maretta111 05.09.06, 14:04 czy to śmiertelna choroba i jak dalej żyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prezes.prometeuszy Re: HBS 09.09.06, 06:03 Mogłabyś napisac coś więcej??? Jaki wynik swiadczy o chorobie (przepisz go z kartki dokładnie). Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: HBS 15.09.06, 08:47 nie mogę sprawdzić tej informscji jakaś blokada Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: HBS 22.09.06, 12:39 Mam przed soba wynik HBsAg 260.66 S/N , Chciałabym zrozumieć , czy to jest zapalenie wątroby typ A , czy B i jak z tym żyć, czy to śmierteelna choroba, bo czytałam kiedyś, ze tak, ale proszę o wszelkie szczóły, mam małe dzieci. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
1diavola Re: HBS 27.09.06, 17:17 Masz zapalenie wątroby typu B. Czyli tzw. wszczepienne, które przenosi się z krwią. Z tą chorobą można żyć. Dopóki wirus nie robi spustoszeń w wątrobie, to się nawet nie czuje, że się ma go w sobie. Obecnie musisz uważać na dzieci. Zaszczepić je przeciwko WZW B i nie mieć z nimi wspólnych nożyczek i innych rzeczy mających kontakt z krwią. Ale jak je już zaszczepisz. Ale co ja mówię, teraz przecież noworodki sa już szczepione po porodzie. Także nie martw się za wczasu bo to osłabia organizm i sprzyja rozwojowi wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: HBS 27.09.06, 20:13 dziękuję za informację, ale ja sie bardzo martwię, bo u córci i aspat i alat podwyższony, może ja ją zaraziłam przy porodzie(tylko nie to) Odpowiedz Link Zgłoś
1diavola Re: HBS 28.09.06, 14:11 sprawdź w książeczce córci, czy była szczepiona przy porodzie na WZW B, i czy w ogóle kiedykolwiek była na to szczepiona. A i uprzedziłaś laboratorium, że jest to mała dziewczynka, bo oni często drukują normy dla ludzi dorosłych i wtedy wychodzi wynik podwyższony. Ogólnie dzieci mają wyższy AspAT i AlAT od osób dorosłych. Może tu leży problem? Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: HBS 28.09.06, 19:51 Juz od lilku lat moja droga dzieci wszystkie sie szczepi, ale ja tak bardzo sie boję, czy nie zaraziłam ją przypadkiem podczs porodu. Dziś odebrałam wyniki powtórkę, aspat podwyższony, norma 31, a ona ma 42. Zrobię jej badania w kierunku pasożytów, ale jeśli to to samo co ja , ja już chyba tego nie wytrzymam, jakoś tak wszytko ostatnio pechowo mi wychodzi. Licze, że to tylko pasożyty. Dziękuję ci za zainteresowanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: HBS 03.10.06, 00:38 Dodatni HBs Ag oznacza obecność antygenu, które moze świadczyć o trwającym przewlekłym zapaleniu wątroby typu B lub o bezobjawowej postaci "zakażenia", przy której nie podejmuje się leczenia. Potrzebna jest dalsza diagnostyka w oparciu o lekarzy chorób zakaźnych, a szczególnie HBe Ag oraz być może takze HBV DNA. Szczepienie dzieci w pierwszej dobie życia powoduje w większości przypadków ucięcie wertykalnej drogi zakażenia (od matki HBV+) - niestety nie da się całkowicie wyeliminowac takiej opcji, ze do zakażenia pomimo to doszło. U dziecka trzeba wykonać badania : antyHCV i HBs Ag na początek. Poza tym tak czy inaczej trzeba iść z dzieckiem do zakaźnika-pediatry, bo podwyższony AlAT i tak wskazywać moze na jakąś chorobę wątroby (a przy normie ok. 30 - wynik ok. 40 uwazam za podwyższony, także u dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: HBS 03.10.06, 11:32 dziękuję za wyczerpującą informacje, najgorzej, że pediatra nie chce dać skierowania na te niezbędne badania, zrobiłam tylko te podstawowe, a tak to mówi, że to niewiele ponad norme, że nie widzi podstaw, ale ja tak sie martwie, ze ona poże mieć to samo co ja Odpowiedz Link Zgłoś