
                                    • dariusznow Re: nurkowanie 25.04.14, 07:47
                                      Łoj Ci chłopie zaraz dowalą ci oldpanienki co w rok od zera do divemastera...

A co niby maja dowalać?
                                      Człowiek pisze prawdę tylko nie każdy chce lub potrafi to przyswoić

Nurkowanie to nie stawianie babek w piaskownicy i jeśli nie wiedza to zdrowy rozsądek musi nurkiem kierować
                                      A jeśli nie wiesz to pytaj lub obserwuj innych
                                      Ja w ten sposób nauczyłem się o wiele więcej niż na kursie, który oczywiście robiłem w E i bardzo miło wspominam

Jeśli w czasie praktycznie jednego kursu mozna zrobić OWD i AOWD to dlaczego w rok nie można divemastera?

Kwestia ilości nurkowań i progresu, ale ta pierwsza opcja to tylko wyciąganie pieniędzy od ludzi

Moze do emerytury uda mi się też podwyższyć kwalifikacje....

Co do "oldpanienek" (slowotworstwo kwitnie) to chyba każdy powinien sobie sam zdefiniować i nie koniecznie musi to mieć związek z wiekiem lecz raczej z podejściem do życia i otoczenia

Ostatnio trafił mi się taki egzemplarz na nurkach, ale to inna bajka
                                      • miriam_73 Re: nurkowanie 28.04.14, 19:22
                                        Z calym szacunkiem, Darek, ale dojscie w ciagu roku od zera do DM, to nie jest jakas specjalna matematyka. Wszystko zalezy od osobistej determinacji I pracowitosci. Ja pierwsze nury kursowe zrobilam z Juniorem 1.08.2009 a w polowie wrzesnia 2010 dostalam po egzaminach kwity DM do wysylki do PADI.
                                        • xaltuton Re: nurkowanie 29.04.14, 12:55
                                          Sa ludzie, ktorzy zaraz po kursie OWD plywaja poprawniej zabka niz tacy z wieloletnim nawet stazem, bo wiele zalezy od indywidualnych predyspozycji, niemniej pewne rzeczy wymagaja wyplywania pewnej ilosci godzin i nabycia doswiadczenia, ktorego nabyc sie nie da siedzac nad filmem instruktazowym czy obserwujac innych. Po prostu. Nic nie zastapi doswiadczenia i umiejetnosci radzenia pod woda, ktorych sie nabywa wraz z kazdym kolejnym nurkiem. Szybka progresja i kolejne kursy moga tylko stwarzac zludne wrazenie wlasnej "mocy" i szybkiego zdobywania umiejetnosci a w praktyce jak widze tych wszystkich AOWD i Deepow plywajacych w Egipcie to mi to tylko uświadamia smutny fakt, ze nurkow sie teraz produkuje a nie szkoli. Winne sa oczywiscie przede wszystkim same organizcje, ktore maja tak male wymagania jesli chodzi o kolejne stopnie nurkowe.
                                          • miriam_73 Re: nurkowanie 29.04.14, 16:32
                                            Dokladnie tak, nic nie zastapi oplywania :) tak naprawde to dopiero po rescue czlowiek sie na nowo uczy nurkowac ;-)
    • kasiolegiptomanka Re: nurkowanie 25.04.14, 11:05
      Po jednym intro w Egipcie i snurkach bez końca postanowilam zrobić kurs w Polsce. Jestem w trakcie i nie żałuję. Podstawy i najważniejsze opanowanie z zaufanym instruktorem... Bezcenne. Do Egiptu jadę z grupą na początku maja.
      • dariusznow Re: nurkowanie 25.04.14, 11:49
        Witamy w klubie ;)

Ja robiłem kurs w E i też nie żałuję
        A nurki w PL mniej przyjemne, mniej ciekawe, ale też warto :)
        • kasiolegiptomanka Re: nurkowanie 25.04.14, 13:00
          Na razie basen 5m wiec jestem w zlobku albo gorzej ale ochota i zezwolenie lekarza jest. Może gdzieś doplyne. Pozdrawiam Kasia
          • dariusznow Re: nurkowanie 25.04.14, 13:24
            Ja 2 dnia byłem już na statku, ale basen też był - sprawdzali czy nie panikuję

Byłem jedynym kursantem Błażeja więc lipy raczej nie było
            www.fmix.pl/album/20858/egipt-2009-kurs-owd/1
            Trzymam kciuki :)
            • kasiolegiptomanka Re: nurkowanie 25.04.14, 20:08
              dzięki za zdjęcia i kciuki. Po powrocie napiszę,jak przeżyję...
        • xaltuton Re: nurkowanie 25.04.14, 17:22
          >A nurki w PL mniej przyjemne, mniej ciekawe, ale też warto :)

Maja swoj urok. Ja swoj pierwszy kurs postanowilem zrobic w PL, pomyslalem, ze jak przezyje na osiemnastu metrach w piance w 4 stopniach, wizurze na pare metrow i sie nie zniechece, to bede dalej nurkowal. Po wczesniejszym intro w E. spodziewalem sie, ze bedzie katastrofa jesli chodzi o wrazenia, a okazalo sie, ze mi zwyczajnie sie spodobalo. Te ponure klimaty z Hanczy chyba po prostu mna zawladnely, bo szczerze przyznam, ze nurki w cieplych klimatach nurkow na Hanczy nie sa w stanie mi jednak zastapic, a mietusy, okonie i szczupaki wcale nie sa gorsze od chetonikow, ustnikow i pokolcow arabskich ... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka