Dodaj do ulubionych

komornik czy może zająć komputer

IP: *.plk.vectranet.pl 24.07.06, 23:26
mam takie pytanie, mam egzekucję komorniczą na wynagrodzeniu lecz niestety komornik nie może nic zająć bo zarabiam za moło, czy może mi zająć komputer?
Muszę nadmienić że studiuję zaocznie informatykę a słyszałem, że nie może zająć przedmiotów potrzebnych do nauki a komputer dla informatyka to chyba taki przedmiot
Obserwuj wątek
    • Gość: Anioł Stróż Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:46
      Moja rada będzie prosta, sporządź lipną umowę kupna-sprzedaży, gdzie kupującym
      będzie Twoja mama a sprzedającym np. kolega, kuzyn, wujek, ciotka. Chodzi o to,
      abyś nie był stroną na tej umowie. Jeżeli taka umowę sporządzisz to
      automatycznie Twoja mama zostaje właścicielką tego kompa, a skoro mama będzie
      włascicielką, to komornik nie będzie mógł go zająć, gdyż między rodzicami a
      dziećmi nie ma wspólnoty majątkowej, czyli rodzice nie odpowiadają za długi
      dzieci i na odwrót. Jeżeli chodzi o lipność to nie ma się co obawiać, bo jest
      to do nieudowodnienia. Tylko pamiętaj, aby na umowie widniała data sprzed
      trafienia sprawy do sądu, i taka data, która nie jest "starsza" od daty
      produkcji sprzętu.
      Rzeczywiście to co słyszałeś o nie zajmowaniu przez komornika sprzętu
      niezbędnego do nauki, czy pracy jest prawdą, ale w tym przypadku radziłbym
      zabezpieczyć się takową umową.

Pozdrawiam
      • Gość: NIkAr86 Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.chello.pl 25.07.06, 00:51
        Widzę,że Anioł Stóż nad wszystkim czuwa i każdej porze :-)
        • Gość: Anioł Stróż Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 00:54
          Ostatnio rzadko bywam, jest teraz tylu ekspertów, że nie ma co się
          wychylać ;)))).

Pozdrawiam
      • Gość: on Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 10:43
        Przeciez on moze byc sprzedajacym a kupujacym jego mama :)
        Przeciez umowy kupna -sprzedazy z cofnieta data podwazyc nie mozna.
        A przed data zajecia komorniczego mial prawo sprzedac.
        • Gość: NIkAr86 Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.chello.pl 25.07.06, 11:57
          Nie może.Kodeks cywilny mówi,że jak ktoś będąc niewypłacalnym pozbywa się
          swojego mienia,przez co udaremnia zaspokojenie wierzyciela podlega karze
          pozbawienia wolności itd...
          Tak więc,jak napisał Anioł Stróż,
          • Gość: Anioł Stróż Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:28
            To co napisałem na temat dat, odnosi się tego, aby nie iść na "żywca" i żeby to
            jakoś wygladało w miarę normalnie i nie było podejrzane, bo wiadomo, że matka
            mogła kupić ten komputer również po nakazie sądowym. To jest kosmetyka :))).
            Jeżeli chodzi o kwestię sprzedającego to NIkAr86 ma rację, syn nie może być w
            tym wypadku stroną.

Pozdrawiam
            • Gość: arek Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:46
              Czy komornik np. sprzedajacego sprawdza ( np. dzwoni do tego wujka), czy jak zobaczy taka umowe to odpuszcza??
              • Gość: Anioł Stróż Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:56
                Z tego co się orientuję to odpuszcza, ponieważ dłużnik nie jest stroną w tej
                sprawie. A zresztą jak udowodni, ze transakcja nie miałą miejsca? Nawet gdyby
                zadzwonił (w co nie wierzę), to wujek może tylko potwiedzić i jest po sprawie.

Pozdrawiam
                • Gość: arek Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:19
                  Czyli formalnie pokazuje dokument , ktory stwierdza, z ewujek jest wlascicielem np komputera i po sprawie?
                  • Gość: Anioł Stróż Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:28
                    Ale lepiej byłoby, aby osobą kupującą był ojciec lub matka, a sprzedającym
                    wujek, ciotka itd.

Pozdrawiam
      • pigeon23 Re: komornik czy może zająć komputer 24.09.06, 14:27
        moze infantyle pytanie, ale czy od tej transakcji nie powinien byc odprowadzony
        jakis podatek?
        • mike68 Re: nie , jeżeli wartość nie przekracza 999zł 24.09.06, 21:44
          tego też nikt nie udowodni
    • Gość: arek Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 13:50
      Bo Mam dosc specyficzna sytuacje: Mieszkamy w domku jednorodzinnym, ktory jest wlasnoscia mojej mojej mamy , ale zameldowana jest tam tez babcia, ktora wpadla w male klopoty z kredytami, czasami u nas przebywa.
      No i teraz boje sie zeby nie miec klopotow z udowodnieniem wlasnosci rzeczy sie tam znajdujacych, wiec pomyslalem , ze wszystko co jest "sprzedam" mamie i beda papierki, ktorych nie podwazy.
      • Gość: Anioł Stróż Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:02
        Aaaa tak wygląda, to zróbcie tak, aby na umowach babcia nie była stroną, mozesz
        zrobic, że to co Twoje to Ty jestes kupcem, a to co matki to ona jest kupcem.

Pozdrawiam
        • Gość: Anioł Stróż Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:04
          Jeszcze jedno, od teraz kupujcie wszystko co wratościowe na imienne rachunki.

Pozdrawiam
          • Gość: arek Re: komornik czy może zająć komputer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 14:06
            Zrobilem wszystko na matke , w koncu to jej dom i normalne ze wszystko mozebyc jej. Przeciez to i tak tylko formalnosc, prawda??
            • mike68 Re: i tak ma być :) b/t 24.09.06, 21:45
              mike

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka