Dodaj do ulubionych

Tarczyca po leczeniu

07.06.12, 13:34
Hej, 2 miesiące temu zakończyłam leczenie (6 msc.). Miałam leczoną niedoczynność tarczycy, w czasie leczenia wyniki w normie, stale przyjmowane leki (Euthyrox N50). Obecnie, TSH na dolnej granicy, jeszcze bez tragedii, wygląda na to, jakbym poszła w stronę nadczynności, ale jeszcze jest dobrze. Wizytę u endokrynologa mam za 2 miesiące (dawno nie byłam). Mam pytanie, czy ktoś tak miał, czy u kogoś radykalnie tarczyca poszła w stronę nadczynności i jakie były tego skutki? Bo nie wiem, czy muszę się już martwić, czy jeszcze można poczekać. P óki co dawkę Euthyroxu zmniejszyłam o połowę. Czuję się doskonale, najgorzej jednak przed okresem, czasem mam wahania ciśnienia (skoki, spadki, wysokie tętno), a czasem opadam z sił, kręci mi się w głowie, czuję się zamotana i splątana. Może też kwestia hormonów płciowych (biorę luteinę 9 dni przed okresem, z racji niewielkiego niedoboru progesteronu - swietrdzonego przed leczeniem). pozdr
Obserwuj wątek
    • bu-zia Re: Tarczyca po leczeniu 01.08.12, 13:42
      wlasnie zostalam uszczesliwiona informacja o fatalnym poziomie hormonow tarczycy. Kuracja skonczona 1.5 m-ca temu, w trakcie bylo wszystko ok, po terapii zaczelam odczuwac straszne zmeczenie (zwalalam na niskie parametry krwi), włosy wypadały garsciami, nerwowośc, wilczy apetyt i sennosc. Poszlam w koncu do lek. i wlasnie dostalam tel. ze przy normie Tsh od 0.4 ja mam 0.0001-zamowiono mi wizyte u endo od reki.

Wiem ze chyba medzik75 miala tez problemy z tarczyca-moze ktos wie co u niej lub moze tu jeszcze zagladasz?
      • ak2708 Re: Tarczyca po leczeniu 21.08.12, 18:09
        Hej, zrobiłam sobie badania i poziom tsh wyszedł mi 5,62, czyli powyżej normy. Czy powinnam iść z tym do lekarza? Nigdy nie miałam problemów z tarczycą, w rodzinie też nie.
    • samjuz75 Re: Tarczyca po leczeniu 21.08.12, 20:55
      ja miałem nadczynność pod koniec leczenia, w ciągu kilku miesięcy się samo ustabilizowało.
    • moniany77 Re: Tarczyca po leczeniu 23.08.12, 16:49
      U mnie bez problemów z tarczycą przed leczeniem.
      W połowie leczenia nadczynność TSH poniżej 0,005. Lekarz stwierdził toksyczne zapalenie tarczycy.Później tzn. po ok 1,5 miesiąca przeszło w niedoczynność TSH w granicach 26. Obecnie Przyjmuję Euthyrox N50. TSH 1.7. Jestem 2 lata po leczeniu.
    • domza2 Re: Tarczyca po leczeniu 25.08.12, 10:36
      Ak - to wynik jak przy niedoczynności, wysoki. Należy zrobić FT3 i FT4 - z krwi, już u endokrynologa i nie zwlekać z tym. Niedoczynność to bardzo częsty spadek po leczeniu. Życzę zdrowia, moja tarczyca na razie ok, ale właśnie leżałam tydzień w szpitalu z oskrzelami:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka