Dodaj do ulubionych

pytanie lot do Nancy(Metz) Francja

IP: *.czestochowa.um.gov.pl 27.03.12, 08:53
Witam,
Widzę, że są tu ludzie z doświaczeniem, więc chciałabym zadać Wam pytanie. Wybieramy się z naszym niepełnosprawnym synem na konsultację lekarską do Nancy 18 kwietnia - wizyta. Interesują nas połączenia najlepiej bezpośrednie, bez międzylądowania ( choć szukałam i takich nie znalazłam), ale liczę na Wasze "oko". No i oczywiście cena jest dla nas istotna, żeby było w miarę tanio. Polećcie jakieś sprawdzone tanie linie latające do Francji, w miarę możliwości bez międzylądowań. Choć jeśli to konieczne, to niech będzie.
Obserwuj wątek
    • iwonka55 Re: pytanie lot do Nancy(Metz) Francja 28.03.12, 08:32
      Witaj,

Mieszkam w Nancy i niestety jest tutaj tylko niewielkie, bardzo slabo skomunikowane z Polska lotnisko. Najprosciej chyba bedzie doleciec do Paryza i stamtad dojechac TGV (szybko, punktualnie i duzy wybor godzin) w 1.5h do Nancy. Najgorszy etap tej podrozy to bedzie transport z lotniska w Paryzu na dworzec. No chyba, ze ladujesz na CDG, to mozna pomyslec, zeby wsiasc w TGV na lotnisku, ale wtedy nie wysiadasz w Nancy, ale na stacji Lorraine TGV, oddalonej o kilkadziesiat km od Nancy. Jezdza stamtad busy do Nancy. Ta opcja to niestety mniejszy wybor godzin pociagu (bodajze tylko 2 dziennie). Pociag Paryz-Nancy odjezdza co godzine.

Pytaj tez smialo, jesli chodzi o poruszanie sie w Nancy, moze bede mogla pomoc.

Pozdrawiam
      Iwona
      • Gość: pp Re: pytanie lot do Nancy(Metz) Francja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.12, 09:19
        Myślę, że można rozważyć lot do Saarbrücken, tam lata m.in. Air Berlin, więc z Krakowa via Berlin Tegel by się dało. Jest stamtąd bliżej do Nancy, jakieś 50km. Natomiast nie wierzę, że będzie tanio.

Paryż CDG z WAW to będzie jakieś 300€ plus koszty dojazdu do Nancy. W okolicy jest jeszcze Strassbourg, gdzie też latają z Paryża.

Może jednak samochodem z Częstochowy...
        • iwonka55 Re: pytanie lot do Nancy(Metz) Francja 28.03.12, 13:48
          pozwole sie nie zgodzic, z Saarbrucken do Nancy jest ponad 100km, 1.5h jazdy samochodem, to juz lepiej naprawde wsiasc w pociag w Paryzu. I napewno wyjdzie taniej niz wypozyczenie samochodu w Saarbrucken z oddaniem w Nancy.

Strasburg podobnie, 1.5h pociagiem lub 2h samochodem, a napewno jest mniej polaczen niz do Paryza.

Zreszta, zwazywszy na to, ze lot mialby byc za 3 tygodnie to i tak nic niedrogiego raczej sie nie dostanie...
          • kropka73 Re: pytanie lot do Nancy(Metz) Francja 29.03.12, 13:07
            Bardzo dziękuję Wam za rzeczowe podpowiedzi. Iwonka55, mam pytanie. Jeśli ladowanie byłoby na lotnisku Paryż Beauvais, jak skomplikowane byłoby dotarcie na dworzec kolejowy, ile czasu mogłoby zająć dotarcie na stację TGV, czy jeźdżą stamtąd jakieś busy? Wiem że to jest ok. 80 km od Paryża, ale czy trzebaby było tam wracać? I jak wygląda rezerwacja biletów na TGV, czy można przez internet? Bo nie mamy niestety karty kredytowej, a jednorazowo się nam nie opłaca organizować. Czy ktoś powinien nam kupić bilet na miejscu np? Czy stąd nie powinno być problemu z rezerwacją bez karty? Jak to jest?
            • iwonka55 Re: pytanie lot do Nancy(Metz) Francja 29.03.12, 14:23
              Witaj,

Z lotniska w Beauvais do Paryza dojezdzaja busy lotniskowe - koszt 15euro, jedzie okolo 1h20.
              Musisz jechac przez Paryz, zeby dotrzec do Nancy. No chyba, ze na Beauvais wynajmiesz samochod i samochodem pojedziesz do Nancy.

Bus lotniskowy wysadza Cie przy stacji metra Porte Maillot w Paryzu. Tam wsiadasz w metro nr 1, jedziesz do stacji Palais Royal Musée du Louvre, po czym przesiadasz sie na metro nr 7 i jedziesz do dworca - stacja metra Gare de l'Est. Ten etap podrozy moze byc najtrudniejszy, jest duzo chodzenia podziemnymi korytarzami, wchodzenia i schodzenia po schodach.

Calkowity czas przejazdu od wyladowania w Beauvais az do wejscia do pociagu bedzie wynosil okolo 3 - 3.5h.

Jesli chodzi o rezerwacje biletu, to jak najbardziej mozesz zrobic to przez internet, ale musisz zaplacic przy rezerwacji. Bilet dostaniesz tez raczej bez problemu na najblizszy pociag w kasie na dworcu, ale bedzie to duzo drozej, niz gdybys kupila dzisiaj przez internet.

Nie wiem, na jakich zasadach masz zorganizowana konsultacje dla syna, ale we Francji, jesli jedziesz z daleka do jakiegos szpitala, to mozesz poprosic o bon na transport - np. na bilet kolejowy. Mozna by sie dowiedziec, czy nie przyslugiwalaby Ci tez taksowka z Porte Maillot do Gare de l'Est, znacznie ulatwiloby to sprawe.

Pozdrawiam,
              Iwona
              • Gość: kropka73 Re: pytanie lot do Nancy(Metz) Francja IP: *.czestochowa.um.gov.pl 29.03.12, 15:08
                Jejku! Jestem pod wrażeniem i bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Będę kombinować w tym kierunku. Konsultację mamy umówioną w konkretnym dniu, o konkretnej godzinie, z konkretnym Profesorem Gilles'em Dautel - specjalistą od chirurgii rąk. Spytam, na jakich zasadach przysługiwać mógłby nam ten bon. Szpital jest pod adresem:
                HOPITAL d'ENFANTS NANCY-BRABOIS, rue du Morvan, 54500 VANDOEUVRE-LES-NANCY
                Nie znam jeszcze miejsca noclegu, ale wiedząc, że mieszkasz w Nancy z pewnością zgłoszę się jeszcze do Ciebie po pomoc w razie wątpliwości. Jeszcze raz serdeczne dzięki.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka