Dodaj do ulubionych

VIZA DLA TURKA

02.08.08, 17:09
witam wszystkich :)
mam malutkie pytanko, nie mam już się gdzie pytać bo nikt nic nie wie...
więc cała nadzieja w Was forumowicze :D
więc oto moje pytanie:
mój chłopak jest Turkiem, nigdy nie był w Polsce, korzystając z okazji że ma
teraz pieniądze, bardzo chciałby przyjechać do Polski teraz na dniach albo
przynajmniej w tym miesiącu... dostanie vizy w Turcji trwa trochę czasu...
chciałabym się dowiedzieć czy mój mężczyzna będzie miał możliwość kupienia
vizy na lotnisku [?] a jak tak to na ile czasu bedzie mógł tu zostać. :)

pozdrawiam wszystkich! :D i życzę udanych wakacji :))
Obserwuj wątek
    • Gość: gtw wiza IP: *.171.15.158.crowley.pl 02.08.08, 18:17
      jw...
      • guzel.gozlu.kiz Re: wiza 02.08.08, 19:07
        [?][?][?]
    • Gość: nosek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 20:21
      Ojej, widzę ze jesteś kompletnie nie w temacie. Zeby dostał wize
      musisz mu wysłać zaproszenie. Po wypełnieniu formularza w którym
      pytają cię o różne rzeczy, przede wszystkim twoja sytuacje finansową
      czekasz ok. miesiąca. Wtedy faksujesz zaproszenie do konsulatu i on
      dopiero dostanie wizę. Może ubiegać się o wizę turystyczną, ale to
      też nie jest takie proste, a nawet trudniejsze w praktyce. O
      szczegółach poczytasz na stronie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego.
      • guzel.gozlu.kiz Re: 02.08.08, 21:23
        Ja kiedyś jeszcze coś słyszałam, że Turek wjeżdżający do Polski może wykupić
        sobie wizę turystyczną na lotnisku obowiązującą go 14 dni. Czy takie coś istnieje?
        • Gość: nosek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 21:42
          Ja pierwsze słyszę, skoro to takie proste to po co ja toczę co i raz
          takie boje z urzędem żeby przyjechała moja rodzina? :/ Zeby mieć
          wizę turystyczną trzeba mieć potwierdzenie rezerwacji hotelowej na
          cały okres pobytu.
          • Gość: nosek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 21:44
            I dopiero wtedy można się ubiegać w konsulacie, ale nie na granicy.
          • guzel.gozlu.kiz Re: 02.08.08, 21:47
            no i właśnie dlatego pytam... nie znam się na tym kompletnie...
            mam i Polskie i Tureckie obywatelstwo i oba paszporty... więc ja problemu nie
            mam... właśnie dlatego pytam o niego. z zaproszeniem walczyłam... 3 razy mi
            odmówili... :(( więc pomyślałam, że skoro w Turcji jest prawo wydawania turystom
            wiz na pobyt 30 dni, to że w Polsce też może istnieje taka magia... i nie wiem
            co zrobić... :(
            • Gość: nosek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 21:56
              Współczuję, a jakoś to umotywowali? ja mam koleżankę do której
              przyjeżdżał chłopak z Turcji chyba kilka razy na zaproszenie.
              • guzel.gozlu.kiz Re: 02.08.08, 22:02
                pierwszym razem nie uzasadnili, później, że nie jest moją rodziną, za trzecim
                razem odmówili bo odmówili wcześniej... i z kim rozmawiać... [?]
                • Gość: nosek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 22:29
                  Ja tego nie rozumiem, dlaczego uczepili się tej rodziny? zaproszenie
                  jest twoim zobowiązaniem że bierzesz na siebie koszty pobytu i
                  ewentualnego wydalenia, bla bla.., oraz zakwaterowanie ... Musisz
                  mieć określoną ilość kasy na koncie, na osobę to chyba musi być 100
                  zł na dzień, a co ich obchodzi czy to rodzina czy nie? Trzeba by to
                  sprawdzić. Zawsze jest możliwość zarezerwowania hotelu na jakis czas
                  i ubiegania się o wizę turystyczną, tylko to trochę kosztuje. Całe
                  szczęście że ty nie masz takiego problemu kiedy jedziesz do Turcji.
                  • guzel.gozlu.kiz Re: 02.08.08, 22:49
                    spróbuję mu zarezerwować coś na miesiąc... Ukraińcy, Ruskie i inni mają
                    możliwość kupna wizy na granicy... ale i tak mało kogo stać na to... dlaczego
                    Turki nie mają takiej możliwości...[?].... niesprawiedliwość...
                    • Gość: gtw co ty bredzisz??? IP: *.171.15.158.crowley.pl 03.08.08, 14:41
                      nikt nie kupuje polskiej wizy na granicy,czy to Turek, czy
                      Ukrainiec, polską wizę dostaje się w konsulacie/ambasadzie...strefa
                      Schengen się kłania....
                      • guzel.gozlu.kiz Re:Wiza 03.08.08, 21:04
                        temat Twojej wypowiedzi nie był za miły...mowilam ze tylko tak slyszalam...i
                        podkreslilam ze sie na tym kompletnie nie znam...i ze potrzebuje
                        pomocy....;/....no coz... bede kombinowac dalej...
                        pozdrawiam
                        • Gość: magbar14 Re:Wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 22:31
                          moj chlopak wiele razy do mnie przyjezdzal na zaproszenie bez
                          najmniejszego problemu, w poznaniu czekalam na zaproszenie 2
                          tygodnie, jako uzasadnienie przyjazdu podalam odwiedziny i o nic
                          wiecej nie pytali
                          • Gość: magbar14 Re:Wiza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 22:34
                            a z reszta jesli jest tak jak piszesz w innych postach ze twoj
                            ojciec to turek to chyba on tez musial przyjechac do polski a jesli
                            tu przyjechal to jakos musial to zrobic wiec najlepiej zapytaj go
                            • des4 Re:Wiza 03.08.08, 22:37
                              nie musiał przyjechać, mogła mama pojechać i się zauroczyć...
                              • guzel.gozlu.kiz Re:Wiza 04.08.08, 12:14
                                heh... moj ojciec to turek...ale on przyjechal
                                tu ze 30 lat temu...wiele sie pozmienialo...
                                dlatego on nic nie wie... nie interesowalam sie tym
                                przez to ze zadne z nas nie ma problemow z przekraczaniem granicy
                                Tureckiej xD wiec dla mnie to czarna magia jest xDD
    • zawszemalyswiat VIZA dla Turczynki??? 06.09.08, 15:30
      witam wszystkich bardzo serdecznie, weszlam na to forum poniewaz poszukuje
      odpowiedzi na pytanie o wize dla kolezanki-turczynki, ktorą chciałabym zaprosic
      na 2-3 tygodnie, ze wzgledu na to ze jestem studentką, nie posiadam pracy, nie
      posiadam konta w banku ale to da sie zrobić tylko jaka kwota powinna sie tam
      znajdować aby to przeszło, mam mieszkanie wlasne wiec to chyba dobrze,
      chciałabym żeby zobaczyła Polske i sasiednie kraje, moze udaloby sie nam troche
      popodrózowac. Czy moze miec problemy w uzyskaniu tej wizy, z doswiadczenia
      forumowiczow widze ze moze byc roznie, czy miałby ktos dla mnie jakieś
      wskazówki... serdecznie pozdrawiam i bede wdzięczna za kazda informacje, aha i
      czy ubezpieczenie na kwote 30000 jest obligatoryjne ze strony tureckiej???
      • Gość: nosek Re: VIZA dla Turczynki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 08:57
        Wszystkie info znajdziesz na stronach konsulatów w Stambule i w
        Ankarze i na podanej już przeze mnie stronie WUM. W twoim przypadku
        chyba należy rozważyć zaproszenie koleżanki przez jednego z twoich
        rodziców, ewentualnie założenie konta i posiadania środków na koncie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka