Dodaj do ulubionych

kuracja interferonem a niepłodność?

21.07.06, 19:29
Witajcie,

Jestem rok po skutecznym leczeniu interferonem. Wygralam z chorobą i wszyskim
Wam życze tego samego z całego serca! Obecnie stram się o dzidziusia. Czy
ktoś mółby mi udzielić odpwiedzi czy kuracja mogła mieć wpływ na obecne
problemy hormonalne i wynikające z niej problemy z płodnośćią?
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • mordeczek Re: kuracja interferonem a niepłodność? 21.07.06, 19:48
      chyba nie, ale jesli chodzi o skutki uboczne po terapii, to jak na mojego czuja
      medycyna za malo wie. bo jest to tak zroznicowane od osoby do osoby, ze w sumie
      nie wiadomo, czy cos jest spowodowane bezposrednio przez ingerencje
      interferonu, czy to jakies nowe schorzenie. Czesto jest konieczna wspolpraca
      wielu specjalistow, a na cos takiego to oni sa juz za egoistyczni. Wielu na
      przyklad skarzy sie na stawy po terapii, i co? nic, lekarze ignoruja, boja sie
      tknac problem zeby sie nie okazal czubkiem gory lodowej.
      Gratuluje zyciestwa, ale jaki rodzaj wirusa udalo ci sie pogonic, ile testow po
      terapii juz robilas?
      • ana_111 Re: kuracja interferonem a niepłodność? 21.07.06, 20:05
        Dzięki za info. Więc kurację skońzyłam w maju ubiegłego roku. Genotym 3a.
        Zwłóknienie nie małe 2->3 a stan zapalny 9. Dodatkowo 10% stłuszczenie.
        robiłam 2 testy PCR - 1/2 i 1 rok po leczeniu.
    • tasurinczi Re: kuracja interferonem a niepłodność? 10.08.06, 00:31
      czesc, mam pytanie- jakie mialas skutki uboczne kuracji, bo chyba tez mnie to
      czeka i troche sie denerwuje...

powodzenia w staraniach!:)
      • jonathanismygod Re: kuracja interferonem a niepłodność? 14.08.06, 16:31
        witaj tasurinczi ja jestem na unterferonie i rybawirynie od 10 m-cy skutki
        uboczne jakie mi sie przydarzyły to wypadanie włosów <nie za duzo spokojnie>,
        bóle grypopodobne , bóle brzycha, spadek masy ciała no i przede wszystkim
        depresja- okropna deprecha leczona psychiatrycznie. Ale spokojnie kazdy
        organizm reaguje inaczej miejmy nadzieje że Ciebie to ominie...Powodzenia :)
        wszystko bedzie ok!!!
    • prezes.prometeuszy Re: kuracja interferonem a niepłodność? 19.08.06, 01:38
      Nie ma doniesień medycznych ani udowodnionych hipotez, ze IFN i RIB moga
      powodowac problemy z niepłodnością po zakonczeniu terapii.

Problemy z płodnością dotykają jednak bardzo szerokiej rzeszy ludzi bez względu
      na to, czy mieli oni HCV, albo czy byli leczeni IFN. Wydaje mi się, ze jest to
      więc szeroki problem społeczny (i zbieg okoliczności), niezwiązany z HCV, ani z
      leczeniem. Negatywny wpływ "czynników cywilizacyjnych" jest bowiem udowodniony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka