Gość: gosia38 IP: *.chello.pl 29.07.08, 22:42 co zabiera sie do podręcznego bagażu?bede miała troche lekow dla dziecka czy musza byc oryginalnie zamkniete czy moge zabrac pootwierane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dorota kalinowska Re: bagaz podreczny IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.08, 23:28 Jako bagaż podręczny, na pokład samolotu mogą zostać zabrane wyłącznie rzeczy wymienione poniżej (pod warunkiem, że będą zapakowane w całkowicie przezroczystej plastykowej torbie, nie wolno niczego wnosić w kieszeniach): portfele oraz portmonetki wraz z zawartością (np. pieniądze, karty kredytowe, dowody tożsamości - żadnych torebek); dokumenty konieczne do podróży (np. paszporty i bilety lotnicze); leki konieczne pasażerowi w czasie lotu (np. dla diabetyków) - oprócz lekarstw w płynie, chyba, że zostanie potwierdzona ich autentyczność; okulary i okulary przeciwsłoneczne bez etui; szkła kontaktowe, bez płynu do soczewek osoby podróżujące z niemowlętami mogą zabrać: pokarm, mleko (pasażer podróżujący z dzieckiem będzie proszony o próbne spożycie zawartości z każdej butelki) oraz przedmioty higieniczne konieczne w czasie podróży (pieluchy, chusteczki higieniczne, kremy oraz torby na zużyte pieluchy); przybory higieny osobistej dla kobiet, pod warunkiem, że są bez opakowania (np. tampony, podpaski, chusteczki higieniczne); chusteczki higieniczne i/lub chustki do nosa (bez pudełek); klucze (za wyjątkiem kluczy elektronicznych). Wszyscy pasażerowie przejdą rewizję osobistą, a wszystkie rzeczy, które mają ze sobą oraz ich obuwie zostaną prześwietlone promieniami rentgenowskimi. Przyczyna każdej sygnalizacji wykrywacza metali musi zostać wyjaśniona. Formalne protokoły lotniskowe zostały zwieszone, tak by zwiększyć liczbę pracowników odpowiedzialnych za kontrolę pasażerską. Wszystkie przedmioty, uznane po prześwietleniu promieniami rentgenowskim za podejrzane, zostaną sprawdzone ręcznie oraz, jeżeli to możliwe, zostanie sprawdzone ich pochodzenie. Wózki dziecięce zostaną prześwietlone promieniami rentgenowskimi. Na pokład samolotu zostaną wpuszczone wyłącznie wózki inwalidzkie dostarczone przez obsługę lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiulino Re: bagaz podreczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 11:24 Czy to rzeczywiście jest tak restrykcyjnie sprawdzane? Jak leciałam 2 lata temu do Egiptu, to bez problemu można było mieć mały plecak lub torbę, a nie koniecznie plastikową przezroczystą torebkę. Można było mieć w niej wodę, jakieś ciastka, dokumenty, chusteczki, telefony i takie tam... Tzn nie wiem czy formalnie można było, ale wszyscy mieli i nikt na to nie zwracał uwagi. Oczywiście sprawdzano czy nikt nie ma niebezpiecznych przedmiotów typu scyzoryki czy inne metalowe niebezpieczne narzędzia. Bardzo proszę o info, czy naprawdę tak wiele się od tego czasu zmieniło i czy rzeczywiście pasażerowie linii czarterowych Polska- Turcja są tak wnikliwie kontrolowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 13:27 można mieć spokojnie torebke normalna,ja taka zawsze mam z soba i nigdy nie bylo problemów, po prostu ja prześwietlaja.Tylko pamietaj zadnych perfumow powyzej 100 ml :) i pilniczkow bo ja zapomnialam ze mam go w kosmetyczce i musialam sie go pozbyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 17:52 torebeczki foliowe były wykorzystywane w czasie gdy były zaostrzone środki zapobiegawcze terroryzmowi. Teraz pakują w nie leki i inne niezbedne w czasie lotu płyny, nawet pomadki... Jednak torebki i bagaz podreczny leci z nami normalnie, bez zadnej folii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola12 Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 09:34 Rewizja osobista, każdy?? - dobre, dawno się nie tak uśmiałam. Chyba coś ci się pomyliło i raczej chodziło o przejście przez bramkę. No chyba, że ty masz coś do ukrycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amcia Re: bagaz podreczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 14:20 Torebka bez problemu, woreczek do odebrania przy odprawie. W woreczek włożyłam tylko płyny. Próbowałam małą wode mineralną 0,5 l dla dziecka, ale kazali wywalić. Natomiast syrop 150 ml /Ibum/ musiałam spróbowac przy kontroli :) Osobiście polecam wodę mineralną włożyć do głównego bagażu. Po wylądowaniu jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakiJeden Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 14:30 Tak czytam i czytam i nie moge wyjsc ze zdumienia. Czy cos sie zmienilo w ciagu ostatnich 12 m-cy? Czy w sklad bagazu podrecznego nie moze wejsc ksiazka, aparat fotograficzny, kanapki? I od kiedy wszystko to pakuje sie w jakies woreczki? To z plecakiem juz nie wolno wejsc na poklad? Z woda, lekami - to wiem, ze jest lekka szajba, ale zeby tak wszystkiego juz w zasadzie nie wolno bylo pierwsze slysze,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daguniaaaa Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 16:52 W tamtym roku lecialam z Poznania do Tunezji i mialam normalna torebke- nikt nic nie powiedzial. Kanapek,napoi nie mozna - to fakt. Ale podpasek? Mialam w torebce, bez zadnych problemow przeszlam przez bramke.Aparat tez byl. Nie wpadajcie w panike, po prostu zadnych ostrych przedmiotow typu pilniczek, nozyczki, zero jedzenia i picia i spokojnie przejdziecie przez bramke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 18:22 Bez przesady, normalna torebka (np damska) lub plecak lub nawet malutka walizka. Jedzenie można napoi nie. Sądzę że tak jest na wszystkich lotniskach, przynajmniej miesiąc temu na lotnisku w Katowicach tak było i w Turcji (tam nawet wodę udało mi się wnieść i nie tylko mi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiulino Re: bagaz podreczny IP: *.bazapartner.pl 30.07.08, 19:10 A co z zakupami zrobionymi w sklepie wolnocłowym po zdaniu bagażu głównego typu perfumy, alkohol, słodycze? Mogę je wnieść na pokład czy mam wyrzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: bagaz podreczny IP: *.gdynia.mm.pl 30.07.08, 19:32 Wolnocłówka jest za odprawą,więc z zakupami wchodzisz od razu do samolotu.Czasem pakują zakupy w torby plastikowe,ale ostatnio jakoś się z tym nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 19:49 Na wolnocłówce w Katowicach pakuja w plastikowe torby i wnosisz ją na pokład razem z podręcznym Odpowiedz Link Zgłoś
azyli Re: bagaz podreczny 31.07.08, 01:52 Lecę z 2- ką małych dzieci i bez picia nie ma szans zeby wytrzymali, a nie wiem czy w samolocie bedzie w razie czego cos do kupienia. Czy w związku z tym po odprawie w Wawie da sie gdzies kupic wodę i soczki dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: bagaz podreczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 08:18 Oczywiście że tak. Po odprawie jest strefa wolnocłowa , słodycze, napoje, alkohol, papierosy itp Odpowiedz Link Zgłoś
karla554 laptop jako podreczny bagaz 31.07.08, 08:47 Czy mogę wnieść na pokład samolotu laptopa, jako bagaż podręczny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: laptop jako podreczny bagaz IP: *.gdynia.mm.pl 31.07.08, 09:40 Wyłącznie jako podręczny!!Jak nadasz na główny to jest spora szansa,że nie będziesz miała z czego potem korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
karla554 Re: laptop jako podreczny bagaz 31.07.08, 20:40 a cha, czyli bez problemu mogę go mieć przy sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gossia38 Re: do olin80 IP: *.chello.pl 01.08.08, 01:10 zobacz proszę wpis 3 od góry(do wszystkich)jesli mozesz prosze o odp Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia38 Redo wszystkich IP: *.chello.pl 30.07.08, 22:36 witam dzięki za wszystkie odp.ale czy dobrze przeczytałam że nie mogę zabrac do samolotu leków, leki muszą jechać z nami bo mamy chore dziecko na padaczke a leśli dostanie ataku co ja zrobię?czy musze miec zaświadczenie od lekarza neurologa?a lecimy z nim pierwszy raz więc nie mam pojęcia jak zareaguje. Odpowiedz Link Zgłoś