Dodaj do ulubionych

Fibroscan we Wrocławiu

19.12.10, 21:21
Miło mi poinformować że od stycznia 2011 roku rusza drugi Fibroscan (firmy Echosens) w Polsce - we Wrocławiu. Dla przypomnienia jest to metoda nieinwazyjnego badania stopnia włóknienia wątroby - tzw. elastografia. Badania będzie można wykonać w specjalistycznym centrum medycznym Intermedis. Urządzenie jest najnowszej generacji i wyposażone w dwie głowice - M (dla osób o przeciętnej budowie ciała) oraz XL (dla osób otyłych).
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • foxy90 Re: Fibroscan we Wrocławiu 19.12.10, 21:57
      Dlaczego drugi w Polsce, skoro Poznań też robi z tego, co wiem?
    • grapis Re: Fibroscan we Wrocławiu 19.12.10, 22:02
      jest też w katowicach : www.fibroscan.pl
      • foxy90 Re: Fibroscan we Wrocławiu 20.12.10, 00:09
        W Katowicach to oczywiste, chyba większość wie o tym, dlatego przyczepiłam się tego, że DRUGI w Polsce, bo wiadomo, że pierwszy jest w Katowicach, ale tak, jak napisałam - w Poznaniu też ponoć robią.
        • gilda28 Re: Fibroscan we Wrocławiu 21.12.10, 09:41
          Tak, w Poznaniu urządzenie jest na pewno i to od dawna.
          Ale - elastograf Hitachi z Poznania nie ma jakiegoś certyfikatu i jego wynik nie jest uznawany w czasie kwalifikacji do leczenia (opinia lekarzy kwalifikujących), w moim przypadku wynik ten został jednak uwzględniony.
          Urządzenie z Poznania przedstawia wynik, obraz wątroby, w innej formie niż wymagana - wizualnie a nie liczbowo.
          Jednak dla dr Kazek (byłam u niej z wynikiem, obrazem, elastografii z Poznania) to badanie było jednoznaczne i wiarygodne, więc to nie uznawanie jego wyniku - to pewnie lobby, albo jakieś inne "prozdrowotne" mechanizmy...
          Tym sposobem: w Poznaniu można sobie robić badanie poglądowo, za darmo, dla siebie i lekarza prowadzącego. Ale: jeśli ktoś chce, aby wykonano mu elastografię zamiast biopsji wątroby - to powinien zrobić ją w Katowicach lub Wrocławiu.
          Swoją drogą, nie chciałam pisać na forum, bo nie miałam pewności, ale słyszałam ponad miesiąc temu, jak lekarze rozmawiali o tym - konsultowali, czy można już kierować na badania we Wrocławiu, czy jeszcze czekać.
    • gamma101 Re: Fibroscan we Wrocławiu 09.01.11, 20:08
      I właśnie rusza urządzenie! Pierwsze badania będą wykonywane od 17 stycznia dla zainteresowanych pacjentów. Tak jak wspomniałem wrocławskie urządzenie jest najnowszym modelem wyposażonym w dwie głowice - M i XL (dla pacjentów z nadwagą i otyłych - pierwsza możliwość badań w Polsce). Kolejne lata i kolejne opublikowane wyniki badań stawiają metodę bardzo wysoko w zakresie jakości uzyskiwanych wyników w porównaniu do innych nieinwazyjnych metod badania stopnia włóknienia wątroby. Z tego też powodu, we Francji - gdzie urządzenie zostało skonstruowane, większość badań oceniających włóknienie jest właśnie wykonywanych Fibroscanem a nie biopsją wątroby. Dla zainteresowanych: www.intermedis.pl
      Pozdrawiam serdecznie
      • gilda28 cena? 09.01.11, 20:21
        jaka jest cena badania, razem z konsultacją?
      • 0.roberto19 Re: Fibroscan we Wrocławiu 09.01.11, 22:17
        Każda z metod ma wady i zalety. Zaletą biopsji jest m.in. możliwość stwierdzenia obecności wirusa w tkance wątroby, pomimo niewyrywania go we krwii (po udanej terapii PegINT+RIB).
        • kiepski476 Re: Fibroscan we Wrocławiu 10.01.11, 11:39
          Są dwie zasadnicze różnice:
          – biopsja jest badaniem inwazyjnym, a elastografia (FibroScan) nie, czyli bez ryzyka można się badać i badać, a co najważniejsze: można to badanie wykonać na żądanie (płacę i wymagam), a biopsji nie;
          – elastograf bada tylko i wyłącznie jeden jedyny parametr: sztywność wątroby, która to sztywność jest mocno skorelowana ze stadium włóknienia, i na tej podstawie określa włóknienie wątroby; w biopsji widać dużo więcej: aktywność zapalną, stłuszczenie itp. itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka