29.11.11, 11:57
Witam wszystkich na forum !!
Mam kilka pytań które nie dają mi spokoju ,a mianowicie
mam 30 lat o wirusie dowiedziałem się rok temu
zwłóknienie F1 genotyp 1b wiremia ponad 2 mln.
I właśnie chodzi o zwłóknienie,gdyż wydaje mi się że to nie są aż tak straszne zmianany w wątrobie mając wirusa 30 lat (3 transfuzje krwi i preparaty krwio podobne)
I tu własnie chciałem zapytać czy możliwe ze choroba przez tyle lat nie narobiła większych szkód? Czy może mam ją od niedawna? Dodam ze lubiłem czasem sobie popić szczególnie piwo dosyć czesto. Obecnie o alkoholu
I jeszcze jedno od ponad 1.5 roku czuję się ciągle zmęczony bóle pleców dopadła mnie jakas depresja byłem i jestem senny nigdy przedtem nie sypiałem popołudniami co teraz sie zdarzało,
Obecnie jestem na terapi inter+rebetol czuje się dobrze nawet bym powiedział momentami lepiej niż przed terapią !!Tylko po zastrzyku gorączka ból ,mięśni ,kości brak sił ale jest ok idzie normalnie funkcjonowac.( 9 zastrzyk )
Ostatnio jendak czuje wątrobe mam uczucie pełności po posiłku wzdęcia gazy
Alat przed terapią zawsze w granicach 60 -88
Po ostatnim badaniu aspat 24 alat 42 biliribina 1,1 za 2 tyg mam badanie czy wirus spada
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia i minusów !
Dodam ze diety nie stosuje żadnej nie wiem czy to dobrze czy zle
Apetyt mam straszny ciagle bym jadł
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: hcv 29.11.11, 12:22
      Możliwe. Ale do ustalenia tego są badania.
    • kiepski476 Re: hcv 29.11.11, 13:05
      > to nie są aż tak straszne zmianany w wątrobie
      > mając wirusa 30 lat

Nic wyjątkowego. Wręcz przeciwnie – 60% zakażonych tak ma.
      Sęk w tym, że nikt nie wie, czy jest w twojej 60-procentowej grupie czy w tej grożniejszej 40-procentowej.
      • peter-1981 Re: hcv 29.11.11, 14:00
        Dziękuję za tak szybką odpowiedz.
        Proszę jednak kiepskiego o lekkie sformułowanie tych procentów 60 czy 40 przepraszam ale nie za bardzo zrozumiałem.
        I jeszcze jedno ile czasu trzeba aby zwłóknienie z F1 przeszło na F2 ?
        Czy jest to sprawa indywidualna? Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam!
        • kiepski476 Re: hcv 29.11.11, 14:37
          Po 20 latach od zakażenia HCV marskość wątroby rozwija 20% chorych.
          Po 30 latach – 40% chorych (pozostałe 60% chorych nie rozwija marskości – w tej liczbie twoja osoba).
          Średnio. Bo wiadomo, że u dzieci i młodych kobiet proces chorobowy postępuje znacznie wolniej, a u mężczyzn szybciej.

Postęp włóknienia wątroby jest sprawą indywidualną. Ja słyszałem dotąd o następujących czynnikach, które mają wpływ na szybkość tego procesu:
          – stłuszczenie wątroby;
          – złogi żelaza w wątrobie (np. po transfuzjach krwi);
          - alkohol (>30 g/dobę u mężczyzn, >20 g/dobę u kobiet).
          Inne czynniki też mają wpływ:
          - wirus o genotypie 3 powoduje nieco szybsze włóknienie niż genotyp 1;
          - wątroby kobiet przed menopauzą (prawdopodobnie dzięki estrogenom) włóknieją wolniej; po menopauzie szybkości u kobiet i mężczyzn wyrównują się;
          - im młodszy organizm, tym powolniejsze włóknienie; u dzieci idzie to bardzo powoli, a u pacjentów 50+ przyspiesza;
          - dodatkowe toksyny (np. alkohol) też mocno niszczą wątrobę;
          - współzakażenie HIV lub HBV też przyspiesza postęp choroby;
          - któryś rodzaj cukrzycy też nie jest mile widziany;
          - otyłość również pogarsza statystyki.
          • peter-1981 Re: hcv 29.11.11, 14:52
            Dziękuję za odpowiedz
            Jestem w trakcie terapi ,i jestem pełen nadziei że mi się uda pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka