16.08.06, 12:59
Biopsja wątroby wykazała - hepatitis chronica activa minimalis(G2).
Autoimmunologiczne zapalenie wątroby zostało wykluczone. Badanie HCV-RNA nie
wykazało żadnych nieprawidłowości. Zwłóknienie jest na poziomie S1. Jest za
to
stłuszczenie. Lekarz polecił mi branie essentiale forte i ewentualną kontrolę
za pół roku. Nie wiem czy szukać dalej powodów zapalenia i
skonsultować się z innym specjalistą czy sobie odpuścić....
Obserwuj wątek
    • iskierka43 Re: wyniki 17.08.06, 11:48
      Sama nazwa hepatitis oznacza zapalenie. Pytanie tylko, co to zapalenie
      spowodowało. Na chwilę obecną możesz sobie odpuścić oznaczenia HCV, bo masz
      wynik ujemny, czyli na razie nie ma dowodów że to sprawka wirusa. Zapalenie
      watroby powoduje także zła dieta, leki,środki chemiczne (np.farby, którymi się
      maluje ściany) oraz alkohol. Jesli wykluczono powód autoimmunologiczny to też
      dobra wiadomość. A jakie masz wyniki enzymów, tzn AST i ALT? Myślę, że wizyta u
      innego specjalisty nie zaszkodzi.Jesli podejrzewasz, że możesz być zakażona
      wirusem typu C sprawdź sobie poziom przeciwciał przeciwko temu wirusowi za
      miesiąc-dwa.Badanie jest tańsze ( ale niestety mniej dokładne ) niż oznaczanie
      RNA wirusa - to faktycznie możesz zrobić za pół roku. Pilnuj też oznaczeń
      enzymów i bilirubiny ( chociaż jesli bili jest w normie to nie znaczy, że można
      spać spokojnie ). W sumie masz postawioną diagnozę, teraz tylko się leczyć. Nie
      wiem skąd pochodzisz, ale na Śląsku a konkretnie w Szpitalu Górniczym w
      Sosnowcu (ups to już raczej Zagłębie:-))są dobrzy specjaliści, którzy się
      zajmują leczeniem schorzeń watroby, prof.Gonciarz, dr Petelenz.Klinika chorób
      wew. na X piętrze.
    • prezes.prometeuszy Re: wyniki 19.08.06, 01:19
      Ogólnie rzecz biorąc - diagnozy nie ma. Jest stan zapalny o nieokreślonej
      przyczynie, którą trzeba za wszelką cenę znaleźć. Badanie HCV rNA ujemne moze
      być fałszywie ujemne - warto je powtórzyć za jakiś czas, tym bardziej, ze
      obecność stłuszczenia jest typowa dla hepatitis C. Na Śląsku polecam
      zdecydowanie Chorzów, a nie Sosnowiec - skąd wiele skarg do nas dochodzi od
      Pacjentów... Nie zgodzę się też z opinią Iskierki, ze zła dieta moze powodowac
      stan zapalny wątroby... (toksyny - tak, ale nie pokarm) To mozesz wykluczyć.
      Nie ma sensu pisac Ci teraz jakie badania powinnas zrobić i jakie mogą być
      przyczyny zapalenia wątroby - jest ich sporo. Powinnas trafić do Kliniki,
      najlepiej Chorób Zakaźnych (i Hepatologii), a taka jest własnie w Chorzowie,
      jeżeli jesteś ze Śląska (a jesteś w ogóle?). W odpowiedniej placówce wykonają
      szereg badań, które pomoga wykluczyć te najbardziej prawdopodobne przyczyny
      hepatiitis (np. zapalenie spowodowane CMV).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka