alfa36 06.11.06, 23:18 W jaki sposób podac dziecku siemię lniane? Czy można zmielone do jogurtu czy wczesniej trzeba je zalac wrzącą wodą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbara.gierowska Re: Siemię lniane 06.11.06, 23:42 witam, Za książką Jolanty Zdzienickiej : Zalać całe nasiona letnią,przegotowaną wodą. Po kilku godz powstanie kleik. Zagotować,przecedzić i dać do picia z zupą ,sokiem,mlekiem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasde Re: Siemię lniane 07.11.06, 08:55 Ja robię zupełnie inaczej. Dziecko-14 mies. Codziennie mielę w starym młynku do kawy dwie łyżeczki siemienia i dodaję do utartego jabłka lub startych owoców i podaję jako deser. Pycha. Bardzo ważne jest, żebyś nie podawała (kupowała) już zmielonego siemienia, tylko mieliła sama, najlepiej tuż przed podaniem. Uważam, że siemię jest jedną z najwartościowszych rzeczy, jakie może zjeść dziecko. Sama zobaczysz po regularnym podawaniu jak zaczną błyszczeć się dziecku włosy. Wydaje mi się, że wersja kleiku też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Siemię lniane 07.11.06, 10:24 A czy dziecku 8 miesięcznemu też można dawaC siemię? Jak często? Odpowiedz Link Zgłoś
jasde Re: Siemię lniane 07.11.06, 11:23 Ja już dawałam. Ale nie tak dużo i nie tak często. Jeżeli nie jest alergikiem to myślę, że możesz spróbować. dawałam 0,5-1 łyżeczki co drugi, trzeci dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Siemię lniane 07.11.06, 11:51 Rozumiem, że zmielone jakis czas temu (pół roku temu) nie nadaje sie do spozycia? Trzymam w zamkniętym słoiku po kawie nesce. Mogę to jeszcze podać, czy szykować nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
jasde Re: Siemię lniane 07.11.06, 12:34 wyrzuć! wyrzuć! wyrzuć! Chodzi o to, że zmielone dość szybko jełczeje. Kup w ziarenkach, skombinuj stary młynek lub nowy z AGD i do dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Siemię lniane 07.11.06, 22:12 hmmm, a takie zmielone i odtłuszczone pewnie nie dobre dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś