IP: *.icpnet.pl 29.01.04, 21:23
Potrzebuje przepisu na dobre leczo. Z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: LECZO 29.01.04, 23:58
      Njepszy przepis: LECZO w wyszukiwarce i presto!
    • Gość: Camille Re: LECZO IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 30.01.04, 00:20
      Niestety, jesli chcesz dobre leczo to musisz zaczekac do lata. Wtedy pomidory
      i papryka beda pachnace i slodkie!
    • Gość: Pichciarz Re: LECZO IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 04:01
      A kuku:
      budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/lecso.html
      vnet.hu/prota/zbieranica_papryka.htm
    • julsza Re: LECZO 30.01.04, 10:06
      Cebule pokrojona w krazki lub polkrazki szkle na oleju lub oliwie. Wrzucam do
      tego pokrojona w paski papryke (czerwona i zielona, coby byl ladny kolor).
      Dusze pod przykryciem az papryka zrobi sie w miare miekka. Potem dorzucam
      pocwiartkowane pomodory, najlepiej wczesniej sparzone i obrane ze skorki.
      Dalej - kielbase, wczesnej przesmazona na suchej patelni, coby sie tluszczyk z
      niej wytopil (mozesz dodac miesko tez przesmazone). Doprawiam - papryka slodka
      i ostra, troche pieprzu, soli juz raczej nie. Ja lubie bardzo pomidorowe, wiec
      daje jeszcze przecier. I na koniec dorzucam ryz i gotuje to jeszcze kilkanascie
      minut. Trzeba czesto mieszac zeby ryz nie przywarl.
      Ale tak, jak ktos wczesniej napisal, na dobre leczo musisisz poczekac do lata.
      Ja co roku gotuje wiecej i mroze (bez ryzu, kielbasy i przypraw, bo to mozna
      dodac o kazdej porze roku). I wlasnie wczoraj wyciagnelam z lodowki i dzisiaj
      mam na obiadek :)))
      • Gość: monia1 Re: LECZO IP: *.fwfin.fwc.com 30.01.04, 10:47
        najprawdziwsze i pyszne:
        cubulke zeszklić na oliwie + czosnek, dodać paprykę ostrą sproszkowaną, można
        słodką (dodana na cebulę podobno nie gorzknieje)do tego pomidory (ja daje dużo,
        ok 1kg) sparzone obrane ze skórki i pokrojone. Rozsmarzyć pomidory, Ja dodaje
        jeszcze przecier bo lubie mocno pomidorowe. Słodze odrobine, solę, następnie
        paprykę pokrojona w paski i krótko duszę bo jak długo dusisz to skórka z
        papryki odchodzi (jesli gęste to podlewam wodą, można bulionem)i do tego
        przesmażoną kiełbaskę. mozna doprawić pieprzem.
        Juz tesknie do lata bo wtedy papryka i pomidory najlepsze,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka