Dodaj do ulubionych

niejadek :(

19.01.06, 11:04
Moja mała skonczy teraz 11 tygodni. Do tej pory karmiłam piersią, ale zaczyna
brakować mi pokarmu. Karmilam na żądanie i jak mała nie spaLa mogła jeść
nawet co pół godziny- godzinę. Śpi zresztą bardzo mało- czasem to jest tylko
1,5 goz. w ciągu dnia :(
Teraz muszę ją dokarmiać, bo coraz częściej nie mam pokarmu. Czytałam, że
powinna zjadać ok. 130 ml 6 razy dziennie. Ona natomiast zjada na raz 50 - 80
ml. Pierś jaj podawałam kiedy chciała, a nie wiem jak z butlą. Czy robić co
chwila mleczko??? Nie wiem też ile powinna pić i jak często?
(Z butlą jest jednak ciężko, bo nie chce za bardzo ssać- woli pierś, więc
zawsze jest i tak wmuszanie.)
Obserwuj wątek
    • amelia42 Re: niejadek :( 19.01.06, 14:16
      Moja córka nigdy nie jadła i nie je tyle ile jest napisane na opakowaniiu
      mleka, zawsze mniej a rozwija się zdrowo. Daję małej butelkę wtedy kiedy chce
      po 90 ml., podczas gdy na opakowaniu jest napisane że powinna jeść o wiele
      więcej, to co tam piszą jest kwestią umowną;)
      • leda17 Re: niejadek :( 19.01.06, 14:53

oni by chcieli zeby dzieciaczki pochałaniały te puszki chemii (smakuje jak
        chemia a nie mleko)

sama słyszalam na własne uszy jak wysokiej klasy specjalista tłumaczył, żeby
        rodzicie których niemowlaczki rosną "jak na drożdżach" sie zbytnio nie cieszyli,
        bo to jest wcale nie takie dobre, dobrze jest jak dziecko wolno rośnie a nie w
        szybkim tempie (oczywiscie w granicach norm) - a bardzo duża waga niemowlaków
        obecnie to efekt Czernobyla - tak mówił, a jest cenionym pediatrą
    • bea-ta Re: niejadek :( 19.01.06, 15:05
      Zdaj sie na instynkt dziecka i jego apetyt. Poczatki sa trudne, bo dziecko ssie
      piers często, bo szybciej trawi mleko matki,przez to tez je mniejsze porcje i
      faktycznie nie wiemy ile zjadł jesli nie zwazymy malucha.Mieszanke dziecko
      trawi dłużej, wiec z biegiem czasu zwiększą się odstepy a i porcje zaczną się
      zwiększać w związku z tym, bo maluch bedzie zaopatrywał sie wiekszą porcją na
      dłużej. Tak jak u Was teraz jest może byc na poczatku i jest to zupełnie
      normalne. Ja karmiłam piersia jedną a potem reszte dokarmiałam mieszanką tyle
      ile Igor zjadł, reszta szła do zlewu, na nastepne karmienie druga piers do
      opróznienia i znów mieszanka do dopicia dla malucha - tyle ile chciał. Przy
      nastepnym karmieniu tak samo. Możesz robic inaczej raz piersi obie a nastepne
      karmienie tylko butla, żeby piersi się napełniły lub w dzień karmic butla a w
      nocy piersią jak spisz z maluchem czy na odwrót, jak Ci wygodniej. Rób tak,
      żeby zachowac jeszcze latacje jak masz możliwość i stopniowo przyzwyczajac
      malucha do mieszanki. Nie wystrasz się jak zrobią się twardsze kupy- to efekt
      mieszanki, im mniej własnego mleka tym więcej modyfikowanego i moga chcoc nie
      musza ztwardniec kupy malucha. Wtedy można podac wody między posilkami.
      Staraj się wypoczywac, pić zioka nalaktacje, dobrze odzywiać, bo mleko musi z
      czegos powstawac i na spokojnie opracowac nowy plan karmienia, z czasem jest
      coraz lepiej i ureguluj sie co do ilości i czasu. Tabelka sie nie przejmuj,
      miernikiem prawidlowego karmienia jest masa ciała dziecka. Pozdr, Beata
    • tola_25 Re: niejadek :( 19.01.06, 23:03
      Dzięki dziewczyny za informacje. Moja mała dopiero zasnęła po prawie całym dniu
      zabaw, marudzenia i męczarni z butlą. Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze
      trochę karmić piersią i stopniowo wprowadzać butlę, bo ona jej nietoleruje.
      Jest to stresujące i dla mnie, i dla niej. No i przy piersi najczęściej
      zasypia. Ale musiałyśmy to wypracować, więc mam nadzieję, że i z butli nauczy
      się jeść...
    • piotr-albrecht Re: niejadek :( 21.01.06, 18:56
      Powinna Pani podawac mleko modyfikowane powiedzmy co drugie karmienie piersią
      zaraz po piersi. Ilości to trochę rzecz umowna - najważniejsze sa przyrosty masy
      ciala na siatce centylowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka