magdallena_28 10.05.16, 11:18 Jak z tym cłem. Płaciliście. Jeśli tak to.kiedy i. Ile? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiepski476 Re: cło na generyki 10.05.16, 11:36 Cło na leki wynosi 0%. Natomiast wwóz do Polski leków podlega opodatkowaniu podatkiem VAT. Jeśli lek jest dopuszczony do obrotu w Polsce, to VAT wynosi 8%; jeśli lek nie jest zarejestrowany w Polsce, to VAT wynosi 23%. Indyjskie leki przeciwwirusowe nie są dopuszczone do obrotu w Polsce (a jedynie w Indiach), więc VAT wynosi 23%. Każdy, kto wwozi leki do Polski nie osobiście, powinien taki podatek VAT opłacić. Jeśli przesyłka jest mała i lekka, to celnicy najczęściej przyjmują, że jest to prezent o wartości poniżej 45 euro, więc do niej nie zaglądają i podatku nie naliczają (bo takie prezenty są zwolnione z VAT-u). Jeśli celnicy jednak do paczki zaglądną i naliczą podatek VAT, to najczęściej opłaca się go listonoszowi przy odbiorze paczki. Jeśli celnicy VAT-u nie naliczą, to obywatelski obowiązek nadal ciąży i należy podatek opłacić samodzielnie, ale nie wiem, jak to się robi, bo nikt tego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallena_28 Re: cło na generyki 10.05.16, 15:23 Dziekuje . Dzis zamowilam.Ciekawe kiedy dostane. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia013 Re: cło na generyki 07.07.16, 23:33 Ile czekałaś w końcu na leki i czy mogłabyś mi nawet na priv opisać całą procedurę? Bo chcę zamówić. I ogólnie szukam lekarza, który by się podjął Gdańsk-Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: cło na generyki 08.07.16, 00:11 Cała procedura trwa zwykle 2?3 tygodnie. Wydłuża się o kilka dobrych dni, jeśli celnicy zatrzymają przesyłkę do rewizji. Procedurę bardzo szczegółowo opisałem pod adresem: noweleki.hepatitisc.pl/p/leki-z-indii.html#9 Procedura nie opisuje jednego, dość istotnego w ostatnich tygodniach, punktu. O ten punkt musisz się zwrócić e-mailem do mnie lub do forum HepatitisC.pl. W Bydgoszczu raczej nie znajdziesz lekarza, który przyzna się, że prowadzi leczenie generykami. Za to w Gdańsku ? bez problemu. Zobacz też zakładkę ?Prywatnie?. Odpowiedz Link Zgłoś