moniany77 18.10.10, 13:04 Szukam osób pracujących w służbie zdrowia mających/starających się o uznanie HCV jako chorobę zawodową. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariolkaj232323 Re: Choroba zawodowa 19.10.10, 20:07 Witam! Mam uznaną chorobę zawodową z powodu HCV , ale ok. 8 lat temu. Na pewno należy zgłosić się do lekarza zakładowego, który przygotuje twoją historię choroby i wyśle do Ośrodka Medycyny Pracy . W moim przypadku wszystko przygotowywała pielęgniarka . Byłam też w SANEPIDZIE , gdzie został zebrany wywiad. W mim miejscu pracy również sanepid zbierał wywiad. Potem cala moja dokumentacja trafiła do lekarza chorób zawodowych ( oczywiście w poradni chorób wątroby), który wystawił orzeczenie o przyznaniu choroby zawodowej. Następnie zostało to wszystko przesłane do Inspektora Sanitarnego i zakładu pracy. Nie wiem jak to wygląda w tej chwili , myślę że pierwsze kroki w tej sprawie musisz skierować właśnie do lekarza zakładowego, pielęgniarka która z nim współpracuje też powinna udzielić ci wyczerpujących informacji. Zyczę ci powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
madzia-46 Re: Choroba zawodowa 19.10.10, 21:08 Witam. Mam wzw c uznane za chorobę zawodową.Na pewno interesuje Cię procedura.Proszę poczytać na ten temat np. www.rpo.gov.pl/index.php?md=1616&zaznacz=1 Odpowiedz Link Zgłoś
moniany77 Re: Choroba zawodowa 20.10.10, 09:28 Dziękuję za odpowiedzi. Dokumenty złożyłam, wezwanie do Sanepidu mam na przyszły tydzień. Słyszałam, że obecnie o uznanie choroby zawodowej raczej "trudno"... Czy orzecznicy "dociekają" gdzie doszło do zakażenie??? Chodzi mi o to czy biorą pod uwagę zakażenie np. podczas pobytów w szpitali, porodów???? Czy musi być ewidentne udokumentowane zakażenie w pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkaj232323 Re: Choroba zawodowa 20.10.10, 12:43 Należy mieć jakieś potwierdzenie, np. po zakłuciu . Jeżeli pracujesz np.w szpitalu i jesteś bezpośrednio narażona na kontakt z materiałem zakażnym , to nie powinno być problemu. Takie sprawy jak operacje, porody itp. są jak najbardziej brane pod uwagę. Mnie wypytywali bardzo szczegółowo. Moja koleżanka 2 lata temu zakuła się od pacjenta zakażonego HCV, po pół roku okazało się że jest zakażona- nie miała problemu z uznaniem choroby zawodowej, gdyż zostało to udokumentowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś