Dodaj do ulubionych

Siemię lniane

06.11.06, 23:18
W jaki sposób podac dziecku siemię lniane? Czy można zmielone do jogurtu czy wczesniej trzeba je zalac wrzącą wodą?
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Siemię lniane 06.11.06, 23:42
      witam,
      Za książką Jolanty Zdzienickiej : Zalać całe nasiona letnią,przegotowaną wodą.
      Po kilku godz powstanie kleik. Zagotować,przecedzić i dać do picia z
      zupą ,sokiem,mlekiem
      Pozdrawiam
    • jasde Re: Siemię lniane 07.11.06, 08:55
      Ja robię zupełnie inaczej. Dziecko-14 mies. Codziennie mielę w starym młynku do
      kawy dwie łyżeczki siemienia i dodaję do utartego jabłka lub startych owoców i
      podaję jako deser. Pycha. Bardzo ważne jest, żebyś nie podawała (kupowała) już
      zmielonego siemienia, tylko mieliła sama, najlepiej tuż przed podaniem. Uważam,
      że siemię jest jedną z najwartościowszych rzeczy, jakie może zjeść dziecko.
      Sama zobaczysz po regularnym podawaniu jak zaczną błyszczeć się dziecku włosy.
      Wydaje mi się, że wersja kleiku też jest ok.
    • anika772 Re: Siemię lniane 07.11.06, 10:24
      A czy dziecku 8 miesięcznemu też można dawaC siemię? Jak często?
      • jasde Re: Siemię lniane 07.11.06, 11:23
        Ja już dawałam. Ale nie tak dużo i nie tak często. Jeżeli nie jest alergikiem
        to myślę, że możesz spróbować. dawałam 0,5-1 łyżeczki co drugi, trzeci dzień.
        • alfa36 Re: Siemię lniane 07.11.06, 11:51
          Rozumiem, że zmielone jakis czas temu (pół roku temu) nie nadaje sie do spozycia? Trzymam w zamkniętym słoiku po kawie nesce. Mogę to jeszcze podać, czy szykować nowe?
          • jasde Re: Siemię lniane 07.11.06, 12:34
            wyrzuć! wyrzuć! wyrzuć! Chodzi o to, że zmielone dość szybko jełczeje. Kup w
            ziarenkach, skombinuj stary młynek lub nowy z AGD i do dzieła.
            • anika772 Re: Siemię lniane 07.11.06, 22:12
              hmmm, a takie zmielone i odtłuszczone pewnie nie dobre dla dzieci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka