Gość: gonia225 IP: *.icpnet.pl 29.01.04, 21:23 Potrzebuje przepisu na dobre leczo. Z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: LECZO 29.01.04, 23:58 Njepszy przepis: LECZO w wyszukiwarce i presto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: LECZO IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 30.01.04, 00:20 Niestety, jesli chcesz dobre leczo to musisz zaczekac do lata. Wtedy pomidory i papryka beda pachnace i slodkie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: LECZO IP: *.proxy.aol.com 30.01.04, 04:01 A kuku: budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/lecso.html vnet.hu/prota/zbieranica_papryka.htm Odpowiedz Link Zgłoś
julsza Re: LECZO 30.01.04, 10:06 Cebule pokrojona w krazki lub polkrazki szkle na oleju lub oliwie. Wrzucam do tego pokrojona w paski papryke (czerwona i zielona, coby byl ladny kolor). Dusze pod przykryciem az papryka zrobi sie w miare miekka. Potem dorzucam pocwiartkowane pomodory, najlepiej wczesniej sparzone i obrane ze skorki. Dalej - kielbase, wczesnej przesmazona na suchej patelni, coby sie tluszczyk z niej wytopil (mozesz dodac miesko tez przesmazone). Doprawiam - papryka slodka i ostra, troche pieprzu, soli juz raczej nie. Ja lubie bardzo pomidorowe, wiec daje jeszcze przecier. I na koniec dorzucam ryz i gotuje to jeszcze kilkanascie minut. Trzeba czesto mieszac zeby ryz nie przywarl. Ale tak, jak ktos wczesniej napisal, na dobre leczo musisisz poczekac do lata. Ja co roku gotuje wiecej i mroze (bez ryzu, kielbasy i przypraw, bo to mozna dodac o kazdej porze roku). I wlasnie wczoraj wyciagnelam z lodowki i dzisiaj mam na obiadek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia1 Re: LECZO IP: *.fwfin.fwc.com 30.01.04, 10:47 najprawdziwsze i pyszne: cubulke zeszklić na oliwie + czosnek, dodać paprykę ostrą sproszkowaną, można słodką (dodana na cebulę podobno nie gorzknieje)do tego pomidory (ja daje dużo, ok 1kg) sparzone obrane ze skórki i pokrojone. Rozsmarzyć pomidory, Ja dodaje jeszcze przecier bo lubie mocno pomidorowe. Słodze odrobine, solę, następnie paprykę pokrojona w paski i krótko duszę bo jak długo dusisz to skórka z papryki odchodzi (jesli gęste to podlewam wodą, można bulionem)i do tego przesmażoną kiełbaskę. mozna doprawić pieprzem. Juz tesknie do lata bo wtedy papryka i pomidory najlepsze, Odpowiedz Link Zgłoś