Dodaj do ulubionych

Terapie bezinterferonowe

13.11.14, 11:46
Witam, Czy mogę prosić o informację o obecnych i planowanych wkrótce terapiach bezinterferonowych (interesują mnie nazwy leku)? Która wydaje się najskuteczniejsza dla genotypu 1B, włóknienie F2, małopłytkowosc, dyskwalifikacja do leczenia interferonem?
Gdzieś widziałam zestawienie ze skutecznoscia róznych leków, czasem terapii, ale szukam i obecnie nie mogę znalezc. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Terapie bezinterferonowe 13.11.14, 11:50
      noweleki.hepatitisc.pl/p/jak-sie-leczyc_6.html
      (dryga tabelka).
      A także:
      noweleki.hepatitisc.pl/2014/08/poczatek-nowej-ery.html
      noweleki.hepatitisc.pl/2014/09/harvoni-to-jest-to.html
      noweleki.hepatitisc.pl/2014/09/indyjskie-generyki-coraz-blizej.html
      • ostrec Re: Terapie bezinterferonowe 13.11.14, 12:11
        Dziękuję! Właśnie tej tabelki szukałam :)
    • kiepski476 Re: Terapie bezinterferonowe 13.11.14, 13:29
      > Która wydaje się najskuteczniejsza dla genotypu 1B, włóknienie F2, małopłytkowosc,
      > dyskwalifikacja do leczenia interferonem?

Wszystkie wymienione w tabelce terapie tabletkowe mają podobną skuteczność
      • ostrec Re: Terapie bezinterferonowe 13.11.14, 13:40
        Rozumiem, ze Sovaldi z Daklinzą jest dostępny w krajach UE i w PL w aptekach również, czy jednak nie, i musiałby to byc jakis import docelowy? Pytam teoretycznie, bo cena niedościgniona :)
        Harvoni, czy tez 3D bedzie od razu wraz z rejestracja dostepny w PL, czy tez musialby to by jakis import docelowy?
        Jest jeszcze terapia Cosmo?
        Orientujesz się może jaki jest obecnie kompletny koszt terapii interferonowej 3 lekowej, obecnie refundowanej przez NFZ?
        • kiepski476 Re: Terapie bezinterferonowe 13.11.14, 14:22
          Import docelowy może mieć miejsce wtedy, gdy dany lek jest już dopuszczony w jakimś kraju, a w Polsce jeszcze nie (np. Harvoni jeszcze dwa tygodnie może podlegać procedurze importu docelowego, bo jest już dopuszczony w USA, a w Europie jeszcze nie). W przypadku importu docelowego również należy rozróżniać dwa aspekty: zgodę na import należy odróżniać od zgody na refundację. Tak samo czym innym jest dopuszczenie leku do obrotu, a czym innym objęcie leku refundacją.
          Daklinza jest dopuszczony do obrotu w Europie, zatem również w Polsce, więc żadna procedura importu docelowego nie jest potrzebna. Zamawiasz w aptece i już (pozostaje tylko "drobiazg"
          • kiepski476 Re: Terapie bezinterferonowe 13.11.14, 21:00
            Na podstawie powyższych danych z NFZ spróbowałem wyliczyć średni wydatek na refundację interferonowej terapii 3-lekowej. Wyszło mi 141 tys. zł.
            • ostrec Re: Terapie bezinterferonowe 13.11.14, 21:57
              Dziękuję! Byłam ciekawa jak się ma cena 3 lekowej do np Havroni...
          • kiepski476 Re: Terapie bezinterferonowe 14.11.14, 11:24
            Dane NFZ-etu zdają się pokazywać, że w ciągu pierwszych 7 miesięcy 2014 r. terapią interferonową leczono 400 chorych za pomocą PegIntronu oraz 1400 chorych za pomcą Pegasysu (to są łączne dane dla WZW B i WZW C; warto wiedzieć, że do leczenia WZW B za pomocą interferonu w Polsce stosuje się tylko Pegasys

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka