smiecha75 01.12.10, 01:36 WITAM.Mam pytanie czy przy ujemnym HCV RNA spozywanie alkocholu jest całkowicie wykluczone?Nie mam na mysli upijania sie.SMIECHA75 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dejw007 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 07:46 Ujemne RNA znaczy przecież, że jesteś zdrowa więc co za pytanie? Masz ochotę to się natrąb Odpowiedz Link Zgłoś
smiecha75 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 09:41 To spoko ponieważ w ostatnią sobota dałam troche czadu pierwszy raz od 2,5 roku butelka szmpana i 2 lampki wina.Dla mnie po tej przerwie to było sporo ,a wszyscy mi mówią ze alkocholu to już zero...i miałam troche załamki.Smiecha75 Odpowiedz Link Zgłoś
smiecha75 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 09:50 Mam jeszcze jedno pytanie czy przy ujemnym RNA nadal mogę zarażać,ponieważ różne opinie o tym słysze.Smiecha75 Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: HCV RNA- /a alkochol 05.12.10, 18:03 Wirusa możesz nie mieć ,ale wszędzie jesteś traktowana,tak jak byś miała. ALKO H OL Odpowiedz Link Zgłoś
dejw007 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 10:38 Ujemne RNA - wirusa nie wykryto, więc czym masz zarażać? W ogóle to miałaś kiedyś wirusa? Jesteś po terapii? Jaki stan wątroby? Odpowiedz Link Zgłoś
smiecha75 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 15:02 Tak miałam ,jestem 6 miesiecy po terapii, wyniki wszystkie w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 16:18 Ale nie podajesz najważniejszego: stadium włóknienia wątroby. Jeśli masz 1. stadium włóknienia, to masz jeszcze co psuć, więc możesz śmiało imprezować (ale popijać codzienie już nie radzę). Jeśli masz 3. czy 4. stadium włóknienia, to już zbyt wiele hepatocytów do zniszczenia nie masz i alkohol może być gwoździem do trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
smiecha75 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 21:43 Biopsji nie miałam robionej wcale .Lekarz stwierdził że przy tym genotypie /3a/ nie jest wymagana a badanie USG nie wykazało jakiś większych zmian,wiec nie mam pojęcia w jakim moze być stanie,ale wynika z tego że jest dobrze.ALAT16,2 Aspat 19,1. Śmiecha75 Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 22:24 USG ci coś pokaże, jak już będziesz miała zaawansowaną marskość, a wcześniej powie tyle samo co różdżkarz jasnowidz. Aminotransferazy (AlAT, ASpAT) są jak gorączka: brak gorączki nie daje gwarancji, że nie masz zapalenia płuc; nie jest też tak, że wyższa gorączka oznacza groźniejszą chorobę. Mówiąc krótko: nie znasz stanu swojej wątroby. Ja też na twoim miejscu zakładałbym, że jest w świetnym stanie, lecz wiedza o tym, że przy genotypie 3 włóknienie postępuje szybciej, kazałaby mi dbać o wątrobę i sięgać po alkohol tylko sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: HCV RNA- /a alkochol 05.12.10, 20:29 kiepski476 napisał: > USG ci coś pokaże, jak już będziesz miała zaawansowaną marskość, a wcześniej po > wie tyle samo co różdżkarz jasnowidz. Tu się mylisz. Dobry fachowiec potrafi z USG odczytać nie tylko pofałdowane brzeg (ewidentny objaw marskości), ale też wiele innych cech i parametrów. Partacz stwierdzi tylko że wątroba jest. Należy korzystać z usług lekarzy wyspecjalizowanych w USG wątroby, a nie przypadkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: HCV RNA- /a alkochol 01.12.10, 16:31 Spożywanie alkoholu nie jest wskazane dla niczyjej wątroby. Ale kieliszek od czasu do czasu, jeszcze nikomu nie zaszkodził (chyba że jest alkoholikiem). Nie demonizujmy tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: HCV RNA- /a alkochol IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.06.13, 17:01 mam to samo pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xhcvx Re: HCV RNA- /a alkochol IP: 46.235.126.* 26.06.13, 18:24 To przeczytaj wczesniejsze odpowiedzi - nic sie w tej kwestii nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś