Dodaj do ulubionych

szczoteczka do zębow

23.06.05, 14:17
Jaka jest możliwość zarażenia się przez użyciez te same szczoteczki z osobą
zarażoną???Moja mama chora na wirusowe zapalenie wątroby typu C przez
przypadek użyła ednorazowo moej szczoteczki do zębow o czym dowiedziałam sie
dopiero 2 dni potem,jakie jest prawdopodobieństwo że się zaraziłam oraz po
akim czasie trzeba by zrobić badania?Bardzo proszę o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • prezes.prometeuszy Re: szczoteczka do zębow 27.06.05, 02:30
      Istnieje bardzo mała, ale realna szansa, że w opisany sposób mogło dojść do
      zakażenia HCV. Proszę wykonać badania anty-HCV (przeciwciała skierowane w
      kierunku obecności wirusa HCV) w okresie minimum 8 tygodni (lub inaczej : 2
      miesiące) po tej podmianie szczoteczek do zębów.

Wykonane badanie zapewne Panią uspokoi. Wierzę, ze będzie ono ujemne, bo wbrew
      pozorom nie jest tak łatwo HCV się zakazić. Tym bardziej, że do owej pomyłki
      doszło jednorazowo...

Gdyby jednak wynik badania wskazywał obecność przeciwciał (antyHCV+) proszę
      PILNIE zgłosić się do ośrodka referencyjnego (poradnia wzw). Leczenie wzw C w
      ostrej fazie, czyli zaraz po zakażeniu daje prawie 2 x większe szanse (do 90%)
      na stałą eliminacje wirusa, przy zastosowaniu 4 x krótszego okresu leczenia niż
      przy zakażeniu chronicznym (wieloletnim).

Badanie (jeżeli wyjdzie ujemne) należy w przyszłości powtórzyć, gdyby były
      jakieś przesłanki ku temu, ze zakażenie jednak miało miejsce (wskazujące wyniki
      innych badań krwi, osłabienie, apatia, senność itp - czy z kolei bardzo rzadkie
      przypadki zażółcenia skóry).

Na takie pomyłki trzeba w przyszłości uważać i nie dopuszczać aby miały miejsce
      (różne kolory, kształty szczoteczek, chowanie w osobnym miejscu szczoteczki,
      którą używa osoba zakażona HCV itd.).
    • cetka Re: szczoteczka do zębow 03.07.05, 15:52
      mi hepatolog powiedzial, ze c wykrywa sie w badaniu krwi po 6 tygodniach od
      zarazenia sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka