10.04.13, 17:54
Cześć,
mam problem z Firmą Ultimo, w 2006 roku został mi udzielony kredyt z banku w kwocie 5000 zl,po kilku miesiacach ze względu na utrate pracy przestałem go spłacać, bank skierował sprawe do sądu ,przydzielono mi komornika ale ze względu na brak możliwości spłaty komornik sprawę umożył w 2011 roku.Niestety po kilku tygodniach (po podjęciu przezemnie pracy )odezwała sie do mnie firma Ultimo i niewiele mi wyjaśniając zarządała ode mnie spłaty 12000 zł.Przez rok byłem nieustannie przez nich straszony aż w styczniu komornik zabrał mi pierwszą część mojej wypłaty.Dodam że nie dostałem żadnego powiadomienia sądowego o zaistniałej sytuacji ani żadnego harmonogramu spłat mojego długu.Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z komornikami ani z firmami tego typu wiec moja wiedza na ten temat jest znikoma.
Prosze doradzcie mi co moge zrobić w tej sytuacji(próbowałem sie kontaktować z Ultimo lecz bezskutecznie)zabieraja mi 1/3 mojej pensji i tak naprawde nic nie moge zrobić.Chciałbym sie dowiedzieć kiedy mój dług zostanie przedawniony,i co tak naprawde moge zrobić aby uzyskać jakiekolwiek informacje dlaczego ta firma mnie neka(przecież dług miałem w banku a nie dostałem żadnego pisemnego postanowienia że został on sprzedany oraz żadnej informacji na temat sprawy sądowej która jest podstawą do przydzielenia mi komornika przez w/w firme.Dziekuje za pomoc .
Obserwuj wątek
    • frediiii Re: Ultimo 10.04.13, 18:51
      Na przedawnienie nie ma co liczyć, zarzut przedawnienia można podnieść w po upływie 10 lat od daty umorzenia postępowania przez komornika. Na dobrą sprawę nioe mozesz zrobić nic oprócz spłacania.
    • Gość: komornica Re: Ultimo IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 19:59
      Niektóre banki podejmują tylko jedną próbę wyegzekwowania długu, po czym - tak jak w opisanej przez Ciebie sytuacji - sprzedają wierzytelność firmie windykacyjnej, np. Ultimo.
      Firma windyk. tak naprawdę nie miała obowiązku wysyłać Ci żadnego harmonogramu spłat. Wierzytelność jest już wymagalna, czyli mogą żądać jej spłaty w całości wraz z odsetkami. Powinieneś jednak otrzymać z sądu nakaz zapłaty. Jeśli nie otrzymałeś to: albo wskazany był nieaktualny adres, albo zwyczajnie nie odebrałeś korespondencji.
      Jedyne co mogę doradzić to spróbować mimo wszystko spłacić ten dług - jeśli chcesz uniknąć dalszego mnożenia się kosztów (odsetek, kosztów egzekucji, zastępstwa w egzekucji, kolejnych kosztów procesu itd).
      O przedawnieniu odpowiedział Ci już fredii.
      • Gość: Bolo Re: Ultimo IP: 217.170.171.* 10.04.13, 21:09
        a jak nie masz możliwości splaty, i jak zadzwonią do ciebie to przedstaw się jako inna osoba " ale tym samym imieniem i nazwiskiem " kilka razy i już masz siwty spokoj z telefonami od nich !!!
        I to działa !!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: komornica Re: Ultimo IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.13, 21:48
          Świetna rada "wujku"!
    • Gość: windykator Re: Ultimo IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 21:21
      > Cześć,
      > mam problem z Firmą Ultimo, w 2006 roku został mi udzielony kredyt z banku w kw
      > ocie 5000 zl,po kilku miesiacach ze względu na utrate pracy przestałem go spłac
      > ać, bank skierował sprawe do sądu ,przydzielono mi komornika ale ze względu na
      > brak możliwości spłaty komornik sprawę umożył w 2011 roku.

Komornik umorzył egzekucję, nie sprawę. Oznacza to, że przez kolejne 10 lat wierzyciel ma prawo egzekwować dług na drodze postępowania sądowego. Przed upływem 10 lat może odnowić tytuł wykonawczy i 10 lat leci od nowa.

Niestety po kilku tyg
      > odniach (po podjęciu przezemnie pracy )odezwała sie do mnie firma Ultimo i niew
      > iele mi wyjaśniając zarządała ode mnie spłaty 12000 zł.Przez rok byłem nieustan
      > nie przez nich straszony aż w styczniu komornik zabrał mi pierwszą część mojej
      > wypłaty.

Zadzwonili do Ciebie, żeby zawrzeć z Tobą ugodę. Podjęli wiele prób, a Ty z nich nie skorzystałeś. Wyszli do Ciebie z propozycją, a co Ty zrobiłeś, żeby sobie pomóc? Dlaczego nie zadawałeś pytań, skoro czułeś się niedoinformowany?

Dodam że nie dostałem żadnego powiadomienia sądowego o zaistniałej sytu
      > acji ani żadnego harmonogramu spłat mojego długu.Nigdy wcześniej nie miałem do
      > czynienia z komornikami ani z firmami tego typu wiec moja wiedza na ten temat j
      > est znikoma.

Brak znajomości prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Sąd nie miał obowiązku informowania o sprawie. Zrobił to wierzyciel i to nie raz.

> Prosze doradzcie mi co moge zrobić w tej sytuacji(próbowałem sie kontaktować z
      > Ultimo lecz bezskutecznie)zabieraja mi 1/3 mojej pensji i tak naprawde nic nie
      > moge zrobić.Chciałbym sie dowiedzieć kiedy mój dług zostanie przedawniony,

Nie licz na przedawnienie. To już zostało wyjaśnione.

i co
      > tak naprawde moge zrobić aby uzyskać jakiekolwiek informacje dlaczego ta firma
      > mnie neka

Nie "nęka", lecz próbuje odzyskać swoją należność. Upomina się o dług.

(przecież dług miałem w banku a nie dostałem żadnego pisemnego postano
      > wienia że został on sprzedany

Bank nie ma prawnego obowiązku informowania o cesji wierzytelności. Czasem banki wysyłają listy z informacją, kto jest nowym wierzycielem, ale jest to tylko ich dobrą wolną, nie koniecznością. Dostałeś list o cesji z Ultimo.

oraz żadnej informacji na temat sprawy sądowej kt
      > óra jest podstawą do przydzielenia mi komornika przez w/w firme.Dziekuje za pom
      > oc .

Miałeś szansę na uniknięcie komornika, nie chciałeś, stąd efekt. Proponuję podejść do tematu z pokorą i przestać obarczać odpowiedzialnością inny podmiot za swój dług. I zadzwonić jak najszybciej do Ultimo z konkretną propozycją spłaty zobowiązania, a następnie dotrzymać słowa, a nie strzelać focha jak mała bezradna dziewczynka.
      • Gość: adam7293 Re: Ultimo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 22:32
        ale on szukał pomocy i porady, po co go jeszcze dalej dołować .......
      • Gość: Milek Re: Ultimo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 08:24
        ty windykator wez sie lepiej za tą hute co nie placila podatkow (na kilkanascie milionow zlotych ),
        przyczynisz sie dla spoleczenstwa, a nie mi jedziesz -czlowiekowi co zarabia 2 tysiace i teraz nie ma na zycie,i wogole to thx za pomoc
        • Gość: Adam Re: Ultimo IP: *.adsl.inetia.pl 21.04.13, 08:59
          Przedawnienie odpada tak jak napisali poprzednicy. Ale temat jest do załatwienia na drodze negocjacji z Ultimo.Zadzwoń albo napisz do nich z konkretną propozycją ugody. Myślę że nie będą widzieli problemu, żeby najpierw zawiesić, a potem jak będziesz się wywiązywał z regularnych wpłat - zdjąć komornika.
          Trzymaj się ciepło. Dasz radę
          • Gość: Milek Re: Ultimo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.13, 09:07
            Dziekuje Adamo za rade , i wszystkim ktorzy chcieli mi pomoc na tym forum, mysle aby splacic to zadluzenie jak najszybciej i miec czyste konto.Bedzie to ciezki rok ;/.Pozdrawiam.
            • szarkama53 Re: Ultimo 21.04.13, 19:30
              Hmmm,jakby tu powiedziec,zeby Cie nie zniechecac...
              Jasne,jak masz szczera chec splacic,to chwala,ale....
              za cholere nie wierze w dobre intencje ULTIMO!!!!!!
              Po pierwsze-zgodza sie na ugode np.100zl m-c,ale za 2-3miesiace
              zadzwonia,napisza,ze ...to za malo!!! Masz wplacic polowe kwoty a reszte
              "rozlozymy na dogodne dla Pana raty",ewentualnie powiedza,ze masz splacic CALOSC,
              BO PODADZA sprawe do komornika!
              Jesli uda Ci sie w koncu splacic dlug(u nich),bedzie Ci sie wydawalo,ze nareszcie masz dlug z glowy...nic bardziej mylnego!!!! Po kilku miesiacach,latach wysla Ci straszak(lub zadzwonia),ze wisisz im jeszcze "kupe kasy"!Moze to bedzie polowe splaconej kwoty a moze nawet cala.I znowu bedziesz sie "kopal z koniem"!
              Ale zycze Ci z calego serca,zeby Ciebie to ominelo!
              • Gość: Adam Re: Ultimo IP: *.ip.netia.com.pl 22.04.13, 09:01
                Dlatego Miłek musi mieć ugodę na piśmie, i zawsze jeszcze warto jej zapisy z prawnikiem skonsultować. Wbrew pozorom FW nie może sobie ot tak nabijać w nieskończoność kosztów, i łatwo to można pozbijać skutecznie w razie potrzeby.
                Dlatego Miłku drogi negocjuj, i postaraj się wszystko mieć na piśmie.Masz już komornika, więc nie masz nic do stracenia a wiele do zyskania
                To o czym piszesz szarkama53 często ma miejsce jak się negocjuje i ustala coś przez telefon z konsultantem, a to niestety nie za dobry prognostyk, bo za parę dni zadzwoni inny konsultant i powie że on nic o tym nie wie.
                Konsultant telefoniczny w firmie windykacyjnej, to tylko taki swoisty straszak na dłużnika, ale w sumie niewiele decyzyjny.
    • czester29 Re: Ultimo 22.04.13, 17:14
      Aja mam taki problem, że Pseudo firma ultimo odkupiła zadłużenie od dawnej idea centertel zadłużenie na kilkaset złotych a juz urosło powyżej 5000 tyś, sprawa jest oczywiście przedawniona bo zadłużenie było 2003 roku a ultimo wykupiło 2005r. Jakiś czas temu wrzucili mnie do KRD co jest bzdurą bo normalnie biorę kredyty i różne rzeczy na raty bez problemów i je oczywiście spłacam, noi jakieś 6 lat temu do komornika. Po zatrudnieniu na najniższej krajowej komornik z Krakowa mnie znalazł ale nie może nic zrobic bo to najniższa krajowa. ale założyłem też firmę na pomorzu (ja jestem z Krakowa) i też mnie znalazł ale ja nie odbieram tej poczty, kaska z działalności jeżeli jest jakis przelew to wpływa na obce konto. Jak myślicie dogadac się z komornikiem i tylko opłacic koszty sądowe i jego???? czy miec wyj....ne???? Bo oczywiście ta Zło......ka firma ultimo przez małe u nie dostanie ani grosza PS wyrok sądowy oczywiście mija po 10 latach to mi zostało około cztery i nie można go wznowic ponieważ sąd nie może wydac tego samego wyroku w tej samej sprawie.
      • mordimer.madderdin Re: Ultimo 22.04.13, 21:31
        czester29 napisał(a):
        PS wyrok sądowy oczywiście mija po 10 latach to mi zostało około cztery i nie można go wznowic ponieważ sąd nie może wydac tego samego wyroku w tej samej sprawie.

Bardzo interesująca, nowatorska koncepcja. Szkoda, że całkowicie błędna.
        Tym niemniej, ponieważ wyczuwam w tobie potencjał i głód wiedzy prawnej, więc odsyłam cię do kc ( dla ciebie: kodeks cywilny ).

Paragrafy o przedawnieniu roszczeń, 117-125, szczególnie polecam 123 i 124.

Ewentualnie uwierz mi na słowo: masz przed sobą dużo więcej, niż 4 lata :P
        • Gość: czester29 Re: Ultimo IP: *.play-internet.pl 22.04.13, 22:15
          mi też uwierz na slowo pracowniku pseudo firmy ultimo
          • mordimer.madderdin Re: Ultimo 23.04.13, 06:41
            Gość portalu: czester29 napisał(a):
            > mi też uwierz na slowo pracowniku pseudo firmy ultimo

Ja podałem podstawę prawną moich twierdzeń. Musisz je tylko / aż przeczytać.
            Teraz ty podaj podstawę swoich rewelacji, detektywie - nieudaczniku.
            • unhappy Re: Ultimo 23.04.13, 11:02
              mordimer.madderdin napisał:

> Gość portalu: czester29 napisał(a):
              > > mi też uwierz na slowo pracowniku pseudo firmy ultimo

>
              > Ja podałem podstawę prawną moich twierdzeń. Musisz je tylko / aż przeczytać.
              > Teraz ty podaj podstawę swoich rewelacji, detektywie - nieudaczniku.

Jeżeli twój przedpiśca pisze coś takiego:

wyrok sądowy oczywiście mija po 10 latach to mi zostało około cztery i nie można go wznowic ponieważ sąd nie może wydac tego samego wyroku w tej samej sprawie.

To mam obawy, że pojęcie podstawy prawnej jest mu całkowicie obce. To raczej jego prywatne "przemyślenia" :)

Warto podkreślić, że to co napisał czester to jest kosmiczna bzdura. Ów wyrok jest ważny bezterminowo, a wierzyciel przed upływem terminu 10 lat może spokojnie ponownie uruchomić komornika. I tak co 10 lat, aż się dobierze choćby do spadkobierców. Oczywiście tracąc lwią część odsetek :)

Tak więc czester - niepotrzebnie zamierzasz czekać w nerwach przez 4 lata. Jeśli twój wierzyciel nie jest ułomny na umyśle to przed upływem 10 lat uruchomi ponownie egzekucję i zresetuje licznik :)
              • Gość: anty windykator Re: Ultimo IP: *.play-internet.pl 23.04.13, 11:35
                unhappy przestań straszyc ludzi! Właśnie że jest przedawnienie tego typu spraw, w prawie Polskim nie ma przedawnienia tylko w sprawie morderstwa itp. Więc windykatorzy przestańcie wypisywac bzdury, że co dziesięc lat uaktywnia się dług. Idz jeden z drugim do normalnej pracy a nie pieprzycie głodne kawałki.
                • Gość: anty Re: Ultimo IP: *.play-internet.pl 23.04.13, 11:42
                  Instytucja przedawnienia jest regulowana w art. 117-125 k.c
                  • unhappy Re: Ultimo 23.04.13, 12:23
                    Gość portalu: anty napisał(a):

> Instytucja przedawnienia jest regulowana w art. 117-125 k.c

A konkretnie 123 i 124.

Art. 123 [Przerwanie]
                    § 1. 64)Bieg przedawnienia przerywa się:
                    1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
                    2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;
                    3) przez wszczęcie mediacji.

W powyższym artykule widzimy, że ponowne rozpoczęcie egzekucji przerywa bieg przedawnienia.

Art. 124 [Bieg po przerwie]
                    § 1. Po każdym przerwaniu przedawnienia biegnie ono na nowo.
                    § 2.66) W razie przerwania przedawnienia przez czynność w postępowaniu przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym albo przez wszczęcie mediacji, przedawnienie nie biegnie na nowo, dopóki postępowanie to nie zostanie zakończone.

A powyżej widzimy, co się dzieje po skutecznym przerwaniu biegu przedawnienia. RESET LICZNIKA :D
                • unhappy Re: Ultimo 23.04.13, 12:29
                  Gość portalu: anty windykator napisał(a):

> unhappy przestań straszyc ludzi!

Nic nie poradzę na to, że informacja o tym jak jest naprawdę może kogoś przestraszyć. Skoro ktoś wierzył w bzdury to sprowadzenie na ziemię może być bolesne. Ale to nie moja wina :)

> Właśnie że jest przedawnienie tego typu spraw,

Jest, ale nie działa tak jak sobie czester wyobraża. I choćby się dłużnik napiął do granic możliwości to orzeczonego prawomocnym wyrokiem długu nie pozbędzie się do śmierci. Chyba, że go spłaci albo wierzyciel jest niepełnosprytny i zapomni przerwać bieg przedawnienia przez ponowne wszczęcie egzekucji.

> w prawie Polskim nie ma przedawnienia tylko w sprawie morderstwa itp. Więc win
                  > dykatorzy przestańcie wypisywac bzdury, że co dziesięc lat uaktywnia się dług.
                  > Idz jeden z drugim do normalnej pracy a nie pieprzycie głodne kawałki.

Nie ukatywnia się tylko wierzyciel może przerwać bieg przedawnienia wszczynając egzekucję. Po wszczęciu egzekucji termin liczymy od nowa. Wszczynać egzekucję można tyle razy ile ma się ochotę bo po nieskutecznej egzekucji komornik zwraca wierzycielowi tytuł wykonawczy. Co może zrobić wierzyciel mając z powrotem tytuł wykonawczy? Może ponownie wszcząć egzekucję :)
                  • Gość: Milek Re: Ultimo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 00:03
                    Dobry,
                    Ja jeszcze chcialem wrócic do mojego watku ,poniewaz mam 2 pytania ,mianowicie:
                    *Jezeli splacam moje zadlużenie w wysokosci 1/3 mojej wyplaty(okolo 850 zl miesiecznie)to czy proces splaty mojego dlugu(w wypadku kiedy nie chce kontaktowac sie z wspomnianym ULTIMO )skonczy sie samoczynnie,bez nieporozumien.Bo przeciez nie trudno obliczyc kiedy to by sie mialo skonczyc.
                    *A drugie to czy komornik ktory zajmuje sie ową spawą jest w stanie udzielic mi odpowiedzi na pytanie ile ja na dzien dzisiejszy splacilem mojego zadlurzenia, bo jesli nie to sprawa jest niepokojąca.Prosze o odpowiedz i z góry dziekuje.
    • Gość: ktoś Re: Ultimo IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.09.13, 22:02
      witam sama mam dług w ultimo ale można się z nimi dogadać idą człowiekowi bardzo na rękę.to chyba najmilsi ludzie którzy ściągają długi
      • Gość: Marian Paździoch Re: Ultimo IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 06.09.13, 15:19
        Gość portalu: ktoś napisał(a):
        > witam sama mam dług w ultimo ale można się z nimi dogadać idą człowiekowi bardz
        > o na rękę.to chyba najmilsi ludzie którzy ściągają dług

taaaaak i co jeszcze? to już pracownicy ultimo grają w reklamach?
      • zara550 Re: Ultimo 06.09.13, 18:20
        Taaaaaa.....reszta jest milczeniem.
        Albos troll-albos tak glupia windykatorka,ze zdecydowalas sie
        na tak durna reklame ultimo.
      • Gość: gość Re: Ultimo IP: *.uznam.net.pl 22.04.15, 12:41
        hahahahaha jak dobrze rozumiem pracujesz w ULTIMO :)
    • Gość: Romek Re: Ultimo IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.13, 10:12
      Najnowszy tekst o Ultimo i jego praktykach
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,14628029,Windykator__edukowal__dluznikow__UOKiK___To_bylo_zastraszanie_.html?biznes=poznan#BoxBizTxt
    • babasiak Re: Ultimo 23.09.13, 13:37
      Witam.Z firmą Ultimo,możesz się dogadać.Ja też spłacam do nich dług,na początku napisałam do nich pismo w którym opisałam moją ciężką sytuację finansową i zgodzili się na spłatę długu ponad 5000zł na raty.Przez pół roku płaciłam po 25zl miesięcznie a teraz płacę po 50zł,ale dostałam pismo że więcej już raty nie podwyższą,zresztą pani zadzwoniła do mnie i zapytała czy jestem w stanie spłacać te 50zł czy nadal po 25zł,a że podjęłam pracę zgodziłam się żeby spłacać więcej.Na początku wysłałam im pismo z urzędu pracy,że wtedy byłam na bezrobociu,z urzędu miasta ile dostaję z funduszu alimentacyjnego oraz z opieki.Umorzyli mi jedną czwartą długu.Z tą firmą można się porozumieć.Byłam u prawnika i nie ma czegoś takiego,że dług przedawnił się i nie trzeba go spłacać,bo te wszystkie firmy pilnują dat i każdy dług trzeba spłacić.
      • unhappy Re: Ultimo 23.09.13, 13:42
        babasiak napisała:

> Z tą firmą można się porozumieć.Byłam u prawnika i nie ma cz
        > egoś takiego,że dług przedawnił się i nie trzeba go spłacać,bo te wszystkie fir
        > my pilnują dat i każdy dług trzeba spłacić.

Proszę nie wprowadzać innych użytkowników forum w błąd. Instytucja przedawnienia jak najbardziej istnieje i jak najbardziej się zdarza, że nawet duże firmy przesypiają termin po którym dłużnik może skutecznie podnieść zarzut przedawnienia. Tak więc radzę zmienić prawnika lub uważniej słuchać co mówi :)
      • Gość: Marian Paździoch Re: Ultimo IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 24.09.13, 18:12
        babasiak napisała:

> Witam.Z firmą Ultimo,możesz się dogadać.Ja też spłacam do nich dług,na początku
        > napisałam do nich pismo w którym opisałam moją ciężką sytuację finansową i zgo
        > dzili się na spłatę długu ponad 5000zł na raty.Przez pół roku płaciłam po 25zl
        > miesięcznie a teraz płacę po 50zł,ale dostałam pismo że więcej już raty nie pod
        > wyższą,zresztą pani zadzwoniła do mnie i zapytała czy jestem w stanie spłacać t
        > e 50zł czy nadal po 25zł,a że podjęłam pracę zgodziłam się żeby spłacać więcej.
        > Na początku wysłałam im pismo z urzędu pracy,że wtedy byłam na bezrobociu,z urz
        > ędu miasta ile dostaję z funduszu alimentacyjnego oraz z opieki.Umorzyli mi j
        > edną czwartą długu.Z tą firmą można się porozumieć.Byłam u prawnika i nie ma cz
        > egoś takiego,że dług przedawnił się i nie trzeba go spłacać,bo te wszystkie fir
        > my pilnują dat i każdy dług trzeba spłacić.

szkoda na ciebie słów windykacyjny trolu, pseudokierowniczko jakiegoś działu w ultimo z pensją 1600 brutto której wydaje się że rzuciła świat na kolana. i tak lepiej nie szczekaj dla swojego pana gdyż szkoda gardła a przekonasz się jak zwolnią cię przy najbliższej okazji
    • zauber07 Re: Ultimo 24.09.13, 18:27
      praca.wp.pl/title,Windykatorzy-nekaja-i-upadlaja-ludzi,wid,16012901,wiadomosc.html
      • kaziukiego Re: Ultimo 28.10.14, 11:59
        szczerze?nie zdazylam z odwolaniem do sadu bo ultimo wykupilo moj przedawniony dlug a mnie niestety nie bylo kiedy matka odebrala polecony z sadu z nakazem zaplaty i przeczytalam liscik dopiero po miesiacu....ale generalnie rzecz biorac mam to w powazaniu:) od lat komornicy umarzaja egzekucje dla innych wierzycieli bo nie maja z czego sciagac...nie mam nic na siebie(i nie bede miala) pracuje albo na czarno albo na umowie mam najnizsza krajowa (i taka kwota tez wplywa na konto,reszte biore do reki
        ) osobiscie wole pierwsza opcje bo podatkow zlodziejom tez placic nie lubie:) i takie info dla wszystkich zadluzonych...z kredytem faktycznie moze byc problem,ale wszelkie inne umowy tj cyfrowka internet czy tel na abonament sa jak najbardziej dostepne po wczesniejszej wplacie kaucji...takze ja umre z dlugami i spie naprawde spokojnie:) a! zapomnialam napisac ze ultimo moze mnie cmoknac....)przynajmniej stracili kilka groszy wykupujac dlug i oplacajac sad( bo wierzyciel musi uiscic chyba8% od kwoty ktorej domaga sie przed sadem...pozniej egzekwuje te 8% od dluznika ale ode mnie niestety nawet grosza nie dostana)chociaz w malenkim procenciku pomscilam was okradanych przez ultimo
        • Gość: Smerfik Re: Ultimo IP: *.free.aero2.net.pl 09.12.14, 01:22
          I do emerytury będziesz mieszkać w kartonie, miała stary kineskopowy telewizor, w domu stare garnki, stare meble i życie jak kloszarda. Jak otrzymasz emeryturę wtedy komornik będzie mógł ściągnąć co miesiąc 60 % bez względy na wielkość tej emerytury, będziesz żyła za np. 100 zł na miesiąc gdy potrzeba ci będzie minimum 200 zł / miesiąc na leki, MOPS co nie dołoży bo liczy się dochód przed potrąceniem przez komornika a wtedy zdychaj i wtedy się nauczysz że życie na czyjś koszt, nie oddawanie tego co się pożyczało zmarnowało ci własne życie. Wtedy po rozum będzie za późno.
          P.S.
          Poczytaj w sieci jak to jedna komornica zabrała słoiki z piwnicy dłużnikowi lub jak zabrała dziecku zabawki. Komornicy to mafia i sądy ich bronią, z nimi nie wygrasz.
          Ze swojego otoczenia znam przypadek że za samo wysłanie listu do dłużnika komornik policzył ok. 400 zł i odwołanie do sądu nic nie dało ( w momencie wysłania listu dług był spłacony).
          • Gość: szpak Re: Ultimo IP: *.centertel.pl 10.12.14, 01:21
            Gdzie produkują takich niedouczonych ćwoków?
            • Gość: Kamil Re: Ultimo IP: 78.133.162.* 19.12.14, 10:54
              Mam problem z nimi, upomnieli się o stary dlug z Providenta sprzed ładnych kilku lat. Przyszło mi pisemko tuż przed swietami, z żądaniem kwoty coś ok. 6 kafli. List wpadł na mój adres zameldowania i tylko spowodował kupę nerwów o moich schorowanych rodzicieli. Zadzwonilem do tego Ultimo jednakże po wstępnym zidentyfikowaniu po peselu potwierdzeniu że chodzi o Provident , żądaniu natychmiastowej bezdyskusyjnej wplaty po 2 str sluchawki, i moim stwierdzeniu ze nie mam takich pieniedzy i chce negocjowac. Po 2 stronie oczywiście krzyk ze czas na negocjacje już minąl...po czym urwalo mi polaczenie, a ja przybity juz nie dzwonilem ponownie chcac dać sobie czas na przemyslenie..Na spokojnie teraz czytam o przedawnieniu. Powiedzcie mi moi drodzy forumowicze czy swoim telefonem wczorajszym (w ktorym nie doszło do żadnych, deklaracji i ustaleń z mojej strony) nie przerwalem biegu przedawnienia?. Mam szansę jeszcze to podnieść w piśmie?.
              • zara550 Re: Ultimo 19.12.14, 22:41
                Czekaj na nastepny telefon. Sam nie dzwon!
                Jak zadzwonia,to...powiedz,ze dlug przedawniony,maja podac
                sprawe do Sadu a Ty podniesiesz zarzut przedawnienia.
                Pewnie powiedza,ze uznales poprzednio dlug,to....wyprzyj sie w "zywe oczy"!
                Beda Cie przekonywac-nie daj sie! Nie uznales dlugu i koniec,niech podaja sprawe do Sadu!
                Jak powiedza,ze rozmowa byla nagrywana,to powiedz,ze chetnie ja w sadzie odsluchasz!
                Ja tak zrobilam.Owszem dzwonia czasami,ale zawsze mowie,zeby podali ten przedawniony dlug do komornika i na tym sie konczy rozmowa. Nie tlumacz sie! J
                ak Cie znudzi rozmowa,to poprostu sie wylacz.
          • Gość: marian paździoch Re: Ultimo IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 10.12.14, 04:37
            smerfik co ty pieprzysz?
            - jakie 60% emerytury
            - jakie odwołanie? takie sprawy inaczej się załatwia (840 kpc)
            w jednym masz rację - nie tędy droga na załatwianie takich spraw, kiedy można powalczyć w sądzie.
        • Gość: Smerfik Re: Ultimo IP: *.free.aero2.net.pl 09.12.14, 01:34
          wiadomosci.wp.tv/i,Komornik-skonfiskowal-domowe-przetwory,mid,1317091,index.html#m1614121
        • Gość: wojtek Re: Ultimo IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.14, 18:47
          I bardzo dobrze... gratuluję zdroworozsądkowego podejścia.
          Ja mam podobnie.
          Wbrew temu co pisze Smerfik nie mieszkam w kartonie, nie mam lampowego telewizora co roku jeżdżę na wakacje, nie brakuje mi na jedzenie, ani ubranie, ostatnio kupiłem sobie VC za 12k. bo była okazja, a ze lubię zegarki to cóż poradzić. i co z tego że mam kilka nakazów na siebie?
          Korzystam z życia i mam wyj... ne na to;)
          ostatnio zaczęli mnie nękać z INTRUM Justitia o jakies stare nalezności - przedawnione, złożę sprzeciw - a jakże... w domu w którym mieszkam wszystko jest cudze, żony, siostry, szwagra, są na to papiery - bo o to zadbałem.
          Samochód jest na spółkę z o.o. w której posiadam jakieś marne udziały ale nikt sie na nich nie zabezpieczy bo nie figuruję w KRS (za mało udziałów) a że jestem prezesem tej spółki to korzystam z samochodu do celów reprezentacji... nie, nie mogą dobrać się do mojego wynagrodzenia bo to jakieś grosze są marne tysiąc czy tysiąc dwieście na podstawie powołania... jedyne oficjalne środki do życia ;)
          Emerytura? żarty? w Polsce nie będzie emerytury.
          Wszystko można sobie zorganizować.
          Czy mam jakieś skrupuły? - nie
          czy mam jakies plany na przyszłość - tak, zadłużać się dalej i żyć ponad stan...
          czy jestem oszustem i złodziejem? a pewnie, i dobrze mi z tym.
          czy pójdę do piekła? - ojej! a gdzie mi będzie lepiej?
          • Gość: gość Re: Ultimo IP: *.uznam.net.pl 22.04.15, 12:45
            Popieram :) Jestem dziewczyną z takim samym podejściem :) I dobrze mi z tym
          • Gość: kaziukiego Re: Ultimo IP: *.stimo.net 14.09.15, 14:21
            Wojtku u mnie sytuacja ma sie podobnie-i zapewniam ze nie mieszkam w kartonie i wszystko co mam nie jest na mnie:d odpowiedz dotyczaca emerytury rowniez bardzo mnie rozsmieszyla szczegolnie ze jako osoba przewaznie "bezrobotna" bede ja miala tak wysoka ze sam premier bedzie mi jej zazdroscil:d
            • Gość: szpak Re: Ultimo IP: *.centertel.pl 15.09.15, 02:54
              Smerfik naczytał się głupot lansowanych w mediach przez firmy windykacyjne. Dłużnicy coraz bardziej świadomi swoich praw i możliwości obrony, więc windykatorom sypią się portfele długów. Trzeba jakoś ratować te zainwestowane miliony.

• Gość: Góść Re: Ultimo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.15, 11:15
          Piszesz że złodzieje, a sama jesteś złodziejem. Bo jak można nazwać osobę, która pożycza i niema zamiaru oddać. I taka osoba uważa się za cwaniaka. Dzięki takim oszustom mamy taki kraj.
          • kaziukiego Re: Ultimo 31.07.16, 00:19
            Kraj mamy piękny... nie wiem czego chcesz od Polski:) Poczytaj, dowiedz się więcej o tym, jakimi zasadami tego typu firmy się kierują. Wśród znajomych i przyjaciół nie mam długów i sama też pożyczam, kiedy są w potrzebie - bo szanuję tych, którzy szanują mnie. Rozumiem Twoje oburzenie, bo mniemam, że oglądasz wiadomości i inne "fakty", albo jakimiś innym cudownym sposobem skutecznie "wpływowi wpływają";) Nie chcę Cię obrazić w żaden sposób, proponuję tylko spojrzeć na problem (nie tylko ten) z innej, szerszej perspektywy:) I przede wszystkim życzę, żeby nikt z Twojej rodziny, znajomych itp. nie padł ofiarą sępów (bo tak mogę ich nazwać) np. wtedy, kiedy otrzymają w spadku przedawniony dług- bo osobiście znam taki przypadek. Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego dobrego:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka