dagmara-online Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 27.02.08, 23:20 Też wpadłam na pomysł założenia złobka, nie wiem od czego zacząc i jak pozyskac fundusze, np. unijne. Jeśli sie uda wymieniajmy doświadczenia. Pozdrawiam Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
kathy27 PKD 28.02.08, 16:15 Witam, to jak to jest z tym nowym PKD? Powinno sie zmienic na 88.91z (opieka dzienna nad dziecmi)? Czy nowe PKD wiaze sie z nowym regonem, czy zostaje ten sam? Bardzo prosze o pomoc w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew.zz Re: PKD 10.02.09, 14:13 Najlepiej wejść na stronę z PKD i tam się dowiedzieć dokładanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chmurcia4 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 02.03.08, 22:14 kochane kobitki -od dłuższego czasu podczytuje wasz wątek i coraz bardziej upewniam się w swojej decyzji na TAK. ale mam do was 1 pytanie, od którego bedzie zależeć moje dalej - ile was wyniosła ta przyjemność uruchomienia takiej placówki? (wiem że to może być drastyczne pytanie, bo o polityce i pieniądzach się nie rozmawia - więc możecie odpowiedzieć na gazetowego) z góry dziękuję no i pytanie do asik_cz - jak ci idzie? czy jesteś zadowolona? na jakiie kłopoty natknęłaś już jako właścicielkka wymarzonego żłobka? podrawiam was wszystkie i życzę dużo sukcesu Odpowiedz Link Zgłoś
mycha10 Jakie wymagania dla opiekunek? 04.03.08, 15:22 Przepraszam, że się wcinam w wątek ale chciałabym się dowiedzieć jakie są wymagania na opiekunki w klubikach. Bardzo chciałabym zacząć pracę w przedszkolu ale tam jest wymogiem ukończenie wychowania przedszkolnego. Ja jestem na ostatnim roku psychologii, bardzo chciałabym pracować z dziećmi i nie jest dla mnie ważne czy to przedszkole prywatne czy klub malucha. Miałam niedawno staż w przedszkolu ale jako psycholog będę mogła pracować dopiero po dyplomie. Będę wdzięczna za sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
kejciuszka Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 07.03.08, 02:19 W najbliższym czasie chcę otworzyć mini żłobek w Katowicach. Chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej na od Was dziewczyny. Prześledziłam całe forum, zapoznałam się z większością potrzebnych przepisów, artykułów i porada, ale zdaję sobie sprawię, że to pewnie nie wszystko Prowadzę już działalność gospodarczą, więc nie muszę bawić się we wszystko od początku Szukam teraz lokalu, już mam jeden na oku. Jestem ciekawa jak duże będzie zainteresowanie ze strony mam. Czekam na Was Muszę jednak z przykrością stwierdzić, że w Katowicach i okolicach nie ma tego typu klubów, są prywatne przedszkola, ale dla maluszków nic nie ma, więc mam nadziej, że będę pierwsza i uda się to już w niedługim czasie. Bardzo proszę o wszelakie rady i sugestie z Waszej doświadczonej strony. Proszę jeśli to możliwe podanie swoich maili, ponieważ mam trochę pytań organizacyjnych i dotyczących pracowników. kejciuszka@o2.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_wierzbicka1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 11.03.08, 16:33 Witam.Ja właśnie zakładam klub maluszka "Pod Muchomorkiem" w Nowym Saczu.Robie wszystko co moge aby rozleklamować klub.Wynajełam lokal musze zrobic mały remoncik.Planuje namalować rysunki postaci bajkowych na scianach.Powoli kupuje zabawki .Musze jeszcze kupic wykładziny łózeczka .Kandydatki tez juz mam tylko musze z ni mi odbyc rozmowy. Mój lokal ma 100 mkw.Jak myslicie ile dzieci bedzie sie tam czuło swobodnie.Planuje katering. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_only Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 01.01.09, 18:49 cześć Planuje w Warszawie otworzyć klubik dla maluszków, ale nie wiem od czego zacząć.Jedynie wiem gdzie jest durze zapotrzebowanie. Jeśli wynajme mieszkanie, jakie powinnam przeprowadzić dalsze procedury?. Prosze jeśli możesz to pomuż mi.będe ci bardzo wdzięczna.justyna Odpowiedz Link Zgłoś
beauty-pati Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 16.03.08, 10:24 Witam serdecznie,mam na imię Patrycja i wspólnie z koleżanką pragniemy dla najukochańszych istot na świecie, czyli dzieciaczków otworzyć w Bydgoszczy prywatny żłobek i tak naprawdę nie wiemy od czego zacząć,pisała Pani, że może pomóc poprzez udzielenie rady, instrukcji co należy najpierw zrobić. Pozdrawiam serdecznie i liczę na Pani pomoc. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
paszka30 Podsumowanie podstawowych problemów 19.03.08, 20:16 Witajcie!Ja również planuję otworzyć klubik dla maluszków na jednym z krakowskich osiedli.Przeczytałam całe to forum i nie mogę powiedzieć,że mam już jasność co do przepisów prawnych...Pojawiło się na tym forum kilka zasadniczych problemów: 1.pod jakim PKD rejestrować działalność? 2.Czy zmieniać charakter lokalu na usługowy? 3.Komu zgłaszać działalność? 4.Sanepid,HACCP,formy żywienia... ad.1 Na www.kody-pkd.pl znalazłam jako jedyny słuszny (moim zdaniem) 8891Z - wliczają się tu po pierwsze żłobki, po drugie "wszystkie inne formy dziennej opieki nad dziećmi". Nie ma tu słowa o żywieniu zbiorowym,ale chyba logiczne ze w placówce dziennej opieki dzieci coś jedzą.Natomiast niestety 8891Z podlega pod grupę Q co oznacza służbę zdrowia i pomoc społeczną. 2.Nie wiem czy ta zmiana jest konieczna,ale wiem,że razem z nią mogą pojawić się problemy.Znajoma prowadzi od lat firmę usługową i nagle kilka lat temu zaczęły jej przychodzić chorendalne rachunki za prąd.Chcąc wyjaśnić pomyłkę usłyszała "Pani ma lokal usługowy więc obowiązuje inna stawka" ad. 3i4 nie mam pojęcia Bardzo proszę o komentarze i może jakieś nowości prawne Odpowiedz Link Zgłoś
paszka30 problemy prawne a projekt "Dzienna Mama" 19.03.08, 20:49 Nie wiem czy któraś z Was słyszała o unijnym projekcie "Dzienna Mama"?Był to eksperyment fundacji Pro Europa finansowany przez EFS.Chodziło o zakładanie we własnym mieszkaniu placówek dziennej opieki nad dziećmi od 0-8lat przez matki z trudną syt na rynku pracy.Taka placówka mogła przyjmować maks 5 dzieci (wymóg UE) i funkcjonować całą dobę.Ze środków unijnych finansowane było dostosowanie mieszkania i wyposażenie. Do czego zmierzam-skoro taki projekt został zrealizowany (na terenie Torunia) to znaczy,że organizator (czyli ta fundacja) opierał sie na jakichś przepisach prawnych (oprócz wymogów unijnych).Ja wiem,że samozatrudniająca się kobieta będąca niańką dla piątki dzieci to nie to samo co nieco większy klubik z kilkoma pracownikami,jednak nazwa ta sama - placówka dziennej opieki nad dziećmi! No i jakoś nie chcę mi się wierzyć,że mieszkania tych kobiet zostały przebudowane (rozbudowane) o kuchnię mleczną,zwykła czystą,zwykłą brudną,spiżarnie i inne przepisy HACCP.A przecież skoro byl to projekt unijny to wymogi mogły byc tylko wieksze! Pozdrawiam.Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
maja-maj Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 27.03.08, 13:39 Witaj, Ja też mam taki zamiar - sprawdź czy w twoim mieście można skorzystać z dofinansowania z UE. U mnie tj w Poznaniu nie ma takiej możliwości ale spróbować warto. Jestem na etapie szukania szkoleń z zakresu zarządzania ośrodkiem opieki - jest kilka w internecie jak sprawdzę dam znać. Ja natomiast zastanawiam się nad wiekiem dzieci sama mam 20 miesięczną córkę i myślę, że właśnie taki szkrab powinien powoli się uspołeczniać. Jak myślisz czy brać od roku czy starsze? Szukam też wykwalifikowanej kadry. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
em_p Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 27.03.08, 16:00 założyłam w Poznaniu klub mamy i malucha maMMaija (więcej jest na stronie mammaija.pl), który prowadzi zajęcia dla mam i maluchów. W pierwotnym planie nie chcieliśmy prowadzić całodziennych zajęć dla dzieci, ale kilku znajomych "wymusiło" stworzenie takiej grupy W lecie ruszy więc też bawilandia od 7-17 - forma opieki nad dziećmi połączona z różnymi zajęciami rozwojowymi. U nas będą 2 maleńkie grupy, ale po telefonach i mailach widzę jak wielkie jest zainteresowanie w P-niu - mogę więc polecić wszystkim chętnym zakładanie takich miejsc. Największym problemem jest kadra -ja szukałam długo (byłam bardzo wybredna - zajmuję się zawodowo rekrutacją i do tego moje dziecko też im powierzę, więc byłam bardzo krytyczna) Odpowiedz Link Zgłoś
miculka Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 30.03.08, 22:54 ja właśnie zastanawiam się nad założeniem takiego klubiku. Jest to moje marzenie od dawna, a teraz pojawila sie szansa na jego realizacje, ale mam mnostwo pytan. Czy moglabym skontaktowac sie z Tobą na priva? Byłabym wdzięczna Z góry dzięki M Odpowiedz Link Zgłoś
gabi0311 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.10.10, 11:55 witam mam na imię Monika i chciałabym się zapytać co trzeba zrobić by otworzyć taki klub dla maluszka interesuje mnie wszystko począwszy od rejestracji w urzędach, do ogólnego funkcjonowania. z góry dziękuje i pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
adg-ak Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 18.10.10, 00:03 moja droga chociazbys nauczyla sie wszystkich zasad wytycznych itp na pamiec to i tak w trakcie wyjdzie ci tysiace jesli nie tysiace tysiecy spraw o ktorych nie mialas pojecia. ja wszystko przygotowuje pod dzialalnosc uslugowa legalną i ze wszystkimi wymaganymi wytycznymi. to jest horror. a jak widze ze wokoł dzialaja kluby malucha bez zgloszen w sanepidzie, bph, ppoż to sie dziwie rodzicom ze nie boja sie wysyłac tam swoich dzieci. a z drugiej strony same klody pod nogi wiec jakby nie to ze tak daleko juz w tym siedze to nie wiem czy bym nie odpuscila tej drogi i nie dzialala sobie jak pozostali z okolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
paszka30 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 30.03.08, 23:16 Ja mam już lokal na oku-jest to jedna duża sala + pomieszczenie socjalne na parterze bloku,dostosowane do dzieci, bo popołudniami funkcjonuje tam szkola ang dla maluchów.Mankament jeden poważny- lokal jest dla mnie tylko do godz.14 więc będę musiała nadrobić atrakcyjnymi zajęciami i wyposażeniem.Dzieci chciałabym mieć jak najstarsze,na razie wstępnie granicę dolną określiłam na 1,5 roku,ale w okolicach maja chcę zrobić dzien otwarty i zobaczyć jaki jest wiek potencjalnych chętnych.Nie wiem co począć z wyżywieniem,bo kuchni brak i też nie chciałabym się bawić w wymogi sanepidu.Nie wiecie może jak to jest z kateringiem w jednorazowych pojemnikach? Czy są wówczas jakiekolwiek wymogi? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata_wierzbicka1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 31.03.08, 16:38 Jeśli chodzi o sanepid to zakładając taka działalność gospodarczą z pkd opieka dzienna nad dzieckiem to sanepidowi nic do tego.ja dzwoniłam doróżowej chmurki i oni tam gotuja na miejscu i nie obawiaja się sanepidu bo maja zarejestrowana działalność jako opiekę dzienną nad dziećmi.U mnie Panie z sanepidu tez wyraziły się do tego tak samo. ja jestem na etapie upiększania mojego lokalu w postacie disneya namalowane farbkami naścianach.Ruszam w maju.Rozsyłam ulotki i ludzie sie zapisują. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuba631 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 07.04.08, 21:21 Dzisiaj odwiedziłam moją ulubioną instytucję - Sanepid , i ponownie wyszłam stamtąd przekonana że w naszym kraju panuje totalny bałagan.Panie ponownie uświadomiły mnie , że Klub Malucha to działalność związana z dziećmi i kwalifikuje się jako działalność przedszkolna . Gdy usłyszały , że dotyczy to małych dzieci i jest to tylko opieka , to stwierdziły , że to jeszcze gorzej .Kazały zgłosić w architekturze zmianę sposobu użytkowania lokalu , złożyć u nich projekt i czekać aż przyjdą i sprawdzą , czy warunki sanitarne odpowiadają ich wymaganiom.Twierdzą , że w całym województwie śląskim , takie są wymagania i nic nowego na temat klubików nie mają .A te co działają , to albo spełniły wszystkie wymagania , albo nie wiadomo kto pozwolił im działać.Jest to dziwne co one mówiły , bo wynika , że każde województwo ma własne przepisy sanitarne .Bo z tego co pisze Magda , to u nich jest prosto , miło i przyjemnie.A ja i tak zamierzam ruszyć na początku maja i zobaczymy co będzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
kasjas09 sanepid, zywienie a pkd - dlugie 10.04.08, 22:03 Witajcie! Jesteśmy na etapie organizowania nowego Klubu Maluszka w Poznaniu i zatrzymałyśmy się dokładnie na takim samym etapie. W Sanepidzie nikt mi nie potrafi tak naprawdę odpowiedzieć, co trzeba w związku z otwarciem klubu.Nie ma po prostu na ten temat jednoznacznych przepisów. Spotkałam się ostatnio z opiniami, że jeśli ktoś zarejestruje działalność pod 88.91 Z czyli opieka dzienna nad dziećmi, to sanepidowi nic do tego. Ale co z żywieniem (już niezależnie w jaki sposób)- wierzyć mi się nie chce, że to nie sprawa sanepidu? Jak zgłoszę żywienie, to boję się, że zainteresują się budynkiem (mimo, że w rewelacyjnym stanie, ale kto wie, czego się przyczepią?). No i pozostaje jeszcze sprawa zmiany użytkowania - musi to być? Pocieszam się (naiwnie pewnie), że gdyby niania chciała zajmowac się legalnie w swoim domu większą ilością dzieci, to wystarczyłoby, żeby zarejestrowała działalność gospodarczą, nie? Może potraktować to, tak samo? I jeszcze jedno pytanie- Igulinda radziła dziewczynie, która zbyt "przejęła się" sanepidem, projektami itd, żeby zaczęła wszystko od początku (w domyśle-bez sanepidu), ale w odpowiedzi na innego posta napisała, ze HACCP zainteresowanego nie ominie. To tego haccp nie sprawdza sanepid? To kto? Pozdrawiam wszystkich "walczących" i trzymam za Was kciuki w realizacji klubowo-żłobkowych planów. z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kuba631 Re: sanepid, zywienie a pkd - dlugie 11.04.08, 00:06 Witam , Z najnowszych wiadomości z kręgu zbliżonego do mojej ,,favorites"instytucji , wiem , że do Pań ,,coś" zaczyna dochodzić o istnieniu , konieczności akceptacji i legalizacji Klubów Maluszka , które powstają jak ,,grzyby po deszczu " Ale ..nie są w stanie się do nich ustosunkować . Bo jako urzędniczki państwowe nie mają odpowiednich rozporządzeń i nie ma to żadnego znaczenia , że coś już gdzieś w kraju istnieje.Od zawsze , gdy próbuję się dowiedzieć , czy są już jakieś zmiany słyszę :1. proszę zgłosić zmianę użytkowania lokalu 2.Dostosować pomieszczenia do wymogów sanitarnych 3.Dostosować się do przepisów dotyczących przedszkoli Gdy mówię , że to nie przedszkole tylko maluszki - słyszę : to jeszcze gorzej.Gdy wysunęłam argument rejestracji niań , to Pani stwierdziła , że niania chodzi do domu dziecka i jest tam ono tylko jedno.Próbowałam tłumaczyć , że nasza działalność to opieka nad maluszkiem ,Pani twierdzia , że to przedszkole.Miałam wrażenie , że rozmawiam z automatyczną sekretarką.Ja sama rejestrując na dniach działalność , raczej 88.91 nie wpiszę , bo wiem ,że co by to nie zawierało to dla nich będziemy żłobkiem.Ale i tak ruszamy w maju.A co się będzie dziać dalej to zobaczymy. Pozdrowienia dla wszystkich i myślę , że trzeba robić swoje a gdy będzie nas przybywać , to muszą zrobić wreszcie coś pod rodziców i pod nas , a nie tylko utrudniać i stwarzać problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
irisja Re: sanepid, zywienie a pkd - dlugie 12.04.08, 13:00 Ja też walczę w Poznaniu i prawdopodobnie jesteśmy na tym samym etapie. Z moich informacji wynika, że rzeczywiście nie musimy zgłaszać budynku, ale mam ten sam problem z żywieniem. Jednak po kilkukrotnej bytności w naszym sanepidzie mam wrażenie, że współpraca między działami jest tam zjawiskiem nieznanym. Musisz spełniać tylko w kuchni te wymogi, które bezpośrednio dotyczą żywienia- czyli umywalka do rąk, lodówka (albo półka) na próbki, wyparzarka lub naczynia jednorazowe itp. Zmiana użytkowania- wg moich info niestety musi być. W sprawie szczegółów zapraszam: irisja@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kasjas09 Re: sanepid, zywienie a pkd - dlugie 12.04.08, 21:56 Dzięki dziewczyny - kochane jestescie! szczerze mówiąc liczę na brak współpracy między działami w sanepidzie Pozdrawiam. ps.s Miałyśmy już miły mailowy kontakt irisja - odezwe się na maila jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
studzinska1367 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 11.02.09, 13:40 Witam,mam do Ciebie kilka pytań.Zakładam klub malucha w okolicach Rybnika nawet organizacyjnie dobrze mi idzie mam lokal przestronny jeśli chodzi o sale dla dzieci, natomiast kuchnia jest mała .Mam problem czy muszę to zgłaszać do sanepidu gdy catering będzie dostarczał posiłki Odpowiedz Link Zgłoś
nitecka0 Klub opieki na dziećmi Bielsko-Biała 06.04.08, 08:17 Zakładam klub opieki nad dziećmi 0,5 - 3 lata w Bielsku - Białej. Zainteresowanych rodziców proszę o kontakt. aneta235@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
zanet7776 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 18.04.08, 16:53 Witam ma Pani całkowitą rację ) Ja dopiero zaczęłam interesować się otwarciem takiego klubu, ale żeby ruszyć do przodu muszę mieć jakąś ustawę żeby na czymś się oprzeć...ale nie mam pojęcia skąd to wziąść. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
pdkor1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.04.08, 12:50 od kwietnia łatwiej zakładać małe przedszkola,nawet w mieszkaniach.Wysokość pomieszczenia nie będzie musiała wynosić 3m,posiadać wyjścia ewakuacyjnego ani specjalnej wentylacji,jak do tej pory.Nowelizacja rozporządzenia z 10.01.08 w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego zapowiada przepisy łagodniejsze w sprawie wymagań budowlanych,sanit. i przeciwpożarowych dla budynków w których będą takowe punkty zorganizowane. Małe przedszkola będzie można zakładać w mieszkaniach - na parterze tak aby łatwiej wyprowadzać dzieci na spacer i przeznaczyc dla nich wyjście ewakuacyjne przez okno.Sciany będą mogły mierzyć 2,5m wysokości a nie 3 jak do tej pory.Grupa będzie mogła liczy max.15dzieci przy dwojgu opiekunach. Odpowiedz Link Zgłoś
irisja Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.04.08, 13:12 Podziel się proszę wiedzą- gdzie znalazłaś tę nowelizację. śledzę stronę MEN i nie mogę się doszukać. Te informacje, które podajesz były tylko publikacją w prasie, a o konkretnych aktach prawnych jeszcze nie słyszałam. Może nie umiem szukać ) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba631 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.04.08, 21:27 W nawiązaniu do tematu alternatywnych form wychowania przedszkolnego , to rozporządzenie w tym temacie można znależć pod adresem www.men.gov.pl dotyczącym akt i rozporządzeń.Ale kiedyś już poruszałyśmy ten temat na tym forum i pewne jest w tym tylko to ; że rozporządzenie dotyczy dzieci od 3 roku życia i traktowane jest jako inna forma wychowania przedszkolnego ( obowiązek prowadzenia zajęć przez wykwalifikowany personel w zakresie wychowania przeszkolnego i realizacja programu MEN w tym zakresie ) Nie dotyczy to dzieci do 3 roku życia , ale miejmy nadzieję , że Kluby zostaną podciągnięte pod tą kategorię .Wszyscy na to czekamy , nawet panie z Sanepidu, żeby miały konkretne rozporządzenie do którego mogą się odnieść.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
irisja Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.04.08, 22:50 Oczywiście znam to rozporządzenie, ale nie jest w nim jasno określone jakie warunki ma spełniać lokal oprócz tego,że ma być bezpieczny i higieniczny. Pytam o szczegóły (wysokość sal, brak wyjścia ewakuacyjnego, specjalnej wentylacji itp.), które podała pdkor1. Nas też to może zainteresować, bo część z nas ma kwalifikacje żeby rozszerzyć swoją działalność np. jako punkt przedszkolny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuba631 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.04.08, 23:03 Z tego co wcześniej znalazłam, to konkretne wytyczne co do warunków sanitarnych miały pojawić się w kwietniu.Jeżeli miało być w kwietniu , to będzie w czerwcu ,więc trzeba czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna-gliwa Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 21.04.08, 19:39 znowu to pytanie JAK ZALOZYC ZLOBEK czy mozecie mi pomoc czytalam poprzednie wypowiedzi ale sa one nie wystarczajace dla mnie chce wiedziec wszystko od A do Z czy np. gdzie mam sie udac pierwsze do burmistrza ?, czy moge liczyc na jakies dotacje do zlobka , czy wystarczy wyksztalcenie srednie czy jest potrzebne wyzsze (ciagle studiuje), czy musze miec jakies kursy pielegniarskie lub w wychowywaniu dzieci , gdzie moge znalesc jakie sinformacje na temat kryteriow jakie musze spelnic , jakie sa koszty mniej wiecej takiego otwarcia , CZEKAM NA ODPOWIEDZI TU TAJ LUB katrina21@interia.pl POMOZCIE KOCHANI POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
irisja Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 30.04.08, 21:02 Nareszcie możemy przeczytać konkrety. Dzisiaj ukazał się Projekt rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej zmieniającego rozporządzenie w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia i organizowania tych form oraz sposobu ich działania. Polecam stronę:bip.men.gov.pl/akty_projekty/projekt_rozporzadzenia_20080430.pdf Oczywiście o nas ani słowa. Czekamy dalej, może coś się ruszy ( Odpowiedz Link Zgłoś
moniagg1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 19.05.08, 20:42 Dziś byłam w sanepidzie i pytałam się jakie należy spełniać wymogi by otworzyć taki punkt opieki nad dziećmi. I czy moim obowiązkiem jest powiadomić sanepid iż coś takiego otwieram. Poszłam się pytać ponieważ zdania na temat Sanepidu są bardzo podzielone. Jedni mówią, że to nie przedszkole a działalność gospodarcza więc Sanepidowi nic do tego, inni mówią że Sanepid to podstawa chociaż to nie przedszkole. I jedni i drudzy podobno byli pytać się w Sanepidzie i różne odpowiedzi uzyskali. Widać co miasto to inne przepisy Więc dla własnego spokoju poszłam i pani powiedziała mi, że mimo iż to nie bedzie przedszkole to taki klub malucha będzie przecież funkcjonował na podobnych zasadach, więc wymagania muszą być spełnione. Pytałam się również jak to jest że jedni ludzie mówią, że nie trzeba pozwoleń Sanepidu a drudzy mówią że trzeba. To prawo nie jest równe dla wszystkich. Ja muszę spełnić wymagania a ktoś sobie otworzy bez niczego ot tak? Pani inspektor odpowiedziała mi tak: " My jako Sanepid mamy prawo do skontrolowania każdej placówki, miejsca do którego uczęszczają dzieci. Nie ważne czy to szkoła, przedszkole, żełobek czy jaka kolwiek chatka małolatka czy klub malucha. To nie jest istotne jaką nazwę ma miejsce -są tam dzieci i muszą być spełniane wymogi. To że ludzie otwierają różne prywatne działalności zajmujące się opieką nad dziećmi bez zgłaszania tego do Sanepidu i bez zmiany urzytkowania lokalu to ich problem. Przekonają się przy pierwszym spotkaniu z inspektorem. Jezeli dojdzie do kontroli to będą musieli się tłumaczyć z nieprzestrzegania wymogów Sanepidu, płacić kary i przerabiać lokale. A taka kontrola prędzej czy później nastąpi, przeważnie doprowadzają do niej "życzliwi sąsiedzi" , lub rodzice dzieci" Zastanawiałam się nad gotowaniem obiadków lub wybraniem cateringu. Po wymianie informacji z Panią z Sanepidu stwierdzam, że na własne obiady nie mam co liczyć. Przepisów jest tyle, ze wolę zrezygnować na rzecz cateringu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaszara Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 06.11.08, 14:00 Mam takie pytanie poniewaz planuje otworzyć KLUB MAMY i MALUCHA czyli bez opieki tylko takie miejsce spotkań mam i ich dzieci proszę o podanie mi strony internetowej gdzie mogę znaleźć informacje jakie przepisy co do lokalu mnie obowiązują. Bardzo proszę o odpowiedz tu na forum lub maila magdaszaraniec@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kubusiowyraj plac zabaw 01.05.08, 14:08 Witam!!!!Czy macie moze namiary na kogos kto wykonuje place zabaw w zlobkach,przedszkolach?W miare tanio zeby bylo,ale tez i profesjonalnie......Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: plac zabaw 05.05.08, 22:43 Popatrz tutaj www.novumgrom.pl/lub www.nowaszkola.com.pl/sklep/default.php?cPath=16?PHPSESSID=550c27f8b4fa28c1bc9466e408abeb3b Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Witam po przerwie 05.05.08, 22:40 Witam dziewczyny! Dawno nie zaglądałam, a tu sie wątek pięknie rozrósł! Konkretnie: -Mam zgodę wydziału budownictwa na zmianę sposobu użytkowania. Wymagało to zatwierdzenia projektu przez rzeczoznawców ds bhp, ppoż, sanit-hig i budowlanewgo (to ostatnie najtrudniejsze). Straż pożarna kontrolowała mnie ze zwzględu na zmianę klasy bezpieczeństwa pożarowego na ZL II -Mam zatwierdzenie sanepidu jako zakład żywienia zbiorowego zamkniętego -Opiekunki maja wykształcenie średnie medyczne (policealne dwuletnie studium o kierunku opiekunka dziecięca) I po tym wszystkim rezygnuję z maluchów, bo nie mam dość klientów. Przekształcam placówkę w punkt przedszkolny, staram sie o dotację unijną (EFS, Priorytet IX, poddziałanie 9.1.1) a potem będę miała dotacje z miasta. Nie spodziewam sie większych problemów formalnych, bo już załatwiłam wszystko o czym wypisują w cytowanym wyżej projekcie rozporządzenia zmieniającego rozp. z 10 stycznia 2008r. Tylko nie wiem, kto ma ostatecznie stwierdzić, że spełniam te wszystkie normy do kupy? Kuratorium? Odpowiedz Link Zgłoś
mary37 Re: Witam po przerwie 28.05.08, 16:27 Witam koleżankę Asik, wieklie BRAWO za samozaparcie! Ja też walczę uparcie od jakiegoś czasu i idzie do przodu(uzyskałam zezwolenie na "zmianę sposobu użytkowania..."). Miałabym jednak jeszcze kilka pytań. Gdybyś była łaskawa skontaktować się ze mną na maila prywatnego to byłabym bardzo wdzięczna(mary37@NOSPAM.gazeta.pl).Ja cgyba też przeżucę sie na "alternatywne formy przedszkoli". Jeśli chciałabyś dowiedzieć się konkretów co do tego do kogo w tej sprawie ostatecznie udeżyć to podaję Ci tel. do Ministerstwa Eduk. , konkretnie do Pani, która zajmuje sie tematem,z którą ja już 3 razy rozmawiałam-ona jest właśnie od tych przedszkoli- Emilia Różycka ,tel.22/3474-589. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Mary 30.05.08, 23:46 Możesz pisać do mnie na priva, chętnie odpowiem na pytania, jeśli będę umiała. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mocnakrysia Re: Witam po przerwie 30.05.08, 23:12 Ja też zakładam punkt przedszkolny przy moim żłobku.napisz jak załatwiasz formalności w sprawie dotacji tak unijnej jak i z urzędu miasta Odpowiedz Link Zgłoś
kuba631 Re: Witam po przerwie 13.06.08, 00:18 Witam, Ja również dawno tu nie zaglądałam , bo zbyt dużo się działo i nie był na nic czasu.Od dwóch tygodni działamy w naszym Elfiku , i...choc w zamierzeniach miał być to tylko Klub Malucha , założyłam placówkę o nazwie ...prywatny żłobek.Tak się stało , bo jak kiedyś już pisaam , u mnie w mieście , nie było możliwości stworzyć Klubu Malucha. Ze strony Sanepidu słyszałam tylko , że ..,,jak nie spełnię wymagań stawianych placówkom sprawującym opiekę nad dzieći do lat 3 , to w każdej chwili taką działalność można zlikwidować.I tak jak asik , zdecydowalam się na podjęcie tego wyzwania i udało się.Moja placówka ,choć nie jest zbyt duża, jest zatwierdzona przez rzeczoznawcę Sanepidu jako żłobek , odebrana przez miejscowy Sanepid jako żlobek, mam pozwolenie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego , na możliwość utworzenia kuchni( własnej , legalnie zgłoszonej ) w piwnicy,jeszcze tylko jutro wizyta Pani z dzialu żywienia (właśnie skończyam opracowywac dokumentację GMP/GHP )i chyba można zająć się maluszkami.A chętnych jest dużo , nawet tych powyżej 3 lat.W przyszłości planuję otworzyć dwie małe grupy przedszkolne do 8 dzieciaczków w każdej .Teraz chciałabym starać się o dotację z Gminy , ale nie wiem jakie są na to szanse.Ale cieszę się z tego co mam i myślę dalej.Pozdrawiam i życzę samych uśmiechniętych małych buziaczków.Agata Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Zapraszam na forum Kluby Malucha Żłobki prywatne 13.06.08, 21:34 Serdecznie zapraszam na forum - poruszamy tematy związane z organizacja i prowadzeniem opieki nad dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
hanbor Re: Zapraszam na forum Kluby Malucha Żłobki prywa 13.06.08, 22:09 Witam, z pomysłem założenia Klubu Maluszka noszę sie już z pół roku. "Noszę" bo znaleźć odpowiedni lokal na tą działalność graniczy z cudem. Albo jest super domek ale bez ogródka, a to cena za wynajem wygorówana, innym razem dom ruina... Nareszcie znalazlam wymarzone miejsce i mam nadzieję że dojdziemy do porozumienia. Przeczytałam Wasze forum i będę działać wg Waszych wskazówek. Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mocnakrysia Re: Zapraszam na forum Kluby Malucha Żłobki prywa 14.06.08, 07:29 Aja walczę z urzędem miasta o dotację.Jeżeli chodz o żłobek to mam na 2 lata , oczywiście w drodze postępowania komkursowego. Jeżeli to dotyczy przedszkola ta sprawa jest bardziej skomplikowana. Wniosek na zapotrebowanie środków finansowych czyli dotację składa się w urzędzie miasta do końca września. Pieniądze po spełnieniu wszystkich warunków sąprzyznawane nacały następny rok obrachunkowy.Tak że zaczynając działalność od września dotacji nie dostajesz dopiero od stycznia. Sąto środki rzędu: w przypadku rejestracji pełnego przedszkola niepublicznego 90% kosztów przedszkola publicznego, wprzypadku rejestracji punktu lub zespołu przedszkolnego 40% środków. Odpowiedz Link Zgłoś
agniewszka Re: Zapraszam na forum Kluby Malucha Żłobki prywa 14.06.08, 10:41 czyli 40% jakiej kwoty? takiej jak my ustalimy że tyle wynosi koszt pobytu dziecka w klubie? czy jest to jakoś inaczej liczone, czy może ustalone przez gminę ile wynosi dzienny pobyt w przedszkolu jednego dziecka, proszę o odpowiedź na temat tych 40%, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
mocnakrysia Re: Zapraszam na forum Kluby Malucha Żłobki prywa 14.06.08, 11:53 40% kosztów utrzymania przedszkola publicznego w danej gminie- dotyczy punktu lub zespołu przedszkolnego. Gmina musi dopłacać do każdego dziecka zameldowanego na terenie swojej gminy ,po spełnieniu warunków rejestracyjnych przedszkola t.j sanepidowskie p/pożarowe i inne np. kuratorium oświaty, nauczyciel z kwalifikacjami. Jeżeli chodzo dopłatę do dzieci żłobkowych to musisz uzyskać wpis u wojewody jako zakład opieki zdrowotnej i gmina musi wtedy ogłosić konkurs ofert do któredo oczywiście trzeba przystąpić. Ceny za 1 dziecko do opieki sądo negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Mi gmina dopłaci 100% do Punktu Przedszkolnego 15.06.08, 00:52 40% to minimum określone w przepisach, jeśli gminie zależy i ma środki, to dopłaci i 100%. U mnie w gminie została chyba spora nadwyżka w budżecie i będę miała dofinansowanie juz od września tego roku. W tej sytuacji cenę dla rodziców ustalam na takim samym poziomie, jak w przedszkolu publicznym, mam pełne "obłożenie" i spokojną głowę. Wreszcie trochę spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Re: Mi gmina dopłaci 100% do Punktu Przedszkolneg 15.06.08, 07:03 Gratulacje, jest to wyczyn niebywały!! A czy ktoś z was próbował dostać dofinansowanie do dzieci żłobkowych - jak to wygląda, jakie warunki trzeba spełnić czy trzeba mieć status żłobka niepublicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
mocnakrysia Re: Mi gmina dopłaci 100% do Punktu Przedszkolneg 15.06.08, 21:36 Żeby dostać dopłatę do żłobka trzeba go zarejestrować u wojewody jako zakład opieki zdrowotnej. Następnie zgłosić do gminy, która po rzeprowadzeniu konkursu ofert przyzna środki. z reguły jest to około 80% kosztów żłobków własnych. Odpowiedz Link Zgłoś
asi.ak Re: Mi gmina dopłaci 100% do Punktu Przedszkolneg 09.10.08, 12:28 Witam serdecznie! Od wczoraj przeglądam to forum, gdyż coraz częściej borykam się z myślą otworzenia prywatnego żłobka. Z tego co widzę większość postów dotyczy przedszkoli, bądź klubów dla maluszków. Czy jest na forum ktoś, komu udało się otworzyć żłobek i zechciałby podzielić się ze mną swoimi cennymi doświadczeniami?Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę. Oto mój e-mail : murcki@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Re: Witam po przerwie 16.06.08, 12:55 napisz mi proszę jak poradziłaś sobie z : pralnię, wysokością sufirów, szerokością schodów, utylizacja odpadów, czy robiłaś projekt, i jak to jest z dotacją z gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
irisja Re: Witam po przerwie 17.06.08, 20:07 Witam! Ja organizuję klubik w Poznaniu i właśnie przechodzę drogę przez mękę, którą wy już macie za sobą. Jak rozwiązałyście problem kuchni mlecznej? Ja będę miała catering, ale podobno muszę mieć osobne pomieszczenie na mleczną??? Jak można to ominąć, albo może ktoś by mi podpowiedział jakieś praktyczne rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba631 Re: Do asik_cz lub 17.06.08, 21:01 Witam, Już kiedyś zadałam Ci pytanie o projekt technologiczny, a teraz mam prośbę , abyś mi nakreśliła formalną stronę ubiegania się o dotację z Gminy.Czy aby się o to starać muszę wypełnić jakiś konkretny formularz ? Czy potrzebne są do do tego oprócz zatwierdzeń rzeczoznawcy sanitarnego i formalnego odbioru przez Sanepid jako żłobek i zakład żywienia zbiorowego , zatwierdzenia rzeczoznawcy p/poż i kogoś jeszcze ? Bardzo proszę Ciebie lub kogoś , kto jest zorientowany w temacie o wyjaśnienia .A przy okazji chcialam się Ciebie zapytać , dlaczego zmienilaś formę opieki ze żlobkowej na przedszkolną ? Agata Odpowiedz Link Zgłoś
irisja Najnowsze rozporządzenie wchodzi w życie 27.06? 19.06.08, 19:24 Podaję link do strony MEN: bip.men.gov.pl/akty_projekty/projekt_rozporzadzenia_20080613.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_a 2 pytania 01.07.08, 22:05 1.Ile będzie u Was kosztowała rodziców opieka nad 1 dzieckiem? Bo ja jak przeliczyłam to u mnie w mieście w ogóle założenie takiego klubu nie będzie opłacalne. Bo chyba musi być taniej niż wynajęcie indywidualnej opiekunki... 2.Ile opiekunek na ile dzieci? np.2 opiekunki dla grupy 10-osobowej? Odpowiedz Link Zgłoś
monisienek Re: 2 pytania 02.07.08, 10:10 1. Ja myślałam o ok 1000 zł od pon do pt 7-17. Ale, żeby na prawdę coś zarobić, to musi być ponad 10 dzieci i ze 3 opiekunki. Żłobek kosztuje powiedzmy 300-400, a niania u mnie 1500 za 10 godzin dziennie. Myślę, że 1000 to rozsądna cena. 2. W grupie 0-3 jedna opiekunka na 3, max. 4 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Najnowsze rozporządzenie wchodzi w życie 27.0 11.07.08, 22:08 A skąd znasz tę datę? Bo jak wchodze na stronę MEN, to nie ma jeszcze tego rozporządzenia w obowiązujących aktach prawnych? Dzowniłam do nich jakiś czas temu, obiecywali, ze uchwala na przełomie czerwca i lipca, ale chyba nie ma do tej pory. Ja też czekam, bo musze wystąpić do sanepidu o opinię. W końcu chyba do nich pojade z tym projektem, niech sie chociaż wstępnie zorientują Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Dlaczego przedszkole 11.07.08, 22:04 Bo po roku prowadzenia Klubiku stwierdzam, że w ogóle mi sie to nie opłaca - za mało klientów, duża rotacja dzieci i niepewność ile ich bnędzie w kolejnym miesiącu. Rodzice rezygnują po kilku chorobach, bo jak mają u mnie płacić tyle, co za nianię, a w razie choroby i tak nie maja opieki dla dziecka, to im sie nie opłaca. A na przedszkole mam bez łaski dotacje z gminy i rodzice się bija, żeby się do mnie dostać, bo będą płacić tyle samo, co w przedszkolu publicznym (dostałam taką samą dotację, jak publiczne, ale to dobra wola moich władz miasta i chęć pomocy rodzicom) Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Witam po przerwie 11.07.08, 21:52 pralni nie mam, oddaję do pralni w miescie. Akurat tego sie nie czepiali Wysokość u mnie jest 4,4 m, więc nie mam żadnych problemów Schodów sie nie czepiali utylizacja odpadów - panie z sanepidu jak przyjechały na kontrolę, to wykazały sie jak to same ujęły "dużą elastycznością" i powiedziały, że przy tak niewielkiej ilości odpadów nie musze specjalnie ich utylizować. Moje "zlewki" idą dla piesków A można też mieć w umowie z firmą cateringową, że oni odbierają odpady, bo i tak maja oboweiązek swoje utylizować Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Dotacja z gminy 11.07.08, 21:58 Do 30 września każdego roku osoba prowadząca niepubliczną placówkę oświatową (przedszkole, punkt czy zespół przedszkolny) składa wniosek do budżetu gminy, w którym określa planowana liczbe podopiecznych w swojej placówce na przyszły rok kalendarzowy. Aby założyć placówkę oświatową trzebas wypełnić wniosek o wpis do rejestru takich placówek, który jest w każdej gminie. Jest tam też kilka załączników, zgodnie z ustawa o systemie oświaty i rozporządzeniami MEN, o których pisano wyżej w wątku. Dotacja jest uchwalona w budżecie i wypłacana co miesiąc, z góry. Jej wysokość to w przypadku punktów przedszkolnych minimum 40% kosztów bieżącej działalności (bez inwestycji) w przedszkolach publicznych (w przeliczeniu na jedno dziecko). Jeśli założysz przedszkole, to minimum 75% Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Projekt technologiczny 11.07.08, 22:01 Zrobiłam sama. Składał sie z rzutu pomieszczeń, który wyciągnęłam od administratora budynku (trochę go przerobiłam) i części opisowej, w której opisałam funkcje poszczególnych pomieszczeń. Na projekcie podbili mi się rzeczoznawcy ds san-hig, ppoż, i bhp (biorac odpowiednio za pieczątki, ale nie były to bardzo duże kwoty) Odpowiedz Link Zgłoś
ciociunia111 Re: Projekt technologiczny 15.07.08, 20:14 Kochana! jestem pełna podziwu dla Ciebie! Przeczytałam wszystkie posty i aż miło słyszeć że nareszcie wszystko Ci się udało! Tyle tego było, że nie pamiętam gdzie jest Twój żłobek a właściwie już teraz przedszkole? Jeśli masz stronke to bardzo chętnie ja odwiedzę. Trochę zmartwiłam się tym, że tak walczyłaś a w pewnym momencie okazało się że maluszków jest za mało. Ja właśnie przymierzam się do otwarcia klubu ale mam wiele obaw bo ceny wynajmu domów w Warszawie są kolosalne. Ogladałam mnóstwo na poczatku mieszkań ale później doszłam do wniosku że najlepszy jest dom z ogrodem. Niestety ceny wynajmu w dobrych lokalizacjach to wydatek rzędu 10tys miesięcznie. Otwarcie porządnego klubiku to ok 50tys na dzień dobry. Byłabym wdzięczna jesli w totalnym skrócie opiszesz mi w punktach jak to ugryźć żeby się nie zakopać w długach. Jeśli możesz to na adres gazetowy byłoby suuper.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
mamamegi Re: Witam po przerwie 15.07.08, 21:25 A czy będąc dyrektorem punktu przedszkolnego trzeba mieć wykształcenie pedagogiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
venoos1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.07.08, 21:27 Witam Powiem tak : I ja tez I ja tez zaczynam walke... Jestem tutaj pierwszy raz i przeczytalam wszystko co napisalyscie - az mnie glowa rozbolala Dzisiaj bylam w Urzedzie Miasta i Pani powiedziala zeby zarejestrowac to jako 8891Z Opieka dzienna nad dziecmi... Oczywiscie wspomniala ze DOBRZE BY BYLO gdybym ruszyla do SANEPIDU - ale tego sie troche boje - a teraz kiedy to wszystko przeczytalam, to BARDZO sie boje Wspominalyscie ze jest cos takiego jak " zaklad zbiorowego zywienia" - nie mialabym produkcji tylko catering - czy wtedy Sanepid ma mniejsze wymagania?? ?? ?? Mam juz upatrzony lokal, ale SANEPID na pewno bedzie mial wiele "ALE"... Napiszcie co zrobic?? Dobrze zrozumialam i przeczytalam ze "Rózowa Chmurka" dziala jako 8891Z i nie zglasza tego do sanepidu?? ?? ?? Ze niby oni nie maja do tego prawa?? Bede jedyna prywatna placowka w moim miasteczku i boje sie zeby ktos mi mnie nie podkablowal... Myslalam zeby np. byl catering albo jesli bede prowadzila swoja produkcje, to zeby samemu zbierac probki na wszelki wypadek... A czym jest 85.32 C?? ?? To jest lepsze?? Prosze poradzcie ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz 85.32.C juz nieaktualne! 23.07.08, 00:00 To było według starej Klasyfikacji PKD. Teraz obowiązuje nowa i tam opieka nad dziećmi jest właśnie jako 8891Z Popatrz np tutaj www.klasyfikacje.pl/drzewo.php?baza=PKD07 Ja jak będę rejestrować punkt przedszkolny to w ogóle pójde w "przedszkola i szkolnictwo podstawowe", więc 85.10.Z Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz żywienie 23.07.08, 00:03 nawet jesli jest catering, to masz obowiązek pobierać próbki, ze wszystkiego, co podajesz dzieciom. Jesli chodzi o przepisy, to ja mam zarejestrowany zakład żywienia zbiorowego zamkniętego, a podgrupa :" wprowadzający żywność do obrotu" Musisz pogrzebać w necie i znaleźć w niposek o wpis do rejestru takich zakładów i złożyć go w Powiatowym inspektoracie sanitarnym Odpowiedz Link Zgłoś
ja_guss Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.07.08, 23:10 Mam pytanie. Ile dzieci mozna mieć pod opieką w klubiku, żeby można go było prowadzić jako zwykłą DG? Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Nie rozumiem hasła "zwykła działalność gospodarcza 23.07.08, 00:07 Według mnie nie ma czegoś takiego. Ludzie często powtarzają to hasło twierdząc, że wtedy sanepid nie ma nic do tego. Według mnie to nieprawda. Wszędzie gdzie żywisz ludzi, jak byś tego nie nazwała, sanepid ma prawo kontroli i ewentualnego zamknięcia placówki. Tak samo straż pożarna - której mniej osób sie boi, a to właśnie straż w moim miasteczku doprowadziła 2 lata temu do zamknięcoa prywatnego przedszkola, bo nie spełaniało norm dla klasy zagrożenia pożarowego ZLII Odpowiedz Link Zgłoś
ja_guss Re: Nie rozumiem hasła "zwykła działalność gospod 23.07.08, 09:33 Chodzi o to, ze nie bede rejestrowac klubiku w gminie i starac sie o dofinansowanie i ststus przedszkola niepublicznego. Jasne, ze zglosze dzialalnosc do sanepidu i strazy pozarnej. W koncu chodzi o bezpieczenstwo dzieci. Zreszta moje pytanie jest juz nie aktualne. Wszystkiego sie dowiedzialam. Odpowiedz Link Zgłoś
venoos1 Re: Nie rozumiem hasła "zwykła działalność gospod 25.07.08, 19:04 czesc dziewczyny mam w takim razie pytanie: Czy znajde w necie jakas "rozpiske" jak co powinno wygladac w kuchni?? ?? ?? Chcialabym juz na poczatku wszystko urzadzic tak, zeby nie musiala nic juz zmieniac... A moze wy macie cos takiego i moglybyscie wyslac mi na maila gazetowego? serdecznie dziekuje a. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Nie rozumiem hasła "zwykła działalność gospod 28.07.08, 00:04 Teoretycznie wytyczne powinnaś dostać od sanepidu... Tyle co ja Ci moge powiedzieć - powinnaś mieć dwie kuchnie: czystą i brudną. Pomiędzy nimi w ścianie jest szafka przelotowa. Jak się umyje naczynia w brudnej kuchni i wyparzy, to wkłada się do tej szafki i czyste wyjmuje z drugiej strony - od strony kuchni czystej. Możesz też używać naczyń jednorazowych, wtedy nie potrzebujesz wyparzarki. Nie trzeba mieć kuchni mlecznej - czasem sanepid się tego domaga, ale trzeba im wtedy pokazać znowelizowana ustawę o zoz-ach, tam nawet szpitale nie muszą juz miec kuchni mlecznych. Wystarczy, że będzie wydzielone miejsce wyłącznie do sporządzania mieszanek mlecznych dla niemowląt. Najlepiej, żeby z kuchni od razu przechodziło się do jadalni, zeby nie biegać z jedzeniem po korytarzach. Możesz np zrobić okienko do wydawania żywności. Jesli masz jadalnię gdzieś indziej, nie obok kuchni, trzeba mieć tylko odpowiednie, zamykane pojemniki do transportu żywności Odpowiedz Link Zgłoś
venoos1 Re: Nie rozumiem hasła "zwykła działalność gospod 29.07.08, 13:38 dzieki serdeczne...' niestety nie mam takiej mozliwosci, zeby miec jadalnie przy uchi. Dom jaki wynajmuje ma dosc spora kuchnie i bede chciala ja jakos przerobic - ale wydzielenie brudnej od czystej - hmm... cholernia nie prosta sprawa. Myslalam zeby w kuchni postawic dwie scianki i zrobic taki "zakamarek" z wypazarka itd - ale podobno z brudnymi nie moge wchodzic do czystej kuchni... no nic - moze zobacze co i jak w piwnicy?? moze tam bym zrobila brudna kuchnie oraz tzw obierak?? ale tez nie wiem czy mozna?? Odpowiedz Link Zgłoś
mocnakrysia Re: Nie rozumiem hasła "zwykła działalność gospod 29.07.08, 16:18 Część brudna kuchni może znajdować się w piwnicy. Ale nie mogą krzyżować się drogi czysta z brudną czyli droga którą wchodzą zakupy ,warzywa brudne naczynia (BRUDNA DROGA) idroga z kuchni gdzie wychodzą posiłki na jadalnię i czyste wyparzone naczynia (DROGA CZYSTA). Odpowiedz Link Zgłoś
pynia1978 pytania do asik_cz 15.08.08, 20:06 Mam pytania, dokładnie trzy: 1. co dalej jak dostaniesz zgode Sanepidu i PPOŻ. Czy udajesz się do Biura Edukacji, dostajesz wpis do ewidencji placówek niepublicznych i już na tym koniec? Ni ezgłaszasz tego później w Kuratorium, Urzędzie Miasta, US, czy innej jednostce? 2. A co z nr PKD? Ja od roku prowadzę klubik przedszkolaka (zwykła działalność gospodarczą, tzw pkt opieki nad dziećmi). Teraz chciałam skorzystać z okazji nowego rozporządzenia i zmienić go na p-kt przedszkolny. Chciałabym nie być Vat-owcem, bo punkt przedszkolny rozumiem kwalifikuje sie do placówek oświatowych zwolnionych z Vat?? Jesli tak, to kiedy nastepuje zmiana tego PKD, w jakiej instytucji mi go nadają i jaki nr PKD bede miała jak otworze punkt przedszkolny? Dowiadywałam się w Urzędzie Miasta w wydziale działalności gospodarczych - powiedzieli, że oni placówki typu przedszkola nie rejestrują. Pytam się to kto - a Pani mi na to że nie wie.. Wiec dzwonie do Urzedu Skarbowego i pytam czy mogę nie być Vat-owcem otwierając punkt przedszkolny, kobieta pyta o PKD, no ja właśnie bym sama chciała wiedziec jaki PKD bede miec - opowiadam, a ona mi na to że muszę wiedziec jaki PKD. Dzwonię wiec do GUS-u, tam każą dzwonić do oddziału w Łodzi albo samemu zakwalifikowac sobie działalność z tym co wipisane jest na ich stronie. Ale skąd ja mam wiedziec czy zakwalifikuje poprawnie... Dzwonię wiec do oddziału w Łodzi, a tam baba mi mówi że musze się do nich zwrócić pisemnie i oni udziela odpowiedzi w ciagu 30 dni...O LUDZIEEE! I jestem w punkcie wyjścia.. Zgłosiłam odbiór do Sanepidu i PPOŻ - czekam, ale chciałabym wiedziec jakie nastepne kroki mam poczynić aby wszystko poszło sprawnie.. 3. Jak to jest z tymi dotacjami? Czy otrzymuje się je od stycznia następnego roku, czy już od września kiedy to złożę stosowne dokumenty? Jak pytałam sie o dotacje (jeszcze na przedszkole) na przełomie lutego/stycznia to baba mi powiedziała że dostane je od razu. Ostatnio odwiedziłam Urząd Miasta (tą sama kobietę) i pytam o punkt przedszkolny - jakiej wys. te dotacje i kiedy je otrzymam (aby sie na 100% upewnić) a ona że od stycznia 2009. Zrobiłam wielkie oczy i mówię babie że mnie informowała ze od razu, a ona że widocznie mi źle powiedziała... Myslałam, że ją uduszę... Pomóż prosze jesli masz jakieś informacje w tej materii. Ja również służe pomoca jeśli jej potrzebujesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewula181 zakładanie klubiku malucha 16.08.08, 11:14 Witam Panie.Mam do was pytanie-czy przy zakładaniu klubiku malucha musze miec jakies uprawnienia do zajmowania sie dziecmi,czy musze kogos zatrudnic z kwalifikcjami??własnie nosze sie z zamiarem załozenia takiego klubiku Wasze informacje duzo mi pomogly przeczytałam wszystko co jest tu napisane.Nie jestem pewna co do uprawnien wiec bardzo prosze o jakes informacje.Z góry dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pynia1978 Re: zakładanie klubiku malucha 16.08.08, 12:40 Nie musisz mieć żadnych uprawnień i nikogo takiego zatrudniać. Jednak jeśli nie jesteś nauczycielką, nie pracowałaś w przedszkolu i nie masz w tej materii doświadczenia radzę zatrudnić osobę z kwaliikacjami i doświadczeniem na stanowisku "dyrektora" placówki. Jesli chcesz aby Twoj klubik wzbudzał zaufanie rodziców, działał prężnie realizując zadania przedszkola to warto mieć kogoś kto pomoże w jego zarządzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kejciuszka Re: pynia1978 16.08.08, 13:28 Do Pynia1978. 2. A co z nr PKD? Jeśli chodzi o nr PKD to Ty sama musisz sobie go zmienić w Urzędzie Miasta, w wydziale zajmującym się działalnością gosp. Czyli tam gdzie zakładałaś działalność, którą aktualnie prowadzisz. Oni mają książkę z nowymi PKD, jeśli chcesz możesz je również znaleźć w internecie ( wpisz w google PKD i wyskoczy Ci odpowiednia str). Przeczytaj dokładnie rozporządzenie ministra o punktach przedszkolnych tam jest wszystko dokładnie rozpisane. Co do VAT-u to nie będziesz vatowcem, nie ma takiej możliwości, ponieważ taka działalności nie jest ovatowana. Jeśli zmienisz PKD to informujesz o tym US i GUS wypisując wnioski i dołączając ksero wpisu do ewidencji. Jak będziesz zmieniała wpis to zmienią/ lub od razu sama poproś o zmianę wszystkich innych PKD, które masz we wpisie na nowe!!! Dzięki temu nie będą Cię za 2 lata ścigać, że masz je zmienić, bo zrobisz to za jedną robotą! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pynia1978 Re: pynia1978 17.08.08, 20:15 kejciuszka Poszłam tą drogą dokładnie co napisałaś. Udałam się do UM do działu działalności gospodarczych i poprosiłam o zmianę wpisu w ewidencji na nr. 85.10.Z - Wychowanie przedszkolne. Takie PKD uznałam samodzielnie że te będzie właściwy + nie jest to PKD ovatowany. Pani powiedziała, że ich dział nie wpisuje do ewidencji placówek przedszkolnych z tym nr PKD. Jak się spytałam kto w takim razie wpisuje powiedziała że nie wie. Stad moje pytanie na forum. Rozporządzenie czytałam kilkakrotnie i wybacz ale nie widzę w nim odpowiedzi na moje pytanie To że są nowe PKD też wiem - dziekuje i co dalej mam zrobić że US i GUS też, ale pytanie gdzie najpierw zgłaszam PKD i czy na pewno wybrany przeze mnie nr jest właściwy? Odpowiedz Link Zgłoś
wagaaa Re: pynia1978 18.08.08, 21:48 Witam wszystkich bywalców tego forum.Jestem tu nowa ,ale przeczytałam od A do Z wszystkie Wasze wypowiedzi ,zajrzałam również do dokumentów , o których pisałyście - jak łatwo się domyśleć jestem również zainteresowana uruchomieniem klubu malucha, jak to nazywacie. Sprawdziłam w pierwszej kolejności to co piszecie o tym PKD i po szczegółowej analizie tzw.Klucza powiązań PKD 2007 z PKD 2004 zawartego w rozporządzeniu(tabela nr2) doszłam do następujących wniosków; 88.91.Z (PKD 2007)opieka dzienna nad dzieckiem = 85.32.A (PKD2004) żłobek - więc jest bez sensu rejestracja pod 88.91.Z ,gdyż jest to jednoznaczne z rejestracją żłobka, co jak wiemy wiąże się z tymi wszystkimi kłopotami , o których pisałyście wcześniej(i tu panie z sanepidu chyba mają niestety rację ,mówiąc że dla nich PKD 88.91.Z to żłobek) Zastanawiam się czy bezpieczniej nie byłoby rejestrować się pod 88.99.Z (PKD2007)pozostała pomoc społeczna bez zakwaterowania ,gdzie indziej niesklasyfikowana wg klucz powiązań = 85.32.C (PKD2004)czyli pozostała pomoc społeczna bez zakwaterowania . Napiszcie co o tym sądzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
pynia1978 Re: pynia1978 19.08.08, 09:49 wagaaa Ja zmieniam klub przedszkolaka na punkt przedszkolny (zgodnie z nowym Rozporzadzeniem (Rozporządzenie MEN z dnia 13 czerwca 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia i organizowania tych form oraz sposobu ich działania (Dz. U. z dnia 18 czerwca 2008 r. Nr 104, poz. 667)) więc to nie będzie żłobek. W kwestii żłobka nie pomogę A sama czekam na odpowiedz odnośnie PKD punktu przedszkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
venoos1 8891 Z 19.08.08, 13:03 8891 Z to sa żlobki ale rowniez opieka dzienna nad dziecmi - i ty wlasnie otwierasz OPIEKE DZIENNA NAD DZIECKIEM - a żlobek jest wyszczegolniony. Tak mi powiedziano w Urzedzie Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Re: 8891 Z 19.08.08, 13:32 Ja również ma takie PKD i rónież taką odpowiedź uzyskałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jezykowa Re: 8891 Z 19.08.08, 19:31 venoos1 napisała: > 8891 Z to sa żlobki ale rowniez opieka dzienna nad dziecmi - i ty wlasnie > otwierasz OPIEKE DZIENNA NAD DZIECKIEM - a żlobek jest wyszczegolniony. Tak mi > powiedziano w Urzedzie To nie jest odpowiedź do mnie, prawda? Ponieważ ja otwieram punkt przedszkolny a to inna instytucja niż żłobek. Odpowiedz Link Zgłoś
venoos1 Re: 8891 Z 19.08.08, 19:51 nie nie - to odp. do wagaa ale powiedz - czym rozni sie punkt przedszolny od przedszkola?? to jest to samo?? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaoba Lokal na klub malucha 22.08.08, 15:34 Witam, jak wynająć lokal na klub malucha? Jak jest fajny lokal i właściciel słyszy że chcę otworzyć klub malucha zaraz rezygnuje z wynajmu. Dla ludzi to potwory, które wszystko niszczą. Pomysł mam tylko brakuje mi lokalu a tak naprawdę to chyba najtrudniejsza dla mnie sprawa. Już myślałam żeby otworzyć w bloku na parterze? Proszę o jakieś rady Pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
patitos Re: Lokal na klub malucha 22.08.08, 15:42 Nam pomogła pani z agencji nieruchomości, która zanim właściciel powiedział "nie" dokładnie mu wytłumaczyła na czym to będzie polegało. A gdzie chcesz otworzyć? Może ta moja pani Ci pomoże. aha stanard to podwyższanie ceny. Jak sie dowiadują na jaki cel, od razu średnio 30% podnoszą cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaoba Re: Lokal na klub malucha 22.08.08, 22:08 Witam, chcę otworzyć na Bemowie w Warszawie i okazuje się że jest meksyk z lokalami Odpowiedz Link Zgłoś
patitos Re: Lokal na klub malucha 22.08.08, 23:13 Wiem coś niestety na ten temat... Jak będziesz chciała namiar albo będziesz mieć jeszcze jakieś pytania pisz na maila paulinaks@tlen.pl Minusem jest prowizja agencji, ale tak naprawdę 99% ogłoszeń to ogłoszenia agencyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
tekla70 Re: Lokal na klub malucha 12.01.09, 12:04 Witam wszystkich!Bacznie śledzę to forum, dużo się już od Was dowiedziałam . Mam jednak pytanie odnośnie lokalu, mianowicie co z sąsiadami? Czy potrzebna jest zgoda sąsiadów na prowadzenie takiego klubiku? Słyszałam o częstych protestach ze strony sąsiadów, a zwłaszcza chodzi o hałasy dochodzące z ogródków (placów zabaw).Wiadomo, że dzieci krzyczą i płaczą. Może ktoś wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
zana1610 Re: Lokal na klub malucha 20.01.09, 13:34 Witam, ja również planuję założyć taki klub malucha. Niestety nie wiem od czego mam zacząć? Czy powinnam najpierw założyć działalność gospodarczą, czy znaleźć lokal czy może najpierw iść do urzędu gminy czy jeszcze gdzieś indziej? Będę wdzięczna za pomoc doświadczonych koleżanek Odpowiedz Link Zgłoś
kochaneszkraby Re: Lokal na klub malucha 11.10.08, 17:21 mam dwa pytania: 1. mam fajny lokal ale jest tam SZAMBO slyszałam że przepisy tego zabraniają, rzeczywiście tak jest?? 2. schody mają 110cm, czy da się jakoś obejść ten przepis?? 3. czy wy jako właściciele przedszkola/ żłobku/ klubiku itd. jesteście vatowcami?? czy za lokal płacicie np. 15 tyś.zł + vat? moja księgowa powiedziała że ja nie podlegam ovatowaniu... dzięki z góry! Odpowiedz Link Zgłoś
kochaneszkraby Re: Lokal na klub malucha 14.10.08, 10:40 up up podnosze, jak jest z tymi schodami?? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Pynia 14.10.08, 13:56 Pynia - jak jeszcze nie rozwiązałaś problemu, to napisz do mnie na priva gazetowego Odpowiedz Link Zgłoś
supernianie Re: Nie rozumiem hasła "zwykła działalność gospod 17.10.08, 11:17 dowiadywalam sie i zywnosc z kateringu mozna przyjmowac nawet na ulicy i sanepidowi nic do tego!!Czy pracownicy ktorzy pracuja na wolnym powiertzu maqja dostarczane jedzenie z kateringu musza zglaszac to sanepidowi??? Odpowiedz Link Zgłoś
asi.ak Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 09.10.08, 12:47 Witam serdecznie! Od wczoraj bacznie śledzę wątki na forum. Coraz częściej myślę o otworzeniu prywatnego żłobka. Z tego co widzę pani udało się przebrnąć przez liczną biurokrację. Niestety ja jeszcze nie zaczęłam niczego załatwić. Jak na razie zbieram wszelkie informacje. Niestety liczę się z ogromnymi problemami, ale grunt to wytrwałość. Jest tego tyle, że szczerze mówiąc nie mam pojęcia od czego zacząć. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę. Jeśli byłaby pani chętna podzielić się ze mną swoim doświadczeniem, to będę bardzo zobowiązana. Oto mój e-mail: murcki@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pumka15 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 12.10.08, 12:52 Witam serdecznie, po długich poszukiwaniach znalazłam lokal - ufff... ale o kurcze.... czy o kurcze!!! będę go remontować. Jest w bardzo dogodnej lokalizacji i z ogrodem. Salki są 3 i każda po ok.12m kwadratowych, w których chciałabym mieć 4-5 dzieci Moje pytanie do doświadczonych: czy zapytać przed remontem Panią w Sanepidzie czy to przejdzie ( bo jak wiadomo wg przepisów na 3-5 dzieci musi być 16m kwadratowych ) czy nie pytać tylko zaczynać remont. Proszę napiszcie swoje opinie po podobnych doświadczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
pumka15 Re: czy na TO dostanę dofinansowanie??? 13.10.08, 15:38 Witam, jestem na etapie prac zwizanych z otwarciem punktu przedszkolnego, który w zamierzeniach ma działać od 3-5h dziennie, jednak planuję aby posiłek przynosili Rodzice. Jak po Waszych doświadczeniach to będzie z dofinansowaniem? czy Urząd Miasta dofinansuje mi taką działalność? czy mogę się ubiegać, czy Wam się udało prowadząc taki Klub/Punkt? napiszcie proszę lub podpowiedzcie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: czy na TO dostanę dofinansowanie??? 14.10.08, 13:55 Z posiłkiem przynoszonym przez rodziców to bym sie zastanowiła - wg mojkego sanepisu i tak musisz z tego robić próbki, a dzieciaki zawsze chca jeść to, co sąsiad i jest straszny sajgon Rozważ podanie "suchego prowiantu" a przede wszystkim pogadaj w sanepidzie jak oni to widzą. Co do dotacji, to poczytaj starsze posty - opisałam to dość dokładnie. Należy Ci się 50% tego, co dostają publiczne, ale w tym roku to już raczej za późno, chyba że w Urzędzie Miasta będą mieli dużo dobrej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Jak ktoś ma pilne pytanie, to na priva proszę 14.10.08, 13:58 Ja tu rzadko zaglądam, także jak coś pilnego, to na gazetowego. Chętnie odpowiem, jeśli wiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
supernianie Re: Jak ktoś ma pilne pytanie, to na priva prosz 17.10.08, 11:14 witam walcze z sanepidm od 2 miesiecy,chca podciagnac moja dzialanosc gospodarcza pod zlobek lub przedszkole!Tlumacze ze nie jestem taka placowka sprawuje tylko opieke nad dziecmi a oni swoje-bo nie maja przepisow na takiego typu dzialalnosci i to jest bledne kolo.Skonsultowalam to z wojewodzkim saneidem i co sie dowiedzialm??ze nie musze miec odbioru przez sanepid!!poniewaz nie podlegoam pod zoz ani ministerstwo oswiaty!caly lokal zaprojektowany przez architekta tylko dla sanepidu-zgodnie z wymogami wiec jak przyjda na kontrole to nbie maja sie do czego przyczepic.Pozatym zazadali badania powiertza??1500zl! czy ktos to robil?? Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Jak ktoś ma pilne pytanie, to na priva prosz 05.11.08, 00:36 Jeśli projektował architekt pod sanepid, to konkretnie pod co? Pod przedszkole? Tzn, że macie spełnione normy dla ZL II? Jaka działalność masz w PKD? Pierwsze słysze o badaniu powietrza. Sama robiłam badania wody. Czy będziesz żywić dzieci - bo tu jest największe pole do popisu dla sanepidu. Odpowiedz Link Zgłoś
zolta-kaczuszka Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 26.10.08, 21:09 Witam, jestem zainteresowana założeniem prywatnego "żłobka". Chciałabym sie dowiedzieć jakie wymogi musi się spełniac i czy jest mozliwosc otrzymywania jakis dotacji oraz czy są jakieś szczegółowe wytyczne dotyczące wykształcenia ? Czytała że jeśli nazwa będzie inna niż żłobek np. Akademia"Żółta Kaczuszka" to przepisy są łagodniejsze czy to prwada ? będe wdzieczna za pomoc i kilka rad Pozdrawiam z poważaniem Agata Stefanek Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 05.11.08, 00:33 Jeśli złobek,czyli ZOZ, to z dotacją z gminy, jeśli "żłobek", to bez dotacji. Co do wykształcenia opiekunek, to jeśli zarejestrujesz to jako opiekę dzienna nad dziećmi, to nie ma żadnych wytycznych. Ja jednak polecam opiekunki dziecięce po studium medycznym Odpowiedz Link Zgłoś
pani_dzwoneczek do asik_cz 06.01.09, 18:23 Ja mam pytanie w kwestii lokalu o tą kategorie ZL II ponieważ poniżej tego punktu w rozporządzeniu piszę że dopuszcza się prowadzenie punktu lub zespołu w innym budynku niż w ust. 1 i tam trzeba spełnić określony warunki które są nie tak straszne. Ponieważ mam zamiar otworzyć punkt przedszkolny na jedną grupę (10 dzieci) w bloku mieszkalnym na parterze, mam nawet już zgodę wspólnoty mieszkaniowej i za bardzo nie wiem jak mam się ustosunkować do tego przepisu bo chyba kategorii nie będę zmieniać. A teraz sanepid i nieszczęsna kuchnia u mnie dzieci będą dostawać tylko owoce/warzywa lub niewielkie słodycze więc kuchni nie potrzebuje, dzieci oczywiście będą przynosić ze sobą jedzenie ale nie wiem czy tak może być. Bardzo dziękuje za odpowiedz i gratuluje wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
pani_dzwoneczek Re: do asik_cz 06.01.09, 18:29 Jeszcze zapomniałam spytać jak jest z tym projektem technologiczny z opisem pomieszczeń i działalności muszę go robić jeśli mój punkt będzie w bloku ? Odpowiedz Link Zgłoś
jolinek777 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 06.11.08, 09:10 Witam!!! Cieszę się widząc, że są kobietki które tak jak ja chcą robić w życiu coś co kochają i wkładają w to serce. Ja od wielu lat przewracam papiery na państwowej posadce i chce coś zmienić w swoim życiu. Proszę Was pomóżcie mi i poradźcie pod jakim PKD najlepiej zarejestrować AGENCJE OPIEKUNEK DO DZIECI???-mam zamiar otworzyć klubik dla dzieci w najbliższym czasie ale mój budynek jest obecnie w remoncie do wiosny a robiłam badanie rynku i wiem, że jest zapotrzebowanie na usługi typu opieka nad dziećmi po 16 tj. po godzinach pracy przedszkoli i żłobków. POZDRAWIAM I ŻYCZE WSZYSTKIM POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
bibunia1308 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 22.01.09, 20:05 UWAGA!!!!!!! UWAGA!!!!!!!! OD MARCA 2009 na skraju dzielnic Piątkowo i Podolany (200 m od ul Obornickiej) otwiera dla dzieci od 6 - 30 miesiąca życia swoje podwoje Akademia Najmłodszych Przestronny dom, wykwalifikowana karda oraz pyszne jedzonko przygotowywane na miejscu to nasze NAJMOCNIEJSZE STRONY Czas spędzony w naszym Rajskim Domku będzie dla Waszych dzieci czasem przyjemności i zabawy. Najmłodszym zapewniamy opiekę doświadczonych położnych i pielegniarki. Godziny działania naszej placówki to od 7:00 do 18:00 (możliwość ustalenia innych godzin oraz opieki w weekendy) Czesne: pobyt dziecka do 10 godz dziennie 1 200,00 zł* pobyt dziecka do 4 godz dziennie 800,00 zł* * w tej cenie : opieka, wyżywienie, pieluchy, zajecia dydaktyczne Opłata wpisowa 400,00 zł *** UWAGA*** do końca marac opłata wpisowa 200,00 zł zainteresowanych rodziców proszę o przesyłanie zgłoszen na adres: zlobekpoznan@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkannn88 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 23.01.09, 19:12 Oto świeże - dzisiejsze wieści z Koszalinskiego Sanepidu ( zachodniopomorskie ) z nowym rokiem planuje z kolezanka otworzyć punkt dziennej opieki nad dzieckiem w Sianowie, blisko Koszalina. Pracę nad pomysłem zaczynamy od współpracy z projektantem, który zadecyduje, czy lokal się nadaje, czy nie, nastepnie wkracza rzeczoznawca, który zatwierdza opinie projektanta. Planujemy nie gotować w naszej placowce obiadów, tylko je dostarczać do naszego klubu, także TU - chcąc nie chcąc wkracza Żywienie ( Sanepid )dlatego ktora z Was nie chce mieć w razie jakiegokolwiek zatrucia dzieci w swoim klubiku - co sie zdarza, wiem, bo pracuje w Placówce Oswiatowej, niech dobrze żyje z Sanepidem - Kolezanki, potrzeba wypażarki, lodowki i umywalki, a to przeciez niewiele - opisuję tu opcję klubiku, w którym obiady będą dowożone, a sniadania i jogurty, owoce, napoje - na miejscu Pozdrawiam Owszem, mozna zaryzykować Klubik bez współpracy z pionem Żywienia, bedzie dobrze - do pierwszych grupowych wymiotów, zatrucia itp., ale dziewczyny - nie warto, kary sa bardzo wysokie, a jeśli ktos bierze sie za otwieranie takiego miejsca - niech robi to z głową ! Pozdrawiam i życzę sił i sukcesów Wszystkim klubowiczkom w Polsce Przyszłe Klubowiczki Magda i Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kuba631 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 24.01.09, 14:00 W 100% zgadzam się z wypowiedzią powyżej .Z własnego doświadczenia wiem , że na pewne rzeczy lepiej chwilkę poczekać , ale ustalić i uzyskać akceptację właściwych istytucji. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkannn88 Klub nie musi spełniać żadnych przepisów ? 25.01.09, 09:21 Zakładamy klub jako działalnośc gospodarczą, nie przedszkole, nie punkt przedszkolny itp, poniewaz w zakladanym przez siebie miejscu chcemy same decydować o wszystkim,opierajac sie na wybranym programie wych. przedszkolnego. Obie jesteśmy nauczycielami w przedszkolach,ze specjalnością neurologopedyczną także z doborem tresci programowych, pomocą logopedyczną dzieciom nie bedzie zadnego problemu. Po co nam te przestrzeganie przepisów odnosnie Sanepidu, p/poż ???? Otóz w naszym kraju bardzo modne stało sie ostatnimi czasy otwieranie klubów, akademii, chatek, sama chcemy taki klubik założyć ALE !!! Bez wspópracy z instytucja Sanepidu i Strazy Pozarnej jest to niemozliwe - jeśli któraś z Was chce prowadzić cos takiego na dluższą metę. Owszem, mozemy załozyć klubik bez poinformowania ww instytucji i sobie prosperować, ale po wizycie w Koszalinskim Sanepidzie juz wiemy, ze na dłuzsza mete nie damy rady bez spełnienia wymogu posiadania pomieszczenia, zatwierdzonego przed rzeczoznawcę w porozumieniu z sanepidem, w którym umiescimy wypazarke, lodówkę, kuchenke gazową itp. Koszalinski Sanepid nie dał nam zgody na naczynia jednorazowe. Sprawa robi sie głośniejsza, bowiem furtka dla osób otwierajacych klubiki z obiadami dowożonymi do nich, robi sie w kraju głosniejsza, bowiem furtka dla osob je otwierajacych kluby w Polsce jest jeszcze szeroko otwarta, bowiem zaden przepis tego wyraznie nie reguluje, a klub bez wspolpracy z sanepidem otworzyć na dzień dzisiejszy można.. Orientujac się jakim przepisom nasz Klub bedzie podlegał a jakim nie, na pierwszym miejscu stawiam sanepid i straz pozarna. Do czego zmierzam, nie otwieram klubu, bo wiem ze taki wymog odnosnie spełnianych wymagań przez klub powoli zaczyna w Polsce wkraczac w życie, sa bowiem głosy, iz klubiki działaja na zasadzie otwartej furtki, bowiem nie owijajmy w bawełne, wiekszosć takich miejsc w naszym kraju nie spełnia podstawowych wymagań sanepidowskich. Informacje, które podałam wyniosłysmy z kolezanką po wizycie w zachodniopomorskim sanepidzie i nie mam tu za miaru nikogo obrazać i wysmiewać za otwierane kluby - bez nadzoru sanepidowskiego, ale osobom, które nie chcą mieć komplikacji przy prowadzeniu wyzej opisanej działalności. Nie potrafimy powiedzieć ile czasu minie nim taki przepis w Polsce się pojawi, ale nie zamierzam ryzykować i wiem , ze tam gdzie są dzieci i posiłki, tam nie darady inaczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 Re: Klub nie musi spełniać żadnych przepisów ? 25.01.09, 13:33 Jesli chodzi o jedzenie to tak jak pisałam wczesniej, Sanepid jest konieczny. Ale Sanepid to nie tylko jedzenie, ale też lokal, meble, sanitariaty etc. Jesli te pozostałe wymogi zostaną zatwierdzone, to już bardzo bliska droga do pzredszkola. Piszesz o posiłkach, a co z pomiesczzeniami? Też będa dostosowane do wymogów zawartych w przepisach budowlanych? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 do magdalenkannn88 24.01.09, 20:22 Czytając wypowiedzi o zakładaniu klubików i przedszkoli, nasuwa mi się wniosek, że klubiki powstają dlatego że wymogi dotyczące założenia przedszkola sa bardzo trudne do zrealizowania. Głównie właśnie chodzi o budynek. Dlaczego Pani nie założy przedszkola, dofinansowanego i doglądanego przez różne władze skoro Pani chce dostosować lokal? Klub przecież nie musi spełniać tych wszystkich przepisów, a Pani jak najbardziej chce się do nich dostosować.Może to bardziej perspektywiczne? Tak tylko pytam z ciekawości, jaka jest idea. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzik234 do kasia1302 24.01.09, 22:55 "Klub przecież nie musi spełniać tych wszystkich > przepisów" na jakiej podstawie Pani tak twierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 Re: do kasia1302 25.01.09, 09:09 Nie twierdzę. Domniemam. Nie ma odrębnych przepisów dla tego typu działalności. Jesli chodzi o żywienie to jak najbardziej podlega to pod Sanepid i nie ma o czym dyskutować. Natomiast cała reszta, czyli wymogi lokalowe nie wiadomo pod co podciagnąć. Bardzo miła pani z Sanepidu powiedziała mi, że kontroluje właśnie taki punkt opieki dla dzieci pod względem żywienia natomiast koleżanki z Nadzoru Zapobiegawczego nie, ponieważ nie jest to ani przedszkole ani żłobek, a rodzice mają podpisane umowy cywilno-prawne i w ten sposób to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
studzinska1367 Re: do kasia1302 26.01.09, 10:59 Witam, śledzę informacje na temat klubów dla dzieci,chcę założyć od marca .Wiadomo żeby być spokojną sanepid musi lokal odwiedzić,chodzi tu o bezpieczeństwo dzieci .Nie wiem jakie kryteria ma rybnicki sanepid.Teraz borykam się z myślami czy to ma być klub czy może prywatny żłobek . proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkannn88 Re: do magdalenkannn88 25.01.09, 18:43 Tak, w naszym klubie, jak nawiazemy współprace z sanepidem, wszystko, nie tylko żywienie bedzie podlegało ich oglądowi, bowiem jak sanepid ma wgląd w jedzenie, to w sprzety w których myjesz naczynia, itp, a jak w sprzęty to i w ich bezpieczne umieszczenie w pomieszczeniu, w koncu na samo - same pomieszczenia, ich wyposażenie, pomoce z certyfikatami itp. Chcac byc klubem pod nadzorem tej instytucji nie da sie rozgraniczyc tych wszystkich spraw, bo nie mozna byc pod kontrola samego tylko pionu zywienia. Gdy dopasujesz te wsz warunki, tworzysz cos w czym bezpiecznie pracujesz przez wszystkie nastepne latka a nie drzysz przed wejsciem w zycie nowego przepisu odnosnie naszych klubow opieki nad dziecmi. Zaznaczam, nie tworzymy przedszkola, lecz klub, bezpieczny i dla dzieci pod kazdym wzgledem i dla Ciebie, bo masz na wszystko papiery i jestes spokojna o swoje dzialania w nim. Odpowiedz Link Zgłoś
agacany Re: do magdalenkannn88 30.01.09, 00:23 Witam, witam przeczytalam od deski do deski, ufff. Zgadzam sie z przedmowczynia, ze wspolpraca z sanepidem moze okazac sie owocna. Zakladam z lolezanka klubik i zamierzmy to zglosic zarowno do sanepidu jak i do strazy pozarnej. To sie po prostu oplaca. W razie wypadku, tfu tfu, odpukac, wszystko bedzie zrobione zgodnie zprzepisami. Dziewczyny, zastanowcie sie , co moze sie wydarzyc jesli tych odbiorow nie bedzie? Obawiam sie, ze moze to byc prokurator. Ja stawiam sie na pozycji matki oddajacej swoje dziecko pod opieke. Ma byc wszystko w klasie. Nie bojcie sie tych sanepidow. Lepiej pochodzic kilka tygodni dluzej za tematem i miec spokojna glowe. Pisalyscie cos o koniecznosci zmiany sposobu uzytkowania lokalu pod klubik - zgodnie z pismem wystosowanym przez Ministra Infrastruktury (na stronie gunb.gov.pl)nie tzreba tego robic. Proponuje tez przeprowadzic szkolenie BHP (max 200PLN), zainstalowac gasnice, etc. To nie sa az tak drogie rzeczy. Na koincu zglaszacie pracownikow do sanepidu i PIP. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 do agacany 30.01.09, 09:10 Bardzo Cię proszę o podanie linku do rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie zmiany użyteczności lokalu. Przeczytałam chyba wszystko, ale takiego rozporządzenia nie znam. Owszem, nie trzeba zmianiać sposobu użytkowania lokalu, pod warunkiem, że mieści się on na parterze i chodzi o inne formy wychowania przedszkolnego: www.men.gov.pl/images/stories/pdf/stanowisko_MI_uzup.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
agacany Re: do agacany 30.01.09, 10:01 Chodzi dokladnie o to pismo. Bylam z tym w powiatowym urzedzie NB i powiedziano mi, ze nie trzeba. Zadalam pytanie o parter, pan stwierdzil, ze dotyczy to calych budynkow mieszkalnych ... Pomadrzylam sie za to na temat Sanepidu i co sie okazuje: dzialanosc gospodarcza jaka jest opieka nad dziecmi nie podlega przepisom Sanepidu, wg. ustawy tylko przedszkola, zlobki etc. Trwa dyskusja czy opieka podlega nadzorowi pod wzgelem zbiorowego zywienia. Mam dzownic po niedzieli i wtedy uzyskam jednoznaczne stanowisko Glownego Inspektora. Odpowiedz Link Zgłoś
agacany Re: do agacany 30.01.09, 10:09 Warszawa, ale jesli Glowny Inspektor wyda decyzje, to bedzie ona obowiazywla w calym kraju. Dam znac jak sie sama dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 Re: do agacany 30.01.09, 10:21 Proszę podaj mi nr telefonu na adres gazetowy, chętnie porozmawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenkannn88 Re: do agacany 30.01.09, 22:02 Gdy bedziesz miała wiesci odnosnie żdiorowego zywienia, daj prosze znać na tym forum. Jestem w trakcie zakładania Klubu dla dzieci. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
agacany Re: do agacany 30.01.09, 22:19 Jasne. Chociaz ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2001 r.)raczej jasno mowi o tym, kto i w jaki sposob wprowadza zywnosc do obiegu... Nic to, mam plan: jesli nie dadza mi wiazacej odpowiedzi "po niedzieli" to napisze do nich list milosny w sprawie, zeby ewentualna pisemna od nich odmowe miec jako dowod. Ja tam chce podlegac pod sanepid. Dla wlasnej wygody i spokoju sumienia. Nie taki diabel straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia1302 do magdalenkannn88 01.02.09, 08:49 Przepraszam, że tak zanudzam-) Proszę napisz mi jak będziesz odbierana przez Sanpeid i straż. Jako co? Jakimi przepisami będą się kierować? wiesz, że są inne dla punktów, dla przedzkoli i żłobków (chodzi o wysokości, ilości sanitariatów, toalet dla personelu, mebli etc), dla klubów nie ma żadnych i dla wielu jest to po prostu przedszkole.A co ze zmianą sposobu użytkowania? Tu też sa zdania podzielone. Będę wdzięczna za podzielenie sie swoją wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
kry74 Re: do magdalenkannn88 02.02.09, 16:46 ja też jestem bardzo ciekawa jak Ci poszło z Sanepidem i strażą. mam zamiar otworzyć klub malucha w Łodzi i ide właśnie w środę do kierowniczki sanepidu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzionly jak to jest z tym przekształceniem lokalu ?? 05.02.09, 13:42 Opinie na forum różne...Jezeli chce wynajac dom to musze go przeksztalcic na lokal usługowy? Od inspektora budowlanego uslyszalam,ze tak. Sa jakies przepisy?? Co ze straza pozarna przy takim przeksztalcaniu? Pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
chmurcia4 pytanie za 100 pkt. ;)) ?? 06.02.09, 14:59 dziewczyny kochane, od jakiegoś czasu jpodczytuję wasze forum i widzę, że jesteście bardziej zorientowane niż ja, mam pytanie "czy opiekując się 2-3 dzieciaczków muszę zakładać d.g na większą skalę - tak jak wy to robicie czy wystarczy tylko zgłosić taką formę zarobkową i pozwoli to ominąć wszelkie maści udziwnienia od Sanepidu, S. poż. itp. jak to jest gdy nie chcę zakładać Klubiku ani żłobka? Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Kurs I pomocy pediatrycznej 15.02.09, 23:31 Już po raz drugi w swoim Klubie organizuje Kurs I pomocy pediatrycznej, kurs jest ogólnodostępny, mogą w nim brać udział zarówno rodzice jak i opiekunowie, - jest to również doskonała okazja do spotkania z osobami które już założyły placówki. Serdecznie zapraszam - więcej wyślę na prive. kontakt@misiowyogrodek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
em_p Re: Kurs I pomocy pediatrycznej 22.02.09, 19:29 Rozpoczął się nabór wniosków na dofinansowanie z UE alternatywnych form opieki nad dziećmi, warto skorzystać... Tutaj więcej informacji: www.efs.gov.pl/NaborWnioskow/KonkursyTerminy/Strony/Ogloszono_nabor_wnioskow_w_ramach_Poddzialania_1_3_2_POKL_160209.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
lodz-klubmalucha KRY-74 07.03.09, 23:24 Hej też jestem z Łodzi i też pracuje nad otwarciem klubu malucha - może połączymy siły lub wymienimy zdobyte już informacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
marti_w Re: do agacany 27.03.09, 01:02 Witam Bardzo proszę o zamieszczenie na forum wszelkich inf. na temat zakładania klubu opieki nad dziećmi. Czy wymagane jest wykształcenie kierunkowe, jak wygląda cennik (dzieci w wieku 2 do 3 lat, trzy posiłki dziennie), ile pomieszczeń dla 6 do 8 dzieci. Co do sanepidu to proszę o info w sprawie decyzji Głównego Inspektora. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
agacany Re: do agacany 06.05.09, 22:02 Witam Dlugo mnie nie bylo bo bylam zarobiona na maxa. oto moje dzielo www.wesolekrasnale.pl Odpowiadajac na pytanie: jesli masz dom mieszkalny to zeby zarejestrowac zywienie musisz przekwalifikowac lokal. Jesli masz zrobiona uzytkowosc na uslugi to nie. Jesli chodzi i metraz dla dzieci to 3-5 dzieci 16 m,kw a potem po 2 metry na kazde dziecko, max. 25 dzieci w punkcie przedszkolnym. Jesli jest to dzialanosc zarejestrowana jako opieka to nie ma jasnych przepisow. W sensie sanepid nie wie, ech. Pozdrawiam wszystkich poczatkujacych. Po wielu trudach jest to mozliwe do wykoania)) to w ramach pocieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dunias Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.03.09, 16:10 Twój post jest świetną wskazówka na mojej nowej małej drodze życia clubingowego Odpowiedz Link Zgłoś
agagasia Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 06.03.09, 19:24 bardzo prosze o kontakt moje gg 1119045 w sprawie prywatnego przedszkola z o9ddz. nie wiem jak ugryźć temat..smile Odpowiedz Link Zgłoś
agagasia Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 06.03.09, 19:28 bardzo prosze o kontakt moje gg 1119045 w sprawie prywatnego przedszkola z o9ddz. nie wiem jak ugryźć temat.. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka.1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 09.03.09, 09:40 Witam serdecznie. Planuję otwarcie klubu dla malucha w Poznaniu. Będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat założenia działalności. z tego co wyczytałam na tym forum to proponuje się zarejestrowanie kluby jako działalność gospdarczą, jako "opieka nad dzieckiem bez zakwaterowania" 85.32C. Jak wygląda kwestia tych wszystkich sanepidów itp. Z góry dziękuję. Bedę wdzieczna tez za info na gazetowego maila. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak4779 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 13.03.09, 14:04 Witam, również jestem zainteresowana tematem. Pragnę otworzyć klub malucha (opieka dzienna) dla dzieci od 4 miesięcy do 3 lat w Warszawie, Grochów, ewentualnie Międzylesie. Wstępnie przyjmyję, że standardowa opłata miesięczna wraz z wyżywieniem będzie oscylowała w granicach 1 000 zł. Proszę o opinię odnośnie lokalizacji i ceny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nasze-frufru Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 14.03.09, 08:54 Od razu ostrzegam, przy tej cenie będziesz musiała mocno zaoszczędzić albo na ilości i wynagrodzeniu opiekunek albo na jedzeniu, albo na obu tych rzeczach. Nie mam pojęcia, jak robią to niektóre prywatne żłobki, bo nie ma prawa się zamknąć taki biznesplan. Zatrudnienie wykwalifikowanych opiekunek to koszt 1800-2600 pln miesięczne na osobę, jeżeli zatrudnisz "panie" za 1000 zł, to może Ci się uda utrzymać taką cenę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak4779 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.03.09, 12:21 Kwestia personelu akurat nie stanowi dla mnie takiego problemu, gdyż mam wstępnie ustalone warunki ze znajomymi opiekunkami. Największy problem to lokal, który spełniałby wszystke wymagania Sanepidu i oczekiwania Rodziców. Poniżej, dla wszystkich zainteresowanych, odpowiedź sanepidu na moje zapytanie odnośnie klubu malucha dla dzieci do 3 lat..... W odpowiedzi na Pani pytanie otrzymane w dniu 16 marca 2009 r., w sprawie żywienia i wymagań higienicznych podczas sprawowania dziennej opieki nad dzieci, Oddział Higieny Dzieci i Młodzieży Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Warszawie informuje, że obiekt przeznaczony na tego typu placówkę, jako podmiot działalności gospodarczej wg PKD w podklasie obejmującej żłobki i pozostałą dzienną opiekę nad dziećmi sklasyfikowanej w 88.91.Z, musi spełniać wymagania m.in. następujących aktów prawnych: ● Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (tekst jednolity: Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118 z późn. zm.); ● Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.); ● Ustawa z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz.U. Nr 229, poz. 2275 z późn. zm.); ● Ustawa z dnia 19 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. z 2009 r. Nr 18, poz. 97) Ponadto wszyscy pracownicy powinni legitymować się badaniami lekarskimi do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z: ● ustawą z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234, poz. 1570); ● rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. Nr 25, poz. 191); ● rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006 r. w sprawie wykazu prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (Dz. U. Nr 133, poz. 939); ● rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 10 lipca 2006 r. w sprawie wykazu czynników chorobotwórczych oraz stanów chorobotwórczych spowodowanych tymi czynnikami, którymi zakażenie wyklucza wykonywanie niektórych prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (Dz. U. Nr 132, poz. 928). Biorąc pod uwagę działalność w zakresie sprawowania opieki nad dziećmi w połączeniu z wyżywieniem, w świetle istniejących przepisów prawa jest to zakład żywienia zbiorowego zamkniętego (również w przypadku żywienia cateringowego). Sugerując się powyższym, zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawa, określających warunki jakie muszą być spełnione przez zakłady branży żywieniowej, a mianowicie: - rozporządzenia (WE) 852 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. L 139 z 30 kwietnia 2004 r.) zał. II, - ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225) wraz z aktami wykonawczymi, - rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545). Treść podanych aktów prawnych jest dostępna na stronach internetowych www.sejm.gov.pl (pod zakładką Internetowy System Bazy Danych). Odpowiedzialność za warunki sanitarno-higieniczne w placówce oraz przygotowanie i przeszkolenie personelu ponosi właściciel placówki. Szczegółowe kwestie dotyczące warunków sanitarno-higienicznych dla planowanej działalności, należy uzgodnić bezpośrednio z właściwym ze względu na lokalizację placówki Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym. Wykaz adresowy Powiatowych Stacji sanitarno- Epidemiologicznych woj. mazowieckiego dostępny jest na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: www.wsse.waw.pl (pod zakładką Stacje Powiatowe i Stacja Graniczna). W sytuacji gdy pomieszczenia nie spełniają wymagań określonych w § 72 i § 73 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w celu uzyskania odstępstwa od wysokości pomieszczeń lub usytuowania podłogi poniżej poziomu terenu, należy wystąpić do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Warszawie, ul. Żelazna 79, 00-875 Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
malina_555 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.03.09, 16:48 pozdrawiam wszystkie Panie na tym forum, temat zakladanie zlobka ciagnie sie od 2 lat i przznaje ze nie przeczytalam wszystkich postow, to co opisujecie wydaje sie bardzo skomplikowane. Moje dziecko uczeszcza do zlobka w Niemczech i tu wyglada to tak: dzieci spedzaja w "spotkanie krasnali" 3h w grupach do 10 dzieci,dzieci sa w wieku dwa do trzech lat, opieke sprawuje przedszkolanka i jedna mama, ktora przynosi,przygotowywuje sniadanie i sprzata po dzieciach. Dzieci spiewaja, maluja, lepia z plasteliny itp. Czy nie jest to jakas alternatywa?? chetnie odpowiem pytania jesli ktos jakies ma. Pytania prosze kierowac na malina555@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
ga700 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 20.03.09, 16:05 Większość z was pisze o problemach z sanepidem itp. Z Waszych postów wynika tez, ze jezeli zarejsetruje sie dzialalnosc pod odpowiednim kodem, to teoretycznie pod sanepid to nie podlega. Ja wpadlam na inny pomysl... Co o tym myslicie? Otoz chce otworzyc klub malucha w mieszkaniu. Nie wiem teraz zarejsetrowac swoja dzialalnosc jako niania czy cos podobnego? Znalazlam ciekawe i spelniajace wymagania mieszkanie (na parterze, z ogrodem...). Czy ten pomysl w ogole ma szanse? Prosze o opinie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia-p Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 20.03.09, 20:18 To jest dobry pomysł, bo mi to zasugerowała kobitka w sanepidzie,że jak będę sobie nianią to nie podlegam im i już...Ja już sie przekonałam,że sanepid to ciężka sprawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
misia_only Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.03.09, 14:00 Asiu, czy mogłabyś sie do mnie odezwać na priva- dominikatlalka@o2.pl Bardzo proszę Odpowiedz Link Zgłoś
misia_only Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.03.09, 14:50 Poprzednia wiadomość skierowana była do asik_cz )) Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz To ja - Matka założycielka :) 17.03.09, 21:22 Bardzo proszę nie pisać do mnie z adresu ludzie@gazeta.pl, bo nie moge odpisać Misiu - odpisałam Ci na priva gazetowego ja też dawno tu nie podczytywałam wpisów, ale ciesze sie ogromnie, że dzielicie się swoimi doświadczeniami. Teraz pisze projekt na konkurs o dofinansowanie z UE budowy przedszkola, więc jestem potwoooooooooornie zajęta, ale jak się obrobię, to poczytam i poodpisuję. Sciskam mocno wytrwałe Panie (i Panów, jeśli tu są) Odpowiedz Link Zgłoś
marps prośba o poradę 23.03.09, 09:39 Witam. Zastanawiam się poważnie nad otworzeniem Klubu Malucha w Warszawie. Nie wiem od czego powinnam zacząć. Może ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć co powinnam załatwić najpierw, gdzie to zgłosić itp.? Poza tym będę bardzo wdzięczna za informacje na temat wymagań sanepidu (tzn. jak założę nie przedszkole ale klub malucha to można jakoś obejść wymagania sanepidu)? Czy istnieje możliwość dostania jakiegoś dofinansowania na rozpoczęcie działalności z Urzędu Pracy albo UE? Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam! Marta Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 Re: To ja - Matka założycielka :) 23.03.09, 18:50 a można dopytać z którego funduszu się starasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sobotkowa do kogoś z doświadczeniem 25.03.09, 14:00 Dziewczyny mam chęć założyć klubik malucha w jednej z dzielnic Warszawy. Kompletnie nie wiem od czego zacząć...... Obecnie pracuję (ale właśnie nie wiem jak długo jeszcze), nie mam wykształcenia pedagogicznego...chcę zatrudniać opiekunki. Gdyby któraś z Was (która ma to za sobą) znalazła chwilkę na rozmowę telefoniczną lub gg będę wdzięczna...bardzo Mogę również zapłacić za info, bo przecież to pomoc jakby nie było.... Dajcie znać na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
naszebrzdace Re: To ja - Matka założycielka :) 12.04.09, 15:03 Witam serdecznie Matkę założycielkę i wszystkich wytrwale śledzących wątek jestem nowa, ale skrzętnie prześledziłam całość.. na początku wielkie dzięki za ten, wnikliwie prowadzony, temat.. zakładam właśnie własny klub i do wielu wniosków doszłam, śledząc powyższe wpisy.. mam tylko jedno pytanie do osób, które już swoje kluby mają.. po bojach w sanepidzie, gdzie udałam się, zakładając naiwnie, że założę klub pod numerem PKD "opieka dzienna nad dziećmi", myślę o zarejestrowaniu klubu pod innym numerem.. mam tylko wątpliwości co do zgłoszenia zmiany użytkowania lokalu.. chciałabym to zrobić, jednak przy deklaracji nieco innej działalności niż to jest w rzeczywistości może być to utrudnione, jeśli nie niemożliwe.. gdybyście były chętne do podzielenia się własnym doświadczeniem,jak to jest u Was, byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
martysiaaab ;) 14.04.09, 15:05 Witam Dziewczeta Chciclabym zalozyc Klubik dla Maluchow. Mam w zwiazku z tym pytanie czy trzeba miec wyksztalcenie pedagogiczne? (ja jestem w trakcie studiow) oraz jaka grupka dzieciakow powinna przypadac na jedna opiekunke, z gory dziekuje za wszelkie inf pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lawendowagrzadka Re: To ja - Matka założycielka :) 16.04.09, 09:31 Witam serdecznie przeczytałam całe forum ,ponieważ zakładam na śląsku artystyczny klub dla dzieci w wieku 2,5 do 5 lat oczywiście wszystko jest świetnie , poza sanepidem... zgłosiłam działalność pod kodem PKD 88.91.Z na co otrzymałam dzisiaj wiadomość, że jest on zarezerwowany wyłącznie dla żłobków i swoją dzialalnośc mogę zarejestrowac wyłącznie pod kodem 85.10- wychowanie przedszkolen. A ja nie podlegam przepisom MEN. Bardzo proszę o radę właścicielki klubów dla dzieci w przedziale wiekowym 2,5-5lat . Pod jakim kodem mam zarejestrować swoją działalność ? Chcemy ruszyć 1.06. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.wysz Re: To ja - Matka założycielka :) 22.04.09, 22:45 asik_cz napisała: > Bardzo proszę nie pisać do mnie z adresu ludzie@gazeta.pl, bo nie > moge odpisać Napisałaś aby nie pisać z adresu ludzie@gazeta.pl więc proszę odpowiedz mi na jedno małe pytanie na moja pocztę: magdalena.wyszkowska@poczta.fm Ile należy mieć pieniędzy aby zacząć myśleć o legalnym prywatnym żłobku lub klubie malucha (zauważyłam że przepisy do spełnienia są tak samo restrykcyjne jeśli chodzi o opiekę nad małymi dziećmi)? Przeczytałam wszystkie posty ale takiej informacji nie znalazłam a to jest dla mnie największa przeszkoda. Chciałabym z góry wiedzieć na jaka sumę mam się przygotować. Z góry dziękuję za odpowiedź. serdecznie pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
k_z1 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 16.04.09, 21:44 witam serdecznie, wnikliwie prześledziłam ten dwuletni wątek. niestety nadal nurtują mnie pytania - od czego zacząć?????? czy najpierw szukać lokalu/domu, potem uzgadniać jego dostosowanie z sanepidem, nadzorem, strażą pożarną? jak sensownie zaplanować tę drogę - prosze odpowiedzcie, bo wiem że nie jestem jedyną osobą która pyta o kolejność kroków, ale odpowiedzi konkretnej brak a przecież tak wiele z Was przechidziło ju z z sukcesem przez ten trudny etap początkowy (tak nawiasem - ile czasu zabrało Wam uruchomienie całej inicjatywy - mam się liczyć z tygodniami czy miesiącami???) pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na życzliwe podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaw785 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.04.09, 12:01 Witajcie ,Czy moze ktoś to wszystko podsumować..?Na klubik malucha działalność bez sanepidu i Strazy poż?Żadnych wymogów nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
sobotkowa Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 17.04.09, 14:56 Dziewczyny proszę niech któraś z Was opisze jaka jest kolejność zakładania klubiku. Prosi o to również we wcześniejszym poście k_z1. Macie takie duże doświadczenie w Wasze sugestie są nieocenione Ja też prześledziłam cały wątek i nie ma takich odpowiedzi Nie wiem czy wpierw rejestrować działalność a później szukac lokum? Kiedy szukać lokum? Jak warunki musi spełnić lokum? Ile Wam zajęło dostosowanie do wymogów? (chodzi mi o to ile muszę mieć środków zanim ruszy żłobek, żeby nie zginąć a płacić czynsz będę musiała)>? 2, 3 miesiące czy więcej? Ile kosztowało Was wyposażenie? W ogóle jak oceniacie ile środków potrzeba na start? Jak długo zajęło Wam wypełnienie żłobka max. ilością dzieciątek? Co z księgowością, same prowadzicie? Czy po rejestracji działalności mam szukać biura rachunkowego czy sama sobie poradzę? Jakie umowy podpisujecie z "ciociami" opiekunkami? Jakie umowy najmu zawieracie? pytań jest masa Odpowiedz Link Zgłoś
tas99 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 22.04.09, 09:49 Kochane! poszukuję klubiku w Łodzi dla 1,5 rocznego synka. będę wdzięczna za infoemcje Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczki3 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 22.04.09, 10:04 Szanowne Panie w niedługim będę zakładała Klubki. Będę wdzięczna za odpowiedni na poniżesze pytania osoby doświadczone w tym temacie na @gazetowego (biedroneczki3@gazeta.pl): 1. Jak warunki musi spełnić lokum? 2. Czy lepiej mieszkanie na parterze z ogrodem, czy Dom wolnostojący? 3. Czy mieszkanie w bloku również trzeba przekwalifikować, czy Dom? 4. Jakie były koszty początkowe? 5. Ile kosztowało Was wyposażenie? 6. Jakie umowy najmu zawieracie? 7. Jak się rozliczacie VAT, ryczałt? 8. Jak jesteście zarejestrowane S.j czy Sp zoo? 9. Jak znalazłyście opiekę (dobrą!) dla dzieci? 10. Jaki jest koszt takiej opiekunki? BAAAAAAAAARDZO BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA POMOC Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.wysz Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 22.04.09, 22:46 asik_cz napisała: > Bardzo proszę nie pisać do mnie z adresu ludzie@gazeta.pl, bo nie > moge odpisać smile Napisałaś aby nie pisać z adresu ludzie@gazeta.pl więc proszę odpowiedz mi na jedno małe pytanie na moja pocztę: magdalena.wyszkowska@poczta.fm Ile należy mieć pieniędzy aby zacząć myśleć o legalnym prywatnym żłobku lub klubie malucha (zauważyłam że przepisy do spełnienia są tak samo restrykcyjne jeśli chodzi o opiekę nad małymi dziećmi)? Przeczytałam wszystkie posty ale takiej informacji nie znalazłam a to jest dla mnie największa przeszkoda. Chciałabym z góry wiedzieć na jaka sumę mam się przygotować. Z góry dziękuję za odpowiedź. serdecznie pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
agnsul Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 12.01.10, 00:53 Witam mam pytanie czy udało ci sie uzyskać informacje od kogoś na temat lokalu czy można taki klub otwożyć w bloku na parterze i czy trzeba przekształcać lokal? Odpowiedz Link Zgłoś
ed_da Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 24.04.09, 12:56 witam, zakładam klub malucha dla dzieci 0,5-3 lata. Mam podobne pytania. Jeśli chodzi o sanepid, to uzyskałam informację- dwa razy taką samą od różnych osób, że nie muszę zgłaszać tej działalności, nie ma konkretnych przepisów. Jestem na etapie szukania lokalu, jeśli znajdę odpowiedni- to jaki powinien być mój kolejny krok? Ponieważ znalezienie odpowiedniego mieszkania, czy domu nie jest takie proste( właściciele nie chcą wynajmować na taki cel)założyłam, że najpierw znajdę lokal,zarejestruję działalność a potem zajmę się uzyskaniem wszelkich zgód i pozwoleń ze strony nadzoru bud. i straży. Czy ktoś z doświadczeniem w zakładaniu klubu mógłby mi podpowiedzieć, co i jak oraz w jakiej kolejności należy robić? Czy mój"plan" jest sensowny? Przyznaję, że mam wiele wątpliwości i pytań. Bardzo proszę o pomoc.eda34@onet.eu pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaw785 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 25.04.09, 09:35 Czemu nikt niechce podzielić sie informacjami na ten temat?Jeżeli nie tu to prosze na maila kasiaw785@wp.pl DZIĘKUJE Odpowiedz Link Zgłoś
sobotkowa Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 27.04.09, 15:17 Ja też poproszę więc na emaila prywatnego sobotka2@op.pl. Z góry dziękuję za każdą radę Odpowiedz Link Zgłoś
kpopialo zakladam klub maluszka 4km od Pabianic - sa chetni 28.04.09, 15:33 Nowy dom z ogrodem, caly parter 85m2 dla Maluszkow. Planuje otwarcie od wrzesnia br, dzieci 0,5-3 lata. Czesne ok 450 zl Byliby chetni? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakkb Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 29.04.09, 19:40 Też proszę o info na temat sanepidu kasiakkb@gazeta.pl Dzięki za wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś
dora252-pl Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 22.03.10, 11:06 witam przeczytałam od a do z . dziewczyny ja jestem w trakcie zakładania mini żłobka, widze że nie ma nikofgo z mojej miejscowosci- ale moze to i lepiej. w sumie zorientowałam się w sanepidzie itp. ale chodzi mi o bioznes plan. czy któras ma przykładowy- bo piszę o doatcję z UE i chciałabym sie na kimś powzorować. jeśli któraś byłaby taka miła to prosze o pomoc i wsparcie na dora25@op.pl. i jeszcze jedno pytanko, jak szybko zaczęło Wam się kalkulować chociaż na zero. wiem ze wszedzie inaczej ale prosze mniej wiecej. pozdrawiam i czwekam na e-mail dora25@op.pl. niech któras pomoze z tym biznes planem, na którym możnaby było się powzorować. dzięki dora25@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Nie siedze juz w klubach malucha 13.05.09, 00:20 Tak jak juz pisałam, nie siedze już w klubach malucha (mam punkt przedszkolny) i rzadko tu zaglądam. Nie chciałabym Wam namieszać w głowach moimi doświadczeniami sprzed roku, bo pewnie się wiele pozmieniało. Więc nie piszę juz o klubikach. Nie wiem również, co odpisywać na pytania "ile potrzebuję pieniędzy?" Przecież to nieporównywalne - ja zakładałam klub w małym mieście, Wy najczęściej piszecie z W-wy, Łodzi, Poznania, ja wynajmowałam lokal i remontowałam go, wy możecie mieć swój domek jednorodzinny itp itd... Ja dałam cenę 700 zł z wyżywieniem za 10 godzin, z opiekunką dziecięcą po studium medycznym na 5 dzieci i nie wyrobiłam, bo nie miałam dość klientów. Wy piszecie, że 100 czesnego nie starczy... Jak to mówią w TVN bines "wszystkie kalkulacje należy powtórzyć w konkretnych warunkach biznesowych" Tym dziewczynom, które do mnie pisza na priva i są zalogowane na gazecie, więc mam adres zwrotny (a nie "ludzie@gazeta.pl) staram się odpowiadać w miare swoich możliwości, szczególnie jeśli mają konkretne pytania i widać, że siedza w temacie. Pozdrawiam Was serdecznie i życze powodzenia. Teraz jest juz dużo łatwiej. A jeśli chodzi o zmianę sposobu użytkowania, to w aspekcie punktów przedszkolnych pojawiła się interpretacja www.men.gov.pl/content/view/12278/ przedostatni akapit. Myślę, że to się powinno stosować też do klubików Odpowiedz Link Zgłoś
kasinekg Re: Nie siedze juz w klubach malucha 13.05.09, 15:39 Rozporządzenie MEN z 10 stycznia 2008 nie dotyczy klubików, tylko punktów przedszkolnych. przy zakładaniu klubu w pierwszej kolejności wymagane jest przekształcenie w lokal użytkowy, jeśli tego nie ma w każdej chwili ktoś życzliwy może doniesć i o dalszych losach decyduje Inspektor budowlany (może zamknąć klub). Był niedawno artykuł w Wyborczej o takim przypadku w Warszawie. Poza tym lokal musi spełniać przepisy ppoż, i trzeba zgłosić do Sanepidu (nawet jeśli korzystacie z cateringu) T Odpowiedz Link Zgłoś
kasinekg Re: Nie siedze juz w klubach malucha 13.05.09, 15:46 z artykułu wynikało, że przekształcenie w lokal użytkowy wymaga zgody sąsiadów, więc mogą pojawić się trudności, bo ludzie nie chcą się zgadzać na sąsiedztwo takich miejsc. Nie próbujcie otwierać takich punktów bez wymaganych zezwoleń, bo będziecie mieć co chwilę kontrole na głowie. Nie ma przepisów regulujących powstawanie klubu malucha, ale są przepisy ogólne do prowadzenia działalności gospodarczej, ppoż, sanepidu, prawo budowlane i tego trzeba się trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Nie siedze juz w klubach malucha 14.05.09, 00:41 Jak zakładałam klub 2 lata temu, faktycznie przeprowadziłam zmianę sposobu użytkowania, koszmarna procedura, ale nie było tam nic o pytaniu o zgodę sąsiadów Prawo budowlane nie wspomina nic o takiej konieczności. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Nie siedze juz w klubach malucha 14.05.09, 00:45 No chyba, że to w przypadku, gdy lokal mieszkalny przekształacasz w użytkowy. Ja myślałam raczej o lokalu, który juz jest "uzytkowy". Straż pożarna wmówiła mi, że następuje zmiana klasy zagrożenia pożarowego (na ZLII), mimo iż wcześniej był w tym miejscu ZOZ i jak mam mieć teraz opieke nad dziećmi, to musze przeprowadzić całą procedurę (projekt technologiczny zatwierdzony przez rzeczoznawcę ds san-hig., ppoż, bhp i architektoniczne) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaewuni30 Re: Nie siedze juz w klubach malucha 18.07.09, 21:49 Witam, nie będę zbyt oryginalna, jeśli zwrócę się jak większość odwiedzających, zainteresowanych założeniem prywatnego klubiku lub żłobka dla dzieciaczków w wieku 0,6-3 lat, o pomoc. Wiem, że nie jest to prosta sprawa jednakże chcę podjąć tą inicjatywę. W moim mieście jest duży problem z miejscami w żłobkach, a bez takiej opieki pozostawione jest około 300 dzieci oczekujących na wolne miejsce. Wiem, że typowe żłobki podlegają pod ZOZ-y i wymagania w stosunku do nich są ogromne. A co z klubikami dla maluszków? Bo przecież zamiast nazwy żłobek można użyć klubik. Czy wymagania wtedy dalej są takie ciężkie? Mam już wstępnie miejsce na moją działalność. Jest to duży domek jednorodzinny o pow. 260m2 wybudowany w 2009r. i wogule nie użytkowany, położony w cichej dzielnicy miasta z ogródkiem. Założyłam, że wyżywienie dla najmłodszych byłby w formie słoiczków przynoszonych przez rodziców, a dla starszych catering. No właśnie co w tej sytuacji z wymogami sanepidu? Wiem, że wielu z Was przechodziło już przez te sprawy, dlatego zwracam się do Was z prośbom o pomoc, wszelkie rady. Wiem również, że taka działalność nie jest to prosta i każdy z Was napewno napotykał się na nie jeden problem i pewnie niechętnie będzie chciał podzielić się własnym doświadczeniem, ale gdyby jednak znalazł się ktoś życzliwy będę bardzo wdzięczna za okazałe wsparcie(maile na mamaewuni30@gazeta.pl). Z góry dziękuję i pozdrawiam Mama 4 miesięcznej Ewuni Odpowiedz Link Zgłoś
aplad Re: Nie siedze juz w klubach malucha 14.05.09, 13:46 Witam, pamietam Twoje zmagania sprzed roku... Zdaje sie, ze jestes z Gorzowa, tak? Mam pytanie (moze do wszystkich z Gorzowa) Czy sa jakiekolwiek szanse na miejsce w zlobku/klubiku/czymkolwiek dla 2-latki (od wrzesnia 2009). Publiczne podobno pekaja w szwach... I jeszcze prosba o rade: czy jesli skrzyknie sie pare mam, zakladajac ze beda mialy do dyspozycji pomieszczenie, ktore zechca oplacic, i powiedzmy, ze dwie opiekunki i powierzyc im dzieci we wlasnym pomieszczeniu (mieszkaniu?), z wlasnym ekwipunkiem (zabawki, jedzenie) na zasadach rodzina-niania (z tym, ze tu kilka rodzin vs. 2 nianie), to czy taki manewr tez wymaga tych wszystkich formalnosci, rejestracji, zezwolen...? Dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Nie siedze juz w klubach malucha 19.05.09, 00:30 ciekawy wariant z tym wspólnym chowaniem dzieci - myślę, że jeśli nie chcecie zatrudniać niań na umowę o pracę, no to nie wymaga to żadnych formalności, tak jak w tym kraju nic nie reguluje kwestii niań-opiekunek w szarej strefie. Jak zawsze - będzie fajnie, dopóki nic się złego nie będzie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
aplad Re: odwrocenie scenariusza opieki 20.05.09, 10:29 hej, dzieki za opinie. Tak tez myslalam, ale wolalabym calkiem oficjalnie i legalnie - a to juz, rozumiem, moze byc klopotliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
asik_cz Re: Nie siedze juz w klubach malucha 17.05.09, 23:43 "Wy piszecie, że 100 czesnego nie starczy..." Miało być "1000 zł nie wystarczy" Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_1978_30 Re: Zakładanie prywatnego żłobka - wymiana doświa 16.05.09, 00:04 Witam, jestem z Warszawy i również przymierzam się do utworzenia prywatnego żłobka. Mam dwójkę malutkich dzieci, ale nie pracowałam wcześniej w takiej placówce i nie wiem kompletnie, jakie koszty wiążą się z zatrudnieniem opiekunek, pielęgniarki w Warszawie? W jakich godzinach pracują (żłobki otwarte są 7-18) itp.Jeśli potraficie mi pomóc, a na pewno tak, proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Aga Odpowiedz Link Zgłoś