Dodaj do ulubionych

Jestem przerażona ....

21.03.12, 18:21
nie wiem od czego zacząć ??????

po roku i 3 miesiącach zrobiłam sobie próby wątrobowe :
8.03.2012
ALT -78
ASP -49
GGTP = 61

potem w między czasie 8 dniowego odstawienie Diane 35 i po braniu 3 x1 HEPAREGENU ponownie zrobiłam wyniki :
ALAT - 114 !!!!
APSAT-68
GGTP -58
WZW typu B - 0,45

po dwóch dniach kolejne badanie
ALAT - 93
ASPAT -45
Bilirubina całkowita - 0,59
WZW typu C - 0,12 !!!!! gdzie wynik ujemny to < 0,9
wynik dodatni to >0,9
Jestem przerażona, załamana, nie wiem co mam robić?
Czy to oznacza że mam virusa typu C ????????????????
Obserwuj wątek
    • bananarama-live Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 19:19
      TO OZNACZA ze musisz zrobić kolejne badania, potwierdzające, lub wykluczające WZW

• wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 19:23
        bananarama-live napisał:

> TO OZNACZA ze musisz zrobić kolejne badania, potwierdzające, lub wykluczające
        > WZW
        >

jakie badania ?
    • kiepski476 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 19:58
      > WZW typu C - 0,12 !!!!! gdzie wynik ujemny to < 0,9
      wynik dodatni to >0,9
      > Jestem przerażona, załamana, nie wiem co mam robić?

Wrócić do szkoły podstawowej, aby się tam nauczyć porównywać ułamki dziesiętne.
      Musisz umieć ustalić, która z liczb jest większa: 0,12 czy 0,9.
      Nie jest prawdą, że większa jest ta, która ma więcej cyfr.
      Nie jest prawdą, że większa jest ta, która ma więcej części setnych niż dziesiętnych.
      Nie jest zatem prawdą, że liczba 0,12 jest większa od 0,9.
      (Zapisz sobie 0,9 jako 0,90 – będzie ci łatwiej zrozumieć).
      Oznacza to, że nie jest prawdą, że wynik badania na obecność przeciwciał jest dodatni.

Na marginesie.
      Nie robiłaś żadnych badań WZW typu C, bo badanie na obecność przeciwciał anty-HCV nie rozstrzyga o WZW C.
      Nie robiłaś też żadnych badań na WZW B, a jedynie badanie przeciwciał anty-HBs albo antygenu HBs Ag. Które to było...? Wszak to są zasadniczo różne badania.

> po roku i 3 miesiącach zrobiłam sobie próby wątrobowe :
      A czym się różni wróbelek?
      • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 20:37
        kiepski przepraszam ale jestem naprawdę w kiepskim humorze ...
        "zwariowałam" jak to zobaczyłam HCV
        napiszę raz jeszcze wyniki moich badań :

19.03.2012
        WZW typu B /HBs Ag / = 0,45 COI, norma : 0,00 - 1,00
        21.03.2012
        WZW typu C / anty-HCV /= 0,12 COI , wynik ujemny < 0,9
        wynik dodatni > 0,9
        Badanie wykonano testem firmy Roche, metodą elektrochemiluminesencji.
        Wynik dodatni należy konsultować z lekarzem w celu dalszej diagnostyki.
        Odp.immunologa: po kontakcie z wirusem najczęściej jest widoczna po okresie 7 -8 tyg. Istnieje także możliwość wykrywania nieswoistych / nie związanych z infekcją HCV / przeciwciał. Wskazane jest wykonanie badania potwierdzającego obecność materiału genetycznego wirusa / RNA / metoda PCR.

Proszę cię o odpowiedź jak rozumiesz te słowa ?
        • gilda28 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 21:06
          Słowa "wykonanie badania potwierdzającego obecność materiału genetycznego wirusa / RNA / metoda PCR" należy rozumieć dosłownie - i wykonać "badanie metodą PCR" ;)
          • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 21:20
            gilda28 napisała:

> Słowa "wykonanie badania potwierdzającego obecność materiału genetycznego wirus
            > a / RNA / metoda PCR" należy rozumieć dosłownie - i wykonać "badanie metodą PCR
            > " ;)

czyli jesli wynik wyszedł ujemny / w normie / , a mam podwyższony ALAT, ASPAT i GGTP
            to należy wykonać jeszcze badanie RNA metoda PDR ?

przepraszam może zadaję głupkowate i oczywiste pytania , ale jest to dla mnie nowy temat po którym błądzę ....
            • kiepski476 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 21:30
              > czyli jesli wynik wyszedł ujemny / w normie / , a mam podwyższony ALAT, ASPAT i GGTP
              to należy wykonać jeszcze badanie RNA metoda PDR ?

Nie widzę takiej potrzeby. Wynik badania na obecność przeciwciał jest jednoznaczny: nieobecne.
              Podejrzewałbym raczej Diane-35, ale lekarzem nie jestem.
              • kiepski476 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 21:36
                Uzupełnienie: zawsze jest ta dwu-, trzyprocentowa szansa, że badanie anty-HCV jednak prawdy nie powiedziało. Jeśli masz wątpliwości nie dające spokojnie żyć, to wtedy ten spokój wart jest wydania 120-260 zł na badanie RNA wirusa (metodą PCR lub TMA – to bez znaczenia), które dopiero rozstrzyga o zakażeniu HCV.
                • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 21:50
                  kiepski476 napisał:

> Uzupełnienie: zawsze jest ta dwu-, trzyprocentowa szansa, że badanie anty-HCV j
                  > ednak prawdy nie powiedziało. Jeśli masz wątpliwości nie dające spokojnie żyć,
                  > to wtedy ten spokój wart jest wydania 120-260 zł na badanie RNA wirusa (metodą
                  > PCR lub TMA – to bez znaczenia), które dopiero rozstrzyga o zakażeniu HCV
                  > .

sporo kosztują te badania...
                  dziś wydałam 80 zł na podstawowe badania .... ale jak mus to mus, zrobię je jak lekarz mi je zleci.
                  Czy takie badania można wykonać w każdym laboratorium? czy tylko w specjalistycznych ?
                  • kiepski476 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 21:55
                    > ale jak mus to mus, zrobię je jak lekarz mi je zleci.

Lekarz nie zleci, bo nie ma żadnych podstaw. Możesz je zrobić dla kaprysu (czyli dla spokoju ducha), ale nie ze względu na wskazania medyczne, bo takich w tym wypadku nie ma.

> Czy takie badania można wykonać w każdym laboratorium? czy tylko
                    > w specjalistycznych ?

specjalistycznych, np.
                    www.rex.pl
                    www.synevo.pl
                    www.diag.pl
                    • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 22:03
                      kiepski476 napisał:

> > ale jak mus to mus, zrobię je jak lekarz mi je zleci.
                      >
                      > Lekarz nie zleci, bo nie ma żadnych podstaw. Możesz je zrobić dla kaprysu (czyl
                      > i dla spokoju ducha), ale nie ze względu na wskazania medyczne, bo takich w tym
                      > wypadku nie ma.
                      >
                      > > Czy takie badania można wykonać w każdym laboratorium? czy tylko
                      > > w specjalistycznych ?
                      >
                      > specjalistycznych, np.
                      > www.rex.pl
                      > www.synevo.pl
                      > www.diag.pl

dzięki za informację :)
              • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 21.03.12, 21:46
                kiepski476 napisał:

> > czyli jesli wynik wyszedł ujemny / w normie / , a mam podwyższony ALAT, A
                > SPAT i GGTP
                > to należy wykonać jeszcze badanie RNA metoda PDR ?
                >
                > Nie widzę takiej potrzeby. Wynik badania na obecność przeciwciał jest jednoznac
                > zny: nieobecne.
                > Podejrzewałbym raczej Diane-35, ale lekarzem nie jestem.

Też myślę że to może być Diane -35, ale biorę je ze względów zdrowotnych na jajnik.
                Dostałam Heparegen ale biorę go dopiero od 10.03 3x1
                Pojutrze jadę na konsultację do poradni gastroenterologicznej + usg jamy brzusznej.
                • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 23.03.12, 17:33
                  Dziś miałam usg jamy brzusznej.
                  W środku niby jest ok, wszystkie organy w normie , wątroba prawidłowej wielkości, jednorodna, ale ... jasna z cechami stłuszczenia :(

wiem, mam nadwagę , usunięty pęcherzyk , biorę: Diane-35, Siofor, Piramil i od 2 tygodni Heparegen ...lekarz powiedział aby nie panikować ...niby jestem trochę spokojniejsze, ale nadal gdzieś czuję jakiś niepokój
                  • gilda28 Re: Jestem przerażona .... 23.03.12, 22:50
                    Diane 35 jest tanie, ale bardzo szkodliwe, poproś lekarza o zmianę leków. I coś, co często powtarza moja ciotka, będąca w genialnej kondycji mimo 50+ -> MŻ (czyt. mniej żreć)
                    A do tego zmiana forum, masz z prawej "Antykoncepcja" "Zdrowie kobiety" wkrtóce także "Depresja" się przyda, jeśli nie wyluzujesz ;)
                    • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 24.03.12, 07:43
                      gilda28 napisała:

> Diane 35 jest tanie, ale bardzo szkodliwe, poproś lekarza o zmianę leków. I coś
                      > , co często powtarza moja ciotka, będąca w genialnej kondycji mimo 50+ -> M
                      > Ż (czyt. mniej żreć)
                      > A do tego zmiana forum, masz z prawej "Antykoncepcja" "Zdrowie kobiety" wkrtóce
                      > także "Depresja" się przyda, jeśli nie wyluzujesz ;)

no tak ...ale która antykoncepcja jest nieszkodliwa ??? .. wszystkie mają skutki uboczne z wątrobą włącznie
                      zastanawiam się na plastrami ... ??? ale masz rację , to nie miejsce aby poruszać ten temat.
                      zobaczymy czy chociaż Heparegen trochę obniży mi ALAT i ASPAT ... od 3 tygodni MŻ !!!
                      • gilda28 Re: Jestem przerażona .... 24.03.12, 10:27
                        Antykoncepcyjnie polecam wkładkę wewnątrzmaciczną Mirena (wydziela minimalną ilość hormonów, czym reguluje cykl - i dzięki czemu nie ma wzmożonych krwawień jak przy klasycznej spirali). Lub plastry Evra (ale tu dawki hormonów masz jednak większe i one tak samo przechodzą przez wątrobę jak tabletki - tyle że inna droga wchłaniania, przez skórę, ale potem z krwią i tak metabolizowane są przez wątrobę - plastry mają mniejsze dawki niż tabletki i są przez to mniej szkodliwe).
                        Diane 35 ma mega wielkie dawki hormonów - jeśli stosujesz to głównie w celach antykoncepcyjnych to odstaw i zmień ginekologa (!), bo to jest rzeźnia a nie antykoncepcja. Wiem, że w przypadku zaburzeń cyklu, wyprysków, owłosienia - zapisują Diane - ale to jest sytuacja, w której najprostsze rozwiązania wcale nie są najlepsze! i to nie tylko jeśli chodzi o wątrobę (wzrasta też ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych).

Ja bym odstawiła hormony na jakiś czas i obserwowała. Może z 3 miesiące? Jeśli się unormuje - poznasz winowajcę. Nie pij też W OGÓLE alkoholu przez ten czas. Antykoncepcyjnie prezerwatywy, dasz radę. I zmień forum ;)
                        • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 24.03.12, 13:53
                          gilda28 napisała:

> Antykoncepcyjnie polecam wkładkę wewnątrzmaciczną Mirena (wydziela minimalną il
                          > ość hormonów, czym reguluje cykl - i dzięki czemu nie ma wzmożonych krwawień ja
                          > k przy klasycznej spirali). Lub plastry Evra (ale tu dawki hormonów masz jednak
                          > większe i one tak samo przechodzą przez wątrobę jak tabletki - tyle że inna dr
                          > oga wchłaniania, przez skórę, ale potem z krwią i tak metabolizowane są przez w
                          > ątrobę - plastry mają mniejsze dawki niż tabletki i są przez to mniej szkodliwe
                          > ).
                          > Diane 35 ma mega wielkie dawki hormonów - jeśli stosujesz to głównie w celach a
                          > ntykoncepcyjnych to odstaw i zmień ginekologa (!), bo to jest rzeźnia a nie ant
                          > ykoncepcja. Wiem, że w przypadku zaburzeń cyklu, wyprysków, owłosienia - zapisu
                          > ją Diane - ale to jest sytuacja, w której najprostsze rozwiązania wcale nie są
                          > najlepsze! i to nie tylko jeśli chodzi o wątrobę (wzrasta też ryzyko powikłań z
                          > akrzepowo-zatorowych).
                          >
                          > Ja bym odstawiła hormony na jakiś czas i obserwowała. Może z 3 miesiące? Jeśli
                          > się unormuje - poznasz winowajcę. Nie pij też W OGÓLE alkoholu przez ten czas.
                          > Antykoncepcyjnie prezerwatywy, dasz radę. I zmień forum ;)

tylko że ja antykoncepcję biorę ze względów zdrowotnych / jajnik / i w tym jest problem ...
                          • domza2 Re: Jestem przerażona .... 24.03.12, 18:33
                            Naprawdę są także inne leki. Mi Diane rozwaliła system hormonalny na parę ładnych lat. To jest naprawdę fatalny lek, wycofany ze sprzedaży w UE. Brałam także Siofor - znam ten zestaw. Na tym zestawie miałam zawsze podwyższone transaminazy, nie wiedząc jeszcze o HCV. lekarz się tym nie przejmował, twierdził, że studenci, którzy sporo piją mają gorsze transaminazy. Więc koniecznie, zamiast wspamagać wątrobę z jednej storny i truć z drugiej, trzeba zrezygnować z Diane, pozdr
    • wodna_37 Re: Jestem przerażona .... 25.03.12, 18:35
      czy końcówka miesiączki mogła podnieść alat, apat ?
    • tomi-ma Re: Jestem przerażona .... 17.04.12, 20:24
      Spokojnie,
      aby zdiagnozować, że jesteś chora na HCV musisz jeszcze wykonać kilka badań.
      Sam wzrost ALAT i ASPT oraz GGTP świadczy co prawda o pogorszonym stanie wątroby, ale nie świadczy nic o wirusie HCV. Także badanie anty-HCV (czyli wykrycie przeciwciał HCV) nie świadczy jeszcze o tym że jesteś chora. Pierwsze świadczące o ty badanie to: RNA HCV jakościowe. Jeśli to badanie potwierdzi obecność RNA HCV będzie dopiero dowodem na to, że jesteś chora. Następnie należy poddać się badaniu Fibroscanem lub biopsji wątroby, co określi, jak bardzo zniszczona jest struktura wątroby, czyli jak szybko i pilnie należy leczyć.
      Jak będziesz chciała dalsze informacje, to napisz, bo nie wiem czy temat jest dla Ciebie jeszcze aktualny.
      Chorzy z HCV mogą żyć nawet do 30 lat bez większych konsekwencji ze strony organizmu. Ta choroba przebiega w sposób utajony.
      Wiem dużo o tym , bowiem jestem na reterapii HCV i po LTX.
      • kryst-ynak Re: Jestem przerażona .... 18.04.12, 07:22
        Witam serdecznie
        odpowiedz mi tomi-ma jak przebiega Twoja reterapia ja czekam na nią od roku i w tym myślę że się doczekam. Jakie leki, jak się czujesz, jak długo ona będzie trwać, jaki miałaś poziom wiremii przed. pozdrawiam
        • tomi-maa Re: Jestem przerażona .... 18.04.12, 10:04
          Witam Cię serdecznie. jestem chorym po pierwszej nieskutecznej terapii (non-respondent) i w trakcie drugiej skutecznej. 48/32. Zdobyłem minusa w 12 i 24 tygodniu terapii. Niestety pierwsza nieskuteczna terapia doprowadziła mnie do marskości i transplantacji wątroby w roku 2010.
          Ponieważ jestem człowiekiem posiadającym istotną wiedzę w zakresie HCV, i zamierzam przysiąść na forum na dłużej, aby móc pomagać innym, mniej doświadczonym kolegom (i koleżankom rzecz jasna) stworzyłem własne forum: "Problemy leczenia HCV".
          Zapraszam Cię zatem do dalszej dyskusji na moim forum. Pozdrawiam Tomi
          • krysia013 Re: Jestem przerażona .... 20.04.12, 22:55
            Witam, ja też jestem po nieskutecznej terapii przerwanej w 40 tyg. w 2009 roku czekam na jakiś cud bo ten interferon na mnie nie działa a inny rodzaj raczej też nie poskutkuje. Stopień stłuszczenia 3 włóknienie 3 akt 1. Teraz jestem w 13 tyg ciąży ALT 188, afp 146,7 skierowanie do szpitala bo nie wiedzą czy to od ciąży czy coś poważniejszego a może coś z maleństwem. Badania pół roku temu też wykazały 10krotny wzrost afp tomografia komputerowa zbytnio nie wykazała niczego specjalnego. I jak tu się nie zamartwiać. Pozdrawiam
            • jan-w Re: Jestem przerażona .... 21.04.12, 00:31
              Wzrost 10 razy czyli ile?
              • krysia013 Re: Jestem przerażona .... 21.04.12, 15:00
                Pół roku temu afp było 70 IU/ml a teraz mam 146,7 IU/ml gdzie norma jest max do 6. Wiem tylko, że kobiety w wiązy mają wzrost ale nie aż taki.
          • interfer do Tom-maa.... 22.04.12, 16:22
            ja mam ci ę znaleśc na forum nie jestem mocna w internecie
    • hcvogolne EIA test ... 23.04.12, 06:16
      1. EIA
      pl.wikipedia.org/wiki/ELISA_(test_immunoenzymatyczny)
      2. Biopsja
      pl.wikipedia.org/wiki/Biopsja_w%C4%85troby
      www.hepatitis-central.com/hcv/liver/scoring.html
    • hcvogolne Tests .... 24.04.12, 08:56
      www.youtube.com/watch?v=4F-rC3PtFkQ
      www.youtube.com/watch?v=mN0ZqCRCbAc&feature=relmfu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka