Dodaj do ulubionych

refundacja?

IP: *.1-4.cable.virginm.net 28.08.15, 10:26
www.hcvtoniewyrok.com/2015/08/kolejne-leki-refundowane.html
Obserwuj wątek
    • nigella356 Re: refundacja? 28.08.15, 10:37
      A kiedy będą mogli skorzystać??
      No to czekam co mi mój lekarz powie w październiku... .
      • Gość: miro Re: refundacja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.08.15, 11:59
        Daklinza raczej już nie wejdzie w tym roku.
        Wreszcie od 1 listopada wchodzi oficjalnie w śląskim oddziale nfz leczenie viekiraxem / exvierą - jest na to przeznaczone niewiele ponad 4 mln zł ( 7 tygodni leczenia), a konkurs ofert będzie rozstrzygnięty 14.10. i wtedy dowiemy się kto będzie leczył i jakie dostanie środki. Okres obowiązywania umów od 01.11 2015 do 30.06.2016, a potem zapewne aneksy.
        Trzeba śledzić strony poszczególnych oddziałów wojewódzkich i tam szukać szczegółów w zakładkach typu: aktualności /komunikaty dla świadczeniodawców.
        Tu link do śląskiego nfz:
        www.nfz-katowice.pl/
        i dalej:

26.08.2015

OGŁOSZENIA konkursów ofert o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w rodzaju: leczenie szpitalne – programy lekowe oraz chemioterapia:
        ...
        - leczenie przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C terapią bezinterferonową (ICD-10 B 18.2) - śląskie
    • kiepski476 Re: refundacja? 28.08.15, 11:47
      Dopisano 2-lekową terapię tabletkową firmy Bristol-Myers Squibb złożoną z daclatasviru i asunapreviru (według schematu podobnego do terapii AbbVie, ale brakuje jeszcze trzeciego składnika – beclabuviru (bo nie jest jeszcze zarejestrowany), więc i skuteczność niższa niż terapii AbbVie.

Ta terapia nadaje się tylko i wyłącznie genotyp 1b.
      Czas leczenia: 24 tygodnie.
      Skuteczność:
      • w grupie świeżaków – 90%.
      • w grupie doświadczonych i z przeciwwskazaniami do interferonu – 82% i 80% odpowiednio.

www.natap.org/2014/EASL/EASL_25.htm
      • nigella356 Re: refundacja? 28.08.15, 12:43
        A jak wygląda to w przypadku prywatnych klinik z kontraktami nfz?Czy kliniki takie mają limity czy zależy to od"obrotnosci" właściciela?
        Wiadomo ze zależy im chyba na jak największe liczbie kuracji?
        • Gość: miro Re: refundacja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.08.15, 13:09
          Takie dane nigdzie nie są publikowane.
          Teoretycznie może leczyć max. 20 świadczeniodawców z woj. śląskiego ( publicznych i prywatnych), o ile spełnią wymogi formalne i zostaną zaakceptowani.
          Trzeba mieć nadzieję, że ci co mieli duże kontrakty "interferonowe" i dobre wyniki (tak jak Twoja klinika) nadal je proporcjonalnie utrzymają w nowym programie.
        • kiepski476 Re: refundacja? 28.08.15, 20:03
          Kontrakt ośrodka z NFZ-etem zawiera kwotę wyrażoną w złotych polskich. Ważna jest wielkość tej kwoty, Natomiast kolor tuszu, jakim jest wydrukowany kontrakt, ani forma własności świadczeniodawcy nie mają znaczenia.
      • Gość: kamill Re: refundacja? IP: 46.22.167.* 28.08.15, 14:07
        3 genotyp załapał się na coś ?
      • Gość: xxl Re: refundacja? IP: *.1-4.cable.virginm.net 28.08.15, 16:19
        1st też się nie nadaje się do tej terapii?
        • magdallena_28 Re: refundacja? 28.08.15, 17:17
          A czy trzeba mieć zgodę macierzystego NFZ na leczenie w innym województwie .Jestem z Mazowsza chce się leczyć na Śląsku.? Zraziłam się do specjalistów ze Stolycy...
          • kiepski476 Re: refundacja? 28.08.15, 19:56
            Trzeba mieć zgodę NFZ na leczenie w innym kraju Unii Europejskiej. Póki nie wybierasz się za granicę państwa, żadnej zgody nie potrzebujesz.
        • Gość: xxl Re: refundacja? IP: *.1-4.cable.virginm.net 28.08.15, 17:29
          Chodzilo mi o gentyp 1a
    • mala.mi74 Re: refundacja? 29.08.15, 11:35
      Dzięki za info. A wiadomo już dla kogo będzie ta terapia refundowana???
      Ja mam 1 b, 32 lata po zakazeniu a włóknienie 0. Dopiero co robiłam fibroscan i wcale się nie cieszę bo czuję się fatalnie, ciągle osłabiona,a leczyc mnie nie chcą bo nie ma włóknienia...:(
      • kiepski476 Re: refundacja? 29.08.15, 12:08
        Nie wymaga się stwierdzania włóknienia wątroby u chorych, którzy mają przeciwwskazania do leczenia interferonem (do tej grupy zalicza się m.in. pacjentów z zaawansowaną marskością wątroby, z chorobami autoimmunologicznymi, np. AIH, po przeszczepieniu narządu, ciężko chorych na serce, cukrzycę, depresję czy tarczycę, z małopłytkowością, anemią lub neutropenią). Podobnie, nie wymaga się stwierdzania włóknienia u chorych z pozawątrobowymi manifestacjami zakażenia HCV (błoniaste zapalenie kłębuszków nerkowych, krioglobulinemia, liszaj płaski, porfiria skórna, chłoniaki B-NHL i inne).
        noweleki.hepatitisc.pl/2015/06/rewolucja-w-leczeniu-hcv.html
        www.hepatitisc.pl/docs/2015-08-26_program-lekowy-B-71_leczenie_pWZW-C_bez_interferonu.pdf
        • kiepski476 Re: refundacja? 29.08.15, 12:13
          Uzupełnienie. Terapia Viekirax/Exviera (ombitasvir, paritaprevir/ritonavir, dasabuvir) jest przeznaczona dla chorych z genotypem 1 lub 4, natomiast terapia daclatasvir + asunaprevir
      • Gość: olaa Re: refundacja? IP: 94.42.174.* 31.08.15, 17:17
        Witam, czy komus udalo sie sprawdzic jaka kwota przeznaczona zostanie na zakup lekow we Wroclawiu poniewa na stronie wroclawskiego nfzu widze tylko informacje o terminie skladania ofert nie ma natomiast tak szczegolowych danych nak na stronie nfz slaskiego
        • Gość: miro Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.15, 18:32
          W tym roku - niewiele ponad 678 tys. zł ( na niepełne 2 miesiące leczenia). Ogłoszenie wyników 7 października.
          Szczegóły:
          aplikacje.nfz-wroclaw.pl/CLO_WO/Konkurs/Dokumenty.aspx
          kliknij w Pliki do pobrania: "Ogłoszenie postępowania"
          • Gość: olaa Re: refundacja? IP: 94.42.174.* 01.09.15, 19:27
            Miro dziekuje za informacje,czy dobrze obliczyłam, ze taki budzet oznacza, ze w dolnoslaskim leczenie bezinterferonowe jeszcze w tym roku bedzie moglo rozpoczac tylko okolo 20osob natomiast w slaskim ponad 100? (Przy zalozeniu, ze kuracja 12tygodniowa kosztuje 60000zl)
            • Gość: miro Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.15, 20:04
              Nie wiem jak faktycznie wygląda sprawa terminowości rozliczeń z NFZ i możliwości przesunięć środków w okresie obowiązywania umowy. Myślę jednak ,że zaczną leczyć dużo więcej i będą liczyć na końcowe rozliczenie terapii ze środków na 2016r, ale to tylko przypuszczenie.
              P.S. Wiem, że tych środków z przeznaczeniem na leczenie we Wrocławiu i ok. jest skandalicznie mało.
        • Gość: miro Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.15, 19:03
          I jeszcze ciekawostka - jednym z pierwszych ośrodków, które zaczną leczyć będzie tak krytykowany tu Gdańsk ( czyżby skargi podziałały?)
          Rozstrzygnięcie konkursu: już za 3 tygodnie, a początek obowiązywania umów, czyli faktyczny start programu: 7 października - to już za 5 tygodni!
          Kwota na ten rok: 910 tys. zł na niecałe 12 tyg. leczenia (teoretycznie)
          Dla zainteresowanych link ze szczegółami:

konkurs.nfz-gdansk.pl/CLO_WO/Konkurs/Dokumenty.aspx
          • Gość: gadus Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.15, 22:14
            musze sie pochwalic:), ze jednak moja pisanina cos zdzialala - dostalam b szybko maila z NFZ a za tym przyszla odpowiedz do domu, bardzo obszerna mnie laikowi prawie nic nie mowiaca ale na Smoluchowskiego dowiedzialam sie ktora jestem w kolejce, oraz mam info ktore osrodki beda leczyc bezinterferonowo tylko mam ogromny problem i musze podjac decyzje co dalej bo: w innym osrodku mam wyznaczona wizyte na pazdziernik 2015 ale musze zalatwic skierowanie od dr - to mam bez problemu, problemem jest to, ze zeby byc przyjeta musze miec pismo ze Smol z pieczatka przychodni i dr leczacego, ze wypisuje sie z tej przychodni i wypadam z kolejki, jesli tego nie zrobie nie zostane przyjeta i leczona w drugim osrodku i zaczyna sie dylemat co mam zrobic (a nie mam gwarancji w drugim osrodku kiedy i czy wogole bede leczona bez interferonu) - mam malo czasu i musze podjac jedna z najwazniejszych dla mnie decyzji. To, ze jestem w Gd jako 260 na liscie nic mi nie mowi ale dowiedzialam sie, ze zdiagnozowanych i do leczenia jest ok 600 osob a moze i wiecej wiec ten pewniak nie jest taki odlegly (chyba) - a w drugiej przychodni nic mi nie gwarantuja i na razie nic nie wiedza na temat nowych terapii - kiepski jakas podpowiedz? najbardziej licze na Twoja podpowiedz i pliss:)
            • kiepski476 Re: refundacja? 02.09.15, 12:19
              Nic nie doradzę. Nie mam takiej wiedzy. Sorry.
            • kiepski476 Re: refundacja? 02.09.15, 12:21
              > mam info ktore osrodki beda leczyc bezinterferonowo

Które? Gdańsk, Gdynia, Słupsk?
              • Gość: gadus Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.15, 16:43
                dokladnie te osrodki - choc w Gdyni ciut enigmatycznie sie wypowiadaja na temat leczenia nowymi lekami
                • kiepski476 Re: refundacja? 02.09.15, 17:24
                  Jeszcze zabawniej jest w Słupsku, gdzie dziewczynie powiedzieli, żeby procedurę kwalifikacji przeszła w Gdańsku, bo w Słupsku nie kwalifikują do terapii bezinterferonowej. Powiedzieli, że jeśli w Gdańsku ją zakwalifikują, to dopiero wtedy w Słupsku ją dopiszą do listy oczekujących. Dziewczyna przeszła już jedną nieudaną terapię interferonową? więc wszystkie papiery ma (anty-HCV, RNA, genotyp, fibroscan).

Czy ja już całkiem zgłupiałem, czy w Słupsku spotkały się dwie kretynki, czy organizacja opieki zdrowotnej w pomorskim oddziale NFZ stoi na głowie? Pomóżcie mi to rozstrzygnąć, proszę.
                  • kiepski476 Re: refundacja? 02.09.15, 17:27
                    Errata. Dziewczyna na pierwszą wizytę nie wzięła absolutnie żadnej dokumentacji dotychczasowej diagnostyki i leczenia HCV. No comment.
                  • kiepski476 Re: refundacja? 02.09.15, 19:07
                    Sprostowanie. Pacjentka okazała się mało kumata. Lekarka skierowała ją na diagnostykę do Gdańska (widocznie w Słupsku mają kontrakt wyłącznie na program lekowy, a na diagnostykę nie mają
                    • kiepski476 Re: refundacja? 02.09.15, 22:55
                      Niemożliwe, żeby kontraktu nie mieli. Raczej brakuje im kompetentnych lekarzy.
                  • Gość: gadus Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.15, 20:09
                    raczej to drugie:) przypomne fakt potwierdzony mailem przez przychodnie w Gd, ze do czerwca 2015 r nie ma juz rejestracji (jak ostatnio tam bylam to staruszce powiedzieli, ze ma sie przypomniec za rok! a ta kobiecinka zrobila sie blada i malo nie padla na miejscu) - bylam tam po to zeby wypisac sie z tej przychodni, wyszly dwie panie i bacznie mi sie przygladaly, dopiero potem zaskoczylam, ze przeciez pisalam do NFZ podajac swoje dane wiec usilnie mnie namawialy zeby tam zostac i one wiedza i ja wiem, ze nie ma juz rejestracji i mloda osoba z rejestracji strzelila do mnie taki komentarz: jak Pani bedzie chciala sie od nas wypisac to i tak trzeba bedzie sie zarejestrowac do Pani dr na wizyte!!!! a mam dwa tygodnie czasu zeby przyniesc skierowanie i to pismo z pieczatkami i podpisem z przychodni starej do nowej!!! Ja nawet nie wiem jak te wypowiedzi i dzialania sluzby zdrowia skomentowac, choc tylko lacina mi przychodzi na mysl:(:( Piszac powyzsze to dla mnie nawet ta pisanina jest niezrozumiala i absurdalna i zastanawiam sie, czy to jest do skumania przez forumowiczow.
                    • kiepski476 Re: refundacja? 02.09.15, 22:54
                      Już pisałem ze dwa razy
                  • Gość: miro Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.15, 20:29
                    Sprawa Słupska (Pomorskiego Oddziału NFZ ?) wygląda gorzej niż się wydawało - można się załamać:

www.gp24.pl/wiadomosci/slupsk/art/9129280,nowa-metoda-leczenia-watroby-nie-dla-slupszczan,id,t.html
                    Jak widać jakakolwiek dostępność terapii bezinterferonowej, nawet tylko taka na papierze, też może być fikcją.
                    • Gość: miro Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.15, 21:56
                      Banalny powód braku refundacji terapii bezinterferonowych w Słupsku:
                      www.gp24.pl/wiadomosci/slupsk/art/9140360,leki-na-wzw-c-nfz-nie-przyjal-oferty-bo-zostala-wyslana-za-pozno,id,t.html
                      Na jutro ( 04 grudnia - godz. 10) pacjenci zwołują spotkanie - protest, a sprawa już jest w prokuraturze.
                      • kiepski476 Re: refundacja? 03.12.15, 23:38
                        Chyba dzisiaj, 3 grudnia, odbył się protest.
            • krysia013 Re: refundacja? 02.09.15, 21:58
              Do Gadus. To ja musze zadzwonić do przychodni by dowiedzieć się która jestem w kolejce? Czy do NFZ. Ostatnio dzwoniłam do p. Dr to mnie z była bo nic nie wie. Ten kochany Gdańsk. Czekam z niecierpliwością na leczenie.
              • Gość: gadus Re: refundacja? IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.15, 23:23
                a co ci szkodzi - pisz do NFZ, zobaczysz jak szybko i co dostaniesz:) ku pamieci dla wnukow lub dzieci:) tylko od razu do pomorskiego bo centralny i tak przekazal do lokalnego - ja dowiedzialam sie ktora jestem w kolejce (bez problemu) podczas mojej wizyty w przychodni - proba wypisania sie ze Smol:( ja to nawet nie dziwie sie tamtejszym lekarzom, tez chca pracowac i prowadza jakas swoista ekwilibrystyke z pacjentami typu: podstawowe badanie, jak pani sie ma?, nic nie wiemy i nie gwarantujemy, prosze miec nadzieje i czekac:( tylko problem w tym, ze nasza choroba nie "lubi" czekania i o ironio: dbamy o jakosc naszego zycia i watrobke, tym samym idziemy do tylu (do leczenia) bo pierszenstwo maja pacjenci z gorszym stanem.I zeby nie bylo: oczywiscie rozumiem ich pierwszenstwo do leczenia ale nam wszystkim to sie nalezy jak psu gnat:( no i na tyle tych dywagacji z ktorych nic nie wynika (w sprawie leczenia).
          • wireless57 Re: refundacja? 02.09.15, 15:24
            ale to na 4 osoby wystarczy, czy coś źle liczę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka