Dodaj do ulubionych

Pajączki na buzi

02.05.04, 14:32
Policzki mojego syna mają coraz więcej popękanych naczynek, obawiam się że to
po smarowaniu kremem elocm ze sterydami. Teraz już go nie używamy,
ale "pajączki" zostały, pozatym skóra nadal jest bardzo sucha i
zaczerwieniona. Czym można poprawić wygląd jego skóry? Dziękuję i Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • renpul Re: Pajączki na buzi 04.05.04, 15:55
      Czytałam, że po sterydach może tak być. Ja u swojego syna stosuję je bardzo
      ostrożnie (jednorazowo jak trzeba). Jak dziecko jest małe (kilka miesięcy)to w
      miarę jak skóra robi się grubsza naczynka są mniej widoczne. Póżniej chyba też
      bo skóra podobno dojrzewa do drugiego roku życia. POlecam smarowanie
      Bepanthenem lub Alantanem Plus.
      Pozdrawiam
    • agnesp76 Re: Pajączki na buzi 06.05.04, 12:02
      Mnie też to interesuje - moja córka ma prawie 7 i niestety na nosku i
      policzkach ma czerwone żyłki. Poza tym skóra bardzo się przesusza. Czym
      smarować buzię? W tej chwili używamy kremu Petitini Ziai. Jest to krem, na
      który skóra normalnie reaguje - to znaczy nie piecze (czego nie mogę powiedzieć
      o innych dziecięcych kremach np. Johnsons).
      Czytałam, że naczynka u dzieci to sprawa fizjologiczna i same znikną. Tylko
      kiedy?
    • ewa.m.kaminska Re: Pajączki na buzi 07.05.04, 12:13
      Niestety, to może być efekt stosowania Elocomu. Proszę smarować buzię maścią
      Diprobase (kiedyś była też Lekobaza, ale nie wiem, czy nadal jest produkowana),
      powinno to zmniejszyć suchość skóry, ale na pajączki nie pomoże. W ogóle według
      mnie nie ma nic skutecznego na tego typu zmiany, z czasem mogą one się
      zmniejszć (przeważnie w okresie dojrzewania). W tej chwili trzeba chronić skórę
      przed słońcem, bo niestety nasila ono tworzenie się pajączków - dobre jest
      mleczko z serii ADerma z filtrami fizycznymi (SPF 25), które chroni takze przed
      promieniowaniem IR, odpowiadającym za tego typu zmiany. Pozdrawiam.
      • bea_bak1 Re: Pajączki na buzi - i nie tylko 19.05.04, 23:33
        Ostatnim kosmetycznym odkryciem, pomagającym zarówno mojej 7-o miesięcznej
        córeczce, jak i nam - męzowi i mnie, jest mleczko TOPIALYSE f-y SVR. Skutecznie
        łagodzi podrażnienia wokół ust mojego dziecka (po ślinieniu), delikatnie
        nawilża i natłuszcza. Polecane jest (mleczko) do cer alergicznych,
        podrażnionych. Używam go również zamiast oliwki, skóra dziecka jest po porstu
        rewelacyjnie delikatna i miękka. Cena 36 PLN za tube 200 ml jest ok. Gorąco
        polecam!!!
        Pozdrawiam
        Bea
    • agam9 Re: Pajączki na buzi 11.10.04, 14:31
      Moj mial to samo. Udalam sie do alergologa - i owszem, popekane naczynka
      pojawily sie od elocomu i cutivate. Nie stosuj tych kremow na buzie dziecka. Sa
      za silne .Jest w aptekach drogi ale dobry ( nie sterydowy) krem ELIDEL. Odkad
      zaczelam smarowac mojemu synkowi buzie elidelem naczynka znikly , buzia jest
      gladziutka.
      Elidelem smarowalam jak byly wypryski lub podraznienia, na codzien balnemum
      baby crem. Buzie ma gladziutka i bez przebarwien. Nawet przestala pojawiac sie
      alergia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka