Dodaj do ulubionych

ile wynosi przedawnienie fv w canal+

IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 13:59
czy tak samo faktury przedawniają się po 3 latach tak jak to w usługach telekomunikacyjnych?

dziękuję za odpowiedź komuś kto może mi pomóc w tym temacie.

Czy do takiego przedawnienia jest jakiś paragraf, kodeks?
Obserwuj wątek
    • unhappy Re: ile wynosi przedawnienie fv w canal+ 08.09.11, 15:38
      Gość portalu: zadłużona napisał(a):

> czy tak samo faktury przedawniają się po 3 latach tak jak to w usługach telekom
      > unikacyjnych?

Czas jest ten sam. Trzy lata. I nie "przedawniają się", ale w odpowiedzi na pozew o zapłatę możesz skutecznie podnieść zarzut przedawnienia. Wierzyciel dalej może dochodzić zobowiązania i może cię wpisać na listę dłużników (KRD np.). Choć moim zdaniem wobec długów sprzed nowelizacji nie powinien mieć takiego prawa.

> dziękuję za odpowiedź komuś kto może mi pomóc w tym temacie.
      >
      > Czy do takiego przedawnienia jest jakiś paragraf, kodeks?

Kodeks Cywilny, art. 118.
      • Gość: zadłużona dziękuję unhappy IP: *.dynamic.chello.pl 08.09.11, 16:30
        wiedzę masz ogromną:) pomocny człowiek z ciebie na tym forum widzę.

jak będę miała problem to się do Ciebie zgłoszę na priv:)

pozdrawiam,
        • unhappy Niezamaco :) 08.09.11, 19:27
          Gość portalu: zadłużona napisał(a):

> wiedzę masz ogromną:) pomocny człowiek z ciebie na tym forum widzę.

Mogę się najwyżej kłaniać ludziom o takiej wiedzy jak aniol_stroz1, real_mr_pope czy mordimer.marderdin i z tuzin innych osób (przepraszam za nie wymienienie). Moja wiedza ogranicza się wyłącznie do wąskiego wycinka prawniczej rzeczywistości którą sam przerobiłem.

> jak będę miała problem to się do Ciebie zgłoszę na priv:)

Ależ proszę bardzo. Niemniej pewne problemy warto roztrząsać publicznie. To daje nadzieję, że jak ktoś ci pociśnie kompletne bzdury, to ktoś inny da mu po nosie. Na priv nie będzie takiej szansy, a w przypadku gier z firmami windykacyjnymi koszty mogą być duże. Jakkolwiek w przypadku spraw w których można podnieść zarzut przedawnienia (które nie zostało przerwane) rzecz wydaje się dość prosta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka