Dodaj do ulubionych

Poziom wiremii

28.09.13, 21:27
Witam,

w 4 tygodniu lekarz poinformował mnie że poziom wiremii w 4 tygodniu po rozpoczęciu leczenia (interferon+rybawiryna, polimorfizm: IL28B, genotyp T/C) wynosi 120 tys. Czy to dobrze ???
Obserwuj wątek
    • pi_tu Re: Poziom wiremii 28.09.13, 21:52
      Zależy ile było wyjściowo...
      • Gość: kama Re: Poziom wiremii IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.13, 09:10
        Przy genotypie 1 spadek musi być przynajmniej 100-krotny, żeby kontynuować leczenie. Obetnij dwa zera z ilości wyjściowej i już masz odpowiedź ;)
        Nie wiem czy tę zasadę stosuje się przy innych genotypach....
    • kiepski476 Re: Poziom wiremii 29.09.13, 10:42
      > Czy to dobrze ???
      Zakładam, że masz genotyp 1 lub 4. Jeśli inny, dalej nie czytaj.
      Jeśli jesteś leczona 3-lekowo z telaprevirem, to niedobrze. Nie powinno być więcej niż 1 tys.
      Jeśli jesteś leczona 2-lekowo, to oznacza tylko tyle, że nie można ci skrócić terapii do 24 tygodni.
      Kryterium 100-krotnego spadku wiremii stosuje się przy leczeniu 2-lekowym w 12. tygodniu. Jeśli do 12. tygodnia nie uzyskasz takiego spadku, leczenie należy przerwać, ponieważ prawdopodobieństwo osiągnięcia trwałej odpowiedzi wirusologicznej jest wtedy znikome.
      • Gość: xhcvx Re: Poziom wiremii IP: 46.235.126.* 29.09.13, 21:31
        czy to jest w nowych wytycznych MZ ?
        Mimo braku 100-krotnego spadku w 12 tygodniu wciąż jest szansa na "-" w 24 tygodniu, a w takim wypadku prawdopodobieństwo SVR (o ile mnie pamięć nie myli) wynosi 18% (leczenie 48 tygodni) albo 29% (lecznie 72 tygodnie). Mowa tutaj o genotypie 1.
        • kiepski476 Re: Poziom wiremii 29.09.13, 21:40
          > czy to jest w nowych wytycznych MZ ?
          Jeśli pytanie było skierowane do mnie, to stwierdzam, że go nie rozumiem, więc nie odpowiem.
          • Gość: xhcvx Re: Poziom wiremii IP: 46.235.126.* 29.09.13, 22:32
            " Jeśli do 12. tygodnia nie uzyskasz takiego spadku, leczenie należy przerwać"
            Czy to są nowe wytyczne Ministerstwa Zdrowia?
            • kiepski476 Re: Poziom wiremii 29.09.13, 22:57
              Zarządzenie Prezesa NFZ w 2008 r. mówiło:
              U chorych z włóknieniem wątroby ≤ 2 (staging) w skali Scheuer’a, u których po 12 tygodniach terapii nie stwierdza się spadku wiremii poniżej 2 log10 leczenie należy przerwać.

Aktualny program lekowy obwieszczony przez Ministra Zdrowia 26 sierpnia br. formułuje to tak:
              1.4. Leczenie należy przerwać u świadczeniobiorców z włóknieniem wątroby do 2 stopnia włącznie w skali Scheuer'a, zakażonych genotypem 1 lub 4, u których:
              a) po 12 tygodniach terapii nie stwierdza się spadku wiremii o minimum 2 log10 względem wartości wyjściowej

Niewiele zmieniło się przez te 5 lat. Nawet błędy ortograficzne (Scheuer'a) są te same. Natomiast poprawiono bezsensowne określenie „nie stwierdza się spadku poniżej 2 log10” (które oznaczało: stwierdza się spadek 2 log10 lub więcej – w dosłownym rozumieniu zapis kazał przerywać terapię, gdy spadek wiremii był wyższy niż 100-krotny. Urzędasy potrafią sknocić wszystko).
              • Gość: xhcvx Re: Poziom wiremii IP: 46.235.126.* 29.09.13, 23:26
                dzieki za wyczerpująca odpowiedź.
                Pytałem, bo sam jestem takim własnie przypadkiem (a leczenia nie przerwano)
                • kiepski476 Re: Poziom wiremii 30.09.13, 00:42
                  Zapewne zastosowano punkt 1.5:
                  1.5. U świadczeniobiorców z włóknieniem wątroby powyżej 2 stopnia w skali Scheuer'a lub manifestacją pozawątrobową zakażenia HCV terapię kontynuuje się do 48 tygodni.

Uznano, że w takich szczególnych wypadkach należy wykorzystać każdą szansę, nawet małą. Zatem mimo braku odpowiedzi kontynuuje się leczenie w nadziei, że ta odpowiedź nastąpi, ale późno.
                  Na marginesie, ten punkt programu lekowego zawiera logiczną sprzeczność. Logika bowiem jest prosta: im późniejsza odpowiedź, tym dłuższe leczenie. I tę logikę zastosowano w punkcie 1.3.1.c) – przy późniejszej odpowiedzi wydłuża się leczenie do 72 tygodni. Ale w tym punkcie – przy jeszcze późniejszej ewentualnej odpowiedzi – nie wydłuża się leczenia.
                  To zaszłość historyczna. Punkt 1.5 został sformułowany kilka lat przed wprowadzeniem punktu 1.3.1.c). Inteligentni inaczej urzędnicy nie skojarzyli, że w punkcie 1.5 również należałoby ten czas wydłużyć. Żaden z konsultantów nie wykazał się – nazwijmy to – spostrzegawczością. (System opracowywania zmian w programach lekowych jest chory!)

Przy bardzo później odpowiedzi należałoby leczyć jeszcze dłużej. Niestety, program lekowy nie przewiduje takich fanaberii. Znam lekarza, który mimo to przedłużał leczenie, nawet do 96 tygodni, narobił oddziałowi długów, więc go zwolnili.
                  • Gość: xhcvx Re: Poziom wiremii IP: 46.235.126.* 30.09.13, 12:44
                    "Zapewne zastosowano punkt 1.5:"

Zapewne - nie znałem tego zastrzezenia z poziomem zwłóknienia. Już myslałem że to kolejne zmiany po częściowym wykluczeniu fibroscanu (na podstawie którego nota bene miałem okazję sam sie zakwalifikować do programu - teraz, po zmianach byłoby to niemożliwe)
                    • kiepski476 Re: Poziom wiremii 30.09.13, 13:06
                      Jak długą terapię planuje twój lekarz prowadzący? Czy zna zapisy programu lekowego, czy tylko zakłada, że program lekowy jest logiczny i zgodny z wiedzą medyczną (jak mylnie robiła to profesor z innego wątku)???
                      • Gość: xhcvx Re: Poziom wiremii IP: 46.235.126.* 30.09.13, 13:19
                        O wiedze mojego lekarza jestem naprawde spokojny.
                        U nas przy podjeciu leczenia zakładaną korzyscią było cofniecie/zatrzymanie degradacji watroby.
                        Teraz gdy okazało sie ze w 24 tyg. był minus rozwazamy 72 tygodnie - przesadzi sie to na dniach.
                        Niestety nie najlepiej znosze terapię i kilkukrotnie miała byc nawet przerywana, ale licze na przedłuzenie. Jeszcze gdzieś znalazłem te przytaczane wczesniej dane (48 tyg. svr w 18%, 72tyg. - 29%), wiec jestem zdeterminowany.
                        • kiepski476 Re: Poziom wiremii 30.09.13, 13:31
                          Jeśli skrupulatny urzędnik z NFZ w czasie kontroli dopatrzy się, że w 12. tygodniu nie uzyskałeś 100-krotnego spadku wiremii (czy dobrze zrozumiałem, że to miało miejsce?), to lecząca cię placówka będzie musiała zwrócić pieniądze za przedłużone leczenie. Cała nadzieja, że bywają nieskrupulatni kontrolerzy, a jeszcze więcej jest takich, których można wykończyć logarytmem dziesiętnym i wykładniczym zapisem wiremii :-)
                          • Gość: xhcvx Re: Poziom wiremii IP: 46.235.126.* 30.09.13, 13:36
                            Jezeli Cię dobrze zrozumiałem to nie, bo niestety mam domniemane F4.
                            • Gość: xhcvx Re: Poziom wiremii IP: 46.235.126.* 30.09.13, 13:42
                              ok - nie doczytałem "przedłuzone".
                              Nie ma jeszcze decyzji - jeżeli program leczenia tego nie przewiduje w moim wypadku, to jest ona oczywista - choć lekarz coś przebakiwał o takiej mozliwosci.
                              Czy to było wczesniej w programie czy zmieniło sie w sierpniu ?
                              Mnie sie wydawało ze "-" w 24 tygodniu i wysokie zwłoknienie kwalifikuje do przedłuzenia - rozumiem że tak nie jest
                              • kiepski476 Re: Poziom wiremii 30.09.13, 13:56
                                To nie są nowe zasady
                                Punkt 1.5 (dotyczący niewstrzymywania terapii przy F>2) pozostaje niezmieniony od bodaj 2008 r.
                                Punkt 1.3.1.c. (dotyczący leczenia 72-tygodniowego) obowiązuje, o ile dobrze pamiętam, od 2011 r.
                                Natomiast od 2012 r. obowiązuje nowa ustawa refundacyjna, która każe placówkom medycznym zwracać pieniądze wydane niezgodnie z literą programów lekowych.
    • maniak102 Re: Poziom wiremii 10.10.13, 14:49
      Dzisiaj wszystko sie wyjaśniło co do poziomu mojej wiremii. Na początku leczenia wynosiła ona 120 jednostek (28.08.13) a po 6 zastrzykach poniżej 15 jednostek (26.09.13). Jak widzicie moje szanse na wyleczenie ???
      • Gość: Zosia Re: Poziom wiremii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.14, 22:15
        Ja miałam też taki wynik po 4 tygodniach I właśnie czekam na wynik czy jestem trwale wyleczona .Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka