12.01.07, 20:11
witam panią doktor i forumowiczki!

Mój syn ma 7 tygodni i niemal od początku jest karmiony mlekiem Bebilon1. Od
3 tygodnia życia miewał sporadyczne ataki kolki. Ponieważ kolki się nasiliły
postanowiliśmy z mężem dawac mu przed każdym posiłkiem krople Sab Simplex. Do
tego podaję mu jeszcze Gripe Water, ponieważ syn nie chce pić herbatek ani
wody- po paru łykach orientuje sie, że to nie mleko i wypluwa smoczek.
Dziecko wypróżnia się co 2- 3 dni bez żadnych problemów, gazy odchodzą
również dobrze. Problem w tym, że każdego dnia, wieczorem dziecko ma straszne
ataki kolki. Powtarzają się zawsze wieczorem od jednego tygodnia i trwają od
0,5 do 2h. Pani doktor, jak mogę pomóc mojemu dziecku?
Obserwuj wątek
    • lagodzinska Re: kolki 12.01.07, 21:03
      Mojemu malemu pomagal Plantex dajesz raz dziennie jedna szaszetke po jedzeniu i
      Esputicon 1 kropelke 2 razy dziennie.Wydaje mi sie ze jak by sie wypruznil
      codziennie to by lepiej bylo sprubuj mu pomuc termometrem.Podaj mu ta herbatke
      na spiaco a pozatym do mleka tez mozna.Tak naprawde na to nie ma leku wiem to
      to znaczy moj maly potrafil plakac po 8 godzin tak ze sie zanosil musisz
      zachowac spokoj powinno przejsc jak skonczy 3 miesiace.Zycze cierpliwosci.
      • kaniusia76 Re: kolki 12.01.07, 21:20
        Moj syn ma prawie 6 miesiecy i do dzis ma kolki.Nosze go na brzuszku.Klade na
        przedramieniu dlonia podpieram glowke i tak nawet 4 godziny.Ale to mu
        pomaga .Tez daje mu ta wode ale zauwazylam,ze gdy uda mi sie wcisnac mu troszke
        wiecej zwyklej wody do picia w ciagu dnia to jest lepiej.Oprocz tego robie mu
        masarz w ciagu dnia to znaczy zginam lewa nozka do prawego lokcia i
        odwrotnie.oprocz tego zginam mu nozki do brzuszka licze do 6 i prostuje.Podczas
        kapieli polewam mu brzuszek wada.To znaczy robie taki strumien jakby z
        konewki.To masuje brzuszek.Jak nie chce pic to prze karmieniem butelka daj mu
        ze 2-3 lyki wody.Napewno wypije pare lykow zanim sie zorientuje ze to nie
        mleko.to pomaga Pozdrawiam
        • luty71 Re: kolki 12.01.07, 22:24
          A robiłaś badanie kału swojego maleństwa? Takie bóle brzuszka w wieku 6
          miesięcy mogą mieć inne niż kolkowe przyczyny. Córeczka przyjaciółki też
          cierpiała na takie ataki (myślałyśmy, że kolki)- po zbadaniu kału wyszła
          bakteria i niewielki przerost candida - mała jest w trakcie leczenia i jest o
          niebo lepiej - nie ma ataków, nie podkurcza nóżek, nie ma przelewań i gazów w
          brzuszku, kupy piękne a były śmierdzące i sam śluz.Warto badać kał w kierunku
          bakterii i grzybów i pasożytów - to niestresujące badanie a czasami wiele
          wyjaśnia. Pozdrawiam
    • barbara.gierowska Re: kolki 13.01.07, 20:15
      Witam,
      proponuję skonsultowac się z lekarzem,wykluczyc zakażenie ukłądu moczowego
      ( tzn zrobic badanie ogólne moczu),kontynuować sab simplex i wspólnie z
      pediatra rozważyć zmianę mieszanki na preparat niskolaktozowy ( Np Bebilon
      Niskolaktozowy,Bebiko Omneo,Nan sensitive).
      z reguły objawy kolek łagodnieja wyraźnie w 2 kwartale zycia
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka