Dodaj do ulubionych

Telefon na gwarancji

IP: *.plock.mm.pl 01.05.07, 14:38
Witam,
Na początku kwietnia 2007 r zakupiłem telefon (za 449 zł) w pewnej firmie.
Zauważyłem kilka wad, telefon został dostarczony firmie w której go zakupiłem
i wysłany na gwarancję, było to 10 kwietnia 2007 r. Wiem, że telefon został
wysłany 11 kwietnia. Po dwóch tygodniach (od dostarczenia telefonu do firmy)
zgłosiłem się po informacje. Dostałem odpowiedź, że telefon leży w serwisie i
czeka na nową płytę główną, oraz dowiedziałem się, że telefon dotarł do do
serwisu dopiero 17 kwietnia. Gdzie telefon był między 11 a 17 nie umiano mi
odpowiedzieć (był wysyłany firmą kurierską DHL). Dziś jest 30 kwietnia i nadal
czekam na telefon, byłem dziś i dowiedziałem się, że płyt głównych nawet
jeszcze nie zamówiono (mają to zrobić w przeciągu 2 tygodni). Sprzedawca nie
chce mi zwrócić pieniędzy bo mówi, że to nie jego wina o wymianie telefonu też
nie chce słyszeć. Co należy zrobić w takiej sytuacji ?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx-electronix Re: Telefon na gwarancji IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.05.07, 18:03
      Miałam bbb podobną sytuację. Mnie powalił fakt, że sklep do którego oddałam telefon (korzystając z gwarancji) przekazał telefon do serwisu dopiero po 15 dniach kalendarzowych!!!! Podczas gdy serwis faktycznie naprawiał telefon przez 11 dni. Zatem serwis wywiązał się ze swoich warunków. Szkoda,że tylko serwis.

Intuicyjnie przewidując taką możliwość, oddając telefon spytałam w sklepie czy mogą mi napisać datę zwrotu telefonu na zgłoszeniu gwarancyjnym, wymigali się, mówiąc, że będą dzwonić, gdy telefon wróci z serwisu. Zapewniali, że będzie to w ciągu 14 dni. 12 dnia od oddania telefonika do naprawy postanowiłam zadzwonić do sklepu i zapytać na jakim etapie jest naprawa mojego sprzętu. Dobrze, że im o nim przypomniałam, bo jak życie pokazało własnie po tym zapytaniu wysłali telefon do serwisu. Ten olewający sklep należy do sieci xxx-electroniXs.

Moje pytanie: jak długo sprzedawca może zwlekać z przekazaniem sprzętu do serwisu? Jaka instytucja może zainteresować się tym przykładem nierzetelności?
      • Gość: Patryk T Re: Telefon na gwarancji IP: *.plock.mm.pl 01.05.07, 22:03
        Hmm u mnie tez teoretycznie 11 wyslali, maja potwierdzenie nadania wiec jutro
        sie przejde i zobacze je jezeli jest tak jak powinno byc czyli 11 nadali to
        ok... jak nie... to od razu od UOKIK ide i nie bede sie bawil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka