wilowka 04.07.12, 21:13 No nie odejdę od michy póki stoją. I arbuzy. Też. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nexstartelescope Re: Czereśnie 04.07.12, 21:32 Na czereśnie mam sposób: zajrzyj do środka :) Odpowiedz Link
wilowka Re: Czereśnie 04.07.12, 21:58 Otóż imaginuj sobie Moja Droga, że zaprzestałam tego procederu kilka lat temu. Jednego roku zatrzęsienie czereśni chciałam przerobić na kompot. Po krótkim gotowaniu na wierzchu płynu powstała warstewka glizdek. Innego roku chciałam zrobić sernik na zimno i zaczęłam drylować... Sernik zjadła rodzina a ja znów do końca sezonu bez czereśni :/ Od tej pory jem po ciemku. Nie przyglądam się zanadto i dla zasady z każdego kilograma wyrzucam 4-5 najbardziej podejrzanych. Wyłącznie. A Wy tam macie czereśnie? Odpowiedz Link
stedo Re: Czereśnie 04.07.12, 23:20 Co Wy mówicie??!! Czereśnie znowu z białkiem są??!! Pamiętam z mojego dziecięctwa że tak było. Ale wtedy się nie pryskało bo nie było odpowiednich środków. Ale potem jak zaczęli pryskać to już były wegetariańskie. A teraz znowu?? Dlaczego?? A te czereśnie z czubków się uchowały?? Też dziwne. Szpaki wytruto czy jak?? "Za moich czasów" na czereśniach instalowano specjalne strachy coby uchowały się owoce, a teraz to wiszą aż uschną?? No patrzcie państwo!! Świat zwariował, czas umierać;)) Odpowiedz Link
thank_you Re: Czereśnie 05.07.12, 08:51 Nie Stedo, szpaki są. Niestety do ataku na czereśnie i wiśnie ruszyły również...wróble! A to, co zostało na górze, to ta reszta, która nie została rozdziobana i zrzucona przez ww. "Strachy" na drzewach również wiszą. A. W naszych czereśniach robaków nie ma, bo ja zawsze przełamuję wszystkie owoce. Za to na truskawkach....Ech...;/ Odpowiedz Link
wilowka Re: Czereśnie 10.07.12, 19:49 Ajtam ajtam z malin robaczka się bardzo zgrabnie eksmituje ;) Odpowiedz Link
berta-death Re: Czereśnie 13.07.12, 00:16 Z jednej malinki to jeszcze może się da, ale co zrobić z miską takich malin z gościem w środku? W domu rodzinnym w ogródku mieliśmy krzaki malin i większość z nich miała zawartość. Dopiero jak się je zrywa z krzaka to dokładnie widać co w nich siedzi, w pudełku w sklepie nie rzuca się to aż tak bardzo w oczy. I od tego czasu mam jakąś obsesję na punkcie zaglądania do każdej maliny z osobna, co mi skutecznie uniemożliwia delektowanie się miską malin z cukrem i śmietaną. Nie sposób każdej przebrać z osobna. Można jeszcze zamknąć oczy, ale wyobraźnia i tak robi swoje. Odpowiedz Link
thank_you Re: Czereśnie 04.07.12, 21:56 A moi rodzice mają ogromne drzewo czereśniowe, na czubek którego niestety nie można się dostać. I niestety te obłędnie dojrzałe czereśnie na samej górze uschły. Dół był oczywiście oskubany od dawna. ;-) Za to dzisiaj zbierałam wiśnie i zastanawiam się jaki deser z nich wyczarować. Czekam również na agrest. Jutro zbieram porzeczki - da się z tego zrobić jakieś ciasto??? Ach...a jak dzisiaj obierałam ogórki to pachniało w całym domu. :-) Odpowiedz Link
wilowka Re: Czereśnie 04.07.12, 22:01 Moi też mają takie czereśniowe drzewa :( A tam wysoko takie czereśnie jak jabłka :( A z porzeczek ciasto da się Albo je przesmażyć z cukrem, albo dać trochę (bo ciekną) i zaplanować dużo cukru na wierzch po upieczeniu. Bo kwaśne :) -- Odpowiedz Link
thank_you Re: Czereśnie 05.07.12, 08:55 Witam pogrążoną w żalu koleżankę. ;-) Zapomniałam dodać, że chodzi mi o czarne porzeczki. :-) Czerwone w tym roku zastrajkowały i nie ma. Jakaś zaraza je dopadła, bo moi rodzice nie stosują oprysków. Odpowiedz Link
wilowka Re: Czereśnie 05.07.12, 12:18 Z czarnych to proponuję ciasto "Pleśniak" się komponuje, ale bym je jednak krótko z cukrem przesmażyła. :) Odpowiedz Link
lidka449 Re: Czereśnie 04.07.12, 23:07 owoce letnie - sezonowe raj dla podniebienia ja lubię jagody,borówki amerykańskie mogą być z bita śmietaną i cukrem :) czereśnie średnio są zbyt często "nadziewane" Odpowiedz Link
8n Re: Czereśnie 05.07.12, 10:17 od arbuza potrafię, ale od czereśni nigdy nie udało mi się uciec, kidy jeszcze były. teraz idę wyciągnąć śniadanie z zamrażaki - sorbet jagodowy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Czereśnie 06.07.12, 11:58 mogą być ale wole arbuza a jeszcze bardziej ogórki kiszone heh Odpowiedz Link
nexstartelescope Re: Czereśnie 06.07.12, 20:06 Fakof. U mnie tylko jakieś gówniane, plastikowe chińskie czereśnie w tesco na mikroskopijnych tackach z datą przydatności na dwa tygodnie :/ Oh, jak ja bym chciała spotkać tu sprzedawców obstawionych skrzynkami, u których można kupić na kilogramy czereśnie i truskawki zerwane poprzedniego dnia. Albo mieć własne drzewka owocowe..! A za teksty o małych, chrupiących, pachnących ogórkach to się powinno do piekła trafiać :P Odpowiedz Link