Dodaj do ulubionych

Jutro nasz pierwszy dzień w żłobku....

04.01.04, 17:57
Tak jak t temacie-jutro Ola zaczyna karierę żłobkowicza.
Zaczniemy od kilku godziny, zobaczymy jak to zniesie. Wiem jedno-dostanie
świrka na widok tyli zabawek!! I dzieci smile
Boję się tylko chorób, już teraz ma katarek, który nam się ciągnie i
ciągnie...
Mam troszkę nerwy przed jutrem... Ale pewnie Ola zniesie to lepiej niż ja smile
Dam znać, jak nam poszło!

Asia & Ola (11 m-cy!)
Obserwuj wątek
    • plf Re: w warszawie? 04.01.04, 21:42
      daj znać jeśli to warszawski żłobek (oraz który) bo wtedy miałbym parę pytań
      natury biurokratyczno-technicznej np. jak dłygo czeka się na miejsce, czy
      rodzice (oboje) muszą przedstawiać jakieś zaświadczenia o zatrudnieniu, czy
      przez pierwsze dni można przebywać z dzieckiem, czy można posłać tam dziecko
      które nie może jadać przetworów mlecznych,jak rozwiązana jest sprawa pieluch
      (czy rodzice przynoszą ze sobą?, a jeśli są na miejscu to jakiej firmy?), jak
      duże są grupy (tzn. ile opiekunek przypada na ile dzieci etc.)

pzdr. tata 14M Iwo
      • domali Re: w warszawie? 05.01.04, 08:26
        Mój synek chodzi do żłobka w Warszawie (ul. Dąbrowskiego), więc mogę na parę
        pytań odpowiedzieć smile
        Z miejscem jest różnie... nam, ponieważ mieliśmy nóż na gardle, udało się
        dostać od razu... ogólne zapisy są w kwietniu, a jeśli są miejsca, to
        przyjmują też w trakcie roku...
        Co do zaświadczeń, to są wymagane od obojga rodziców.
        Nie praktykowałam zostawania z Wiktorkiem w żłobku i racej czegoś takiego nie
        ma. Przez pierwsze dwa tygodnie dziecko może być maksymalnie 4 godziny.
        Co do diety bezmlecznej, to nie ma problemu, są przygotowywane osobne posiłki.
        Pieluchy przynosi się ze sobą (także chusteczki nawilżane, ewentualnie kremy).
        Co do wielkości grup, to zależy od wieku. W najmłodszej na 4 panie jest max 15
        dzieci, w starszych do 20.
        Chyba wszystko smile!
        Pozdrawiam, Dominika
      • joanna_t Opole :) 05.01.04, 09:43
        Jestem z Opola i tutaj moja Ola poszłą do żłobka.
        Ale napiszę jak jest u nas, tak dla porownania smile
        Olę zapisywłam w sierpniu, zeby mieć pewnośc, że się dostanie, ale np moja
        koleżanka była w kryzysowej sytuacji i jej córeczka została przyjęta z tygodnia
        na tydzień. Na karcie zgłoszenia było miejsce na pieczątkę zakładu pracy i
        podpis pracodawcy, ode mnie jako studentki nie wymagano dodatkowych
        zaświadczeń. Nie praktykuje się zostawania z dzieckie, podobno, to nie wpływa
        dobrze na jego przystosowanie się do nowej stytuacji i na inne dzieci, ale
        raczej zaleca się, by początkowo dzieci były na krócej-np Ola jest dziś od 8.30
        a odbiorę ją ok 12.30-13. Jeśli dziecko jest na specjalnej diecie to nie ma
        żadnych problemow, są dla niego osobne posiłki. Ogólnie dzieci noszą pieluszki
        ttrowe, paniom żłobkwym łatwiej jest zaczynać sadzać dziei na nocnik, ale jest
        taka cicha umowa między "ciociami" a rodzicami, ze przynosi się pampersa do
        spania, maluchy nie wybudzają się niepotrzebnie kiedy się zsiusiają. W Oli
        grupie jest tera ok 6-8 dzieci i 2 opiekunki... Max grupa może mieć ok 15 osób,
        wtedy dochodzi jeszcze pielęgniarka smile

Pozdrawiam!

Asia & Ola (11 m-cy!)
    • majaimama Re: Jutro nasz pierwszy dzień w żłobku.... 06.01.04, 21:48
      My zaczynamy jutro naszą przygodę ze żłobkiem. Maja ma dopiero 4,5 miesiąca i
      tak ciężko mi się z nią rozstać sad ale rzeczywistość jest jaka jest i rady nie
      ma. Dziś jeszcze raz byłam w naszym żłobeczku i okazało się, że Majula będzie
      najmłodsza a ciocia ze żłobka zapewniała mnie że będą ją rozpieszczać jak tylko
      się da. Mam "małego" doła, cały dzień o tym myślę, głowa mi pęka a żołądek
      wariuje. No nic - będzie dobrze - musi być dobrze !!!
      Pozdrawiam, Kasia
      • joanna_t Re: Jutro nasz pierwszy dzień w żłobku.... 07.01.04, 09:59
        Napisz, jak było. Dziś Ola jest trzeci dzień, pierwszy raz pójdę po nią po
        drzemce. Chyba nieźle jej tam jest, nie płacze kiedy "ciocie" ją zabierają,
        bawi się a nawet sama usnęła w kojcu!! To dla mnie szok, bo w domu niegdy tak
        nie zaśnie-trzeba przy niej leżeć, kołysać, coś zaśpiewać... Pani oddaje mi ją
        nakremowaną, uśmiechniętą i rozgadaną. Pewnie, ze jak dzwonię, to pani mówi, ze
        troszkę marudziła, ale wtedy biorą ją na ręce albo do wózka, kołyszą i Ola już
        jest spokojna. Tam są dzieci, jest dość głośno, a ona niegdy nie spędzała czasu
        w tak licznym małym towarzystwie, więc potrzebuje czasu na przyzwyczajenie się,
        ale jestem dobrej myśli smile W przyszłym tygodniu spróbuję zostawić ją tam do
        obiadku.
        Pozdrawiam!

Asia & Ola (11 m-cy!)
        • mamaemilki Re: Jutro nasz pierwszy dzień w żłobku.... 08.02.04, 17:33
          Cieszę się, że Twoja Oleńka dobrze czuje się w żłobku. Jutro jest ten "pierwszy
          dzień" mojej Emilki. Mała ma 7 miesięcy, nie raczkuje, nie siada, ale dobrze
          siedzi. Mam nadzieję, że sobie poradzi... I że ja sobie poradzę żeby nie
          zarazić jej swoim strachem. Panie - "ciocie" są miłe, mam wrażenie, że dobro
          maluchów stawiane jest na pierwszym miejscu. Tylko co Emilka pomyśli, gdy oddam
          ją obcej pani, odwrócę się i wyjdę!? Zazdroszczę, że pierwszy raz macie już za
          sobą. Pozdrawiam! Ania
          • joanna_t Re: Jutro nasz pierwszy dzień w żłobku.... 09.02.04, 09:40
            Będzie dobrze, zobaczysz smile Panie ciocie są naprawdę dobre w tym co robią i ze wszystkim sobie poradzą. A Emilka napewno się szybko przyzwyczai, im młodsze dziecko tym lepiej... Napisz jak dziś poszło. Na jak długo ją dziś oddajesz?

Asia & Ola (roczek!)
            • grafko Re: Jutro nasz pierwszy dzień w żłobku.... 17.06.04, 09:44
              Ja też jestem z Opola. Zastanwiam się nad zapisaniem 1,5 rocznej córeczki do
              żłobka. Proszę napisz do jakiego złobka chodzi Twoja córeczka i czy jesteś
              zadowolona.Zastanawiam się pomiędzy żłobkiem na Barliczkiego a żłobkiem na
              Dambonia. Czy masz jakies informacje na temat tych żłobków?
              • joanna_t Re: Jutro nasz pierwszy dzień w żłobku.... 21.06.04, 14:46
                Odpisałam Ci na @
                Asia & Ola (16,5 m-ca!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka