stedo 23.07.09, 15:46 Chyba masz zdolności pegagogiczne.Ja nie miałabym tyle cierpliwości aby nty raz tłumaczyć, a tamta swoje.Współczuję nauczycielom;) forum.gazeta.pl/forum/w,16,98190496,98190496,wrzesien_czy_wrzesnia_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i.nes Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 15:50 Więcej tłumaczyć nie będę, bo ona ewidentnie robi sobie jaja ;) I na zdrowie! Mam nadzieję, że autorka wątku nie da się zbić z pantałyku i skorzysta z poprawnych odpowiedzi. Odpowiedz Link
zoofka Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 15:55 Jezus! czytając to mam ochotę postąpic jak ten rysunkowy pies z reklamy "true - sru". Pałką w łeb Jak można być takim beznadziejnie upartym? chyba zbyt nerwowa dziś jestem na ten wątek :) Odpowiedz Link
i.nes Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 16:00 Ona trochę ma racji, ale albo nie umie tego wyjaśnić, albo się wygłupia ;) Cytuje piosenkę czy wiersz "Ten pierwszy maj, ten pierwszy maj", tylko nie wyjaśnia, że tu nie chodzi o datę pierwszego maja, a o cały miesiąc, pierwszy wśród wielu kolejnych. Odpowiedz Link
i.nes Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 16:09 Przekleiłam to na FK. Ciekawe, czy zareaguje ;) Niewykluczone, że zepsułam całą zabawę :>>> Odpowiedz Link
kadfael Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 16:18 Ines ona tego nie tłumaczy, bo nie rozumie. To moim zdaniem taki językowy 'mareczek" Ja się wkurzyłam i rozhulałam, bo niestety miałam do czynienia z autorami, którzy mimo ewidentnego błedu językowego lub rzeczowego upierali się przy swoim, a to niesłychanie przeszkadzało w pracy( przez jakiś czas pracowałam jako redaktorka-co nie przeszkadza mi czasem sadzić takich byków pisząc na komputerze, że koń by się usmiał-ciekawe skąd się to bierze?:) Ale koniec z tym. Wkleiłam Karoli link z poradni. Odpowiedz Link
i.nes Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 16:23 kadfael napisała: > Ines ona tego nie tłumaczy, bo nie rozumie. To moim zdaniem taki > językowy 'mareczek" Myślę, że się trzyma czegoś, co kiedyś usłyszała i nie umie wyjaśnić. A szkoda. > Ale koniec z tym. Wkleiłam Karoli link z poradni. Tak, widziałam. Bardzo dobry link :) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 16:30 kadfael napisała: > przez jakiś czas pracowałam jako redaktorka-co nie przeszkadza mi > czasem sadzić takich byków pisząc na komputerze, że koń by się > usmiał-ciekawe skąd się to bierze?:) Słuchaj, ja polonistka i korektorka, a też czasami to, co napiszę albo powiem po polsku nie jest :) Moim problemem są kolokwializmy i, wstyd, wiem, wulgaryzmy. Ale biorę się za siebie, bo myślałam zawsze, że nad tym panuję. Chyba jednak nie do końca. Odpowiedz Link
kadfael Re: Ines, podziwiam Cię 23.07.09, 16:39 Ja w tej chwili pracuję w miejscu, gdzie troche mięcho lata, ale to nerwowa praca. Ponieważ jednak atmosfera jest luźna, wszyscy się lubią, więc to jakoś nie razi. Ale jak napiszę coś na komputrze i nie przeczytam tylko wyślę, to mi się czasem włos jeży, że ja ksiązki poprawiam :P Odpowiedz Link