Dodaj do ulubionych

wygrałam darmowy FibroTest :)

05.06.10, 21:48
Musiałam się pochwalić :)
Na dzisiejszym spotkaniu z fundacji Gwiazda Nadziei w Katowicach, o którym
informowałam w tym wątku:
forum.gazeta.pl/forum/w,690,111174007,111174007,Spotkanie_z_hepatologiem_15_05_Katowice.html
zostały znów rozlosowane badania FibroTest i Fibroscan. I pochwalę się, że..
wygrałam Fibrotest :) Po zakończeniu leczenia i odczekaniu, mogę go za darmo
wykonać w Katowicach.
Obserwuj wątek
    • bestdewizka Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 05.06.10, 21:56
      Ale super gratulacje :)
    • grapis Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 05.06.10, 21:57
      Gratulację i na pewno się przyda jak jest z twoją wątrobą po leczeniu
    • pfajfka Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 07.06.10, 19:31
      Fajnie, ale masakra jaka jest roznica pomiedzy leczeniem w Polsce i w Niemczech.
      W mojej klinice to standart badanie, mialam je przed leczeniem, raz w trakcie i
      nastepne zaplanowane jest na sierpien. Za wszystko placi kasa chorych.
      • lula007 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 08.06.10, 18:17
        .. te testy naprawdę są takie dobre ??? Chciałam sobie zrobić ( w
        Poznaniu tyko i wyłącznie prywatnie ) ale dowiedziałam się od doktor
        Bereszyńskiej że nie są wiarygodne , bo gdyby były takie dobre to
        NFZ by je refundował. Czy ktoś wykonywał ten test ??
        • jan-w Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 08.06.10, 18:40
          > bo gdyby były takie dobre to NFZ by je refundował.
          Abstrahując od ich wiarygodności, dobry żart ;-)
        • foxy90 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 08.06.10, 19:45
          NFZ nie refunduje, bo.. jest głupi i tyle :)
          Pani minister Kopacz zamiast oszczędzać na biopsjach pacjentów, to woli zabrać
          umierającym ludziom chemioterapię, niepoważna kobieta.
          Biopsja jednego pacjenta kosztuje ok. 4 tysięcy złotych, w kwotę wliczamy: 3
          dniowy pobyt w szpitalu, obsługa lekarzy, pielęgniarek, sprzątaczki, wymiana
          pościeli, jedzenie, badania przed biopsją, znieczulenie, igła, a na dodatek
          3tygodniowe L4 dla pacjenta. A można by było zaoszczędzić mnóstwo kasy i zrobić
          jedno badanie za 600zł. No ale po co? Przecież można zabrać ludziom chorym na
          raka chemioterapię, zamiast szukać oszczędności tam, gdzie rzeczywiście można i
          tam, gdzie rzeczywiście jest to realne i łatwe do wykonania.

Z tego, co mi wiadomo, Fibrotest i Fibroscan są wiarygodne, a ich wyniki
          pokrywają się z wynikami biopsji. Oczywiście również te badania mają margines
          błędu, jednak biopsja ma większy (mówię to, czego dowiedziałam się na
          konferencji nt. hcv z drem Arkadiuszem pisują z Chorzowa oraz z tego, co wiem z
          różnych informacji dostępnych w necie, lub u innych lekarzy). Biopsja o tyle ma
          większy margines błędu, że w zależności od tego, gdzie lekarz wbije igłę, taki
          może wyjść wynik, do tego dochodzi jeszcze błąd człowieka robiono badania nad
          tym, jak histopatolodzy oceniają stan wątroby. Jeden i ten sam kawałek różni
          lekarze oceniali od 1 do 3ego stopnia zwłóknienia. Niezłe rozminięcie się, prawda?
          • gilda28 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 08.06.10, 20:05
            lekarz, który wykonywał mi fibroscan, powiedział mi, że w moim przypadku
            wykonywanie fibrotestu jest bez sensu i szkoda moich pieniędzy, ponieważ zmiany
            w wątrobie nie są zaawansowane (co ocenił fibroscanem)

ja tu czegoś nie rozumiem - foxy, czy w tej fundacji przedstawiane były jakieś
            kryteria? kiedy zalecone jest wykonywać dane z badań fibro* ?

a nie masz takich przemyśleń, że to jest marketing? bo skoro fundacja
            współpracuje jakoś tam z kliniką, która wykonuje płatne badania, to "reklamuje"
            ich techniki? nie twierdzę że tak jest (bo nie było mi dane obserwować), pytam
            cię o zdanie
            • foxy90 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 08.06.10, 20:16
              Rozmawiałam z lekarzem, który powiedział, że fibrotest powinnam zrobić po
              leczeniu, bo mi mogą wyjść zaburzone wyniki, to tyle jeżeli chodzi o wskazania
              czy przeciwwskazania.

Co do marketingu - nawet jeśli, to mi to nie przeszkadza. Gdybym miała wydać
              600zł może bym się wahała, ale nie muszę, bo dostałam za darmo.
              Zresztą, zrobię badanie, zobaczę, czy wynik będzie się pokrywał z wynikami biopsji.

Aha, jeszcze co do tej współpracy - fundacja działa na rzecz osób z chorobami
              wątroby. Współpracuje z chorzowskim oddziałem, ale badania robi już ktoś inny,
              badania robi firma Synevo w Katowicach, która nie jest żadnym pododdziałem
              Chorzowskiego oddziału, tylko niezależną firmą.
              • gilda28 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 09.06.10, 01:11
                dzięki za odpowiedź
                pytałam pod swoim kątem, ponieważ nie miałam biopsji i nie mam do czego porównać..
                jak już będziesz miała wyniki, porównanie z biopsją - zamieść koniecznie info na
                forum

gdybyś dowiedziała się gdzieś, przy okazji np. spotkań fundacji, czegoś więcej o
                zaleceniach do poszczególnych fibro (scan, test, max) to także napisz, proszę
                z góry dziękuję :)
                • foxy90 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 09.06.10, 16:31
                  Na spotkania jeździć już nie będę, bo najbardziej zależało mi na wiedzy o wzw
                  typu c, o nowych lekach i na wygraniu badań, więc dalsze jeżdżenie mija się z
                  celem, bo już nie będzie mowy o wzw typu c.
                  Przeciwwskazania są różne, nie pamiętam ich wszystkich. Wiem na pewno, że do
                  fibroscanu przeciwwskazaniem jest znaczna nadwaga, do fibrotestu bycie w
                  leczeniu, nie pamiętam co tam jeszcze. Były wymienione różne schorzenia, ale, że
                  one akurat mnie nie dotyczyły, to ich nie zapamiętałam.
                  A wyniki będę miała dopiero pod koniec roku / na początku 2011, więc jeszcze
                  trochę minie :)
                  • kiepski476 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 09.06.10, 20:09
                    Na skierowaniu na FibroTest jest taki zapis:

Wykonanie badania należy odroczyć w przypadku, gdy u pacjenta
                    występuje: ostra hemoliza, ostre zapalenie wątroby,
                    ostry stan zapalny
                    , cholestaza pozawątrobowa (zastój
                    żółci wywołany niedrożnością pozawątrobowych dróg żółciowych).
                    Należy zasięgnąć porady specjalisty przy interpretacji wyników
                    testów u pacjentów z przewlekłą hemolizą i zespołem
                    Gilberta
                    .
      • foxy90 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 08.06.10, 19:49
        Pfajfjko - niestety, w Polsce trzeba sie o wszystko prosić. Leczenie tutaj
        (pomijam Chorzów), jest w większości niestety żenadą.
        Ja, na przykładzie swojego szpitala, mogłabym napisać artykuł / książkę, co tam
        chcecie, nt. jak nie powinno wyglądać leczenie pacjenta, naprawdę, szkoda gadać.
        Jedyne o co teraz dbam, to tylko o to, żeby mi wydawali leki, o całą resztę dbam
        sama, patrz konferencje w Katowicach, poszerzanie wiedzy itd.

A no i dzięki wszystkim za gratulacje, ja się straaasznie ucieszyłam :)
        Pogadam w czwartek z moim lekarzem, co on o tym sądzi (jeżeli w ogóle coś
        sądzi..) i zadzwonię do Fundacji dopytać, czy mogę badanie zrobić np. w styczniu
        2011.
        • pfajfka Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 11.06.10, 15:15
          Z tego co ja sie tu naczytalam, stwierdzam, ze NFZ, polskie prawo, minister
          zdrowia i cala reszta to idioci. Po cholere lezec 3 dni w szpitalu podczas
          biopsji? Zeby wiecej kasy rozwalic? Bez sensu. W Polsce ma sie jakies inne,
          dziwne pojecie o oszczedzaniu kasy. Ja tez mialam biopsje, pare dni przed nia
          USG, Fibro scan i badania krwi, w dzien biopsji jeszcze raz badanie krwi, pol
          godziny pozniej byly wyniki i na oddzial. OK, sama procedura w moim wypadku im
          srednio dobrze wyszla, bo potrzebowali 3 podejsc zeby zdobyc probe, ale ja nie
          jestem placzka i jakos te 5 minut przezylam. Nastepnego dnia wypuscili mnie do
          domu. I co? Nic mi sie od tego nie stalo, kasa chora nie wydala bez sensu
          pieniedzy za moj tygodniowy, czy 3-dniowy pobyt w szpitalu, mi korona z glowy
          nie spadla i wszyscy sa szczesliwi. Jak mnie cos takiego wkurza. A pozniej
          piszcza koniowaly, ze im kasy na leki brakuje, hmm... ciekawe dlaczego?
          Cisnienie mi od czegos takiego podskakuje, musze wziasc wdech i oddech kilka
          razy, spadam na pierwsza randke, zyczcie mi szczescia. Pa
          • pfajfka Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 11.06.10, 15:18
            Acha, zapomnialam dodac, ze USG i reszte badan zrobiono mi na normalnej wizycie,
            nie musialam po to sie do lozka klasc, normalnie poszlam do domu i na biopsje,
            zeby nie bylo niedomowien, lezalam az caly dlugi dzien (dodam tylko, ze
            probowalam przekrecic oddzialowego, zeby mnie juz po kilku godzinach wypuscil,
            jakos nie chcial... :P)
            • foxy90 Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 11.06.10, 15:39
              Pfajfko, napisz mi proszę, jakie wyszły Ci wyniki biopsji, a jakie wyniki
              Fibroscanu? Jestem ciekawa, czy te badania się pokrywają.
              Mój lekarz mi wczoraj powiedział, że on nie widzi sensu tego badania, bo oni go
              nie biorą pod uwagę, wg nich nie jest miarodajne, a ja miałam biopsję w zeszłym
              roku, więc po co robić Fibrotest. Z kolei dr Pisula i dr Janczewska-Kazek z
              Chorzowa (świetni specjaliści), bardzo są za fibroscanem i fibrotestem..

P.S. Powodzenia na randce :)
              • pfajfka Re: wygrałam darmowy FibroTest :) 12.06.10, 12:25
                Foxy pamietam, ze mialam zwloknienie 2 i zapalenie 2 w biopsji, wynikow z fibro
                scanu nie pamietam, jak nastepnym razem bede w szpitalu ( w sierpniu) to je
                sobie skopiuje i ci podam. A randka poszla genialnie ( i nadal trwa ;)))
                • pfajfka Do Foxy 17.08.10, 14:41
                  Bylam dzis w klinice, mialam robiony nowy fibrotest, poprosilam od razu o
                  skopiowanie ich i wstawiam, tyle ze sama tych wynikow nie potrafie
                  zinterpretowac. (lekarka powiedziala, ze sa w porzadku):

Die gemittelte Elastizität betrug 3,8 kPa (srednia pomiaru elastycznosci
                  wyniosla 3,8 kPa)

Das Interquartilintervall lag bei 0,8 kPa und war damit akzeptabel. (Przedzial
                  miedzykwartylowy wynosil 0.8 kPa i jest do przyjecia)

Die S-Rate betrug 83% (wskaznik S wynosil 83% (???))

Podsumowanie:
                  Die Leberelastizität im untersuchten Bereich betrug 3,8 kPa, elastographisch
                  somit a.e. Normalbefund
                  (Elastyczność wątroby w badanym obszarze wyniosła 3,8 kPa, dlatego
                  najprawdopodobniej elastograficznie (?) wynik normalny)

Nie wiem czy z tego cos wyczytasz, ja sie zadowalam ocena mojej lekarki.
                  • kiepski476 Re: Do Foxy 17.08.10, 14:50
                    FibroScan, pfajko, FibroScan miałaś robiony, a nie FibroTest.
                    FibroScan to badanie sztywności wątroby za pomocą elastografu i
                    wnioskowanie o stadium włóknienia na podstawie wielkości tej
                    sztywności.
                    FibroTest to badanie 6 parametrów krwi i wnioskowanie o stadium
                    włóknienia na tej podstawie.
                    Sztywnośc 3,8 kPa odpowiada stadium włóknienia 0/1, czyli wątroba
                    prawie nówka sztuka.
                    • pfajfka Re: Do Foxy 19.08.10, 16:30
                      W takim razie mi sie cos pomieszalo. Dzieki za wyprowadzenie z bledu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka