Dodaj do ulubionych

Substytut tłuczka do mięsa

09.06.11, 22:33
Czym można mięcho utłuc jak się nie ma tłuczka? Czekam na poważne propozycje.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 22:39
      Owiń butelkę szklaną po mleku w jakąś szmatkę i tłucz. Albo słoik.
      Ale jeśli robisz schabowe, to mięcha się nie tłucze. Lepiej je rozgnieść w dłoniach i lekko ponacinać. Tłukąc mięso rozbijasz włókna i robi się delikatna podeszwa. ;-)
      • nexstartelescope Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 22:43
        thank_you napisała:

> Owiń butelkę szklaną po mleku w jakąś szmatkę i tłucz.

a jak kupuje mleko w kartonie, to też się nada? :F
        • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:09
          Mleka też nie mam. Ale mam słoik ze śledziami. Może się nada. Jak pęknie to będą schabowe w śledziowej marynacie.
        • thank_you Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:21
          Tak. Ino pełne. :-)

Swoją drogą ostatnio piję mleko z mlekomatu i prawie-prawie przypomina to z wakacji na wsi. :-)
      • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:12
        Mówisz, żeby to ręcznie zrobić. Tego jeszcze nie próbowałam.
    • nexstartelescope Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 22:42
      O jeżu - czymkolwiek! Wałkiem do ciasta, tłuczkiem do ziemniaków, nawet chochlą, jak masz jakąś cięższą, ale nie spodziewaj się, że efekt będzie choćby zbliżony do tego po tłuczku :P
      • wilowka Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 22:49
        A w sklepie w okolicy nie mają stejkera? Mnie oststnio Pani w sklepie uraczyła możliwością skorzystania z takiej usługi i już nie będą sąsiedzi wiedzieć kiedy mam schabowe.

Można tępą stroną noża albo rękojeścią powalić.
        • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:09
          A co to stejker?
          • wilowka Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:14
            Kotleciarka elektryczna , skruszacz mięsa, nacinarka - tako rzecz Google a ja się zgadzam. Pani tnie plaster schabu, stejker rżnie tłucze i nacina a ja czystymi ręcami taplam w panierce i wszyscy (w tym sąsiedzi) są zadowoleni.

A w ogóle to po co Ci dzisiaj tłuczek, przecież czwartek jest? :D
            • redundant Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:16
              ... i krawaty wiąże. :P
            • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:26
              > A w ogóle to po co Ci dzisiaj tłuczek, przecież czwartek jest? :D

Właśnie nie wiem, ale mięso się jakieś przyplątało właśnie dzisiaj. W piątek pewnie też nie można, bo sąsiedzi proboszczowi doniosą.
      • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:12
        Nie mam tłuczka do ziemniaków ani wałka. Mierna ze mnie kucharka, będę musiała jutro wybrać się do jakiegoś sklepu. Ale chochla gdzieś powinna być.
        • thank_you Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:17
          Nie martw się Berta, ja jeszcze nie dorobiłam się tłuczka do mięsa. Ba, nawet wałka nie posiadam. Improwizuję ze słoikami, butelkami i sprzętem ciężkim w kuchni. ;-)
          • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 09.06.11, 23:23
            Bo jak ja już jestem w sklepie to zazwyczaj nie mam pojęcia co powinnam kupić i co mi się może przydać. Dopiero w domu jak coś jest potrzebne to okazuje się, że nie ma.
    • 8n Re: Substytut tłuczka do mięsa 10.06.11, 12:29
      nie tłucz, udawaj, że masz stek!
      • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 10.06.11, 22:50
        Wczoraj tak udawałam. Spróbowałam ubić substytutem na próbę jeden kawałek i naprawdę wyszedł stek. Tylko jakiś twardy i bez smaku.
        • 8n Re: Substytut tłuczka do mięsa 11.06.11, 11:25
          robilam raz stek schabowy, bez zadnego substytucjonalnego tłuczenia, 2 min na patelni jedna stronę, dwie drugą i był zaskakująco wspanialy. tylko sól i pieprz. nie byl surowy w srodku. w ogole to bylo dziwne. i dobre! młot kupiłam i nie użyłam ani razu :)
    • hsirk Re: Substytut tłuczka do mięsa 10.06.11, 18:33
      Krawedzia denka sloika po dzemie. A butelka po szampanie to juz poezja
      • berta-death Re: Substytut tłuczka do mięsa 10.06.11, 22:48
        Substytuty nie działają. To chyba jednak chodzi o to, żeby tego kotleta podziurawić.
        • thank_you Re: Substytut tłuczka do mięsa 11.06.11, 11:30
          Dokładnie tak. A najlepiej podziurawić bez tłuczenia. :-)
    • berta-death Kupiłam tłuczek 10.06.11, 22:46
      Taki gustowny, drewniany, za 2,50. Pomyślałam sobie, że skoro kucharka ze mnie mierna, to niech chociaż będę gospodarną panią domu, która nie wywala kasy w błoto. ;)
      • stedo Re: Kupiłam tłuczek 12.06.11, 21:50
        Berciu, dziecko, drewnianym to najwyżej cienkiego schaboszczaka lub pierś drobiową obijesz.Ale już zrazy wołowe to anidudu.Bardziej uniwersalny jest tasak, ale taki, że z jednej strony siekierka a z drugiej tłuczek.
    • qw994 Re: Substytut tłuczka do mięsa 11.06.11, 08:22
      Ja używałam w tym celu trzonka od noża :)
    • jolantakw Re: Substytut tłuczka do mięsa 27.06.11, 10:37
      Propozycja pierwsza: pięść. Przykryj mięso przedtem folią lub włóż do woreczka foliowego. Lub propozycja druga: podeszwą od buta. Z mięsem postępuj jak wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka