Dodaj do ulubionych

choroba ryb akwariowych

IP: *.play-internet.pl 13.03.12, 11:12
W zeszym tygodniu kupiem rybki do akwarium na ul. Grudziądzkiej. Po dwoch dniach pojawiy się na nich i na innych rybkach w moim akwarium biale plamki teraz niektore zaczęły zdychac. Co robic? POMOCY!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: radek Re: choroba ryb akwariowych IP: *.xdsl.centertel.pl 13.03.12, 11:37
      to prawdopodobnie ospa, trzeba kupić specjalny preparat na ospę i zwrócić uwagę sprzedawcy, że sprzedaje chore rybki
      • Gość: ja Re: choroba ryb akwariowych IP: 89.231.149.* 13.03.12, 12:09
        Prawdopodobnie ospa lub pleśniawka kup sera costapur i wlej do akwa mocno napowietrzaj i podnieś temp.
    • Gość: csn Re: choroba ryb akwariowych IP: *.play-internet.pl 13.03.12, 13:12
      Rybki maja ospe kup srodek na ta chorobe na grudziadzkiej i podnies temperature w akwarium
      • Gość: Akwarysta Re: choroba ryb akwariowych IP: *.play-internet.pl 13.03.12, 14:46
        Dziękuję za dobre rady. Zaraz po pracy pojade kupic. Obym mial jeszcze co leczyc
        • Gość: dzodzo Re: choroba ryb akwariowych IP: *.tvgawex.pl 15.03.12, 23:49
          u jednych osba a u drugich zdychaja :/ wszyscy sie skarza na ten sklep dzis kupilem 2 rybki po 3 godzinach zdechly znajmoy kupil 2 dni temu na drugi dzien zdechly a jeszcze inny znajomy nie zdazyl dojsc do domu gdize ma jakies 300 metrow i juz byly martwe o co chodzi z tym sklepem nie mowie ze gdybym byl poczatkujacym akwarystom to ok zrobilem cos nie tak ale mam akwa juz ponad 7 lat! wiec wszystko zrobilem OK a rybki i tak padly :/ do (4 litery) ten sklep nawet nie potrafia pomoc jak rybki choruja jedyne co bede kupowal tam to pokarm
          • Gość: mietas Re: choroba ryb akwariowych IP: 89.231.151.* 16.03.12, 20:43
            www.emusklep.pl/czytelnia/cat/akwarystyka/post/choroby-ryb/
    • Gość: csn Re: choroba ryb akwariowych IP: *.play-internet.pl 17.03.12, 01:52
      Najlepszy sklep gdzie mozna kupic rybki jest w Grudziadzu na ulicy Wybickiego zadnych ( osp i innych dziadostw) naprawde polecam
      • Gość: cch Re: choroba ryb akwariowych IP: *.ewe-ip-backbone.de 17.03.12, 17:07
        ospa tak zwana kulorzesek jesli to nie sa ryby typu karpiowate( brzanki, karasie itp) wystarczy podniesc temperature do 32 stopni utrzymac przez 3-4 dni oczywiscie silnie napowietrzac po po tych dniach pare dni odpuscic i po 4 dniach podniesc temperature ponownie na 3-4 dni ospa zniknie .jesli chcesz cos z chemi to polecam costaporum firmy sera lub nasze fmc firmy zooloek ale pamietaj nie wszystki gatunkirybek nie toleruja tych prepararow np labeo ,sumowce jak bedziesz mial problem pisz tropheus110@wp.pl
        • Gość: ja Re: choroba ryb akwariowych IP: *.chelmno.mm.pl 19.03.12, 09:21
          Wiecie co - najgorsze jest to, że w tym sklepie można zwracać uwagę, że mają chore rybki, a oni to olewają... Sam juz słyszałem od wielu znajomych, że im rybki z tego sklepu padały na ospę, nie chciało mi się wierzyć, że jest tak źle i kupiłem dwie rybki - po kilku dniach pół akwarium juz miało ospę... Ale laski tam pracujące mają to gdzieś, pal licho, że wisi im to, że im towar pada (wystarczy spojrzeć w akwaria), ale przynajmniej niech nie sprzedają ludziom twego towaru, bo wtedy co mniej znajacy się na chorobach ludzie mają połowę obsady w swoich akwariach do wyrzucenia po zakupie u nich... Przecież wystarczyłoby żeby zrobiłi kwarantanne po zakupie u dostawcy i nawet jeśli nei widać objawów profilaktycznie wlały preparat do nowych rybek, no ale po co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka