kitek_maly 29.10.08, 17:09 Komunikuje Ci Twój syn. Co myślisz? Mówisz? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avital84 Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:12 Pewnie brałam to pod uwagę już od dawna. ;) Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:15 E no jak brałaś pod uwagę, to by nie było nic do powiedzenia. ;-P Odpowiedz Link
avital84 Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:18 No właśnie. :) Pewnie bym nic nie powiedziała gdybym wiedziała, że na to się zanosi i faktycznie coś za tym stoi. Co innego gdyby to ewidentnie wynikało na przykład z lęku przed codziennością i przed życiem to pewnie raczej kazałabym mu to jeszcze raz przemyśleć albo odłożyć w czasie. Na przykład wybrać się w długą podróż po świecie, w której mógłby odnaleźć siebie. Gdyby po niej nadal miał takie samo zdanie to chyba bym go po prostu puściła. Ale to chyba coraz rzadsze wśród młodzieży. Tak mi się coś zdaje. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:26 No no. A mnie tak naszło, bo się dowiedziałam niedawno, że mój kolega się na taką drogę życiową zdecydował. Nieco mnie to zszokowało, zwłaszcza, że jakiś rok temu ten kolega robił do mnie silne podchody. Mówił mi o różnych swoich niesprecyzowanych planach - albo chciał zostać w Gdańsku, albo wrócić do swojej rodzinnej miejscowości, gdzie już miał na oku pracę zgodną z wykształceniem (co bardzo go interesowało). No i... Skończył studia i czmychnął do seminarium. Odpowiedz Link
avital84 Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:08 Mój przyjaciel z dzieciństwa, który miał zostać moim mężem (kiedy tak twierdziłam miałam jakieś 8 lat ;D) również zaczął się uczyć w seminarium. Ale skończył medycynę, więc jak widzisz nawet w trakcie można zmienić plany. Rozumiem trochę co czujesz pewnie. Ja byłam w szoku, chyba nawet się popłakałam. No, ale w końcu to do mnie dotarło. Tyle, że jak mówię, on zrezygnował ostatecznie. Odpowiedz Link
whereisnemo Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:16 kitek_maly napisała: > No no. A mnie tak naszło, bo się dowiedziałam niedawno, że mój kolega się na taką drogę życiową zdecydował. Nieco mnie to zszokowało, zwłaszcza, że jakiś rok temu ten kolega robił do mnie silne podchody. Tym razem chciał udać niedostępnego:P Pewnie nadal na Ciebie czeka:) Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:18 > Tym razem chciał udać niedostępnego:P Pewnie nadal na Ciebie czeka:) Gópi. :-PP Odpowiedz Link
tetlian Ten film może mu dać do myślenia 10.11.08, 20:26 Puściłbym mu poniższy film: pl.youtube.com/watch?v=XMP-thObvo4 To jest część 1/5. Na tym kanale są kolejne części. Każda po 10 minut. Jeśli po obejrzeniu tego filmu dalej będzie chciał zostać księdzem, to już chyba nic na to nie poradzisz. Pozdro. Odpowiedz Link
simon_r Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:13 Idź synu! Podobno księża mają niezłe wzięcie. Zwłaszcza na pielgrzymkach. A i o kase nie będziesz się martwić.. i za alimenty ci kuria zapłaci. Dobry pomysł :P Odpowiedz Link
winifred Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 19:25 simon_r napisał: > Idź synu! Podobno księża mają niezłe wzięcie. Zwłaszcza na pielgrzymkach. A i o > kase nie będziesz się martwić.. i za alimenty ci kuria zapłaci. Dobry pomysł :P > oj simon_r, czarnego humoru Ci się zachciewa... :) dosłownie i w przenośni! Odpowiedz Link
nexstartelescope Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:24 Poradziabym, zeby szukał spełnienia i oddania Bogu w organizacjach i fundacjach a nie w złodzijskiej instutucji KK ;) ale jakby juz koniecznie chciał zostac tym księdzem, to nie mogłabym mu zabronic. Bardziej bym była nieszczęśliwa, jaky mi zakomunikował, że jest gejem, dlatego, ze musiałby całe życie walczyc z otoczeniem. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:01 > Poradziabym, zeby szukał spełnienia i oddania Bogu w organizacjach i > fundacjach a nie w złodzijskiej instutucji KK ;) :-)) Odpowiedz Link
sundry Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:25 Że postaram się uszanować jego wybór. Tak bym chciała,ale w praktyce pewnie dostałabym histerii i przestałabym się odzywać;)Póki co,syn jest kwestią zbyt odległą.. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:04 No u mnie też syn, tym bardziej dorosły, to kwestia upływu co najmniej ćwierćwiecza. ;-) Ale sama jestem ciekawa jak bym zareagowała. Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:26 nie bedę miała syna. malamuty raczej nie wstąpią ;) Odpowiedz Link
nekomimimode Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:31 no psy północy ;) Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:04 Pragniesz je rodzić? ;-) Odpowiedz Link
winifred Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 19:27 kitek_maly napisała: > > Pragniesz je rodzić? ;-) > hehehehehehehehehe boskie heheheheheh rodzić to pewnie nie, ale całkiem możliwe, że je hoduje :) Odpowiedz Link
nexstartelescope Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:27 skond wiesz, ze nie bedziesz miała, hę? Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:39 Szczerze mówiąc, średnio by mi się to spodobało. Chyba, żeby od dłuższego czasu wykazywał takie skłonności i widać by było jego 'powołanie'. Natomiast seminarium a później bycie księdzem kojarzy mi się z jakimś deficytem uczuciowym, brakiem prawdziwego domu, pewną namiastką życia. Czytałam kiedyś reportaż (chyba w DF) o tym, jak seminarium nie przygotowuje do samodzielności i specjalny rozwój duchowy w głębszym słowa znaczeniu chyba się tam nie dokonuje. No ale uszanowałabym ten wybór- tak jak moi rodzice szanują moje wybory. Zresztą od wstąpienia do seminarium do złożenia ślubów wieczystych droga daleka, więc niekoniecznie byłaby to ostateczna decyzja. A poza wszystkim, nie chciałabym, żeby musiał żyć w celibacie - no chyba, żeby mu to wyjątkowo odpowiadało ;) Łatwiej chyba byłoby mi zaakceptować taką decyzję, gdyby katoliccy księża mogli zakładać rodziny. I jeszcze jedno - mogłoby być gorzej - gdyby moja hipotetyczna córka chciała zostać zakonnicą. Bo zakonnice w Kościele mają dużo mniejsze pole do działania i rozwoju niż księża. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:08 Natomiast > seminarium a później bycie księdzem kojarzy mi się z jakimś deficytem > uczuciowym, brakiem prawdziwego domu, pewną namiastką życia. Mi akurat z deficytem się nie kojarzy. Tzn, nie uważam, że to może popychać akurat w tym a nie innym kierunku, natomiast prawdą jest, że tacy ludzie mogą doświadczać jednej z najważniejszych sfer życiowych tylko przez szybę. :-| Co uważam za kompletną głupotę i nie rozumiem tego. Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:21 No właśnie o to mi chodziło, że się pewnego deficytu doświadcza. Tzn. wymieniłam te rzeczy nie jako przyczyny tylko jak mi się jawi życie księdza. Też nie rozumiem, dlaczego księża mają prowadzić tego rodzaju życie. Co innego mnisi, zakonnicy - jeśli tak chcą, niech żyją jak pustelnicy z dala od 'życia doczesnego' - ale ilu ludzi tak naprawdę chce takiego odosobnienia? A jeśli chcą, to chyba w bardziej zaawansowanym wieku. W wieku 20+ lat jest się za młodym na takie decyzje i takie życie - tak myślę. A księża powinni już w ogóle mieć normalne rodziny. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:28 Jeśli nie wiadomo co co chodzi o to chodzi o... pieniądze. ;-) Kiedyś księża mogli zakładać rodziny, ale został wprowadzony zakaz (nie pamiętam, w którym wieku) ze względu na ochronę dóbr materialnych kościoła (dziedziczenie itd). :-| Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 19:16 No właśnie. Dlatego lepiej być np. protestantem :) Może zasugerowałabym to temu hipotetycznemu synowi ;) Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 17:42 synu nie ma nic przeciw ale popatrz na mamę jak pozieleniała ze wzruszenia;) cieżka sprawa, ale jeseli syn byłby dorosły a decyzja wyglądała na przemyślaną i przetrawioną to trzeba by było sie z tym pogodzić - w koncu patrzac obiektywnie to żadna tragedia, ważne żeby był zdrowy:) no i nie wiem jak tam z rygorami w tych seminariach ale warto by było wziac takie luzniejsze żeby mozna było podupczyć czasem bo inaczej ostro na dekiel może paść Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:14 w koncu patrzac obiektywnie > to żadna tragedia, ważne żeby był zdrowy:) Zgadza się, ale jednak w pierwszej chwili szokuje. :-) > no i nie wiem jak tam z rygorami w tych seminariach ale warto by było wziac > takie luzniejsze żeby mozna było podupczyć czasem bo inaczej > ostro na dekiel może paść Ło rany. :-DD Obawiam się, że nie ma tak fajnie, że se można wybierać. ;-P Odpowiedz Link
your-ptaszyna Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:33 Dla niego świetne rozwiązanie. Mnie żal byłoby wnuków <bo teoretycznie mieć ich bym nie mogła> Odpowiedz Link
bertrada Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:36 Myslę, że jednak nie powinnam była palić tych skrętów w czasie ciąży. A mówię, synu to na pewno przez to, że jak byłam z tobą w ciąży to gorąco się modliłam. Raz mi nawet bóg osobiście odpowiedział na modlitwę. ;)) Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 18:38 > Myslę, że jednak nie powinnam była palić tych skrętów w czasie ciąży. :-DDD Odpowiedz Link
menk.a Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 20:12 kitek_maly napisała: > > Komunikuje Ci Twój syn. > Co myślisz? Mówisz? > Synu, Ty taki piękny i mądry po mamusi, na pewno wiesz co robisz. :P Odpowiedz Link
menk.a Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 23:35 dziewice napisał: > hehe :) dobre Będę dobrą mądrą matką dla mojego syna. :P Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 23:36 > Będę dobrą mądrą matką dla mojego syna. :P I dla żony też! :-) Odpowiedz Link
menk.a Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 23:37 Dla Żony cały czas jestem.;) Odpowiedz Link
dziewice Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 20:18 wspanialy pomysl swietnie jestes gejem? :) Odpowiedz Link
dita.von.teese Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 20:23 ide sie ubzdryngolic a pomysle o tym jutro.. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 21:06 A jakby Ci zakomunikował, że jest gejem a nie, że chce do seminarium? ;-P Odpowiedz Link
dziewice Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 21:11 zalezy ile mialby lat Odpowiedz Link
cytrynka_ltd jeśli to jest jego dobrowolny wybór, to jego 29.10.08, 20:47 wola. zobaczy i może zmieni decyzję. ja kiedyś rozmawiałam z jedną przypadkowo spotkaną kobietą, która sama pchała swojego syna do seminarium. to jest jego tragedia. szczególnie jeszcze, że wiadomo, co znaczy seminarium dla mężczyzny. Odpowiedz Link
dersky Re: jeśli to jest jego dobrowolny wybór, to jego 10.11.08, 21:44 Co znaczy seminarium dla mężczyzny??? mój kumpel był i wcale zadowolony, wycieczki, kumple, zorganizowany wypoczynek ;) Odpowiedz Link
funny_game Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 20:55 Pierwsza myśl: dziecko mi w kołysce podmienili! No a później co? Upiłabym się, kupiła kilka par butów, może w odwrotnej kolejności i naprawdę nie wiem. Co da deklaracja, że przyjęłabym taką decyzję ze spokojem, zrozumieniem, wspierając i przytulając? Może i tak by było, ale... Mnie nawet z drużyny żeglarskiej wywalili, jak krew z mojej krwi miałaby chcieć sie tak bezsensownie zrzeszyć??? Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 21:04 > Co da deklaracja, że przyjęłabym taką decyzję ze spokojem, zrozumieniem, > wspierając i przytulając? Może i tak by było, ale... Hm no właśnie, czyli jednak większość z nas traktuje to jako niezbyt 'ciekawy' 'sposób na życie'. :-) Ja z kolei miałam kiedyś współlokatorkę, której brat był w seminarium i kiedy o tym mówiła widać było błysk dumy w oku... :-) Odpowiedz Link
i.nes Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 21:11 kitek_maly napisała: > Co myślisz? "Boże, to ja mam syna??? Nic, kurwa, nie pamiętam!!!" Odpowiedz Link
dziewice ale 29.10.08, 21:12 mam takie chuj go wie czy to seminarium jakis tam jebany zakon na koncu finlandii, no ale okazuje sie ze nie wszystkie Kobiety sa tak straszne wiec moze jeszcze na razie sie nie zdecyduje, ale jak cos to wiem ktory. Odpowiedz Link
stedo Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 23:34 Boszsze, za coś mnie tak pokarał. Odpowiedz Link
stedo Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 23:35 P.S. A ty Kitek, nawrócona ponownie na forum? Czy to niezbyt przemyślana chwilowa fanaberia? Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 29.10.08, 23:37 > P.S. A ty Kitek, nawrócona ponownie na forum? Czy to niezbyt przemyślana > chwilowa fanaberia? 2w1. Chwilowo nawrócona pod wypływem niezbyt przemyślanej fanaberii. ;-) Odpowiedz Link
wesoly.profanator Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 30.10.08, 02:09 kitek_maly napisała: > > Komunikuje Ci Twój syn. > Co myślisz? Mówisz? > "Pierdolisz młody." Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 31.10.08, 09:32 Cierpisz na bezsenność? :-> Odpowiedz Link
justysialek Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 31.10.08, 10:40 kitek_maly napisała: > > Komunikuje Ci Twój syn. > Co myślisz? Mówisz? : Czy ja cię niczego nie nauczyłam?! Odpowiedz Link
jurek.powiatowy Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 11:53 Cieszysz się, że wychowałaś młodego człowieka na ostoję moralności, kogoś kto poświęcić swoje życie dla innych. Jesteś wyjątkową matką. Odpowiedz Link
xiv Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 13:10 chyba mi to nie grozi... po pierwsze nie mam syna, a po drugie gen pokory jakos w mojej rodzinie nie wystepuje, wiec szanse, ze przezyje chocby miesiac skoszarowany w seminarium sa bliskie zeru Odpowiedz Link
go_away Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 14:00 Wolałabym mieć syna geja/corkę lesbijke niż syna księdza/córke zakonice. Odpowiedz Link
dersky Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 21:38 Wolałbym mieć normalnego straight-syna/córkę ;) Odpowiedz Link
and1a1 Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 14:02 hm, śmieszny fach , ale gdyby już tak musiał iść "na księdza" to po głośnych doniesieniach prasowych odradzałbym jemu Płock gdyż tam podobno klerycy chodzą okrakiem i Poznań gdyż za płotem rezyduje Paetz Odpowiedz Link
wiarusik Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 20:32 "synuś,przygotuj sie bo zaraz w ryj zarobisz" a w trakcie: "to ja cię kurwa żywię,wychowuję,opłacam naukę...darmozjadzie,nierobie...popaprańcu,zdrajco..." Odpowiedz Link
trzy_krzyzyki Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 22:03 Pytam, czy przemyślał swoją decyzję. trzykrzyzyki.blox.pl Odpowiedz Link
0-gramma Re: Chcę wstąpić do seminarium duchownego. 10.11.08, 23:11 Szanuj a będziesz szanowany... Odpowiedz Link